Йоркширски териер- тема 8

• 94 961
  • 782
  •   1
Отговори
# 150
Когато взехме Один си взех няколко дена отпуск.Първата нощ спах с него в хола,но на втората му сложих креватчето до спалнята.Креватчето беше първото нещо ,което купихме.Все пак трябва да си има негово кътче за спанеНе съм му ограничавала достъпа,единнствено слагах кутии за обувки около кабели.За разходките-почнахме ги чак две седмици след третата ваксина.Ползваме пелена и до ден днешен.Сутрин щом стане тича и си върши нуждите там .Не мога да реагирам толко бързо и да го извеждам на вън,а и ми прави впечатление,че не стиска .Досга често препикава пелената.Ми..това се сещам аз  bouquet

# 151
  • Варна
Здравейте,

преди около месец както се бяхме излегнали с Киара на дивана стана обиколи ме няколко пъти и се изпишка до мен, а вчера както е била легнала върху баща ми пак се изпикала... .
Та въпроса ми е при вашите йоркита имало ли е такива случки ?  Thinking
На моменти все едно и прищраква нещо в мозъчето и прави едни ей такива неща. Laughing

# 152
  • София
Здравейте,

преди около месец както се бяхме излегнали с Киара на дивана стана обиколи ме няколко пъти и се изпишка до мен, а вчера както е била легнала върху баща ми пак се изпикала... .
На моменти все едно и прищраква нещо в мозъчето и прави едни ей такива неща. Laughing
Малка е още, ще се научи.
Когато е била с теб, вероятно те е обиколила, за да ти даде знак, че й се прави нещо. Вероятно и в случая с баща ти е давала знаци преди да се изпишка.

Просто ще трябва да се научите да ги разбирате.

# 153
  • Варна
Здравейте,

Малка е още, ще се научи.
Когато е била с теб, вероятно те е обиколила, за да ти даде знак, че й се прави нещо. Вероятно и в случая с баща ти е давала знаци преди да се изпишка.

Просто ще трябва да се научите да ги разбирате.

И аз така предположих, че не сме я забелязали, но пък е и трудно нон стоп да я следим. Щеше да е хубаво, ако лаеше поне като и се пишка или ака, но може би с времето ще стане. Друго си мислех да не нещо да я е подразнило и да си отмъщава хаха.

# 154
  • София / Пловдив
При нас кучешкото легло е в стаята, мислех за коридора, но там е доста по - студено сега и не посмях. Първите 10-дни си спеше в нейното легло, но се будеше често нощем. След това бързо откри, че може да се качва на спалнята.  Една сутрин се събудихме с куче в леглото Simple Smile и там си остана, поне вече спим непробудно всички. В стаята стоеше и памперсът, но започна да играе с него, да го къса и яде и го махнахме. Сега се учим в банята, 50:50 е резултатът с пишкане и акане на правилното място. Но все се успокоявам, че още имаме време, няма 4мес. Вече излизаме, мн.е щастлива навън, но сега на студа трепери много и честно казано не смея, чакам да се постопли малко. Но смятам да оставя банята като резервен вариант, при лошо време или ако закъснявам вечер от работа.

# 155
  • София
Здравейте, момичета.
Рядко ми остава време да пиша покрай сивото ежедневие.
Чета и хубавите и не толкова новини.
Пиша, защото собственичката на майката на нашия Тери ми се обади, че той има нови 5 сестри. И 4 от тях си търсят стопани. Не мога да кажа повече, но ако някой се интересува мога да го свържа със собствениците.

# 156
Момичета кажете си вашите мнения смених толкова много видове храни и не иска да ги яде ако не си намокрени там няколко,но те се овлажняват и другите Еукануба. РК, Дог Чоу, Брит и др.. е само на хъскито му харесват, които са Дарлинг... Ветеринарят ми каза,че капризничи и да го оставя гладен смисъл да му оставя храна в купичката и когато я изяде .. първия ден я изяде с 3000 зора и то ендата му порция за деня (говоря за РК) втория ден не я пипна цял ден.. и повърна няколко пъти. Реших да не го държа гладен и няколко дни му я мокрих леко яде. Реших да сменя на Брит първия път я изяде много лакомо а викам уцелихме храната май .. На другия ден въобще не искаше да я помирише... намокрих я леко и нея яде малко и я остави.. Не знам вече Дарлинг ли да му давам какво да правя.. то голям калпазанин.

# 157
  • София
Всичките храни, които споменаваш, са с ниско качество.
Освен това храната се сменя плавно за около седмица.
А повръщането от какво е? Какво каза ветеринарният лекар?

# 158
Еми за повръщането то само тогава го направи не беше повръщал цял месец ,а когато го правеше му направихме всички изследвания и му няма нищо изглежда чувствителен стомах или нещо такова .. А за качеството на храните тези ми препоръчаха от няколко ветеринарни клиники, които имаме тук , но въпроса е,че не иска да яде тези гранули .. и да ги сменям какви...

# 159
Пламичка, чували ли сте за BARF хранене? Няма да правя никаква агитка по темата, но само ви съветвам да се информирате.

Колкото до повръщането: много е важно какъв вид е повърнатото и от това зависят и мерките, които трябва да предприемете. Ако е с пяна е по-скоро заради храна, така че може да оставите кучето половин ден гладно. Но ако е само стомашен сок, течно повърнато, е защото йоркитата трудно понасят гладуването. В този случай трябва да го нахраните веднага!

Колкото до храната: гранулите са един от най-лошите варианти за хранене. Натоварват изключително много и коремчето, и бъбреците и черния дроб на кучето. По-добре е мокра храна. А най-оптимално е вие да готвите.
Не знам колко е голямо кучето ви, но готвенето не е толкова проблемно, колко звучи. Също имам куче, готвя веднъж или 2 пъти месечно за него и го замразявам. Така че за 2-3 часа съм проготвила месечната дажба. Какво готвя: сварено месо, различни видове с много зеленчици (пюрирани). Рядко прибавям ориз или картофи към това.
Моето също е претенциозно, в смисъл, че 2 поредни пъти не яде една и съща храна. Така че с готвенето много лесно се справям с проблема: единият път яде пиле със зеленчуци, на следващия телешно със други зеленчуци / ориз, следващото е агнешко и т.н.

Успех с храненето и дано кучето всичко да е наред при него!

# 160
Plamichka Нещо не става ясно, кучето по принцип ли е злоядо или има някакъв проблем, защото споменавате, че е повърнало няколко пъти? Ако кучето си има гастроинтестинални проблеми е недопустимо да седи гладно. Докато мине стомашното неразположение две седмици може да разкисвате гранулата във вряла вода, докато поеме хубаво и стане почти на каша. За храните- пробвайте Acana, Taste of the wild, Nutram. Всички ги има тук http://www.zoofast.bg/--c-23_25.html

Potrebitelka1 Крайно неподходящо е куче, което има стомашни проблеми с неизяснен характер да започне да се храни по BARF. По време на адаптацията към костите и суровото месо, дори здрави кучета повръщат и имат стомашни проблеми. Иначе BARF е чудна диета.
За гранулите не съм съгласна. С какво гранулата товари черен дроб/бъбреци? Говоря за гранулите от най-висок клас. Консервата е по-лошият вариант, гранулите поне се консервират с токофероли. Плюс, че това е куче дребна порода и храненето само с консерва гарантира проблеми със зъбите в един момент.
Иначе и за готвенето не съм съгласна. Ако няма да яде гранула, най-добрата опция е BARF, няма да навлизам в подробности,ако сте се запознали с режима, знаете че термичната обработка тотално скапва хранителната стойност на месото и зеленчуците за кучето.

# 161
Няма проблеми със стомаха, но не харесва  тези гранули, които изброих. Повръщаше, защото му оставих гранулите и не искаше да ги яде въпреки,че е бил гладен..

# 162
Plamichka, на каква възраст е кучето?

Elfadora, с какво храните вашето куче?
Гранулите натоварват бъбреците, защото са много сухи. Ако кучето не прецени правилно колко вода да изпие, това се отразява на правилното функциониране на бъбреците. А всичките консерванти и стабилизатори (за да е трайна храната повече от година, да мирише добре и т.н.) натоварват черния дроб. Последствияте се установяват след години хранене с такава храна. И това е валидно както за храните от висок, така и за тези от нисък клас.
Дали ще е мокра храна от консерва или домашно сготвена: всеки трябва сам да си прецени. Разбира се при домашно приготвяне не трябва да се пропускат витамините, продуктите за устна хигиена, както и разнообразното хранене.

Процеса на адаптация към хранене по метода на BARF протича индивидуално при всяко куче. Нямам познати с йоркита, които да са имали проблем при преминаването към този режим, но това не означава, че при всяко куче е така. Основното от което се оплакваха, е че не могат да удържат апетита на кучетата си, за разлика, от времето, когато са ги хранили с готова храна. Но всяко куче е индивидуално и всеки собственик трябва сам да прецени, дали този метод е за него респективно кучето му.

# 163
На 5 годинки и половина е

# 164
Аз храня основно с гранула с балансирани нива на протеин. Взимам и консерва(Nuevo, Animonda, Rinti, Applaws) Това са консерви без химически консервант, а с естествен стабилизатор вит Е, без овкусители, подобрители, оцветители,атрактанти. Същото се отнася и за гранулите, които давам.
Не можете да поставите под общ знаменател храна висок и нисък клас. Храните от висок клас не са царевичните пелети на дарлинг, педигри и тн. Има марки гранули, които се произвеждат само от пресни незамразявани продукти, без химически консерванти, овкусители,подобрители и тн, а само със смесени токофероли (естествен консервант и източник на витамин Е),имат сертификат, потвърждаващ качеството на продуктите и класифициращ ги като годни за човешка употреба. Месото и зеленчуците се обработват на ниски температури(или се дехидратират), не се добавя вода и изкуствени овкусители, всичко с цел да се запази максимално хранителната стойност и вкусовите качества. Това са храни с почти железен качествен контрол, особено тези, които сами произвеждат храната си само от местни продукти, а не възлагат производството на други лица.
Черният дроб и бъбреците се товарят от всичко. От храна, обезпаразитяване, витамини, лакомства. Нали функцията на дроба е да дезинтоксикира. Кучето е много по-вероятно да има чернодробни/бъбречни проблеми вследствие на продължителен прием на храна с много високи нива на протеин, които не може да изразходи, отколкото във връзка с понижен прием на вода. То ако не може да ги изразходи, колкото и течности да минат през бъбреците, няма да има голям ефект. По тази причина при такива кучета се препоръчват храни на база соев изолат и други растителни протеини, които са по-лесно усвояеми. За подпомагане функцията на бъбреците , и ако имате съмнения, че кучето не приема достатъчно вода,  може да се добавя топла вода към гранулата, също омега 3. Много кучета пък отказват вода, защото са чувствителни към високите нива на хлор, които могат да  се съдържат в прясната вода от чешмата.
В този ред на мисли BARF е режим с изключително високи нива на протеин, които не се приемат добре от всяко куче, още повече декоративна порода. BARF цели храненето на кучето да се доближи максимално до това, което би било на хищника в естествената му среда(месо, кокали, субпродукти,кожа, зеленчуци, плодове). Обаче какъв е хабитатът на хищника и какъв на домашното куче... Как едно йорки, което днес се е разходило за един час в квартала може да има същите нужди, каквито има един ловуващ хищник?
В този ред на мисли BARF също би натоварил черния дроб на кучето и то в пъти повече от гранула, която е с нормални нива на протеин.
С бъбреците е същата история. Искат по-ниски нива на протеин и фосфор. Без значение дали този протеин ще е гранула, сурово или готвено, той се отразява по един и същи начин на животното. Разбира се усвояемостта и хранителната стойност е различна, като най-добрата опция е суровото, после хубавата гранула, която се произвежда по технология за дехидриране и обработка на месо на температура, която да не разпада протеиновите комплекси и накрая оставяме готвеното месо,което на 45градуса губи основните си хранителни стойности, а мазнината в него става канцерогенна.  Ако се храни с домашно готвена храна, на кучето трябва да му се дават два пъти повече витамини/омега масла, отколкото ако яде по BARF или хапва качествена гранула.Това също товари черния дроб, ако изхождаме от Вашата теория. Причината е, както споменах горе, че при една термична обработка месото губи двете си основни аминокиселини, 50% от витамините в зеленчуците са унищожени, а 100% от ензимите увредени.

Общи условия

Активация на акаунт