Дума дупка не прави, но за дума се гони до дупка

• 14 339
  • 214
  •   1
Отговори
# 165
     Кинче, доколкото разбирам, аргументът ми ще остане без истински отговор, защото Карбовски заявил, че няма да обжалва решението. Не ми се рови да проучвам в детайли закона и практиката по него. Бих прочела какво ще напише съда при обжалването по самия казус, но не ми се чете по принцип. Законът е така написан, че обвинения в дискриминация трябва да доказва, че не е извършил дискриминация със соченото действие. Нещо като да доказваш, че нямаш сестра.
     Може би съм и леко предубедена, защото преди години с този закон организации, сходни на БХК натрупаха активи, като доказваха дискриминационни актове след режисирани ситуации.

# 166
Не е ли аналогично с френските карикатури?
Ако искаме свобода на словото трябва да преглътнем известна доза цинизъм.
Няма как да се ограничи хуморът, цинизмът или арогантността, само по отношение на една група от хора. Или се шегуваме с всички, или въобще не.
И за мен, някои неща са пошли, но тук идва възпитанието и възприятията. Няма как да забраниш подигравките с исляма, а да си толерантен с тези за евреите и обратно. По тази причина и думите на Карбовски не би следвало да се наказват.
Според мен, цензура трябва да има само когато се пропагандира насилие срещу определена група - жени, мъже, хомосексуални, религиознни групи и...
Всякакви шеги и закачки са допустими и хората ги оценяват спрямо собствената си ценостна система.

# 167
  • На земята, която е всъщност звезда.

Абе не е баш така. Все едно да приемем, че подигравка с хора аутисти или болни със синдром на Даун Е, е допустима, защото не призовава към насилие, пък ние не сме виновни, че подигравчията е с кофти възпитание. Един вид: "Не се сърдете, аз не бих го казала, ама сега какво да направя, че А. е простак". Има нещо лицемерно в тази теза. Thinking

# 168
  • Galaxy 13197853088
Аналогично. Затова
е пусната и темата.

# 169
Не е ли аналогично с френските карикатури?
Ако искаме свобода на словото трябва да преглътнем известна доза цинизъм.
Няма как да се ограничи хуморът, цинизмът или арогантността, само по отношение на една група от хора. Или се шегуваме с всички, или въобще не.
И за мен, някои неща са пошли, но тук идва възпитанието и възприятията. Няма как да забраниш подигравките с исляма, а да си толерантен с тези за евреите и обратно. По тази причина и думите на Карбовски не би следвало да се наказват.
Според мен, цензура трябва да има само когато се пропагандира насилие срещу определена група - жени, мъже, хомосексуални, религиознни групи и...
Всякакви шеги и закачки са допустими и хората ги оценяват спрямо собствената си ценостна система.

И аз така смятам.

Вселена, знаеш ли колко вицове има за болни, луди, за инвалиди, за всякакви малцинствени групи...  Защо не санкционират вестниците, които ги публикуват?

# 170
...
  Вселена, знаеш ли колко вицове има за болни, луди, за инвалиди, за всякакви малцинствени групи...  Защо не санкционират вестниците, които ги публикуват?

Не, последните години не съм виждала да публикуват вицове за инвалиди и болни. Но аз бях писала и в преден пост, че има голяма разлика между различните предавания/вестници/ списания и това винаги се взима под внимание, когато се подава жалба и съответно когато се налага глоба. Едно е голям ежедневник, друго малък регионален месечник, трето тв предаване в праймтайм, четвърто лично клипче в тубата. Естествено, че публикации и предавания в нац. телевизия и такива с голяма аудитория трябва да са следени по- отблизо и по- строго санкционирани, защото влиянието в/у обществото им е по- голямо.    

Би ли постнала да видим кои са тези шегаджии.

П.П. Всъщност аз не разбрах каква точно е позицията ти. Звучи ми като: щом вече има такива вицове, какво пък, нека си съществуват, нямам нищо против?  newsm78

# 171
  • n/a
Вицовете за блондинки - ясно дефинирана
група хора с ясен физически признак.

# 172
  • София
Да, но вицовете са фолклор - нямат ясно определен автор, който да се осъди.

# 173
    Вселена, ако е важен източника, медията, от какъв ранг смяташ, че е Lentata.com? И какъв отзвук сред дискриминираните жени е имала репликата на Карбовски преди година и четири месеца? Защото сега обсъждаме думи, публикувани на 6 септември 2013 г. 
    Отстрани ситуацията ми изглежда така: БХК следи къде и какво пише Карбовски, подава сигнал до КЗД и след положително решение, информира цялата нация. Реално БХК доведе обидните думи до знанието на много по-голям брой жени. 

# 174

П.П. Всъщност аз не разбрах каква точно е позицията ти. Звучи ми като: щом вече има такива вицове, какво пък, нека си съществуват, нямам нищо против?  newsm78

Позицията ми е, че можем да се смеем и да измисляме шеги за  всичко, буквално за всичко.  Най-смешния виц за холокоста ми е разказван от полуеврейка, в компанията  имаше и немец, всъщност тя затова го разказа. Бих го постнала и тук, но сигурно ще се намери някой да се възмути как може да ми е смешно. Отнася се за група евреи тръгнали на поклонение в концентрационен лагер, на които се разваля автобуса. Известен е.

И за цигани ли не си чувала, чела вицове?

Последна редакция: чт, 15 яну 2015, 17:35 от Iris04

# 175
  • София
    Вселена, ако е важен източника, медията, от какъв ранг смяташ, че е Lentata.com? И какъв отзвук сред дискриминираните жени е имала репликата на Карбовски преди година и четири месеца? Защото сега обсъждаме думи, публикувани на 6 септември 2013 г. 
    Отстрани ситуацията ми изглежда така: БХК следи къде и какво пише Карбовски, подава сигнал до КЗД и след положително решение, информира цялата нация. Реално БХК доведе обидните думи до знанието на много по-голям брой жени. 

Яко трафик им генерирахме на тия смотаняци!

# 176
    Аз не съм.  Peace Ползвам си като източник Дир.БГ.

# 177
Аз виждам голяма разлика между Шарли и Карбовски.

Карикатурите, хуморът и обидите на Шарли не са самоцелни. Журналистите имат ясен принцип и послание - те са атеисти, подиграват се с всички религии, виждала съм карикатури и с папата и с бебето Исус. В общи линии, работата им е подчинена на идеята, че религията се използва за постигане на политически цели като манипулира големи маса хора. Подигравката с някоя религия, макар и обидна за последователите, има за цел да провокира и събуди.

В случая с Карбовски можехме да търсим аналогия, ако той също толкова злостно се подиграваше с мъже, което поне аз не помня. От край време (90-те, Егоист), материалите му за жените са пълни с неразбиране, обида и чиста злоба. Аз не съм се обиждала, беше ми смешно и се чудех как може някой да е толкова умен (много харесвам други негови материали) и толкова ограничен в същото време. Бях убедена, че късно е загубил девствеността си и е получил куп откази като тийнейджър и затова се е озлобил към жените. Както и да, това не е важно. Идеята ми е, че от писането на Карбовски се усеща превъзходството на мъжете и по-ниското положение на жените. При Шарли има пълно равноправие на религиите (всичките под ножа, т.е. молива) и затова там дискриминация де факто няма.

Ако ще търсим аналогии с Шарли, според мен случаят с КФН и Капитал е далеч по-скандален и наистина засяга свободата на словото.

# 178

Абе не е баш така. Все едно да приемем, че подигравка с хора аутисти или болни със синдром на Даун Е, е допустима, защото не призовава към насилие, пък ние не сме виновни, че подигравчията е с кофти възпитание.
Значи-Едно е да се бъзикаш с безпомощни хора като болни и инвалиди, друго е с нормални и здрави хора.
Жените не са инвалиди все пак. Нито мюсюлманите-макар, че доста  от тях явно имат някакъв умствен проблем или проблем във възприятията...щом скачат като ощипани при вида на пророка..

А дали Карбовски има проблем с жените-може и да има, може и да няма. Във всеки случай явно има проблем с писането, щом прибягва до подобни пошли похвати с цел "лъскане на имидж"..
Отнася се за група евреи тръгнали на поклонение в концентрационен лагер, на които се разваля автобуса. Известен е.

И питат едни поляци дали могат да им помогнат с нещо и поляците им казват, че имат само микровълнова печка...
 Joy

Последна редакция: чт, 15 яну 2015, 17:57 от Герри

# 179

Не мога да ти кажа от какъв ранг е Лентата, защото нямам данни за аудиторията им. В темата пиша принципно, както общо за медиите, така и за К., за свободата и границите на журналистиката, защото за мен определено има такива. И също така смятам, че автоцензурата е абсолютно задължителна за всеки човек. Но ти, ако смяташ, че БХК са навредили повече от К. можеш да заведеш дело за нанесени вреди от тяхна страна. В това отн. смятам, че както БХК имат право да сезират и водят дела, така и всеки, който се чувства засегнат от техните действия също има право на реципрочни действия.  

Iris04, естествено, че знам и съм слушала вицове. Абсолютно приемам съществуването на този неофициален народен "фолклор", стига да си остане там, където му е мястото: в устата на хората. То и при вицовете си има автоцензура, ако си забелязала. Публикуване в медии намирам за доста тъпо, безвкусно, запълване на място от липса на други материали и въображение от страна на издателите. И да, това, че някой е публикувал вицове за психично болни хора напр. по никакъв начин няма да ме накара да приема, че това е нормално.

Общи условия

Активация на акаунт