Трябва ли бебето задължително да се научи да заспива само?

• 36 367
  • 152
  •   1
Отговори
# 30
Всъщност в много отношения е по-добре да нямаш цяла рода помощници. А по-добър учител от собственото ти дете няма да намериш.
Мненията за чуждото са добре, както и многото информация, в същото време може и  само да внесат  повече объркване, токолкото полза.

За родата си е така, особено при положение, че нещата доста се променят с годините. И за многото инфо също е така, но понякога човек добива някаква представа.

# 31
Моето дете си заспива само от самото начало, въпросът е кога точно иска да заспи. Опитвала съм да го приспивам, заспи за малко, събуди се и като му дойде музата, си заспива пак сам. Така си го и оставих, да заспива когато си иска. По някога се налага да му обръщам внимание, да го взема за малко, да го погушкам, но за заспиване, няма начин. Ако не иска, няма да заспи каквото ще да става. За това си няма и график горкото - един ден заспи в 1, друг път в 12, по някога ни мъчи чак до 3, но това е положението. Ние сме неговите роби...  hahaha hahaha Heart Eyes

# 32
  • софия
Задължително - не. Ако става,  става. Дъщеря ми е на 11 години и от 11 години заспива трудно. Трудно става обаче. Всичко си е строго индивидуално.  Онзи които е писал книгата не е имал предвид твоето дете .А какво те интересува как заспиват децата на човечеството.

# 33
И ние сме в същата ситуация. Допреди месец-два винаги заспиваше с последното кърмене, после я местех в нейното легло и си спеше там през нощта, но по едно време взе да не заспива вече така. Тя и през деня не може да заспива сама. Започнах и вечер да я приспивам както през деня - имаме люлеещ се стол, гушвам я и я люшкам на него, с биберон в уста, докато заспи, после я премествам в нейното легло. Наскоро обаче взе и това да не помага, все по-дълго й отнема да заспи, а не е като да не й се спи - спи й се та две не вижда, прозява се, очите й са затворени, но мучи, рита и маха с ръце. Ако я оставя в леглото й, дори и сънена, става права веднага и се разбужда съвсем. И аз съм против да я оставя да плаче, и обичам да си я гушкам на стола (тези моменти ще преминат прекалено бързо и им се радвам), обаче… по цял ден съм на работа, доработвам и вечер след като тя заспи, домакинска работа имам, просто нямам време да я люшкам по един час докато заспи. Така че просто се налага или да започне да заспива по-бързо в мен, или да заспива сама…

ger4eger4e, виждам че е минало повече от месец от първия пост… Намерихте ли решение? Кажи как вървят нещата. Много ме интересува темата и мен. При нас има напредък. Една вечер, след час и половина безрезултатно люшкане и приспиване (за което се редувахме с мъжа ми), ми свърши търпението и реших че е време да се научи вече. Сложих я в леглото с биберона, казах й “шшшш, нани-нани” и излязох. Тя стана права веднага и рев! Влязох веднага, успокоих я, сложих я да легне с биберона, “шшшш, нани-нани” и тръгнах. Още не бях стигнала вратата и всичко се повтори, и айде пак… И така 15 пъти. Плака само първите 3, след това просто се изправяше права и започваше да мъмри. След 15-ия път й дадох втори шанс да заспи с люшкане. Люшках 10 минути - нищо. Сложих я пак в леглото с биберона, “шшшш, нани-нани” и този път излязох от стаята, затворих вратата и отидох да си шетам, подслушвайки бебефона. Казах си, че ще вляза само ако заплаче, но истински плач от който не може да се успокои сама. Научила съм й плачовете и ги разпознавам. По 2-3 пъти на нощ обикновено изплаква, но за кратко и едно такова сънено, и сама се успокоява и заспива пак. Тогава не я закачам. Но когато плаче усилено и тревожно, не от скука/нервничене ами наистина нещо я тревожи, знам че няма да се успокои сама, и тогава отивам и я успокоявам аз. Много ме улесни когато започнах да ги разпознавам. Та както и да е, бях решила само за втория вид плач да вляза, както правя нощем. Ами, отне й повече от час, но нямаше повече истински плач и не влязох. Какви ли не други звуци не издава - кратки проплаквания, викове, бърборене, ръмжене, гукане, смях, громоля нещо напред-назад в леглото, но след час и нещо настана тишина, и после си спа както обикновено. Това й беше първото заспиване сама! На следващата вечер повторихме упражнението, но този път й отне само около 20 минути да заспи. След това започна пак да заспива с кърменето и не сме имали шанс да продължим с уроците по самозаспиване, а сега пък тръгнаха зъбите и си трябва повече гушкане и успокояване. Но онези две нощи ми дават надежда.

Аз не бих съветвала да се четат по-малко книги. Прекалено общо е понятието “книги”, особено в днешно време когато всяка Пенка от улицата може да напише и издаде книга. Някои са пълни с глупости, но някои са много полезни. Аз съм прочела само 3 (една обща за бебетата и две за бебешкия/детския сън), но и трите бяха внимателно избрани и изключително полезни и практични. В нито една не пише да се оставя бебето да плаче, нито една не ти вменява вина за това или онова. Много от успехите си досега дължа на тактики от тези книги. Останалото е късмет  Grinning

# 34
Моето никога не е заспивало само,не е и спал още цяла нощ без да се буди за мляко(не е кърмен нито ден).Приспиването е малък кошмар,първо люлея на ръце,после лягам до него на спалнята,тупкам дупе,давам ръчичка и след 30мин. "борба"вече спи.Но е много неспокоен в съня си,първо го отдавах на колики ,сега на зъби... Свикнах,не ми е кой знае какъв проблем,не мисля че бебе се учи на каквото и да било.Мнението ми е ,че само изгражда навици и режим,а ние само се нагаждаме .Често чувам от майки"Създадох му еди какъв си режим".Чудно ми е как става,оставяш го гладно ,жадно ,недоспало   newsm78
Та мсля ,че ще се научи да заспива само когато е готово и определено не мисля ,че приспиването в тази бебешка възраст би му се отразило за вбъдеще .Та нали това са бебетата - искат гушкане и люшкане   Simple Smile

# 35
Често чувам от майки"Създадох му еди какъв си режим".Чудно ми е как става,оставяш го гладно ,жадно ,недоспало   newsm78

И на мен ми се вижда невъзможно, просто някои майки май много се изхвърлят, аз пробвах какво ли не и в момента сме на режима: "Каквото беба каже"!!!  Joy Joy Joy Joy

# 36
Често чувам от майки"Създадох му еди какъв си режим".Чудно ми е как става,оставяш го гладно ,жадно ,недоспало   newsm78

И на мен ми се вижда невъзможно, просто някои майки май много се изхвърлят, аз пробвах какво ли не и в момента сме на режима: "Каквото беба каже"!!!  Joy Joy Joy Joy
От бебе до бебе има разлика. На едно двумесечно бебе режим не знам как се създава. На десетмесечно обаче мисията не е толкова невъзможна. И аз мога да се изхвърля, че от два месеца си има режим и нито е стояла гладна, нито жадна Wink

# 37
Често чувам от майки"Създадох му еди какъв си режим".Чудно ми е как става,оставяш го гладно ,жадно ,недоспало   newsm78

И на мен ми се вижда невъзможно, просто някои майки май много се изхвърлят, аз пробвах какво ли не и в момента сме на режима: "Каквото беба каже"!!!  Joy Joy Joy Joy
От бебе до бебе има разлика. На едно двумесечно бебе режим не знам как се създава. На десетмесечно обаче мисията не е толкова невъзможна. И аз мога да се изхвърля, че от два месеца си има режим и нито е стояла гладна, нито жадна Wink
О, аз определено имах предвид малко бебе, та то моето е едва в началото на 4 месец. Иначе това казвах и на мъжът ми: сега е невъзможно да му кажа, лягай си, недей да заспиваш в 6 и т.н., но като поотрасне ще ми е по-лесно, а и бебето няма да е толкова първично... Така че не ми се сърди, аз говоря все още за малки бебенца, каквото е и моето!  Hug

# 38
Как ще се сърдя Wink Просто да кажа, че има надежда. Разбира се има и бебоци, които и големи не спазват режим. Но поне при нас стана доста по-лесно след 7мия месец  Hug

# 39
  • Куциндрел
Режимът се наглася от самосебе си, ако родителите не "пречат" за това. Бебето/детето само си показва кога е готово за едно или друго.
При нас само доброзорно стана махането на нощното кърмене. След това отбиването стана лесно.

# 40
Четейки темата се сещам как си вярвах, че съм постигнала режим като беше бебе и колко краткотрайни бяха радостите, когато заспиваше лесно Laughing. За себе си едно разбрах, бебета, деца имат си своите периоди. Синът ми като малко бебе заспиваше с кърмене, после на ръце, после на спалнята с потупване, после малък период сам в кошарата, после на рамото на баща си Laughing, абе все трудно. Сега е на 2 често го нося на рамо аз, но предпочитам две минути Зайченцето бяло с полюшване, отколкото 1 час да се криви. А само да вметна, че от периодът на коликите, че и до днес сешоара ми е безценен за приспиване!

# 41
  • София
То и аз не спя с години по един и същи начин, време. Пък какво остава за бебе.
Моето още си спи при мен(не, че пък толкова време е минало), но и не смея вече да го оставям да спи смао в леглото, че често се задавя, догажда му се и не може да диша. За 1 седмица сигурно 3-4 пъти вече мус е случи и вече си го нося с мен и в тоалетната  Crazy Laughing

# 42
Дъщеря ми е на 2г и 2м и заспива с нас, доскоро беше кърмаче и заспиваше на гърда, сега аз лягам до нея. Не ми тежи, никога не съм се опитвала да я уча да заспива сама.

# 43
Моето дете е също от трудно заспиващите- както през деня, така и вечер. Без помощ няма никакъв шанс да заспи. Колкото повече й се спи, толкова по-зле става, изпада чак в истерия, въпреки че не е оставяна да заспива сама. Наскоро се чудих, как точно става номера с яслата. Там нали ще трябва да заспива сама. Чувала съм че ако не заспива детето, се обаждат да си го вземеш. Моля, майките на които децата посещават ясла или са посещавали, да споделят Simple Smile

# 44
  Аз за себе си съм се убедила,че когато детето има някакъв режим е доста по-спокойно.Разбира се той няма как да е стриктен,особено в началото.Ние още от раждането започнахме да се къпем всяка вечер по едно и също време,имаме си ритуал за преди лягане,освен това храненията и разходките през деня са горе долу по едно и също време и съответно сутрин става и после през деня заспива пак по едно и също време.Той си усеща и когато му дойде времето за сън след обяд ако аз нещо се мотая,сам си взима бибата и ляга между играчките,много е смешен.Забелязала съм,че ако по някаква причина нарушим режима става нервен,мрънка и дори да му се спи не иска да заспива,после са ни нужни няколко дни,за да влезем в ритъм отново.

Общи условия

Активация на акаунт