Искам да кажа ... (16)_22.12-28.12

  • 39 622
  • 724
  •   1
Отговори
# 315
  • София
  • Мнения: 9 368
Смея се с последните два поста  Joy
В тон с поста на Куркума да кажа, че онзи ден пък едни мои близки си счупиха леглото, което е на седмица.Само, че не от секс, а поради 2 много важни причини:
1. Леглото струва 150лв и е от някакви тънки "плоскости". 
2. Всеки от тях двамата тежи над 100кг  Laughing

# 316
  • Пловдив
  • Мнения: 26 968
2. Всеки от тях двамата тежи над 100кг  Laughing
Арни хора, гледани! Ашколсун!

# 317
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Дядо казваше: "Те таков да го впрегнеш - че оре!".

# 318
  • Пловдив
  • Мнения: 26 968
А за моята сланина нищо не казваш.....

# 319
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Ами и ти нищо не каза. Почти нищо.

Ами какво е прасето (Ландос или кръстоска), откъде е взето, с какво е хранено, защо не сте му кълцали коприва, колко е излязло чисто тегло, колко сантиметра е била сланината, пърлихте ли, парихте или драхте, гръбна ли е, или тук-там има малко шарена за естетика само (ако е Ландос - това е просто задължително), в какъв съд я сложи, къде го остави да лагерува, колко време ще я осоляваш, в саламура ли я тури, ще я паприковаш ли, ще я пушиш ли, с праз ли я поднасяш (и откъде е празът?), една-две рецепти с нея и прочие. Тъй кажи, пък нека да коментираме.

А ти - само "наредих". Кратко, като при Флобер.

# 320
  • Мнения: 15 220
Аз много обичам сланинка, шарена с червенко и много подправки, снощи си хапнах с малко питка, красота и на скара я обичам, хрупкава, ммммм:) Баба, бог да я прости, правеше най- хубавта сланина в каче и пръжки правеше. Пак ме подтиквате към прегрешения, а на мен малко ми трябва:)

# 321
  • Мнения: 14 651
За сланината бъди спокойна, не е прегрешение, а храна, при това храна, от която не се дебелее. Виж за Нутелата може да ти е гузно.

# 322
  • Мнения: 13 100
Е, като стана реч за сланината, да кажа че аз пък купих уши. За пръв път ще правя.

# 323
  • Мнения: 15 220
За сланината бъди спокойна, не е прегрешение, а храна, при това храна, от която не се дебелее. Виж за Нутелата може да ти е гузно.

Трети ден не съм пипнала Нутела! Сменям я за питка със сланинка отма:))

# 324
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Не съгрешавай, Жаклин. Виж какво писах отнапреде за леглата. Какво му ядеш на това Нутелата - убий ме  - не знам. Прилича на нещо, дето да си смажеш с него колелото на количката по-скоро, нежели да го погнеш с лъжицата.

За хубава, бутикова сланина трябва да се мисли отрано - да си засее човек мерудии, че непоръсена за какво му е, да си вземе дълго прасе (рекох за Ландос вече), да го храни с коприва редовно и ако има време - и буков жълъд да му събере не е никак грешно. И да не е на много тясно хайванчето.

Само от уши почти нищо не става. Най-добре е да има и зурла, но и краче, преден джолан, опашка.

# 325
  • Мнения: 23 097
Много ме е яд, отдавна не съм хапвала хубава сланина.
В Тетевен каква сланина има....чудна. Но майсторска и беше една баба, която преди 2г. почина....наследниците и нещо не ги бива в тази дейност и не е толкова добра.
А преди 2седмици като ходихме се сетих 10мин. след потеглянето ни за в къщи, че съм забравила да си поискам...

# 326
  • Мнения: 13 100
Само от уши почти нищо не става. Най-добре е да има и зурла, но и краче, преден джолан, опашка.
Ми аз четох, че на скара се правели, та за туй

# 327
  • Пловдив
  • Мнения: 26 968
Куркума - НИЩО не знам за прасето. Повикаха моя мъж да помага вчера да го заколят и накрая са му дали месо и сланина. Едно така парче 50 на 30 см. Ни да го изхвърлям, ни да го правя нещо. Чудих му се, чудих му се и се обадих на баба ми как се прави сланина. Сега съм наредила в два трилитрови буркана. Приготвих я по бабешкия метод - натриваш хубаво от всякъде със готварска сол, после нареждаш като притискаш хубаво и ръсиш яко със морска сол. Стои така 20 дни и после заливам със саламура.


Само от уши почти нищо не става. Най-добре е да има и зурла, но и краче, преден джолан, опашка.
Ми аз четох, че на скара се правели, та за туй
Преди скарата се варят Simple Smile

# 328
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
Вчера някой беше донесъл сланина с кожа нарязана на много ситни кубчета овкусена мисля с червен пипер и още не знам какво и праз на ситно. Направо беше голяма вкусотия.
И уши обичам добре мариновани и леко жарнати на въглени.

# 329
  • Мнения: X
Стига с тази сланинка де, лигите ми изтекоха. Мъжът ми пробва да направи от някакво сурово мазно нещо с кожа, но освен че си остана меко, кожата беше някаква като за обувки.

Общи условия

Активация на акаунт