Акане....?

• 2 773
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте, моето бебе е на 8 месеца, имаше запек, пооправиха се нещата, но дали е притеснително- от 3 дни ака сама( преди това с помощ от термометър) количеството е колкото маслинка, преди акаше по-голямо количество. Храни се 5 пъти -около 6 ч кърмене, 09.30 ч кърмене  преди или след кърмене и плодово пюре; 12.30 -13 ч зеленчуково пюре с жълтък 1/2 през ден или месно пюре -количество 100-120 мл; 16.30 кърмене, 18 ч каша - от елда или овесена с плодове( сини сливи за разхлабване) около 50-60мл; 20.20-12 ч кърмене за заспиване. През нощта понякога суче понякога не. Притесняваме количеството на акото дали е нормално???

# 1
  • София
А бебето от кога е имало запек и по какъв начин се е изразявал? От колко време се изхожда с термометър?
 На мен ми изглежда твърде малко кърменето и твърде много твърдата храна.
 Запека не е нормално състояние. ако се появи около захранването, това може да е знак, че се захранва твърде бързо, с твърде големи количества или с неподходяща за бебето на този етап храна.
 Можеш да опиташ малко да намалиш твърдите храни, да увеличиш кърменията, да замениш термометъра с масажи на коремчето и упражнения.

# 2
Здравейте, бебето ми имаше запек за около 10-12 дни. Запекът се изразяваше в твърди изхождания и плач, и освен термометър нищо не помагаше цял ден не можеше да се изходи. Започнах да я захранвам на навършени 6 месеца. Сега нещата се наредиха- ходи всеки ден самичка. Значи има 5 хранения: 06ч кърмене, 09.30ч кърмене и 50-60 гр. плодово пюре, 12.30-13ч зеленч.пюре и месо или 1/2 жълтък; 16.30ч кърмене след известно време предлагам каша- овесена и след като я изкъпя(21ч) и давам да суче и да спинка. Така от 5 хранения общо 4 са с кърма като са само кърма са в 6 и 21ч, остнлалите 09.30 и 16.30 ч кърмата я има , колкото тя иска да суче, само обедното хранене е само пюре.....това за 8-месечно бебе не е ли ОК? newsm78 Ако не е какво да променя?Аз мислех да я кърмя до към годинката и така - първо обедното после следобедното кърмене да редуцирам, до годинката да я отбия. Доста се колебах, ама взех това решения, иска ми се лятото вече да е отбита и да може организма ми да се повъзстанови защото ми се иска и друго детенце. Благодаря Ви за отделеното време и внимание! Blush

Последна редакция: пт, 16 яну 2015, 11:13 от Ai6e

# 3
  • София
E, дали е твърде много твърдата храна за 8 месечно бебе, това е трудно да се каже. Едни бебета си живеят основно на кърма до годинка, че и след това, други са с по-голям апетит и изяждат по-големи количества.
Понеже твоето бебе има запек (изглежда е истински запек, а не просто липса на изхождане) и се е появил скоро след захранването, предположих, че може да му идва твърде бързо увеличаването на дозите или реакция към конкретна храна. Можеш да помислиш за някаква промяна в менюто. Не само включване на разхлабващи храни, но и изключване на храни, които биха предизвикали запек. Или включване на кърма и в обедното хранене (например изцедена, ако държиш да не връщаш кърмене). Или пък намаляване на твърдата храна и втори път "захранване" но по-бавно.

Ако до преди захранването бебето е било единствено на кърма (без други течности), сега, особено щом има по-големи количества твърда храна, е важно да се предлага и вода.

За улесняване на изхождането помагат масажи на коремчето по часовниковата стрелка (но когато не плаче и е с отпуснато коремче), гимнастика на крачетата със свиване към коремчето и отпускане или като че кара колело. Или издържане, както се издържат момиченцата за пишкане, свити в седнала поза, като я държиш за бедрата.

# 4
Здравейте, отново! Масажът, който описвате помага-не го знаех. Вчера бяхме на детска консултация- наддала е с 450 гр. ,което се случва на фона на 2-3 предни месеца когато наддаваше с по 200-150 гр. А относно запека го имаше и в по-ранна възраст(на 3-4-5 месец), когато беше на изключително  кърмене, лекарката казваше ,че е нормално да се изхожда на 2-3 дни 1 път тогава и за бебето това било единствено усилие -акането и щяла да се справи и аз все плодове/ жито, овесени ядки хапвах само и само да може по-лесно да ака бебенка и така. Водата все още се учи да я пие. Да, ще включа разхлабващи и ще огранича запичащите храни. Благодаря Ви за всичко. Лек и приятен ден! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт