Разлика между Кума и кръстница

• 26 160
  • 18
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Разбира се... иначе не си представям как на собствената ми сватба толкова близък човек ще си позволи такова своеволие...  Simple Smile П@нди, кръстницата е наистина важна част от живота на детето и родителите, но да си кума не е само за ден... Това са единствените хора, които стават роднини по първа линия по твой избор... Simple Smile Уж според старите обичаи е редно на големите празници кумовете да са част от семейството и да присъстват на всеки голям повод на семейството, дори и Коледа, НГ и т.н...  Hug

# 16
Аз бях 2 пъти кума и 1 път кръстница. Разлика има, защото кума си само на сватбата а кръстница си на някое дете или голям човек. Не е задължително като си кум на някого и после да станеш кръстник на детето му. Моя мъж е кум на една двойка но не стана кръстник на детето им.
Аз съм кръстница на една моя приятелка и след година ни поканиха с мъжът ми за кумове. Но не знам дали като имат деца ще ни викнат за кръстници. На другите ни кумци сме им кумове и им казахме,че ако искат др да са кръстници да детето им няма да се обидим но те казаха,че нас искат и тази година ще ставам пак кръстница.
В провинцията обикновено не правят разлика между кума и кръстница! А задължението ти като кума е да изглеждаш добре но да не засенчваш булката, а вече за традициите както се разберете с младоженците. На едната сватба играх за петел но на другата не съм. На едната се захранвахме като кумове с торта а на другата не. Не едната имаше кумска реч а на другата не. Просто както си се разберете. Иначе за в бъдеще си ходите на гости по празници и това е. Ако някой има нужда от кумски съвет се стараеш да дадеш най-добрият или ако имат нужда от помощ!
А за кръстница пак така, по празници, ако е дете подаръци, помощ,съвет!Не е лесно нито в едното нито в друго ако искаш да имаш добри отношения с тях и детето.Успех Peace

# 17
Май традициите са различни в различните краища на страната. Това разделяне с кумата и кръстницата е доста объркващо, мисля, че няма разлика.
Как да няма?И кое е объркващото?

При сключването на брака,кума е  наставник/съветник на семейството

А при кръщавка,кръстникът е духовен наставник на кръщелника си

Навремето кума е кръщавал и децата..

Днес вече не е точно така..
Кум и кръстник могат да бъдат съвсем различни хора

# 18
Аз съм кума, а отделно съм кръстница на друго бебе( на чиито родители не съм кумувала) Като кума спазвам следните неща:
На празници се събираме, разменяме си подаръци
На великден си разменяме яйца, ходим си на гости.
За кръщелника:
След кръщенето трудно се виждаме, защото е в чужбина. Но отново по Великден си разменяме яйца, курабии, подаръче за него.

Общи условия

Активация на акаунт