Баба Зима вънка шета, Автустинчета ядат пюрета

• 28 854
  • 752
  •   1
Отговори
# 510
  • Пловдив/София
Добро утро (за който е спал де  Laughing )

Вчера си купих книгата "Ръководство за недоспали родители" и много ми хареса.Умерена философия, която съвпада с моята, нито да се водиш изцяло по бебето, нито да го оставяш да плаче.

Авторката препоръчва режим, който да е винаги така: сън,храна, активност. Не както повечето имахме навика да храним преди заспиване. Като дневният сън да е 3 пъти по час и половина, ако се събуди по-рано, се приспива, дори да реве през цялото време. И за бебе наф 4 месеца препоръчва 4 часов интервал на хранене.

Има ли някой наистина с 4 часов? Ние сме на 2.5-3 часа и знам, че това е проблемът за нощните събуждания, но нищо не мога да направя. Той яде супер малко и ако увелича още интервала ще остава съвсем без калории.

Днес беше истинска борба яденето- пусна гърдата след минута с плач, май бяха зъби, чесахме се, успокоихме се, нов опит и на двете гърди- засуче 3 пъти и не иска повече. Имах изцедена кърма, стоплих я- изяде 10 мл. После се почна упорство от моя страна- с една ръка му държа ръцете и пееща играчка, с другата главата и шишето..защото иначе маха с ръцете и бута шишето, а главата върти и не мога да му го набутам.

Изяде около 30 мл, след което колкото ида се мъча- плюе. Ако го разсейвам с пеене и повече играчки- хили ми се и млякото му тече от устата. Да се смея ли, да плача ли...има ли друг като нас? Разбирам, че може да са зъби, но той вече над месец е така и затова се буди и нощем през 2 часа. Искам да въведа хубав режим, но като чета за милилитрите, които трябва да изяжда..той в живота си един път не ги е изяждал (150-180), наполовина ако изяде съм щастлива.

И кърмата ми май много намаля покрай тия истории, не се изцеждам всеки път, не винаги докрай, казвах уж, че съм ок след 5+ месеца кърмене, но ще ми е криво все пак, ако спре съвсем, искаше ми се по едно кърмене до годинката поне...

# 511
Пипи, като чета реакцията на малкия ти, имам чувството, че не е гладен  newsm78. Поне моя ги прави същите тези неща, когато не е гладен. Казваш, че интервалът му е 2,5-3 часа, ама не иска да яде или яде помалко - ами пробвай го на 3,5-4 часа - тогава ще е прегладнял и би трябвало да си изяде всичко.

# 512
Пипи, и при мен се появи този проблем 1-2 дни след захранването. Не искат да си изяждат порциите. Остава им почти наполовина( от 150-160 мл), понякога 100 мл чак! Последно, когато бяха с нормален режим миналата седмица хапваха около 160 мл на 3 часа. Имаше 1-2 дни с някои хранения с по 180 и после интеревал от 4 часа. Обаче с въвеждане на 3те лъжички картоф, при все, че почти ги плюеха, отказват да си изяждат порциона. И започнах да ги храня на 4 часа минимум. Изяждат си шишенцата тогава. Е, не покриваме общото количество за деня(аз ги смятам 150мл*6кг/6 хранения) обаче смятам, че е период и ще отмине и не съм се притеснила. Споделих с ЛЛ вчера, тя също каза, че децата не е задължително винаги да си изяждат всичко. Иначе Макс ми прави точно същите номера- отваря уста за голяма беззъба усмивка и млякото потича навсякъде- не е гладен, абсолютно съм съгласна с Mrs.Petrova.

kremolin, с дъщеря ми имах количка без борд, само с колани. Сегашните са с борд и колани. Тъй като съм си ползвала коланите предния път реално борд не ми трябваше и не ми липсваше. Сега обаче като сложиш малчовците снощи и закачих и дръжките, които играят ролята на някаква преграда отпред,  закачих им играчки там и те веднага се заиграха с тях-точнопред тях са и са им удобни за хващане. Докато на количката без борд(гриф или каквото и да е там) закачвах играчките все накъде отстрани и не бяха точно в полезрението на детето, трябваше аз да и ги показвам като по-малка. Освен това и някоя по-голяма играчка може да бъде подпряна на този гриф, в противен случай детето трябва само да я крепи. Иначе аз не виждам друго предимство. И да уточня какво имам предвид:eто такавъв тип преграда(както и да се нарича тя), защото има и модели с нещо като плот, а с тях нямам опит.

Ако може да се похваля, че съм още много ентусиазирана. Използваме активно многократни пеленки. За сега нямам пълен набор за цяло денонощие и освен това почти всички са ми различни модели и марки, но определено има дни в които вечер слагам чак памперс. И не се вмирисва цялата стая на Зайо Байо , когато някой свърши голямата работа.  Grinning Изобщо не ме затруднява процеса, аз така или иначе привечер пускам пералня на бебетата.

# 513
  • Пловдив/София
Пипи, като чета реакцията на малкия ти, имам чувството, че не е гладен  newsm78. Поне моя ги прави същите тези неща, когато не е гладен. Казваш, че интервалът му е 2,5-3 часа, ама не иска да яде или яде помалко - ами пробвай го на 3,5-4 часа - тогава ще е прегладнял и би трябвало да си изяде всичко.

Признавам, че 4 часа никога не съм пробвала (освен ако сам не ги направи с дълъг обеден сън). Все си мисля, че няма как ако яде 60-80мл на 3 часа, да изяде 180 на четири...Но не пречи да пробвам, засега планът ми е да опитам на 3.5 часа и да го хранп максимум 30 минути. Колкото изяде в този интервал, изяде, а не да го предледвам с шишето над час и де факто до следващо хранене остават по-малко от 2 часа (то нали се брои от начало на храненето)

След малко ще пробвам метода "събуди го, за да спи", стискайте палци. Засега методите за приспиване по таиз книга работят , но ние тупането по гърба си го правехме и преди, бяхме открили, че помага, сега просто по-системно и го слагаме в леглото ПРЕДИ да е заспал. Много съм надъхана и мотивирана да пробвам всичко по книгата, ще споделям резултати. Много ме кефи и раздлението на типове бебета- уви, моето май е от най-трудния тип- Енергични, които ставали агресивни като пораснат Sad Но може да се канализират чувствата по правилния начин (надявам се)

# 514
Добро утро!
У нас пак голям рев и последните 2 дни си възвърна окончателното ставане в 4,30 сутрин. Ама като не съм мигнала от не знам кога вече - много ми идва. Снощи нямаше приспиване 5-6 часа, а ѝ се спеше. Добре поне ,че някак успях да я накърмя без да е заспала, че това почти не се случва. Вчера през деня предпочетох да я изведа навън вместо да полегна макар и за 10-20 мин. на обедния ѝ сън. Мъжо днес и утре е в командировка, събота бил работен ден. В неделя - 24 ч. дежурен.... та какво ме чака, то вечер и особено през нощта той я приспива. Напоследък след всяко кърмене, докато не се оригне е много неспокийна и оставя ли я в кошарата след 10 мин се е събудила с рев. Като я вдигне за оригване след кърменето , се събужда и я носи докато заспи. Това 3-4 пъти на нощ....
Подозирам нещо сладко /сиропирано с ябълка/, което защо ли си позволих вчера  ooooh!, но се опитвам да въведа ябълка в моето меню за втори път, явно не успешен...пак  Confused
От вчера започнах Фенугрийк, пия и бирена мая- за кърмата, че предната нощ реших да изцедя едната гърда, от която не беше яла няколко часа и успях едва 30 мл.  Confused

Пипи, на мен ми се струва, че у нас е по-зле и  не ми се иска  да давам съвети, но ако гастрото е права за рефлукса, не мислиш ли , че от там идват всички проблеми?

Astined, честита месечинка на Боян! със закъснение, но от сърце   Hug

kremolin аз такава без борд не съм ползвала. Бях харесала една и като я видях при вносителя, че е без и се отказах / и аз не знам защо, стори ми се несигурно/. Тя си беше с 5 точков колан и борд се продаваше отделно за 50 лв  Wink . Избрах друга с борд и дъждобран и с над 1 кг. по- лека , обаче на моменти съжалявам , че не взех онази, имаше други плюсове.

# 515
  • София
Ние сме на 4-ри часов интервал, но пък сме на АМ и изяжда по 200мл. От какво е на 160 мл яде на 4-ри часа, което ми се струва малко непостижимо с кърмене, но не съм специалист, може и да могат да издърпат толкова на едно ядене.

# 516
  • Пловдив/София
мама ирина, това вашето звучи много тежко наистина Sad Ако  искаш пробвай приспиването по тази книга. Ще го кажа набързо, защото може да помогне и на други (а и заради рефлукса държенето в изправено положение може да помага).

Значи според нея първо се приготвя бебето за сън с ритуал- например баня или песничка. Повива се (ние  го слагаме в чувал) и се поставя в покой, докато се отпусне- вертикално гушнат, с глава, по възможност заровена във врата (аз затискам и двете му ръце с подмишниците си, иначе постоянно ги мята). Ако мрънка или се върти, се тупка по гръбчето и се повтаря "шшш". Като се отпусне, но ПРЕДИ да е заспал, се слага в кошарата. Ако заплаче, се вдига и пак вертикално с тупкане и шшшш. И щом притихне обратно в кошарата, ТОва се повтаря ако трябва и 100 пъти, но всеки следващ път са по-малко. При нас работи, но ние и досега по подобен начин го приспивахме.

не мисля, че при него е рефлукс. Според мен той никога не е имал- гастрото каза така, когато споменах, че напоследък е повръщал 2-3 пъти. Но това според мен беше от това, че  по-активен, като се извие или притиснем коремчето, тогава повръща- не мисля, че това е рефлукс. Доскоро го допусках, но напоследък е спокоен като цяло, при хранене рядко плаче, по-скоро се извива, върти и хили..а когато плаче, се успокоява с чесане на зъбите, така че по-скоро са зъби + неправилен режим (не изчаквам повече от 3 часа)

# 517
Fiona, mama Irina, благодаря Ви. Подсетихте ме да проверя за допълнителен борд и ето на какво попаднах http://bebecomfort.co/index.php?route=product/product&product_id=819
Така хем ще е предпазен, хем ще си има занимавка. Вече знам каква количка да си взема Wink

# 518
И аз да се изкажа и оплача: вчера малкият не спря да повръща пюре, бях му дала някъде около 100-120 и не спря да отваря устата за още, и после реших, че е още гладен и му дадох и кърма.Леле...излизането ни беше ад. Дани не спря да връща кърма.Носила съм го на ръце до нас. Беше се омазал целия. Ужас преживях. Беше пребледнял целия, явно му е дошло много. ЗНаете ли на 5 и половина месеца колко грама трябва да изяждат пюре ако е заменено изцяло млякото на обяд?
Другото ми притеснение е акането. То вярно, че бебо не акаше като другите бебета, но сега хем пюре яде и не е акал от понеделник. Обадих се на педито и ми каза два дена да му давам само морков.Аз мислех, че той запича...но пък щом е казала ...ще му дам и ако не се изака до края на деня ще пъхам термото в дупето.
Ние продължаваме да не спим, нито денем нито нощем.Ако не излезнем навън няма спане у дома. Вечер в 11 заспива едвам и то в повечето случаи при нас.
С радост ще чета ПИпи какво пише в книгата за лесно преспиване, че вече 5 м и кусур няма спане за мен и за ММ  и за Дани, разбира се.

Още един въпрос, може ли да кажете някой добър очен детски лекар, че малкият трябва да го водя, че едното му оче е по-затворено от другото. Мисля, че е т.н. 'мързеливо око'??

# 519
И на мен ми се вижда много 4 часа при кърмене..но и ние сме на АМ -5 пъти по 120 рядко 150мл.Понякога и 6 пъти хапва,зависи кога е закусил дали към 6 или към 8 часа.Аз да се оплача Дидо от 2 вечери не е спрял да ръмжи по цяла нощ,без да е буден,дори при нас на спалнята.Прави го и денем като е сърдит нещо..Старх ме е направо да не го заболи гърлото,хах.Помня ,че не ни се случва за 1ви път,но не помня преди(като че ли е било преди няколко години  Joy) какъв беше проблемът и как го решихме..Чудя се да не са някакви колики от захранването...Като бяхме на картоф единият ден много плака,сега сме на бял морков(или пъщарнак,така и не успях да разбера дали са едно и също) и вчера наобет 2 часа след яденето му пак един рев и трудно приспиване...а той попринцип не плаче-като е гладен,или му се спи само,но бързо се оправяме,а вчера нищо неще...

# 520
Пипи, това, което обясняваш не знаех, че е конкретна техника. Обаче съм го забелязала при децата. Основно при Макс.Ако реве го вдигам, точно както казваш и в един момент той се уригва(евентуално) и след малко дори чувам лека въздишка и детето сякаш натежава повече. Тогава знам, че ако го сложа в креватчето няма да продължи да плаче. Заинтригуваме с тая книга, ще си поръчам и аз. Само да допълня още нещо, което позлвам по идея на Астинед с музикалната играчка. Преди баня настава голям купон, във ваничката им е забавно, после ги суша със сешоара и пак се забавляват. Обаче идва момента с обличането и често пада голямо хленчене, че и рев понякога. Когато ги облека ги поставям в едното креватче с музикалната въртележка  и им  я пускам. Те си гледат известно време, това го правя само преди заспиване и то ако видя, че е станало напечено положението. По този начин се успокояват. В този момент всички са изгонение от стаята им  Grinning , а аз започвам да върша нещо и не им се мяркам пред очите. След 5-10 минутки(различно е) усещам, че започват да шават. Това при тях значи, че им се е доспало. Поставям ги тогава в леглата и завивам. Гася лампата и пускам бейбифона да пее тихо. След това вече, ако някой мрънка прявя това, което е описала Пипи, като аз си мислех, че им е тежко от млякото и затова се успокояват като ги подържа. А то какво било  Simple Smile

И още един въпрос имам-той е по-скоро към майките с по-големи деца. Кога смятате, че ще е удачно децата да си играят заедно във ваната? Дъщеря ми започна да ме пита кога ще "плуват" с нея и аз сериозно се замислих дали да не се изкъпе тя и после да им напълня ваната за да поцапкат тримата.

# 521
  • София
kremolin, аз купих лятна (комбинирана де, но със сгъване тип чадър) - няма борд. Летният кош на сегашната е с колани и борд, но аз тази без борда мисля да ползвам повече - сега като съм с летния кош с борда вече ми е по-пипкаво - хем колани, хем през борда да го мушкам, че той трудно се сваля...
Пипи2013, ние сме с 4 часов интервал на хранене, нощем е с по-голяма пауза. Пипи, а той как наддава, след като яде малко? В нормите ли е?
gretalinka, на нас педиатърът ни каза да му даваме по около 120-130мл пюре, когато му дойде времето за цяло хранене и ако евентуално иска той - мляко, но детето щяло да си покаже.
fanito01, добре ли се беше оригнал Дидко? При Никола ръмженето и неукротимият рев много често са свързани или с пръцкане, или с оригване.

Аз днес дадох 2 лъжички пюре от тиква към картофа и така картофът беше изяден с удоволствие - ура Crazy
Тази нощ Ники заспа в 23ч, правихме едно вдигане и оригване към 1ч и спа до 5ч, когато се събудих и го видях как се върти в леглото и се опитва да хване решетките. Взех го уж да го приспя и го сложих при мен на спалнята и като почна едно говорене и вълнение. Все съм чела някои от вас как са обяснявали, че се будят малките рано сутрин и гукат, ама не ми се беше случвало и не знаех какво е. Беше ми много смешно, но трябваше да се преструвам на заспала, за да заспи и той.

# 522
да, и на мен педито ми каза 160, за това след като изяде 120 викам да дам и кърма, ама нъцки...няма такова повръщане. Не знам дали от марката или че беше смесено-тиква с картоф обаче беше страшно.

Пипи, и аз така го преспивам от 1-2 месеца-вертикално,вече хоризонтално не иска да застане,но честно казано така го дондуркам час...върти се, а не е хич лекичък и ми се изморяват ръцете. Трудно го дочаквам да заспи, а оставя ли го в леглото изведнъж се обръща и се ококорва. Сънува ли какво става, не знам.Пак го отдавам на период, но искам вече сам да си заспива в леглото:)много искам нали:)хаха

ижинка, и аз така направих, додадох мляко , защото отваряше устата за още,но му било явно доста като количество.То как да знам , че вече започва да преяжда като явно си е ящен и иска още и още.Дори кърмя вече на 2 часа, явно не му стига.За това и започвам да замествам обедното ядене, че да не ми се налага да давам АМ.
Плодове кога може да се дават?

Последна редакция: чт, 22 яну 2015, 12:11 от gretalinka

# 523
Пипи ние точно така я приспиваме, без да съм чела някъде. В чувалчето , гушната вертикално / тя хоризонтално положение не търпи/, с главичка сгушена на шията на приспиващия. Даже ако много я мята  или се оглежда я прихващам с едната ръка и х-ъткаме или пея о-о-о-о.
като се поотпусне слагаме в кошарата и люлеем и още ш-ъткаме....

Може да има рефлукс без да повръща. Това, че се храни по малко и на често и , че се дърпа от гърдата и се извива, отказва да се храни  също може да са симптоми. Преди нали хълцаше, сега как е?

# 524
  • Точно където трябва
Моята линия е бледа, има я и ми е все тая кога ще изчезне. Колкото съм дундава на море ще ходя с добре загащващи бански, та няма да се вижда.
За завиването-завита е с моя юрган, дебел и тежък, че спя само ако ми тежи /даже и лятото Crazy/ Като рита пак успява да се отвие, но дали съм "под ръка" веднага завивам.

Някой се чудеше как се оправям:
Скрит текст:
Ами приела съм че нещата са такива. Нито имам база за сравнение, нито мога да се погледна отстрани, та не мога да преценя трудно ли е, лесно ли е. Почти само съм закачена за бебка-ей сега спи в дясната ми ръка аз чукам с лявата. Чистя, пускам пералня като е будна. Тропвам я в шезлонга и търча. Докато направя едно тя се размрънка, взема я, разнасям, като се укроти направя второ и така. Е, случвало се е да изчистя половината и да не довърша. Сестра ми се прибира към 6 и нещо, къпе се и поема щафетата. Сготвям нещо ,щото моята свекърва обичайно не готви. Ядем. Към 8,15 се изкъпвам, към 8,30 къпем бебка и към 9,00 лягаме. Не смея много да излизам с нея, не иска в количката и се прибираме ревящи на ръце. А вчера я мерих-8700 дунда. Ако нещо важно ми трябва пазарувам набързо и с кенгуру. Дните ми са абсолютно едни и същи. Нямам някакъв соц. живот. Е, понякога, в хубаво време гледам като гаврошче през прозореца и ме е яд, че не мога да излезна.
Пипи2013, все искам много неща да ти напиша, ама не мога да се разгърна, трудно ми е с 2 пръста и пиша лаконично. Иначе бебчо как качва? И аз мисля,че не е гладен. Моята се държи по абс.същия начин, все се лигави, хили, мнооого се разсейва с тв и компа, а аз само в тези стаи мога да я кърмя. Ама ето, качила е и сега 700гр., което за 6-ти мес. си е доста. И е само на кърма.
И моята щерка ще става хакер. Любопитно разглежда как щракам и картинките по е крана и посяга. Simple Smile
Научила се е да се плези, свива устничка на фунийка или пък се цупи все едно ще плаче. Иначе е едно усмихнато слънчице.
Тая седмица пропуснахме новата храна, че уж ще я водя на ваксина. Ама тя нещо покашля. И не мога да разбера задавя ли се  със слюнка/май не е точно такова/ или си кашля. Случва се рядко, по няколко пъти през деня. Писна ми. Сигурно сме единствените без ваксина. Да минава вече, че не издържам.
За петната- бебка има хемангиом между веждите, едни по-изразени капилярчета на левия клепач и червени точки на тила.Приела съм ги за нормални.
Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 13 нови отговора.  Shocked Лошо време, а? Laughing

Последна редакция: чт, 22 яну 2015, 14:07 от elliee

Общи условия

Активация на акаунт