Трябва ли бебето задължително да се научи да заспива само?

• 36 374
  • 152
  •   1
Отговори
# 15
Авторката пише,че през деня оставя бебето да спи в шезлонг,мойто два три пъти падна от шезлонга докато спеше въпреки че беше вързан, добре че е ниско на земята и постилях отдолу няколко пъти сгънато одеяло.На третото падане спрях изобщо да го слагам в шезлонга.

При нас странното е, че е обратното - в шезлонга като че ли е най-"застопорена". Като си спи на леглото пък много се върти, даже често я намираме обърната напречно, или със крака, завряни между решетките.

Иначе много се успокоих от това, което всички сте написали Simple Smile Тя като цяло не е плачливо бебе, рядко плаче и то не без повод и никак не съм свикнала. Не че се шашкам като се разплаче за нещо, все пак бебе е, няма как да не плаче, но не мисля, че мога да я оставя да плаче половин час и да стоя настрана.. Явно и няма нужда. А и наистина виждаме, че като се скрием и си "мисли", че ни няма, изпада в ужас и се разплаква от страх. Просто явно това си е инстинктът - тъй като бебочето е безпомощно само, щом остане само, надува сирените...

# 16
Не бих го оставила да реве докато заспи и не знам коя нормална майка би направила нещо подобно.
Представи си примерно следната ситуация- реве в кошарата, реве в ръцете, реве в количката, в бабата, в таткото, в шезлонга, в колата, гледаш го през повечето време сама, не караш кола, за да обикаляш квартала с колата белким заспи, имаш дископатия или си бременна с друго, за да си позволиш лукса да го разнасяш, евентуално друго дете и то реве, не спиш, не ядеш, кърмиш по 14792073290 пъти в денонощието и т.н. Даваш всичко за децата да са нахранени, чисти, сухи, измити, накърмени, гушкани и накрая ..........даааам не ненормална, ами направо луда. Не съди.  Naughty 

# 17
  • София
Не мисля, че има нещо задължително когато става дума за човек (в случая бебе).
Щерката беше ужасно бебе, скъсваше се от рев. Даже в старата квартира ми се е случвало дружки да подвикват под прозореца "какво му правиш на това бебе", "ами не знам какво ѝ става", "обличайте се и слизайте".
Аз тогава не бях млада  Laughing, но бях зелена Simple Smile Шашках се за всичко.
Най-често баща ѝ я приспиваше пред лаптопа.

Синът ми имаше силни колики и заспиваше само в количката. Количката стои в детската. Като заспи го пренасям в леглото.
Май никога не е заспивал сам, т.е. винаги при него е имало някой (на една ръка разстояние) Simple Smile

# 18
Моето бебче заспива на гърда от около месец, преди това сама заспиваше. Интересното за мен е, че ако я приспива някой друг, пак си заспива, но ако съм аз, задължително давам гърда Simple Smile
Не се мъча да я карам пак сама да заспива, мисля че е излишно от толкова мъничка.

# 19
Не бих го оставила да реве докато заспи и не знам коя нормална майка би направила нещо подобно.
Представи си примерно следната ситуация- реве в кошарата, реве в ръцете, реве в количката, в бабата, в таткото, в шезлонга, в колата, гледаш го през повечето време сама, не караш кола, за да обикаляш квартала с колата белким заспи, имаш дископатия или си бременна с друго, за да си позволиш лукса да го разнасяш, евентуално друго дете и то реве, не спиш, не ядеш, кърмиш по 14792073290 пъти в денонощието и т.н. Даваш всичко за децата да са нахранени, чисти, сухи, измити, накърмени, гушкани и накрая ..........даааам не ненормална, ами направо луда. Не съди.  Naughty 
И аз го гледам малкия сама,по цял ден сме само двамата от момента в който излязохме от болницата и съм го кърмила и не съм спала,яла и т.н.,но не съм го оставяла да реве.Но пък и той не е от най-ревливите,не плаче без причина.За това си мисля,че ако реве непрекъснато и нищо не го успокоява,както си описала,вероятно има някаква причина за това,а не е някаква глезотия и в този случай още повече не бива да се оставя да млъкне само.Никого не искам да съдя просто мисля,че е несъвместимо с майчиния инстинкт да се остави бебето да врещи в креватчето"за да се измори и да заспи само,а майката да си стои и да го слуша от другата стая ,примерно, като си мисли,че по някакъв начин това е възпитателно за детето и.

# 20
Както и други мами са писали, бебетата минават през много промени, а и са си различни и уникални. Моята е една кротушка. До 5ти месец, нахранеше ли се и хоп затваряше очи. Няма драми, няма ревове. Слагах я в кошарата и толкова. Като стана на 6 мес. просто почна всичко да я разсейва, научи се да се обръща и пълзи с приплъзване и почна да не заспива сама. Смених тактиката. Вечер като суче играем малко на спалнята, после гася лампата и я гушвам до мен. Като заспи я местя в кошарата. Така зяспива и до днес. Понякога за 10 мин., друг път за час гушкане и пеене. На ръце не сме се носили никога, но както казвам просто тя е кротка и спокойна. Имам племенник, който беше страхотия. Рев, спи само на ръце, кошарата му я продадоха, просто спеше при родителите си. Докоснеше ли кошарата и изпадаше направо в истерия, а може да е много сънен или полузаспал. Мамите с кротки деца не го разбираме това, докато не го видим. Сега вече е голям и си заспива с приказка и целувка, но още спи в стаята на родителите си, на отделно легло обаче. Така че някаква всеобща панацея няма, пробват се начини и така Simple Smile

# 21
Мамите с кротки деца не го разбираме това, докато не го видим.
......или не ви дойде на главата  Mr. Green HugЕй това имам предвид и аз, не знаеш през какво е минала една майка, за да я определяш като такава или онакава....  Peace  Hug

# 22
Моите деца са неспящи и двете- голямата е вече тийнейджърка и започна да спи повече, но пак, за разлика от връстниците си, сутрин няма проблем със ставането, дори да си е легнала късно. Явно има нужда от по-малко сън от повечето хора.
Дребното и то, от първия си ден на белия свят, дава индикации, че няма да е от поспаливите.
Децата, тъй като са хора, едно с едно не си приличат. Има такива, на които умората им действа успиващо, има и други, които ако са уморени стават пет пъти по-активни от нормално- каката е точно такава, сигурно и бебето ще е  ooooh! Като майка на такива твари, спокойно мога да кажа, че и на челна стойка мога да ходя, само да поспят.
Каката я приспивах до 3- годишна, после някак спонтанно започна да си заспива сама. Бебето сега си заспива на гърда, вечер спи при нас. Ще го приспивам до тогава, до когато има нужда, изобщо не ме интересува какво пише в книгите.

# 23
  • София
И моят не заспива сам. По-скоро би ми било странно ако заспива сам на тазк възраст...че и по-голяма. За него, мога да си представя да заспи само ако реве 1 час и накрая от изтощение се трупяса.
Спи при нас, в кошарата си спи само денем. Нощем нито той, нито ние можем да спим ако го оставя в нея. Усеща на секундата, че съм го сложила, колкото и да го увивам, да затоплям, да го подпирам с какво ли не. Денем не му е чак такхв проблем, но задължително му набутвам биберон в устата, иначе ще зареве.Подпирам биберона с плюшено мече. Скоро си беше изпуснал биберона и смучеше носа на мечкага  hahaha
Племенникът ми е на 2 години и 8 месеца и също ми се струва невъзможно да заспива сам. Дори през деня се налага да му се пее, да мй се четат приказки. Не може като голям човек да легне и ей така да заспи.
На мен не ми пречи, че спи при нас, след половин година ще се местим и тогава ще се опитам да го свикна в леглото...аз и сега все още правя опити да спи там нощем. Но пък на мен ми е трудно да спя, много ми е напрегнато като не е при мен, хубаво ми е да спя с него.

# 24
Няма нищо задължително на този свят. Прави, както на теб ти е удобно. На мен лично ми беше по-удобно да заспива сам и сега вече нямаме никакъв проблем. Е, от време на време се опитва да манипулира и ми сочи леглото до неговото, на което да легна, но с малко обяснения, че вече е голям и трябва да заспи сам, нещата се нареждат. На мен обаче не ми е проблем да го оставя да реве, ако смятам, че го прави на инат. А стаята деляхме само до четвъртия месец, когато той започна да спи по цяла нощ, а на мен майчинството ми свърши и се върнах на работа.

# 25
Според мен е добре да го научиш от малко да заспива самичко, защото аз много се измъчих, започнах да го клатя в количката (уж за по-лесно, то май стана по-трудно)Сега е на 9 месеца и едвам-едвам заспива сам.

# 26
Според мен е добре да го научиш от малко да заспива самичко, защото аз много се измъчих, започнах да го клатя в количката (уж за по-лесно, то май стана по-трудно)Сега е на 9 месеца и едвам-едвам заспива сам.

Joy За миг си помислих, че вече е станал на 9 години и още трябва да го клатиш. Ами нормално е за едно кърмаче да не заспива само. Моята дъщеря започна да заспива без да я гушкам към 2 г. и 8 м.

# 27
  • София
Рано или късно всеки се научава да заспива сам. Не виждам никакви проблеми в дългосрочен план да възникват, от това, че човек е  приспивал бебето си.
Не бих го оставяла да реве, за да се учи да си заспива само(за спора по-горе, моят беше ужасно ревлив, 6 месеца и колики силни имаше, кърмих, не съм шофьор, аз си го гледах и въпреки това, никога не съм го метнала в леглото му, че да се нареве едно хубаво и да вземе да заспи и в мен е спал, часове наред, месеци наред). Приспивах го както мога, до когато имаше нужда. Това са мили моменти и с нищо не са ми пречили.
В един момент моето присъствие просто почна да му пречи да заспи, вместо да му помага с нещо и го оставих да заспива сам.

Ти в каква възраст искаш да се "отървеш" от задължението да си приспиваш детето, "умението" си идва само да, нали не мислиш, че ако приспиваш  бебе на месеци или дори дете на 2 години, то на 20 все още ще те търси за това.
Някои деца доста до късно ги приспиват например с приказки, това дали им е навредило...

Чети по-малко книги, повече се вглеждай и води по нуждите на детето си и няма да сгрешиш.

Последна редакция: ср, 28 яну 2015, 08:49 от Angel_Dust

# 28

Чети по-малко книги, повече се вглеждай и води по нуждите на детето си и няма да сгрешиш.

Засега така правя, но все пак никой не се е родил научен... Допреди 100-ина години не е имало такова майчинство тип "и сам войнът е воин", на младите майки е помагала цялата рода, сега няма кой да те насочи за елементарни неща. Затова и добре, че има книги и интернет, та да може човек да получи някаква информация за нещата, за които се колебае. То така или иначе тук в повечето отношения няма правилно и грешно, всичко е въпрос на лична родителска преценка, но все пак чуждият опит никога не вреди при вземането на едно или друго решение. Като човек чуе при други хора как са се стекли нещата е някак по-лесно да си каже, добре, така ще бъде, без излишни опасения..

# 29
  • София
Всъщност в много отношения е по-добре да нямаш цяла рода помощници. А по-добър учител от собственото ти дете няма да намериш.
Мненията за чуждото са добре, както и многото информация, в същото време може и  само да внесат  повече объркване, токолкото полза.

Общи условия

Активация на акаунт