Йоркширски териер- тема 8

• 94 958
  • 782
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, искам да ви споделя следното: в събота заведох моя мъник при приятеля ми, той живее в къща с голям двор и има един прекрасен померан. Той е вече на 9 години, но два дена неспирно си играха с Лъки, бореха се, гонеха се, просто не се спряха. Притеснението ми е следното: от два дена, откакто се прибрахме у дома Лъки непрекъснато спи, почти не играе, мести се от място на място, като излезнем има интерес, храни се добре, но се притеснявам защо е толкова унил. Досега не е бил така. Вие как мислите? Има ли причина за притеснение?

# 586
Според мен няма място за притеснение. Било му е интересно, превъзбудил се е, забавлявал се е и сега градуса на напрежението е спаднал и си наваксва със сън. Възможно е и да му липсва другарчето. Ние лятото след морето ходихме на планина, където за 4 дни се скъсахме от ходене и обикаляне по чукарите. Холи вървеше наравно с нас, часове на ред, беше също така доволна  и щастлива и нямаше умора. Като се прибрахме два дни само спа  Laughing. Беше точно както го описваш ти.
Така че щом си хапва добре, всичко е на ред. Ако това състояние продължи повече от 4-5 дни обаче, се консултирай с ветеринар.

# 587
Ренита, много ти благодаря за отговорите! Всъщност, по отношение на "минито" съм била доста заблудена. Аз си мислех, че минитата си остават такива, каквито са като малки и не си променят окраската и размерите. Бях абсолютно неподготвена. Сега се уча в движение как се отглеждат тези мъници ...  Добре, че имахме късмет да ни докарат здраво кученце, иначе цената, която платихме е като за стандартно  :35 Сега се радвам на една рошава топка любов у нас   

# 588
Моите кучета са от малките. Бях говорила с човека, че ще станат около 2 кг и ги хранех малко повечко, защото ми идваха хилави постоянно с едни щръкнали ребра и гръбнаци.... Те обаче упорито са 1,500 гр и двете, едната ще стане на 2 г (сестрички са). Определено са сладки, но бих искала да са малко по-едрич. Има неудобства с толкова малки кучета - не могат да се качват на всякакви мебели, има опасност като скачат от дивана или за леглото да си счупят нещо, бързо настиват, имунните системи са им слаби, имат алергии към какво ли не, козинката им е по-рехава и т.н. Постоянно давам витамини и им треперя като не си играят дали им няма нещо.
Мислете хубаво преди да търсите "мини" куче. То не е украса вкъщи , живо същество е.

# 589
  • Варна
Здравейте , поизчетох ви , дори последния пост няколко пъти Simple Smile
синът ми другата седмица става на 8 г , искаме да му подарим йорки , бях убедена че искам да е мини
но взех да се плаша , колко кг трябва да е стандартното йорки, четох че около 3 кг стават , на моя съседка е 5 кг Shocked
освен това гледах обяви в базар и олх , например в София частно лице ми го дава за 400 лв , тук във Варна започват от 700 !Да се доверя ли ?
Риск винаги има , наскоро една съфорумка писа че от зоомагазин било неиното и било болничко
дайте ми съвет , моля !

# 590
  • София
Чисто формално стандартът е до 3,300 кг. Моята е около 3 кг и според мен е доста дребна. Не би ме притеснявало 5 кг куче. Ако вземете такова, трябва да знаете, че не бива да го развъждате и ще е по-добре да го кастрирате. Моята е кастрирана, въпреки че е в стандарта, а бащата е многократен шампион. Направих го за нейно добро преди първото разгонване.

Аз не бих купила куче от OLX. Ако нямам пари за куче от развъдник, ще търся от частно лице. За 400 лева едва ли ще е чистопородно куче.

# 591
Валети, аз съм съгласна със змия. Ние имаме отскоро йорки. Писала съм по-горе, че ни го доставиха от Словения. Нямам идея дали е от развъдник или от ферма за кучета. Препоръчаха ми доставчиците, които имат училище за кучета в Гърция и аз се доверих напълно. Нямам никакви забележки по отношение на миньончето, с изключение на това, че все още не са й се вдигнали ушичките.
 Но идея си нямах, че може и да рискуваме. Ако предварително знаех всичките недостатъци, които съпътстват взимане на куче не от лицензиран развъдник, нямаше да направя същото. И при нас водещо беше да не струва много, не че не можем да си го позволим, но някак си не ми се даваха над 1000 лв. за кученце. Но съм убедена, че пред възможността да получа болно, неваксинирано животно, щях да прежаля повече средства. Нашата красавица я купихме за 600 лв. с първа ваксина. В паспорта пишеше, че е обезпаразитявана два пъти, ние я обезпаразитихме още два и нямаше нито едно глистче.
С две думи, ако сега ми предстои избор на куче и имам цялата тази информация от темата за йоркширския териер в бг-мама, която аз не се бях постарала да прочета Sad, щях да си купя куче от развъдник, макар и да се наложи да почакам малко.
По отношение на размера, имайте предвид, че децата не могат да се съобразяват с това да вардят животното, както ние възрастните. И мини и стандартно  да вземете, все ще има период, в който ще е бебе и детето трябва да е много внимателно. И имайте предвид, че грижите ще бъдат изцяло ваши, понеже аз и по отношение на това съм била заблудена. Мислех си, че кученцето означава разходки, пишкане и миене на лапите  Joy Joy
А то миличкото се буди като бебе, вардиш го да се научи да пишка, да не си изяжда акото, да не се задави Mr. Green
По отношение на килограмите съм съгласна с писаното тук, че не е важно колко тежи, а какви са пропорциите. На съразмерно куче и 6 кг. биха му отивали. Защото аз видях мини, които са толкова хилави, че не бих искала моето да е такова, т.е. мини са им килограмите, а външния вид....

Но удоволствието да получиш въртяща опашка и мокро езиче, точно когато не очакваш, компенсира всички грижи! Тези мъници са прекрасни!!!

# 592
Валети, тук доста пъти е разискван въпрсът, от къде да се вземе кучето и мини или стандартно. Единстваният съвет, който мога да ти дам е не бързай, чети и избирай умно  Wink. Кучето не се взима за месец или два, то става другар, член от семейството за дай Боже 15, че и 20 години  Praynig. Най-важното е здраво куче. Половин-един килограм отгоре или отдолу са незначителни и почти незабележими. Нямате намерение да го носите в джоба, нали? Тогава дали ще е 2 или 3,5 кг. има ли значение?

От ОЛХ или обяви в нета и аз никога не бих взела  Peace. Развъдник / но не борса, ферма или вносители!!!/ или проверено частно лице, където могат да се видят родителите, условията при които живеят, стопаните, които ги отглеждат....все неща, които имат значение.

# 593
 100% гаранция, че йоркито ще е малко по размер има само, ако вземеш кучето на 6 месечна възраст. Такова йорки ще намериш само в развъдник, в борсите и магазините ги продават на по 2-3месеца. По-малките обикновено са и по-скъпи, не защото са изложбен клас, а защото се търсят такива в момента. Има линк към легитимните развъдници в Бг на първа страница, можеш да се свържеш и да попиташ. Не ти препоръчвам да купуваш от обяви, зоомагазини, борси(отново има линк на първа страница от къде идват тези кучета)- тогава проблемът няма да бъде какъв  размер е кучето, а как да го лекуваш. Развъдник "Йорк Бг" на Митко Бъчваров не е легитимен разъвдник, нямам идея дали е изключен или сам е напуснал федерацията. Знам че причината е системни нарушения, същото важи и за развъдника на Светла. Обаче аз съм виждала хубави кучета и от двата развъдника. Въпреки, че от този на Митко никога не бих си взела, защото на 10 те чудесни кученца, които съм виждала се падат поне 30 магаренца. Съжалявам, ако звучи грубо, обаче ако даваш 1000 лв и нагоре за някаква порода куче значи искаш тази порода, а не йорки 7-8кг с крака 20см и тяло 40. Иначе по-дребничките кученца, и тези , които влизат в стандарта, които съм виждала изглеждаха добре. Да не говорим, че не теглото е най-важното, за да изглежда едно йорки добре, а пропорциите му. То йоркито може да е 1,5кг и да е дълго 35 см, тогава по-скоро прилича на дакел. Виждането на родителите също не е гаранция. От едно кучило със стандартни или по-дребни родители, могат да излязат както по-малки кучета, така и стандартни.1+1 не прави две в кинологията само на базата на мама и тате. Едно бебе куче може да е най-дребното в кучилото на 2 месеца, а на 6 да се окаже най-едрото. Разбира се, от където и да си вземеш йорки съм сигурна, че ще го обичаш, колкото и кг да стане, без оглед на това дали е перфектно или не за теб ще бъде. Просто изчети информацията на 1ва страница, има достатъчно линкове и реши сама за себе си. Ако искаш 100% куче с това тегло се обърни към развъдник и си купи бебе поне на 6месеца, тогава само се дават 100% гаранции. Също всички, които простъпват към купуване на толкова мини екземпляр(под 2кг) трябва хубаво да си направят сметка, че едно такова куче се гледа много по-трудно от стандартно (2,5-3кг). Всяко едно падане, настъпване, натискане, по-груба игра с деца при едно толкова дребно куче може да бъде фатална. А оперативни интервенции, и изобщо манипулации изискващи упойка, при кучета под 1кг са много опасни. Преди година при ветеринарите едно момиченце беше дошло със супер дребно йорки (0.900кг), правеше за пореден път мнима бременност и се налагаше кастрация, а ветеринарите категорично отказаха. Тъпкаха го кучето със сумати боклуци, че да го докарат до 1,2кг и да го оперират. За щастие всичко мина благополучно тогава, но само въпросното момиче си знае колко рев и нерви са това. Така че, хора, мислете за животното, а не са собствената си суета. Стандартните при различните породи не случайни  

По отношение избора на куче си позволих да копирам едно старо мнение на Елфадора от 5 тема. Нямам идея дали инфото за развъдниците е актуално, но с другите неща съм абсолютно съгласна

# 594
Здравейте. От скоро обмислям да взема куче на дъщеря ми /6год./ и съм се спряла на йоркширски териер. Не съм много запозната с породата.
Живея в апартамент, чух че са подходяща порода за малките общежития, но доколко е вярно.. newsm78
Ще съм ви благодарна, ако ми кажете какви грижи изисква кучето - хранителен режим, хигиена, козина, разбира ли се с деца.. Лек ден и благодаря предварително!
 newsm10

# 595
Здравейте. От скоро обмислям да взема куче на дъщеря ми /6год./ и съм се спряла на йоркширски териер. Не съм много запозната с породата.
Живея в апартамент, чух че са подходяща порода за малките общежития, но доколко е вярно.. newsm78
Ще съм ви благодарна, ако ми кажете какви грижи изисква кучето - хранителен режим, хигиена, козина, разбира ли се с деца.. Лек ден и благодаря предварително!
 newsm10

Препоръчвам ти, за да добиеш реална представа какво е да гледаш йорки, да прочетеш всичките осем теми във форума. Момичетата споделят различни грижи, притесненя, неволи и радости.  bouquet

# 596
alf leila - Напълно съм съгласна с теб, харесвам малките породи кучета, малката също е луднала по тях, особено йоркитата.  Joy

# 597
  • Варна
Много ви благодаря !
Днес обикалях зоомагазините във Варна и накрая се спрях на развъдника на Светла , но май и за там прочетох негативизми !
Няма да бързам , започнах да чета и старите теми , още веднъж ви благодаря !
Искам и друго да споделя , синът ми е с алергична астма , теста показа че има алергия  от човешки косми , но от куче -не  Shocked
козината на йоркито много се доближавала до човешката коса , така четох , дали това няма да е проблем пък ?А аз се спрях на йорки точно заради алергията , да няма падащи косми хвърчащи навсякъде !
Иначе съвсем джобен формат и на мен не ми се иска , пък колкото и да са модерни в момента , но така 2-2,5 кг много ме устройва , сега гледах в сайта на Светла се продава едно момченце на пет месеца 1,6кг
това  добре ли е?( ако не е стара информацията )

# 598
Валети , моята Холи е от Светла, както и на още 4-5 човека от темата, във фейса също имам около 20 приятели със кучета от нея.  Развъдника и е легитимен, мисля че е към някаква турска федерация, но не ме интересуват подробности честно казано. Тя е ужасно сговорчив и разбран човек, ако и споделиш желанията си, ще си съдейства да намериш това, което търсиш.
Не искам да правя реклама, нито да агитирам някой, но аз съм безкрайно доволна от тази жена във всяко едно отношение, имам прекрасно животинче благодарение на нея и лоша дума не мога да кажа. Щом си от Варна, най-лесно е да се видиш с нея, можеш и кученцата да видиш на живо и да си прецениш.

По повод астмата - моята дъщеря беше с алергична астма до преди няколко години. Това ме спираше дълги години да вземем домашен любимец. Разбрах, че йоркитата рядко предизвикват алергии и пристъпи и си намерихме познати с такова кученце и оставях щерката да играе с него и да го погушка. След като видях, че няма проблем, вече смело направихме стъпката към вземане на куче у дома.

# 599
Аз също познавам три кученца, купени от Светла. Собствениците са доволни от отношението, от състоянието на кученцата. Държат постоянна връзка със Светла, когато имат нужда от помощ.
 1,6 кг.вероятно ще излезе мини модел йорки, щом на 5 мес.тежи толкова Grinning

Общи условия

Активация на акаунт