Цветарки дайте да обменяме опит!

• 103 700
  • 795
  •   1
Отговори
# 660
Фикуса ми нещо не е добре,листат му са с кафеви петна,какво му е и може ли да се излекува? Rolling Eyes
Има 2 варианта или си го преполяла или си го засушила, ако петната са сухи и се ронят значи е засушен обратното важи за преполиването. Има още 1 вариант липса на желязо в цветарските магазини се продава такъв препарат (желязо) има го във вид на спрей и разтворим. За лекуване не съм сигурна, просто ще паднат листата за съжаление, но той се възтановява бързо така че споко  newsm10

# 661
Здравейте цветарки Simple Smile, моля за малко помощ - имам няколко цветя ,които обаче не са попаднали на стопанка Sad имат периоди в които са в отлична форма, ама има и такива в които са мноого нещастни, някой се споминаха...Та въпроса ми е за една юка - имам я от преди 2год. , растяха и листа, ама издънки няма.През зимата растат листа и падат, растат и падат - присадих я в по-голяма саксия април м., гледам я в не много светла стая, поливам  я не много често - ама май така ми казаха, да ама листата и са едни клюмнали, едва живи Sad Бях я изнесла на терасата на светло, ама никаква промяна - пак е вътре, какво да я правя та да живне? А много  харесвам юките.

# 662

Цветарки, знаете ли защо форума на fplanet.org не работи?   smile3518

# 663
Здравейте!
Скоро не съм писала тука, ама какво пък да напише една пишман- цветарка Mr. Green
Имам питане: подариха ми един спатифилиум преди около два месеца.Мога ли да го пресадя, докато цъфти и веднага ли в голяма саксия, или да й увеличавам постепенно размера?
Тенкю.  bouquet

# 664

Цветарки, знаете ли защо форума на fplanet.org не работи?   smile3518

Имат някакви административни проблеми. Това е временният форум:
http://forum.bimbargo.com/index.php

# 665
  • Варна, а по празниците в Ямбол
nelsan,
пусни нова тема, ако обичаш, тази доста набъбна и стана тромавка. И аз мога да пусна, но почни си я ти пак.

# 666
nelsan,
пусни нова тема, ако обичаш, тази доста набъбна и стана тромавка. И аз мога да пусна, но почни си я ти пак.

Peace

# 667
  • София
Здравейте!
Скоро не съм писала тука, ама какво пък да напише една пишман- цветарка Mr. Green
Имам питане: подариха ми един спатифилиум преди около два месеца.Мога ли да го пресадя, докато цъфти и веднага ли в голяма саксия, или да й увеличавам постепенно размера?
Тенкю.  bouquet
Размера на саксията винаги се увеличава постепенно. Присажда се когато кореновата с-ма е заела цялата пръст или саксията да се нанася повече от 2,5 - 3 пъти на растението /по височина/.Тук се изключват видове,които се развиват като малки дръвчета, напр. Абутилон-а, Китайската роза, палми и т.н.
Мисля,че не е проблем и сега да го пресадиш, той не е чак толкова капризен. Пресади до, натори го и ще цъфти още.  Wink

# 668
  • София
за  mi6i
Юката е светлолюбиво растение. Нормалната стайна топлина й понася целогодишно. Но все пак, е добре през зимата да я пренесете на хладно и светло място с температура 10-15 С.
Полива се умерено, с не твърда вода. Преди всяко ново поливане повърхността на почвата трябва да е засъхнала.
От април до август торете ежеседмично, през зимата преустановете торенето.
Предпоставка за добро размножаване са много топлина и висока влажност на въздуха. Може да опитате и с резници от стъблото. След като отрежете резника, изчакайте разрезът да засъхне. След това го посадете, за да се вкорени.
Пресажда се веднъж на 2-3 години.
За предпочитане е да отглеждате юката в глинен, а не пластмасов съд.

Според мен я преполиваш.
Някъде бях чела да се полива зимата  1 път в седмицата и то малко, останалите сезони по 2 пъти седмично. Аз така и правя, но разбира се основно правило е почвата да е засъхнала преди да се полее, както са писали по-горе. Не я торя, не е на много светло и си расте ли расте и се скъса да пуска резници, мисля да я поорежа малко.

# 669
Имат някакви административни проблеми. Това е временният форум:
http://forum.bimbargo.com/index.php

Мъни, благодаря ти много, сега ще спя спокойно Simple Smile

# 670
Такааа, втори опит да си завъдя авокадо - за сега успешен (първото го уморих или като го присадих или от студ, не ми стана много ясно). За сега е 10 - тина см и тъкмо ще почва да пуска листенца.
Някой ако е гледал авокадо, да ми даде малко съвети моля - за поливане, светлина ....

Мерси!   bouquet

# 671
  • София
Такааа, втори опит да си завъдя авокадо - за сега успешен (първото го уморих или като го присадих или от студ, не ми стана много ясно). За сега е 10 - тина см и тъкмо ще почва да пуска листенца.
Някой ако е гледал авокадо, да ми даде малко съвети моля - за поливане, светлина ....
Мерси!   bouquet
Аз съм гледала, но не съм успяла да го 'доотгледам' - живеехме на общежитие и трябваше лятото да си пътуваме, така че то си изсъхна самичко.
Успях да го отгледам до около 50 см / от саксията нагоре/ Беше на светло место /но не на пряко слънци/ и го поливах така, че да не завяхва почвата/умерено влажно/.Много добре се развиваше. Оставих го да загине с презумцията,че винаги мога да си отгледам пак. Wink

# 672
Авокадо гледам 2 бр - едното на южен прозорец, другото на доста тъмно място... Поливам ги обилно веднъж седмично...
Обича висока въздушна влажност, но ако няма - няма  Laughing
Доста непретенциозно растение, а е красиво!

# 673
Мерси denis_d и Мъни   bouquet, имам още две костилки готови за посаждане, мятам ги и тях Simple Smile

# 674
Аз имам въпрос.
Как се гледа лимонова мащерка?

Мисля, че като обикновената - слънце, вода, често подстригване. Аз гледам обикновена така - тъмнозелена с бяло по края, гледа се като тази с жълто по края и като дивата. И  свеж въздух. Моята е на терасата на припек.
Тъй като съм пишман цветарка да попитам - кога да я подстригвам лимоновата мащерка, т.е. на колко време? В момента е цъфнала нежно лилаво... да я клъцкам ли вече?

Общи условия

Активация на акаунт