Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца

  • 144 879
  • 757
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 87
 
Цитат
Мнения: 2
dazadara
Re: Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца
♥0 вт, 27 яну 2015, 22:02 #149
Цитирай
някой може ли да ми каже от къде мога да си закупя ,,шунковар,, в България ...?
Мнения: 2
http://olx.bg/shunkovar-i68921738 Peace

# 166
  • Бургас
  • Мнения: 5 800
Хоп-троп, имам си шунковарче и набързичко го пробвах с рецептата на Пеп-чо за русенско варено Crazy





Месото ми беше сухичко и без грам мазнинка и затова консистенцията беше по-скоро на колбас - твърдо, стегнато месце и сухичко леко. Панирано би било чудесно, ама аз не мога да ям в момента такива неща и просто със салатка го ометох Laughing Половинът много го хареса, макар че на мен ми дойде много кимионът. Пак ще пробвам по-нататък,но задължително с по-мазничко месце и с по-малко кимион и варене! Сега съм заложила да зрее смеска за чиста шунка и да видим след 3 дни каква ще я ядем Crazy

И между другото, влизайки днес в сайта на Тескома за да взема линк към шунковара, се стресирах доста - повечето цени са нагоре, включително и на нашето уредче - 35,90Е!!! А безплатната доставка са я направили над 150Е т.е. и там секира Tired Аз поръчвах отново късно снощи и още нямам потвърждение на поръчката и ако вземат да ми я откажат заради новите цени, ще се гръмна направо Tired ooooh!

# 167
  • Гулянци
  • Мнения: 126
Здравейте, да се похваля с първото си производство.
Спретнах следната заготовка:
Продукти:
~ 600 гр. пилешки гърди от щастлива кокошка;
~ 400 гр. кайма /свински бузи с телешко/;идеята на св. бузи е да играе ролята на желатин
17 гр. каменна хималайска сол;
1 к.л. захар;
1 1/2 к. л. черен пипер;
1/2 к.л. смляно индийско орехче;
1-2 с.л. ракия;
100 мл. прясно мляко.

Омесих в миксер с въртяща купа /нямам планетарен с "К" перка/ каймата с подправките, ракията и млякото с желанието да получа ефекта бели конци - задоволителен резултат;

Напълних шунковара и го пъхнах в хладилника да отлежава за една нощ.

Варих близо 4-4,5 ч. в триъгалничето. След което охладих, излях събралата се течност и прибрах в хладилника ~ 12 ч.
Готовата шунка тежеше 845 гр.

Шунката не се разпадаше, на вкус - аз го оприличавам на варено месо в буркан, вкусна е, домочадието я хареса. Смятам да поработя върху подправките. Определено вече няма да слагам  ракия /сложих я за крехкост на месото/.
Специално черпя bradata, krater, джемма и батето. Бонго ...си знае, че винаги е поканен.

Последна редакция: нд, 01 фев 2015, 13:22 от cura-

# 168
  • Мнения: 738
Малко късно се сетих да щракна снимка, та "пилешкото в собствен сос" почти свърши, но... ето го.
Този път съм доволна от комбинацията с подправки, за моя вкус стана наистина сполучливо и до голяма степен го докарва до вкуса на сходните консерви.

# 169
  • Мнения: 2 152
Здравейте, да се похваля с първото си производство.


Звучи страхотно, дано да си го снимала.

Малко късно се сетих да щракна снимка, та "пилешкото в собствен сос" почти свърши,

Изглежда адски апетитно... Не видях да си му писала рецептата някъде и затова я няма на първа страница

# 170
  • Мнения: 738
Ами не съм, че си експериментирам още...
Нещо такова е в случая:
пилешко бутче + пуешки бут + патешки маншон (пиле и пуйка по равно, патицата на 1/3 като количество, ако се слагат гърди,  може би ще е около 1/2)
подправките този път: самардала, една идея куркума, чеснов пипер, сол, "подправка за риба" от Лидл (розмарин, босилек, мащерка и джинджифил) - в случая джинджифилът придава "консервен" вкус, следващия път ще пробвам само с щипка млян джинджифил; едно листо дафинов лист за варенето, което се маха.
слагаме в плик за печене подправките, пъхаме бутчетата и маншона вътре, овалваме, завързваме плика и слагаме в мултикукър/слоукукър на 4 часа бавно готвене.
Оставяме да поизстине, обезкостяваме, омесваме парчетата мръвка, слагаме във форма (кутийка, буркан...), заливаме със собствения сос (бульона, пуснат от месото) и прибираме в хладилника да се желира.
И voila   chef
Реално му трябва още игра с подправки (то е въпрос и на вкус...) - несъмнено зрънце-две бахар също биха допринесли за "консервния" вкус, просто аз лично не обичам бахар.

# 171
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ей, много вкусно станало тук. Благодаря за почерпката. Hug

# 172
  • Гулянци
  • Мнения: 126
В руските сайтове четох, че на шунката слагат някакъв алкохол - най-вече водка, някъде срещнах и ракияможе така да ми го е превел чичко Гугал. Аз сложих ракия в моята шунка, но като я извадих от тескомата, някак ми миришеше на алкохол дали не съм прекалила с количиството. Та въпросът ми е: Според вас защо се слага този алкохол в шунката? Мисля си, че е за крехкост на месото или да убие някаква миризма.  newsm78

# 173
  • Мнения: 2 152
Ей, много вкусно станало тук.

И започна да се пълни с рецепти и идейки

# 174
  • Мнения: 2 152
нямах време тези дни и сега като имам малко певече време, ще отговоря на всички:

Батето, моля те за подробности, ако може и в снимки най-обичам  Simple Smile

това не е бабек, а е пуска - за нея вчера посветих цяла ода, а формата е постигната с притискане под тежест ....

Vache, пробвах варианта с праза и ще покажа какво стана .... След като проявяваш интерес, ако го потвърдиш, ще ти дам страхотна рецепта за суджуче, за което няма да съжаляваш .... А зе месото в София ? не мога да съм полезен - у нашио си сЕло си знам всички месарници и има такива, в които си поръчвам каквото душА ми сака... Е не е на цената като в някои вериги ... Joy

Браво cura, че пусна снимките ..., а рецептата ти вече е на първа страница ...

и обещаните снимки - от заготовката с праз
получи се ей това



и резнато



стана страхотно, само дето съм прекалил малко с кимиона, но ще пусна рецептата и ще коригирам подправките
Нали така, всички експериментираме в момента и споделяме опит, за да ни е по-вкусно  #2gunfire

ако нещо и някого съм пропуснал, да не сърди ... тука сме си и си готвим вкуснотии
[/color]

# 175
  • Мнения: 738
Изглежда много добре, явно празът е "понесъл".  Peace
На мен сигурно първата ми заготовка ще е "нормална" (събрах си набор подправчици, ще си подправя по мой вкус...), утре ще се затътря да си пазарувам месенце, даже не знам сама с какво ще се изненадам, ама сигурно ще е свинско - птичо си имам Simple Smile , рибешко няма да е първи опит.
Днес ми разтоварват шунковара, утре би трябвало да потегли към мен и другиден вечерта да се тества.

# 176
  • Мнения: 2 152
Давай, момиче, и не се плаши - в кулинарията всичко е проба и грешка. И много мерак ... Ще чакаме още вкуснотии ...
Нека да турнем руските сайтове за шунките под хасъра ... #Crazy и те да се учат от нас

# 177
  • Пазарджик
  • Мнения: 187
А сигурно ли е че при 85 градуса, месото увира и всички бактерии умират?

# 178
  • Гулянци
  • Мнения: 126
Ето и втората партида

Към същата заготовка от пилешко и кайма прибавих 1 ч.л. червен пипер. Сместа зря 48 часа в друг съд, след което я варих в тескомата. На мен тази шунка повече ми хареса на вкус ...и чудно не ми миришеше на алкохол, като я извадих Grinning

# 179
  • София
  • Мнения: 13 704
Батето, благодаря за информацията! Много хубаво изглежда мезенцето Simple Smile)
Сподели и рецептата за суджучето  Hug

Общи условия

Активация на акаунт