Искам да кажа ... (18)_05.01-11.01

• 63 931
  • 1 473
  •   1
Отговори
# 555
  • Луната ни пази
Добро утро и честит празник на празнуващите!

По повод снощните Ви писаници - бях изумена, когато разбрах, че в училищата не учат за комунизма. Питам племенницата "ти знаеш ли, кой е Тодор Живков?, а тя - "да, той е един с очила". Изобщо не я питах за други хора. Но учат за ЮАР и Нелсън Мандела. Аз това не го разбирам. Може да не съм права, ама си мисля, че зорлян си затриваме историята.
Тук ще те опровергая. За периода след Втората тветовна война в България се учи в 6ти, 10ти и 11ти клас. Ако е по- малка, е нормално да не знае (то и в 6ти клас трудно я възприемат тази материя), ако е по- голяма, нормално е да е позабравила. Но се учи и то с подробности. И все пак да не забравяме, че този период трудно можем да го наречем история все още, защото има живи свидетели и трудно се правят независими изводи и оценки, все още има сериозни спорове (справка и в темата "Истории от комунистическа България"). След едно две поколения вече ще може.

# 556
  • Пловдив
Ванини,честит имен ден! smile3525
На всички празнуващи-също!Здраве и усмивки!

# 557
Добро утро!
До сега само ви четях, сега реших и аз да се включа. Темата е чудесна   bouquet
Сутринта станах по-рано, седнах да пия кафе с форум и прочетох скрития текст на Нино. Очаквах, че ще е нещо весело, а то тъжно, та тъжно. Стана ми мъчно, ревливо, а и една носталгия ме мъчи...
От три месеца живеем в чужбина и още не съм се адаптирала, не знам дали и ще се адаптирам.

# 558
  • Луната ни пази
Честит празник на всички именици от вчера и днес! Живи и здрави и много щастливи!
Отивам да правя баница с лук, картофи и кайма, както и мусака Simple Smile

# 559
Shagya, племенницата е в 6-ти клас, но за момента не са учили нищо. Явно все пак учат нещо, това е добре.

mystic woman , благодаря ти!

# 560
Добро утро и от мен!
Влизам пак с тийнейджърски проблеми - както знаете, голямата ми дъщеря е на 15. Разбира се, не иска да има нищо общо с мен - в смисъл всичко, което й кажа или дам като съвет й е досадно, според нея аз хич не разбирам от живота и т.н. Любимата й реплика е "Остави ме на мира". Беше ми много болно като започна всичко преди няколко години, но с времето свикнах и наистина съм я оставила на мира. Сега обаче ново двайсет - била в депресия. И мъжа ми, какъвто е хипохондрик само това му трябва - веднага влезе във "филма". Едва ли не до психиатри го докара. А аз обичам да гледам обективно на нещата и винаги да търся обективната причина /юрист съм/. Според мен са налице куп обстоятелства, заради които тя не се чувства добре - на първо място, че е на тази възраст. Чела съм, че принципно тийновете са си в нещо като депресия. Зима е и на всеки му е подтиснато от студ и мрак. Няма и как да се излиза много с приятели. Има да учи /отличничка е, но все се оплаква/. Сестра й /6г./ вечер подлудява всички с прищевките си, често кара кака си да правят нещо заедно. Отделно - ляга си късно /след 23ч./, а сутрин става в 6 и нещо. Според мен е недоспала и уморена, което също си казва думата по отношение на физическа и психическа форма. Любимото й занимание е да виси на компа и да слуша метал, което също не допринася към нищо добро.

Моля ви, кажете вашите тийнове как са?
Аз отказвам да възприема, че дъщеря ми се намира в клиничния смисъл в депресия.  Sad

Приготвила съм и куп мерки, стига тя са поиска да ги спазваме - лягане по-рано и прекарване повече време със семейството, а не отшелничество в другата стая.

# 561
Добро утро. Честито на всички, които празнуват днес /ванини, желая ти най-прекрасната година  bouquet/. Около мен също има двама именици - големият ми син и татко.
Не се събудихме навреме тази сутрин, което не е типично за нашето семейство. Бяхме забравили вчера да купим почерпка . Забравих и  да припомня на детето да си сложи и униформата и сигурно ще му се карат.
Нино,  Hug
Според мен малко пресилиха нещата около предложенията за промяна в учебните програми. Доколкото съм запозната, тогава беше предложено да отпаднат част от произведенията на големите ни автори, а не изобщо да не се учат.

# 562
  • някъде ... тук ...
Честит имен ден, Ванини!
Да са честити и имениците на Цвети!
Весел празник и на празнуващите днес  bouquet
Много здраве на всички!

# 563
Ванини, честит имен ден! Пожелавам ти да си здрава и да не можеш да се нарадваш на най-големия си подарък!
Честит имен ден и на всички останали!

# 564
Честито на Ванини и всички именници!
Утро, едва ли наистина е в клинична депресия, обаче състоянието ѝ не трябва да се подценява. Не пречи, ако тя желае, да посетите психолог. Тази възраст е просто ужасяваща, все им е криво, все някой не ги разбира, все са сами като че ли в целия свят.

# 565
  • Бургас
Добро утро! Честито на именниците! Нека са здрави и големи късметлии.   bouquet  И аз имам именник -мъжа ми,но ще празнуваме в събота,че утре е работен ден.

П.П Тази тема за която говорите , да не е онази ,в която се прокрадна идеята да махнат Вазов и  "Под игото" и да сложат " Дневника на един дръндьо" ?

# 566
  • София
Ванини, честит празник. Много здраве и щастие ти желая.  Hug

Честит имен ден и на всички, които празнуват Ивановден. Ако бях родила момче, щеше да се казва Калоян и да празнува днес.  Crazy

Яна, много ми хареса стиха, който беше постнала.  Hug Отраднах си го.

Момичета, положението с режима ми на хранене днес много ще се влоши! Имаме двама именника в офиса и няма начин да не ги уважа. И съвсем ясно е, че нищо от това, с което черпят, не влиза в графа "здравословно хранене" - бонбони няколко вида, донътки, торта от Неделя, ядки, соленки, пиене...  ooooh!

И едно питане, въпреки че си имам твърдо мнение по въпроса. Имен ден празнува ли се на друга дата? Моят се пада другата събота. Нужно ли е да черпя в понеделник? (Та смятам аз, че имен ден се празнува на точния ден, иначе се обезсмисля.)

# 567
  • Бургас
Според мен трябваше да започнете режимите след всички именни дни , с които е пълен януари. Тонка,моят имен ден винаги е в неделя, но в понеделник черпя. Ако искаш може да ги почерпиш на Антонов ден по стар стил , ако не се пада почивен ден.

# 568
  • някъде ... тук ...
ако те подкачат колегите, почерпи с нещо дребно Simple Smile
иначе не виждам смисъл, минал е вече. не е рожден ден.

# 569
Честит имен ден на именниците!

Аз също смятам, че не се черпи на друга дата.

Общи условия

Активация на акаунт