във връзка с протестите в Турция и силното изказване на Берен Саат, си спомних нейни интервюта от преди няколко години, когато се снимаше като Фатмагюл.
https://docs.google.com/document/d/1hQSB6086ovAyQc1jAhXHM1BGKo9e … hm0/edit?hl=en_US
Не чух да ме закачат ( дословно каза, че не чула думите , казани зад гърба й)Когато аз излязох от там , обкръжиха ме 10 камери и аз не виждах накъде да тръгна. Младежите, които седяха на първите маси, видимо са казали някакви неприятни неща. Различно , когато те се видяха на следвашия ден по телевизията , се срамуваха пред своите момичета от казаните думи.
( на другия ден Берен Саат се е върнала в ресторанта да си плати сметката)
А подобни неща не ти развалят настроението?
След този случай аз получих много поддръжка от всеки. Много хора ми изпратиха съобщения , за да се почуствам по-добре. Получих е- мейли от Çağan Irmak, Mor Çatı. В тази страна е тежко да си жена и каквото и да се направи , това предизвиква много въпроси и всеки път е предмет на голямо обсъждане.
Ако тази роля не изпълнихме аз и Авшар (Хулия – актрисата от по-старата версия на сериала), нямаше да има толкова много голямо обсъждане на проблема.
Какво мислиш, защо има толкова много обсъждане , а може би и осъждане?
Сериалът е обект на изследване и наблюдение. Аз го свързвам с това : ако тази роля , за своето си време , Хулия Авшар не беше я изпълнила , и ако аз тази роля не изпълнявам веднага след ролята на Бихтер , сериала нямаше да бъде обект на такава огромна критика. В дествителност, самата постановка на тази повест не може да бъде повод за преракания. Всичко това стана заради „ магазинната разработка” на тези жени , които изпълняват тази роля.
Може би е за по-добро.....
Според мен, онези, които направиха анкетата с въпроси от типа ‘ Коя бе изнасилена по-добре?”, или снимат ме хотела и пишат „ Тя получава психологическа помощ във връзка с изнасилването”; тези, които при вида на камерите , ти подхвърлят неприлични думи след гърба ти, за да привлекат внимание, раздухват този процес. Ето това трябва да се обсъжда , тези , които мътят водата в чашата.....
İNCEKARA ( депутатката, казала негативни думи о повод Берен и сериала) казва това „ извращение” , но ние се срамуваме от тези думи ...
Даже и политиците се намесиха. Депутат от партиqta «Ak Parti» Halide Incekara е казала: ‘ „ тези които са написали Fatmagül са душевно болни, те внушават на хората извратени мисли”. Добре , а когато преди 2 години в тази страна бе насилена и убита Pippa Bacca, нима тогава всички ние не се ли срамувахме ? Лично аз много се срамувах. А тези дни , дъщерята на една англичанка с име Rosmery бе подложена на насилие във Fethiye ( наюг от Мармарис) , и един мъж- гинеколог , който я прегледа, извикал още 2 мъже, за да гледат.
Вие смятате , че хората , които обсъждат тези проблеми , са лицемери и се старaят да избягват разрешаването на проблема?
Определено , да. При целия този консерватизъм се крие фалш , желание да се скриеш от действителността. Когато майката на Pippa Bacca пристигна при нас и каза „ Да , знаем, че е виновен един мъж, не трябва да хвърлим вината върху цяла Турция” , аз се засрамих двойно пред нея, пред нейното мъдро мнение. За тези 1-2 години , ние забравихме това, което няма да промени това, което е станало.
Има много хора , които искат да има цензура и въобще да се спре този сериал!.
Да, Фатмагюл съществува. Има много жени , приличащи на Фатмагюл, има и много жени, които са под насилие в техния брак. Протестирам против това , да се нарича Турция – страната , с правата само за мужете.За пример – когато убиеца на Мюневвер Карабулут - Джелаледдин Джеррах , каза - : „ би трябвало да наблюдава своята дъюеря „....Или случая във Fethiye, когато са принудили мнасиленото момиче да премине тест за алкохол. Това са мъжки права , а сега самите искат да спрат излъчването на Фатмагюл.
А не е ли сериала агитация на насилието?
Ekrem Çatay и Kerem Çatay – това са мъже , които уважават и ценят жената. Покрай тях , нашите сценаристки Едже и Мелек пишат сценария от женска гледна точка. Нашият режисьор е жена, повечето от главните лица на снимачната площадка са жени. Как може да се повярва на това , че всички ние сме мъжемразки и легализираме насилието и жестокостта към жените!
Но среди протестиращите има и немалко женски организации?!
Да, говоря това , за да им отговоря. Убедена съм , че ние показваме ситуацията откъм грозната страна. Разбира се , че може да се избегне и че ще се обсъжда. Думи като : тази сцена е заснета не много критически.... тази част на повестта трябваше да се заснеме по друг начин ... различни са мненията. И ние се вслушваме в тези мнения .
http://bgreality.bg/content/%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D1%8 … D0%B8%D0%BD%D0%BE