Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца

• 144 843
  • 757
  •   1
Отговори
# 135

Иии, ама много сте нетърпеливи... Grinning
.......да кажа, че съм варила месо в сок от кисело зеле. Става чудесно. Според мен може да се ползва при мариноването 

Така си е - мариноването се оказва много важно за крайния резултат - дори и сетне изчакването
а за зелевия сок - имам цяла рецепта за Шунка от свински бут, приготвена точно в зелев сок
  bouquet

# 136
Напълно извън темата за деликатесите, аз редовно си готвя в сок от кисели краставички и от кисело зеле - мръвка в гювече например - и става... фантазия.
Иначе аз съм на тема "мръвки в собствен сос на мултиварка", докато си чакам шунковара. Експериментът "овкусена кайма в буркан" (да не го нарека русенско варено, че си беше друго) се оказа много вкусен; сега съм заредила пуешки крак и пилешко бутче, да видим там как ще се резултират нещата.

# 137
сега съм заредила пуешки крак и пилешко бутче, да видим там как ще се резултират нещата.

Добре де, подскажи как ги правиш - това е любопитно

# 138
Да го видим довечера първо на какво ще мяза като се е стегнало, иначе - по най-елементарния начин, че мразя да си усложнявам живота: мръвка, подправки, буркан - и на водна баня на 4 часа бавно готвене (заради пуйката)... после - в хладилника. Би трябвало да е ок, ама ще го видим.

# 139
  • София
Баба така затваряше в буркани месо от прасето, че тогава нямаше много фризери. Сварено в буркана, вакуумирано (желира се само) и готово за консумация.

# 140
Разликата с фризера е, че е готово за консумация по този начин - "свинско в собствен сос" един вид. Споменатото по-горе домашно русенско варено и т.н. Консерва е.

# 141
Да, ама е много вкусно
Винаги може да спаси положението
Любопитно ми е какви подправки слагаш?

# 142
Аз досега май най-много съм харесала на Пепа рецептата, откакто покрай слоу-кукъра й открих блога, винаги има с какво интересно да ме зарадва...
http://pep-4o.blogspot.com/2010/12/blog-post_31.html
Това за русенското варено.
Птичето си позволих скромно да го овкуся само с пипер на зърна, сол и чесън на прах, и боднах един дафинов лист. Американците така съветват да се затваря пуйка... Rolling Eyes ... пък ако е станало добре, следващия път ще си поиграя с нетипични подправки.
--
Да не си помисли някой, че съм голяма готвачка  Joy , нищо подобно. Но съм винаги отворена да се уча на интересни идеи.

Последна редакция: чт, 22 яну 2015, 18:48 от Камиче

# 143
направих една заготовка - врат, подправки, 100 мл бърбън, но взех, че сложих праз и сега се чудя и мая, докато "втасва" 48 часа, какво да го правя - да продължавам ли към шунката или да го напълня в черво като бабек?
Моля за идеи ...

# 144
  • София
Аз към шунката бих поела.  Wink По-бързо ще стане. Бабека трябва да съхне. Изглежда чудесно месцето   chef

# 145
празът ме смущава ... не мога да си представя как ще промени вкуса и си се чудя
 newsm78

# 146
Ще поръчвам съвсем скоро и аз тази джаджа и само се облизвам по вашите снимки.
Бях яла един салам с парчета гъби вътре. Сега ще ходя да си купя пак от него, за да ям бавно и да анализирам какво трябва да се сложи.

Батето, при варенето няма ли да се разлигави празът?

# 147
  • Пазарджик
И според мен с праза няма да се получи добре шунката. Като се свари много ще мирише на праз. Я вземи го сготви, ще стане супер манджица.

# 148
Фиона, Миша, ама точно заради този се спрях и обърнах за помощ - че ме притеснява още - ако бяха маслини, гъби или нещо друго, но баш праз - направо се чудя защо го бухнах вътре?
Утре май ще отделя малко, ще го прежаля и ще направя половинка порция да ведя какво ще стане - ако не се получи, ще сготвя някаква манджа, ама няма да се изхвърли...
Поне ще има проба и опит в тази насока ...
Па и още някое мнение до утре вечер няма да ми навреди ...
  newsm78

# 149
някой може ли да ми каже от къде мога да си закупя ,,шунковар,, в България ...?

Общи условия

Активация на акаунт