Дума дупка не прави, но за дума се гони до дупка

• 14 292
  • 214
  •   1
Отговори
# 210
  • София
А папата може да си пее квото си иска-отдавна никой не го слуша.

Толкова по-зле. Защото както ти не можеш да докажеш, че няма Бог, така и той не може да докаже, че има. Така че нещата опират до вяра и морал. Това е то, същественото в тази тема. Защо е морално да обиждаш хора от дадена религия, а не е морално да обиждаш леките жени? Ако ще се забраняват обидите по прицип, то това е цензура като цяло и за каква свобода на словото говорим? Или свободата на словото е разменна монета за тези, които упражняват контрол в дадено време на дадено място? newsm78

От друга страна, когато обиждаш, трябва да знаеш, че има последствия и да си готов за тях. В реалноста те зависят най-вече от физическата сила на страната, която обиждаш. Особено, ако го правиш лично, в очите. Иначе, скрит зад компютъра, всеки може да си обижда безнаказано и да се прави на "мъж". Но пък това е част от развитието на цивилизацията.

Последна редакция: пт, 16 яну 2015, 21:25 от Popule

# 211
  • В заешката дупка
  Журналисти рисуват карикатури, с които оскърбяват религиозните чувства на някакви хора, изобразявайки техния пророк по обиден, според самите тях начин. Но ние определяме това, като свобода на изразяване и необходимо за свободата на словото.
  Журналист използва метафора, която съдържа негативно отношение към женския цикъл (смърди му) и към определена категория жени (леки), за да пренесе тия качества към „политиката” и да постигне емоционален ефект на отвращение.
 Е, този журналист няма ли право на свобода на словото, макар че би могъл да  оскърби „жените”?

Как да няма прилика. Приликата е свободата на изразяване.

В такъв случай, може би искате да кажете, че карикатуристите от Шарли Ебдо също е трябвало да бъдат глобени за дискриминация и хейт спийч?

Аз го казах по-горе. Ще го кажа още веднъж, но за последно. "Хейт спийч-ът" атакува хора, не идеологии, идеи, възгледи.

(Поне според това съм чела за вестника), карикатуристите атакуват идеология, правейки карикатури с елемент от идеологията. И още по-конкретно, в делата заведени срещу тях и които печелят, те доказват, че атакуват специално ислямския фундаментализъм, а не мюсюлманите.

Да, Карбовски атакува политиката, но минава през атака срещу жени. Леката жена, смърдяща, за нищо не ставаща. За да постигне емоционалния ефект на отвращение към политиката първо е минал през постигане на емоционалния ефект от отвращение към леката жена, каквото и да значи "лека жена".

# 212
  • София
  Журналисти рисуват карикатури, с които оскърбяват религиозните чувства на някакви хора, изобразявайки техния пророк по обиден, според самите тях начин. Но ние определяме това, като свобода на изразяване и необходимо за свободата на словото.
  Журналист използва метафора, която съдържа негативно отношение към женския цикъл (смърди му) и към определена категория жени (леки), за да пренесе тия качества към „политиката” и да постигне емоционален ефект на отвращение.
 Е, този журналист няма ли право на свобода на словото, макар че би могъл да  оскърби „жените”?

Как да няма прилика. Приликата е свободата на изразяване.

В такъв случай, може би искате да кажете, че карикатуристите от Шарли Ебдо също е трябвало да бъдат глобени за дискриминация и хейт спийч?

Аз го казах по-горе. Ще го кажа още веднъж, но за последно. "Хейт спийч-ът" атакува хора, не идеологии, идеи, възгледи.

(Поне според това съм чела за вестника), карикатуристите атакуват идеология, правейки карикатури с елемент от идеологията. И още по-конкретно, в делата заведени срещу тях и които печелят, те доказват, че атакуват специално ислямския фундаментализъм, а не мюсюлманите.

Да, Карбовски атакува политиката, но минава през атака срещу жени. Леката жена, смърдяща, за нищо не ставаща. За да постигне емоционалния ефект на отвращение към политиката първо е минал през постигане на емоционалния ефект от отвращение към леката жена, каквото и да значи "лека жена".

Така ли?  newsm78 Как по-точно тази карикатура, примерно, доказва тезата ти? Би ли ми я разтълкувала?

А ето и цялата, направих си преводът, не е приятен.

Последна редакция: сб, 17 яну 2015, 03:14 от Popule

# 213
Оставам с впечатлението, че само аз съм разбрала, че срещу Charlie Hebdo също е имало санкции. Те не публикуват от вчера. Освен това сайтът е забранен в редица държави. Направо не мога да повярвам, че сравнявате това с онова, честно.

# 214
Разбира се, че много често са ги съдили- и християни, и мюсюлмани, и кой ли не. Даже и в момента започва да ги съди някаква организация в Саудитска Арабия- Organisation of Islamic Cooperation се нарича. Само католически организации са ги съдили 13 пъти.  И Марие Лъо Пен също ги е съдила.

Не виждам защо някои от пишещите тук се правят на разсеяни, забравяйки че непрекъснато и навсякъде се водят дела за клевета, обида, неправомерно разпространяване на лична информация или търговска тайна и какво ли още не.  С други думи, защо се самозаблуждават, че принципът все едно е, че всеки има право да публикува каквото си желае - без да се отчитат и границите, и това, че всяка страна има различно ниво на ограничения.  

Това е просто изатваряне за очите за по-голямата картинка. Да се прави това, веднага след убийството на 17 невинни хора, е просто нелепо.

Общи условия

Активация на акаунт