Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца

  • 144 815
  • 757
  •   1
Отговори
# 180
  • Пазарджик
  • Мнения: 187
Да се отчета и аз.



Направих я по стандартната рецепта:
https://www.youtube.com/watch?v=CfpHQytN4xg

Получи се идеално, много съм доволна.

Последна редакция: пн, 02 фев 2015, 12:34 от misha777

# 181
  • Мнения: 2 152
Да се отчета и аз.


Направих я по стандартната рецепта:


направо е изумително истинска. Все още не съм постигал такъв резултат.
точно по рецептата ли я направи?

И ми се струва, че все пак трябва да я напишеш - да я виждат всички ...
 bouquet

Последна редакция: пн, 02 фев 2015, 12:41 от Батето

# 182
  • Пазарджик
  • Мнения: 187
Абсолютно, чак не ми се вярва. Спазих всичко точно, не съм слагала допълнителни подправки, нищо. И ми е първи опит, дано не е късмета на начинаещия  Simple Smile

# 183
  • Мнения: 2 152
май не е късметът на Новака! все пак опиши го, да е лесно на всички ...

# 184
  • Пазарджик
  • Мнения: 187
1кг. свински бут
25гр. сол
4гр. пудра захар
100мл. вода

Месото се нарязва на малки парчета 2х2.
1/5  от него се смила и се връща при останалото. Солта и пудрата захар се разтварят във водата и се изсипват при месото. Бърка се много добре (20 мин. на ръка или 10 с миксер), аз бърках на ръка. Пълни се шунковара, на части като се понатиска с лъжицата и се оставя за 48ч. в хладилник, след това се вари 2ч. при 75-85 градуса. След като се свари, отцедих водата през дупчиците и  го сложих под чешмата да се охлади, като внимавах да невлиза вода през дупчиците,  като изстина го прибрах в хладилника. Беше снощи, стоя цялата нощ в хладилника и днес към 10.30 го извадих и нарязах.

# 185
  • Мнения: 2 152
Благодаря ти - вече е на първа страница.
Ще взема да я направя и аз - без да експериментирам с подправки и др.п.

# 186
  • София
  • Мнения: 1 600
С тия снимки ще ме навиете да си финиширам поръчката от тук http://www.amazon.de/dp/B00Q00I8L2/ref=wl_it_dp_o_pd_S_img?_enco … id=I104IDFB6MH3R9. Въпреки доставката и превозвачите, май е добра цената. Още умувам дали ще я ползвам джаджата.

# 187
  • Мнения: 2 152
Още умувам дали ще я ползвам джаджата.

ами ползуването - зависи от мерака и доколко сте любители. У нас се ползува няколко пъти месечно - докато си подготви, сетне докато се хапне и после пак .....
Ако сте любители на домашното, няма начин ...
Просто сме забравили вкуса на магазински салами  Joy

# 188
  • Мнения: 738
Айде са се похваля и аз с шунковарка и първи експеримент...
Експериментът: пилешко бутче с кайма смес, наборът подправки от предишния ми опит, плюс няколко зърна смесен пипер и по едно дафиново листо в двата края плеснато.
Резултатът: една идея по-безсолно е (явно повече сол ще поеме), иначе ароматът е перфектен и на вкус е много добре. Малко по-меко е от очакванията ми - реже се добре, но не е добре желирано още, макар че стоя цяла нощ в хладилника, ще го видим довечера като поседи и извадено от шунковарката. Чудя се дали не съм го преварила и/или изляла твърде много вода (пусна доста), или просто съм улучила кофти бутчета плюс кофти кайма и затова. Следващия път ще добавя и патешка мръвка вътре.
Накратко: Много съм доволна Simple Smile , ще експериментирам след някой и друг ден пак, като намеря подходящи мръвчоци.
П.С. То имало и вегетариански варианти даже в книжката...
Картинки:
1) още в шунковарката


2) вече извадено

# 189
  • Мнения: 1 745
Камиче, моля, дайте вегетарианския вариант   bouquet

# 190
  • Мнения: 1 044
От тази тема научих за шунковара, не съм си и представяла, че може сам да си
произведеш шунка.  Simple Smile
Поръчахме го същия уред/на Теском/ и вчера пристигна.Тези дни ще го пробвам.
 Ние сме любители
на шунката, особено децата.

# 191
  • Мнения: 2 152
От тази тема научих за шунковара, не съм си и представяла, че може сам да си
произведеш шунка.  Simple Smile

 Ние сме любители
на шунката, особено децата.

Не вярвам да съжалявате ... Знаеш какво правиш, знаеш, че е истинско и като му хванеш чалъма, няма да ти се накусват Е-тата ...
И пък и споделяй опита си ... всички се учим в момента в движение

Последната ми шунчица - преди малко я резнах




# 192
  • Мнения: 2 152
не мога да не покажа в темичката и последното си кайзеровано бонфиле

# 193
  • Мнения: 738
Батето, и кайзерованото чудо, и шунчицата изглеждат много добре!
Аз тамън извадих от тенджерата новия експеримент и го охлаждам, утре ще вадя и ще показвам (ако е станало нещо де).
Нещо не ми харесва как работи термометърчето обаче...  newsm78

armyhousewife ,
Вегетарианските рецепти:
Терин от печени зеленчуци
2 червени и една жълта пиперки, 1 малка тиквичка, 1 малък патладжан, 2 дл. пресен доматен сок, 10 листа желатин, зехтин, клонче свежа мащерка, сол и пипер.
Пиперките се намазват с олио и се пекат. Когато са готови, покрийте ги с фолио или ги приберете в хладилника за 15 минути, свалете им ципите. Патладжанът и тиквичката се нарязват на кръгчета, поръсват се с мащерката, с олио, подправят се, смилат се, сместта се разстила на хартия за печене и се пече около 10 минути при 200 градуса. Желатинът, предварително накиснат в студена вода, се добавя в горещия доматен сок и се разбърква добре. В съда слагаме печения пипер, тиквичката и патладжана, наливаме върху всеки пласт желатин и най-отгоре слагаме резенчета пиперка. НЕ СЕ ВАРИ! Затваряме шунковара (използваме адаптера) и оставяме притиснатия терин да се охлади до следващия ден.

Картофки със сметана и магданоз
1 кг. картофи, 300 мл. сметана, 50 гр. пармезан, 1 скилидка чесън, 1 супена лъжица нарязан пресен магданоз, индийско орехче, сол, пипер.
Обелените картофи се нарязват на тънко и се изсушават. В дълбок съд слагаме намачкания чесън и сметаната да кипнат, добавяме картофените ивички, сол и пипер, и готвим около 30 минути при постоянно разбъркване. Накрая добавяме настъргания пармезан и магданоза. Пълним със сместа шунковарката, затваряме без да ползваме адаптера и варим 60 минути на 85 градуса. Оставяме да изстине до следващия ден.

Предполагам може да се изровят и други рецепти от нета - аз лично нито едното, нито другото бих пробвала, хм.

# 194
  • Мнения: 1 745
Благодаря   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт