Разлика между Кума и кръстница

• 26 151
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте една приятелка ме покани на сватбата си и иска да съм кръстница и кума.Искам да попитам каква е разликата между двете и какво точно прави кумата и кръстница нещо по особено има ли.Във нета разглеждах но почти навсякъде ми излиза че няма особено голяма разлика повечето пъти пише само за кума.Какви ще са моите задължения за сватбата .Ще съм много благодарна ако  някой минал по този път или знае нещо повече  да ми обясни как точно стоят нещата.Лека вечер Simple Smile

# 1
  • UK
Кумата е на сватбата, кръстницата е кръстница на детето при кръщенето му. По традиция кумата става после и кръстница, затова много хора използват двете думи като синоними, тъй като говорят за един и същи човек. Задълженията - нямам идея, ритуали много и различни в различните райони на България, ще си уточните с младоженците какво ще включва тяхната сватба и каква точно ще е твоята роля, освен да седиш до булката на масата. Simple Smile

# 2
Принципно разлика няма. Кумата по традиция е и кръстница.
Просто на някои места я наричат кръстница, на други кума„ Simple Smile Друг е въпроса, че кумата може и да не е кръстница-това не е задължително.

# 3
Наскоро даже разбрах, че кумата става и кръстница. Ритуали, традиции... не съм много наясно, предполагам, че в различните краища на страната е различно. Идеята е, че на сватбата кумуваш, а като се роди детето му ставаш кръстница.

# 4
Аз бях кръстница, без да съм била кума, така, че мога да изпреваря малко събитията и да ти кажа за кръщенето, но за сватбата не знам Simple Smile При всички случаи опредлено трябва да се разберете с младоженците какво точно ще спазвате отр итуалите.
Спомням си моминското парти на една приятелка - кумата трябваше да го организира, например.
Иначе за кръщенето ох, доста неща бяха там. Няма да съм изчерпателна, защото съм позабравила, но трябва ти твоето кръщелно, което се представя в църквата. Носи се питка, мед, свещи, аз купувах златни синджирче и кръстче. Купуват се и дрехите за бебето, с които ще го кръщават, но в моя случай, аз не ги купувах. Така се разбрахме. Купих дрешки, но не празничните. Ритуала в църквата не е много дълъг, бебето се потапя във водата (обикновено тогава всички бебета плачат) кръстницата го облича в новите дрешки и така. Значи сапун и хавлия също се носят. След ритуала се черпят гостите с питката и меда.
Поне това е, което си спомянм аз. Хубави емоции са Simple Smile

# 5
И кръстница съм била и кума.Златно кръстче или сребърно е задължително

# 6
  • София
За мен има разлика.
Кръстник/кръстница - кръщаваш дете или възрастен (ако не е кръстен като малък).
Кум/кума - ставаш свидетел на бракосъчетание.

bebetors, ако приятелката ви не е кръстена може би иска да я кръстите преди сватбата.

Не е задължително кръстника/цата да бъде кум/а на сватбата.
Два пъти съм кръщавала деца, не съм била кума.

# 7
Благодаря за отговорите мисля че е кръстена.Моята приятелка иска да съм и кума на сватбата и след време да съм кръстница на децата.Вече нямам търпение ако имате някакви съвети към мен със удоволствие бих ги изслушала.Лека вечер ви пожелавам и наистина благодаря горе долу ми стана ясно

# 8
  • София
Всичко зависи кои ритуали искате да спазите на сватбата. По принцип кумата носи букета на булката и и го дава когато я взимат, после в ресторанта помага за разчупването на питата от младоженците и ако изпълнявате ритуала с ръченицата - шаферите (момче и момиче) танцуват с торта и нещо месно, а кумувете трябва да "откраднат" с танци даровете и да ги дадат на младоженците.  Общо взето кума е доста по - натоварен на една сватба, а кумата е малко по - встрани. На нашата сватба кумата ни участваше само при разчупването на питата. После след ритуала с тортата самата тя получи предложение за брак... беше страхотно.  Laughing

# 9
Май традициите са различни в различните краища на страната. Това разделяне с кумата и кръстницата е доста объркващо, мисля, че няма разлика.

# 10
  • Варна
Аз го приемам за едно и също.

# 11
Всички зависи кои ритуали искате да спазите на сватбата. По принцип кумата носи букета на булката и и го дава когато я взимат, после в ресторанта помага за разчупването на питата от младоженците и ако изпълнявате ритуала с ръченицата - шаферите (момче и момиче) танцуват с торта и нещо месно, а кумувете трябва да "откраднат" с танци даровете и да ги дадат на младоженците.  Общо взето кума е доста по - натоварен на една сватба, а кумата е малко по - встрани. На нашата сватба кумата ни участваше само при разчупването на питата. После след ритуала с тортата самата тя получи предложение за брак... беше страхотно.  Laughing

Така е, традиците са различни и се убедих в това сега като ще стягам сватба.
всички описани в цитата неща ги правих като кума-помагах за питката, танцувах за торта. Предрожение за брак на чужда сватба-много хубаво, но и не съвсем обмислено деяние според мен-малко се открадва деня на младоженците и се измества фокуса върху друга двойка и не знам доколко е удачно за избор да предложиш на такъв важен, чужд момент-ама и аз как се изразих, но за мен е така.
Та както и да е-разни хора, разни вкусове, традици и прочие.  Wink

# 12
  • София
Miss_Bingley конкретно за предложението - кума ни изрично ни попита месеци преди сватбата дали сме съгласни да направи тази важна стъпка и понеже ние сме приятели от повече от 10 години с мъжа ми естествено се съгласихме. Не мога да кажа, че се е пренесло вниманието към тях, защото реално предложението беше след ритуала с тортата. Беше много запомнящо се, много красив момент и гостите ни останаха очаровани и от сватбата и от интересното предложение (след тортата той изкара кумата уж тя да държи реч и така и предложи)....  Hug

# 13
...... и след време да съм кръстница на децата и.

Започвай да тренираш за кръстница. Това е няколко пъти по-важно от това да си кума. Кума си един ден и толкова. Ама кръстница  е къде къде по-отговорно.

# 14
Miss_Bingley конкретно за предложението - кума ни изрично ни попита месеци преди сватбата дали сме съгласни да направи тази важна стъпка и понеже ние сме приятели от повече от 10 години с мъжа ми естествено се съгласихме. Не мога да кажа, че се е пренесло вниманието към тях, защото реално предложението беше след ритуала с тортата. Беше много запомнящо се, много красив момент и гостите ни останаха очаровани и от сватбата и от интересното предложение (след тортата той изкара кумата уж тя да държи реч и така и предложи)....  Hug

е щом ви е попитал е друго нещо

Общи условия

Активация на акаунт