Автоимунен тиреоидит на Хашимото (36)

• 87 665
  • 757
  •   1
Отговори
# 660
  • Burgas, Bulgaria
При д-р Начев можеш да отидеш с готови изследвания ТСХ, Т3, Т4, ТАТ, МАТ , ПКК за начало. Иначе ако си ги пускаш в София след прегледа трябва като са готови пак да отиваш на преглед с резултатите, т.е да останеш да преспиш там и да чакаш за доктора отново. Преди да си правиш планове кога да отидеш първо се обади да си запазиш час в Панацеята. Може да няма точно за 10-ти март,защото и там има голям наплив за Начев. Мен са ме записвали чак за след три седмици. Дано да имаш късмет. Иначе отиваш в Майчин дом , питаш на регистратурата долу в поликлиниката в кой кабинет е д-р Начев , отиваш , питаш кой е последен и зависваш понякога с часове.  И в двата случая ще ти трябват изследвания на хормоните.

# 661
Здравейте,момичета. Да се запиша и аз тук.. Все още не съм с потвърдено Хашимото,но ендокриноложката така каза. Минала година ходих при ендокринолог в болницата в моя град.Пусна ми иследвания на :
TSH   - 2.99 /Референтна област : 0,27-4,20/
LH    -  3,95 / Референтна област : 2,40-12,60/
FSH   -  5.03 / Референтна област : 3.5-12.5/
Prolactin – 364.2 / Референтна област : 101.76 – 487.60/
Estradiol – 35.48 / Референтна област : 12.5-166/
IRI – 7.92 / Референтна област : 3 – 24.9/
Глюкоза – 5.3 / Референтна област : 2.8-6.1/
Hydroxy-Progesteron – 0.74 / Референтна област : 0.20-2/

Според нея,всичко ми било наред.

По принцип тръгнах по доктори,защото започнахме с опити за бебче,но безуспешно. Ходих 2 пъти при гинеколог да следим има ли овулация - нищо. Тогава ме посъветва да си пусна изследвания на хормоните и оттам се започна..  Confused
Миналият месец ходих на преглед при Д-р Калина Иванова (ДКЦ "Св.Лука" София). Тя ми назначи отново TSH,както и MAT + обременяване с глюкоза.ТСХ-то и МАТ излязоха по-рано. От 1-то изследване на тсх (11.2014) до края на миналият месец е станал 4.24 Sad

# 662
Колко е МАТ?  Ехография на щитовидната жлеза правена ли е?

# 663
Прави ми ехография,имам 2 възела,каза че не са големи. МАТ е 17.24 (горна граница 34). Утре чакам глюкозата и инсулина да излязат.

# 664
Възелите не знам дали са само при Хашимото но ехографията обикновено дава нагледна представа дали има изменения на жлезата. Жлезата изглеждала надупчена от атаките на антителата. Щом МАТ е в норма хубаво е да изследваш и ТАТ за да се потвърди дали е Хашимото. Предполагам че може и да е само хипофункция но при това ТСХ  и щом правите проби за бебе ще трябва да почнеш Л тироксин.

# 665
За сега на амбулаторния лист ми пише Тиреоидит неуточнен,но като ми спомена за Хашимото четох доста неща и тук и на др места из нета и съм  Shocked Shocked ...

# 666
Като заговорихте за глюкоза..При мен нещата с кръвната захар винаги са били нормални.
Но дали да не помоля ендокринолога да ми назначи някакво по специфично изследване?
Или за инсулинова резистентност?
Той каза, че андростендиона не ми е извън нормата, въпреки че е в горна граница и нямам белези за проблем - примерно наднормено тегло или окосменост по лицето.
Някой правил ли е някакво специфично изследване за захарта?

# 667
Както казах пусни и ТАТ защото антитела над норма доказват Хашимото а при теб едните са в норма значи трябва да провериш и другите. ТАТ не се покрива от здравната каса. Л тироксин не се пие само при Хашимто а и при обикновена хипофункция.

# 668
Niss благодаря,че отдели време за тревогите ми Flushed

# 669
При д-р Начев можеш да отидеш с готови изследвания ТСХ, Т3, Т4, ТАТ, МАТ , ПКК за начало. Иначе ако си ги пускаш в София след прегледа трябва като са готови пак да отиваш на преглед с резултатите, т.е да останеш да преспиш там и да чакаш за доктора отново. Преди да си правиш планове кога да отидеш първо се обади да си запазиш час в Панацеята. Може да няма точно за 10-ти март,защото и там има голям наплив за Начев. Мен са ме записвали чак за след три седмици. Дано да имаш късмет. Иначе отиваш в Майчин дом , питаш на регистратурата долу в поликлиниката в кой кабинет е д-р Начев , отиваш , питаш кой е последен и зависваш понякога с часове.  И в двата случая ще ти трябват изследвания на хормоните.

Благодаря ти, ще се обадя да си запазя час!

# 670
Благодаря,Мереленда! Аз спрях метфогамата заради стомашни проблеми. Често получавах киселини и дори съм имала и повръщания, и то не в началото на приема, когато се очакват.

# 671
  • В сърцето на любимия човек
Както казах пусни и ТАТ защото антитела над норма доказват Хашимото а при теб едните са в норма значи трябва да провериш и другите. ТАТ не се покрива от здравната каса. Л тироксин не се пие само при Хашимто а и при обикновена хипофункция.

Мога да потвърдя думите на Нис ,при мен е точно така - антителата са в норма, жлезата няма изменения, обаче ТСХ е завишено (през зимата беше между 3.8 и 4.2 преди да започна Л-тироксин, а лятото 2.6 - 2.Sunglasses.
Заключението на д-р Начев бе, че става дума за лека хипофункция и ако не целя забременяване и се чувствам добре мога да не провеждам лечение или да приемам тироксин само през зимните месеци в минимални дози.
Това се коригира най-лесно, за 2-3 месеца хормонът ще е в норми  Peace

# 672
Благодаря,Мереленда! Аз спрях метфогамата заради стомашни проблеми. Често получавах киселини и дори съм имала и повръщания, и то не в началото на приема, когато се очакват.

Точно така. И при мен не бяха в началото, а след месеци прием, но според гастроентеролога, причината за честите стомашни проблеми беше именно приема на Сиофор. Пих го месеци наред без да имам проблем. После проведох едно лечение на обострен гастродуоденит и колит. Последваха пак месеци прием на Сиофор и отново лечение на стомаха. Споделих и на ендокринолога, че по принцип такива стомашни обостряния, предвид че се съобразявам с храненето са много по-редки, на 2-3 години веднъж, а откакто пия Сиофор са в годината 2 пъти и той ми каза да спра Сиофор и ако нещата се нормализират за месец ще смени лекарството. Така и стана.  После ми изписа само Глюкобай за кръвната захар, но след месец последва отново обостряне на проблемите. Спрях и него. После започнах Метфогама и от нея получих обостряне на гастрита и 2 месеца не пих нищо. "Въведох" я отново, плавно и по-продължително. Само по 500 мг дневно и от месец съм увеличила на 1000 мг. Дано тя ми понесе, че ми писна да сменям лекарства.
Докторът каза, че при всеки различно лекарство се понася по различен начин, макар да съдържат все метформин. Както е с тироксина впрочем. Еутирокс - Елтироксин - Левотироксин, една и съща съставка, но различно се понасят.
Така е и при хиперфункция с лекарствата. Една и съща основна съставка в лекарството, ама едни получават реакции от едното лекарство, други от друго лекарство.

# 673
Да, права си, Мереленда! Сега съм много по-добре без него.Между другото понякога, когато пия Л-тироксина ми става лошо. Не знам как да го определя сякаш ми пада и кръвното, не знам дали е възможно. Забелязала съм го няколко пъти, но се справям с това като го пия 30мин. преди ставане и ми се разминава понякога.

# 674
  • в огледалото на живота
Дамите които пият рибено масло,спазвате ли интервал за него между приема на другите лекарства?
Набелязала съм това и се чудя дали трябва да има пауза след Л -Тироксина или е без значение:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт