Цветарки дайте да обменяме опит!

• 105 223
  • 795
  •   1
Отговори
# 210
Като цяло изискванията на дървото на живота (или  "Дебела Мара") са светлина, редовно поливане по време на растежа (като почвата трябва да просъхва между отделните поливания) и доста рядко през зимата, когато си почива. Някои я торят веднъж месечно по време на растежа, но аз не съм пробвала да я торя.
А ако държиш листата й да си останат наситено зелени, не я дръж на пряка и ярка слънчева светлина, за да не стане като моята, миналото лято: http://www.bgphoto.net/photos/6512/o632559927032500000.jpg
Расте относително бавно (може би твоето е още малко).

# 211
  • Ланкър, планините Овнерог
Не държа да е с наситено зелени листа, а да са дебели, защото сокът им лекува. Не е хич малка тая "Мара", ама все повече оплешивява и е с почти прозрачни листа.

# 212
Чак сега видях темата. Аз вече не съм за тази група, по-скоро съм към цветаро-уморячките Mr. Green. От как родих си затрих около 15-тина вида растения bowuu...не знам какво ми става newsm78, май нещо нямам желание и оцеляха само плевелите Sad. Най ме е яд за трите палми Cry.

Сега ми е тръгнала и едната драцена да мре http://www.florus.com/komn/drac8L.jpg
Избиват й едни черни петна по листата и само там където е петното листото изсъхва. По книгите пише че може да са някакви бактерий, но си нямам идея с какво да ги трепя. Пробвах да ги режа, но продължават да се появяват #Crazy. Някой да е преборил подобно чудо, моля дайте съвет?!

# 213
Слави, ако си сигурна, че проблемът не се дължи на неправилно поливане (което често е в основата на цветарските неволи), а е причинен от бактерии, грабвай един повреден лист или цялата драцена (ако не е много голяма) и отиди в някоя агроаптека или разсадник, за да те посъветват с какъв препарат да го пръскаш.

# 214
Лельо Ог, пресаждай я веднага. Нарочно ги продават така, за да се споминат до няколко месеца.
Софийската вода НЕ е твърда. Твърда е например във Варна - съдържа варовик. Преваряването не влияе на твърдостта.
Bubble, сори за офф-а, ама съм учила толкова химия, че всекиго поправям.
За дебелата мара. Дай снимки или описание. Това, което описва бъбъл е Красула, а това, което аз знам, че е дебела мара е Семпервивум и представлява розетка от листа.
Аз още не смея да изнасям на балкона - нощем температурите падат под 10о, нищо, че е остъклен и е западен.

# 215
Мъни, поправям се за водата. Но за Красулата, съм категорична. Ето ти и линк: http://fplanet.org/data/crassulaa/index.html

# 216
bubble много добра идея  Hug Heart Eyes Hug Heart Eyes благодарско!

# 217
О, моля, няма защо. Blush

# 218
Преди два дена си запролетих кашпите с мушката и сакъзчета (наторих ги с течен тор и са на топло и светло)...май вторите няма да ги бъде ooooh!
От 4-те корена висяха 2 тънки стъбълца, които в основата си бяха поизсъхнали...отрязах ги и съм ги сложила във вода.
В момента няма нищо зеленко, което да се подава от саксията...дали ще тръгне това сакъзче newsm78 Sad

Споделете! Praynig

# 219
Пас за сакъзчетата!
Бъбъл, дебела мара е название на българско растение /в някои краища така наричат Семпервивум-ите, в други Красула, която не прилича на Д. на живота/, а дървото на живота НЕ е Нашенско. Аз не споря, тъй като хората често дават еднакви наименования на различни растения. Просто искам описание, тъй като двете растения се гледат различно.
От ботаническа гледна точка Красула на българки е Дебелолист и у нас е един единствен вид. /справка-определител на висшите растения в България/.

# 220
Задачка Laughing
Я да видим сега кой ще познае това какво е? Подсказвам: забравям да си поливам китките и туй нящу расте на сухичко
  Mr. Green

# 221
  • София
според мен е някаква бромелия? newsm78

# 222
един глас и от мен за сем.бромелиеви, G&J ако можеш да дадеш снимка в профил  Laughing- не виждаме добре цвета....

# 223
  • София
Много се извинявам, че ще се намеся в темата, но имам нужда от съвет. Мъжът ми ми подари от тези малките хризантеми в саксийка, има ги масово в цветарските магазини в момента. Не знам как да го гледам това цвете - на тъмно или светло, колко често да го поливам? Ще съм ви много благодарна   bouquet
Хич ме няма с цветята  Embarassed

# 224

Общи условия

Активация на акаунт