Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други мезенца

  • 144 858
  • 757
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 13 131
Аз се отчитам с втори по-успешен опит. Свински врат ползвах и се получи много добре, обаче пак съм го пресолила. Аз го насолих според мен достатъчно, обаче явно като е престояло 24 часа и е поело много добре солта. Определено трябва да коригирам значително осоляването...
На вид и на вкус бива. Чаках само 24 часа, не 48. Снощи я варих, уж ми оставаше половин час, обаче съм заспала и се събудих в 12,30, та е варена не 120 минути, а точно 180... Изнесох я на балкона и сутринта сърце не траеше, нарязахме я за закуска. Доволни сме от резултата. Не е като купената, вкуса на месо е много по-наситен и няма как все пак е сложено 100% чисто месо, без разни кожи и сланини. Не е водна, много е приятна и се реже като саламче. Следващия път ще сложа цели зърна пипер, не само млян. Дафиновия лист много ли мирише, изкушавам се да сложа и аз, но с предишните подправки бях прекалила и сега още събирам смелост  Simple Smile
Довечера ще снимам и вече наистина ще кача снимки.

Да питам, пудрата захар защо се слага не разбрах, аз сложих де, нали рецепти изпълнявам  Simple Smile

# 316
  • Мнения: 2 152
Браво, blackcat6, точно там е разликата, че има наситен вкус на месо, защото си е 100 % месо и няма нищо друго.

Vache, вярно е че пражката е варено-пушена. В уредчето няма как да стане така, но може да свариш цяло парче и сетне да се опуши. Имай предвид, че на фабричната "опушването" го правят с някакво Е - или добавка на "течен дим" . Много е гаден. Чел съм, че и доста канцерогенен ... Аз лично бих си я поопушил малко. При направата й ползват и т.н. "тумблероване", т.е. напъхват изкуствено в месото куп вода и разни други течности. При това получават от 1 кг някакво месо, горе долу 2 кг месен продукт. И като му сложат овкусителите, ни става много приятно и вкусно. Но ако напиша всичко, няма да проядеш повече колбас от какъвто и да е вид...(като мене).

valentor, изнудихме те за снимката, но се е получила.

# 317
  • Мнения: 13 131
Батето, мерси  Blush
Ето обещаната снимка, ама сега като гледам, хич не е перфектна и има шупли: http://prikachi.com/images.php?images/460/7978460p.jpg

# 318
  • Мнения: 2 152
............ хич не е перфектна и има шупли


Много си е добре   Hands Clap

# 319
  • Мнения: 45
Трети опит , с визуализация :
мИсо

около 650 грама

нарязано , и кълцано

сол 12 грама

захар 2,4 грама

допълнителни съставки : бахар -1 бр.,чер пипер, виски ~ 30 грама, + вода около 50 грама

омесено , а в уреда- плик за печене

и изцяло напълнен

и на водна баня

след 2,5 часа , при 78-80 градуса целзиеви, охлаждаме

след около 18 часа престой в хладилник

отварено

изсипваме съдържанието

резултат


Отчетена моя грешка : плътното затискане на пликът за печене, поради което прекомерно количество желирана маса, което пък не е съвсем зле.
Както и да е

# 320
  • Гулянци
  • Мнения: 126
Днешната ми шунка/колбас приготвена с кайма и овкусена с черен пипер, бахар и сол.

Имаше вкус на русенско варено. Хареса ми.

Последна редакция: сб, 21 мар 2015, 20:24 от cura-

# 321
  • Мнения: 7 779
тъмното(външната част) отстрани какво е ?

пп. Овкусена

# 322
  • Гулянци
  • Мнения: 126
Ех, Бонго, много зорко око имаш. Embarassed
Външното е желирано.

# 323
  • Мнения: 7 779
много цръно бре  newsm78

# 324
  • Гулянци
  • Мнения: 126
Скрит текст:
Каймата е домашна смес от свинско и овче  Joy
Църна е от снимката, и да знаеш вече се изяде Laughing

# 325
  • София
  • Мнения: 12 888
Третият ми опит засега е най-успешен и се одобри най-много от децата. Първият беше свинско, вторият пилешки гърди. Този път е пилешки гърди половинка на DUC и пилешко бутче домашно половинка. Малко на саламурата намалих солта, което отчитам като грешка, добавих и най-отгоре едно листо дафинов лист и едно зърно бахар
Снимка 1
Снимка 2

# 326
  • София
  • Мнения: 13 703
И аз правя третия опит. Обаче с цяло парче бут. Около 800 гр. Сложих в 100 гр. вода 2 лъжички сол - около 18-20 грама беше, мерих я. Сложих и малко захар, на око. Примерно лъжичка. Със спринцовка инжектирах цялото месо. После го овалях цялото в черен пипер, чубрица и кимион. Сложих дафинов лист на дънцето на шунковара, натъпках месото, изсипах каквото остана от марината и сега седи и чака. Довечера ще го варя. Снимки не поствам, защото ми седи едно такова сивкаво месото и хич не ми харесаха двата опита. Сега, обаче имам идея и не знам дали ще стане и как. Ще чакам акъл да дадете. Това парче месо сега ще го сваря. Но се замислих какво ще стане ако така приготвено парче (без чубрицата) после се намаже с мед и соев сос примерно и се запече на вентилатор. Идеята да се получи коричка отгоре. Какво мислите? newsm78

# 327
  • София
  • Мнения: 13 703
Направих третия опит. Много ми хареса  Wink
Обаче няма мляно месо. За съжаление снимките са с кофти цветове от телефона. Мисля, че вероятно така ще продължа да я правя. Подправките много ми допаднаха. Чубица, кимион, сол, черен пипер  Wink Варих около 3 часа

# 328
  • Мнения: 738
Моята сега е заредена, но следващата седмица експериментът ще е по твоя метод!
Чубрица не ми е хрумнало даже да слагам, а принципно ям.

# 329
  • Мнения: 3 819
Така, вече и аз съм горда собственичка на шунковара  bowuu
Някъде видях, че слагате водка в месото. В рецептите от книжката я няма в рецептата. Каква е разликата със и без водката?
И има един терин със сьомга в книжката. Някой пробвал ли го е ?
Редактирам се:
Заредих машинката по основната рецепта.От себе си добавих малко унисос и едро смлян бял пипер.
Не съм бъркала месото 20 мин, много ми се видяха  Mr. Green

Последна редакция: пт, 27 мар 2015, 14:25 от Алиска

Общи условия

Активация на акаунт