Униформено работно облекло

• 1 940
  • 14
  •   1
Отговори
  • оттам, откъдето започва България
Не съм сигурна дали точно тук е мястото да пусна темата, но ако има някой, който е запознат, моля да изкаже мнение. Въпросът ми е следния: Работя в частна фирма от три месеца и при постъпване на работа /в средата на м. октомври/ ми бе зачислено лятно униформено работно облекло с посочена стойност на същото по списък, под който се разписах при получаване на облеклото. По-късно ми бе зачислено и дадено и зимно униформено облекло, като отново се разписах под списък с цени на дрехите. Предстои ми напускане на работата с предизвестие от моя страна, но от фирмата искат да им върна униформеното работно облекло и едновременно с това ще ми удържат от заплатата и стойността на облеклото, независимо че им го връщам и то без да е увредено по някакъв начин. Принципно не ми е необходимо облеклото, тъй като то е с обозначения и задължително трябва да го върна, но не ми се иска и да им плащам стойността на дрехите, които ще връщам. Има ли закон, който да ме защити и да не плащам униформеното облекло, а само да го върна?

# 1
Мога да те насоча към кодекса на труда и наредбата за безплатно работно облекло. Аз не съм юрист, но смятам, че информацията, относно работното обекло ще намериш на тези две места, успех  Peace

# 2
Благодаря, аз изчетох Наредбата, но според нея трябва само да върна облеклото, а не да го заплащам.

# 3
  • Mediterraneo
Не съм изобщо запозната с наредби и пр., но няма никаква логика хем да го плащаш, хем да го връщаш...

# 4
То в нашата държава в какво ли има логика.  newsm78

# 5
Звънни в Главна инспекция по труда и питай.
http://www.gli.government.bg/page.php?c=3

# 6
Благодаря! Със сигурност ще се възползвам, пък да видим дали ще ми отговорят.

# 7
Как така ще заплащаш облеклото? Rolling Eyes
Може, но в случай, че не го върнеш и то остатъчната стойност!
Примерно ако си работила 5 месеца, а то се полага за 6, в случай че не го върнеш, заплащаш стойността за един месец.

# 8
Благодаря на всички за идеите и съветите. Обаждах се и в ГИТ, там същото ми казаха, но впоследствие се сетих, че няма как да избягам от плащането, тъй като просто ще ми вземат парите, които дават извън заплатата. Няма как да се докаже, че са ми ги взели, защото по ведомост съм на минимална заплата.

# 9
След като ще го платиш, не го връщай.

# 10
Не може. Някои от дрехите са с маркировка на фирмата, а пък и реално за мен са неизползваеми. Освен това предпочитам да ми дадат трудовата книжка и да приключа с тях.

# 11
Аз бих питала защо трябва сама да си плащам раб. облекло и да им го върна на всичкото отгоре? Shocked

# 12
Коя е тази фирма? Напиши, за да не се подлъжат други да работят там...

# 13
Смисълът е никакъв. При текучеството, което има във фирмата, всички си плащат и изчезват. Говорих и с напуснали от фирмата, за всички е така. Поставени в такава ситуация няма как да шаваш. Все пак сме БГ.
Съжалявам, не мога да я посоча, тъй като и това е уредено документално. Няма смисъл, просто вече дори темата е за приключване. Не знам дали трябва да помоля да я заключат. Благодаря ви.

# 14
Докладвай ги в ИТ! Naughty

Какво е това безобразие? #Cussing out

Общи условия

Активация на акаунт