Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца

  • 144 809
  • 757
  •   1
Отговори
# 150
  • София
  • Мнения: 13 703
празът ме смущава ... не мога да си представя как ще промени вкуса и си се чудя
 newsm78
О! Аз обичам праз във всякаква форма и допускам, че ще е хубаво. Но е върпос на вкус  Wink
Можеш да пробвах и двете неща. Така ще стане ясно дали шунка и бабек ще са сполучливи Simple Smile

# 151
  • Мнения: 2 152
някой може ли да ми каже от къде мога да си закупя ,,шунковар,, в България ...?


Не ми е известно такова място, а и никой не е споделил подобно нещо ....


О! Аз обичам праз във всякаква форма и допускам, че ще е хубаво.
Можеш да пробвах и двете неща. Така ще стане ясно дали шунка и бабек ще са сполучливи Simple Smile

И аз - та затова го бухнах при месото.
В момента правя и двата варианта - утре ще се вари и другия ден ще се отчета

# 152
  • Мнения: 2 152
в момента "втасва" и зрее, утре вечер ще се вари, ще отлежа до патък вечер и в събота отчет ...
Ама и от тебе чакам нещо, знаеш си какво....

# 153
  • Мнения: 7 779
абе първо дай да опитаме произведението. отчета ще е на масата  hahaha
почти съм готов.  в чуденка съм как да закрепя неподвижен капака за да не се надига когато притягам винта  newsm78

# 154
  • Мнения: 2 152
абе първо дай да опитаме произведението.

е, ще почакаме още малко
 Joy

# 155
  • Мнения: 2 152
Някакъв "рац" ли се готви тук? Simple Smile))

убаво мезе и нещо за преглъщане.

[/quote]

веднага - едно дето съхне в момента



и едно вече нарязано - патешка пастърма




# 156
  • Мнения: 13 131
Така значи, на корупция го обръщате  Stop
Искам да питам за бабека - може ли малко повече подробности, изглежда с толкова правилна форма и бих казала търговски вид. В какво е напълнен, найлончето някакво специално ли е и още един въпрос - празът няма ли да вкисне докато се суши или това нещо се вари, а не се суши?

Батето, моля те за подробности, ако може и в снимки най-обичам  Simple Smile

# 157
  • София
  • Мнения: 13 703
Да не иде човек да си легне снощи, значи...  Crazy

Аз също се интересувам за праза в Бабека. И понеже четох в другата тема за мезетата да кажа, че мен не ме бива много по това. Но ми се иска луканче да сложа на балкона. Като цяло бих пробвала, може би сега му е времето на студено. Патешката пастърма мен не ме впечатли, защото много не обичам патешко, освен хрупкаво в китайските ресторанти.
Имам още едно питане... от къде купувате месото за тези сухите мезета, нетермично обработените. За София по-специално. Чеее имали сме сблъсък с трихинелоза и ме е страх. Не беше диво прасето, а закупено от тогавашната Родопа. Така че е напълно възможно да се случи и е добре да се знаят проверени производители.

# 158
  • София
  • Мнения: 462

Не мога да не се похваля с първата ми саздърма. Стана чудно вкусна. Направих я от килограм телешки ребра, но следващия път ще сложа и малко чисто телешко, че някак ми малееше крайния резултат, а пък ребрата осигуриха достатъчно мазнинка. Формувах я в пласмасова купичка за съхранение на храна.


image post

# 159
  • Мнения: 738
И-и, честито, уха!
Аз да докладвам, че при мен се вари нова порция птичо месо в собствен сос (този път патка-пуйка-пиле в комплект)... и си чакам понеделник-вторник шунковарката, ще умувам още два-три дни с какво да я тествам и понеделник ще взема да заложа да "зрее", та като дойде уреда, да цопне право в тенджерата.

# 160
  • Мнения: 13
И-и, честито, уха!
Аз да докладвам, че при мен се вари нова порция птичо месо в собствен сос (този път патка-пуйка-пиле в комплект)... и си чакам понеделник-вторник шунковарката, ще умувам още два-три дни с какво да я тествам и понеделник ще взема да заложа да "зрее", та като дойде уреда, да цопне право в тенджерата.
от къде си поръча щунковарка ?

# 161
  • Мнения: 738
Лично аз - от alzashop.com с превозвач през Германия, но гледам, че там вече го няма.

# 162
  • Мнения: 30
Любимата ми тема  Heart Eyes откакто Батето я пусна, само разпитвам за някой с точки от Шел и те се зарибяват  hahaha или да си направя партия с някой за онлайн поръчка,че мен хич не няма по такъв тип пазаруване.

# 163
  • София
  • Мнения: 13 703

Не мога да не се похваля с първата ми саздърма. Стана чудно вкусна. Направих я от килограм телешки ребра, но следващия път ще сложа и малко чисто телешко, че някак ми малееше крайния резултат, а пък ребрата осигуриха достатъчно мазнинка. Формувах я в пласмасова купичка за съхранение на храна.


image post


Е, как може сега картинка без рецепта!
Аз съм голям любител на създърмата и никога не ми е хрумвало, че може да се направи домашна. Значи с нетърпение ще чакам да споделиш как я направи  Hug

# 164
  • София
  • Мнения: 462
Vache, ето и рецептата ми за Саздърмата от картинката   chef

Скрит текст:
Варих ребрата в подсолена вода, за 1.5 часа на тих огън (в тенджера под налягане сигурно става много бързо, но нямам) като отпенвах в началото 2-3 пъти. Извадих ги от бульона, тенджерата с бульона оставих на балкона на студа да се изстуди и да стегне лойта, а месото отделих от костите и нарязах на парчеца. Докато го нарежа, бульона изстина и лойта остана отгоре като кора. Със шпатула я отделих, сложих я в тиган, загрях и запържих нарязаното месо с няколко зърна черен пипер и няколко дафинови листа. Пържих около 10-на минути, оставих леко да поизстине и изсипах всичко в една пластмасова купа.
Понеже имам две еднакви дълбоки пластмасови купи, които влизат една в друга, отгоре сложих втората купа и в нея за тежест сложих бутилка вино и пак изнесох навън за да стегне. След няколко часа, саздърмата беше готова. Да не забравя, че оползотворих и бульона от варенето, тъй като варих в по-малко вода, след изстудяването се беше получило стегнато желе. Нарязах на кубчета желето и го прибрах в няколко пакетчета във фризера.

Общи условия

Активация на акаунт