Фраза, която мразя

• 1 193 560
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 15 675
Благодаря, Esmee. Аз не следя творчиството на Вики и какво е разяснявала тя за мен няма значение. С това искам да кажа, че аз чувам кафеви очи и това ме дразни, макар и да има целенасочена причина и разумно обяснение в цялата история.
За "панталони" ще запомня, че е правилно в мн.ч.

# 15 676
Мисля, че по-правилното е "панталон", но и "панталони" е допустимо.

# 15 677
  • в морето до колене
На сайта на Института по български език в търсенето в онлайн речника не излиза нищо на думата панталон.
Излиза при търсене на панталони, че има и дума в ед.ч.

Доколкото знам, от всички думи в мн.ч. (за „чифтове" - напр. гащи, потури, шалвари, дънки и др. + клещи, ножици, очила) само панталон и ножица са развили форма за ед.ч.
За ножица, обаче, в речника излизат и двете думи като отделни речникови статии.
За панталон няма все още отделна речникова статия.

Ако някой може да провери в новия речник (в последното печатно издание), ще бъда благодарна да споделите. Защото май има тук-там разминавания между това последно официално издание и онлайн версията...

П.П. Аз съм традиционалист и предпочитам да употребявам тези съществителни във формата им за мн.ч. (т.нар. pluralia tantum)

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 14:55 от мячик

# 15 678
  • София
Вики от Мастило е обяснявала грешката. На музиката повече пасвало кафефи  - Е е един звук, Я - два звука. Записали са го грешно. Могли са да презапишат припева и по участия да го пеят правилно, за да не се дразни публиката. Но са решили, че така са по-интресни и не са сменили името нито по обложките, нито в изпяването. Нарочно!
Да, Ю  и Я се водят двузвучни, но в случая са две гласни и не се различават по нищо. Точно е за да бъдат интересни, не друго.

# 15 679
На сайта на Института по български език в търсенето в онлайн речника не излиза нищо на думата панталон.
Излиза при търсене на панталони, че има и дума в ед.ч.

Доколкото знам, от всички думи в мн.ч. (за „чифтове" - напр. гащи, потури, шалвари, дънки и др. + клещи, ножици) само панталон и ножица са развили форма за ед.ч.
За ножица, обаче, в речника излизат и двете думи като отделни речникови статии.
За панталон няма все още отделна речникова статия.

Ако някой може да провери в новия речник (в последното печатно издание), ще бъда благодарна да споделите. Защото май има тук-там разминавания между това последно официално издание и онлайн версията...

П.П. Аз съм традиционалист и предпочитам да употребявам тези съществителни във формата им за мн.ч. (т.нар. pluralia tantum)
В актуалния речник е дадена само формата за ед.ч – панталон, което не означава, че преди не са били дублети.
Скрит текст:
На мене "панталон" и "панталони" ми звучат напълно равностойно. И за мен логиката би трябвало да е същата като при "гащи, дънки, очила и т.н.", но може би в случая разликата идва оттам, че произходът на думата е от лично име – Панталоне. Ето тук повече за етимологията на думата:
Скрит текст:

А онлайн речникът наистина не е достоверен източник за правописа.

# 15 680
В речника от 1981 год. са дублети

# 15 681
Аз пък мислех, че "панталони" е в множествено число, тъй като съответната дреха първоначално е била от две отделни части.

# 15 682
  • SF
+1 към Мячик, нищо, че цъкнах и харесване. "Кафеви" - не (и не е шопска дума, у Шоплука е също кафяви, кафеави и подобни, не знам как се е появило "кафеви")

От незнание. На принципа бял-бели - кафяв-кафеви.

# 15 683
Мисля, че някога преди години е важало и "кафеви". Ма то - кафяви, обаче кафеникави???

# 15 684
  • Пловдив
Думата по всяка вероятност идва от "кафе", може би затова "кафеникави". Но няма променливо Я, затова "кафяви".

# 15 685
Е, но кафето е кафяво, не е кафево.

# 15 686
Преди години си беше кафеви. Аз си ползвам и двете, както ми падне. Добре ми звучи, като кафе.

# 15 687
А то има логика и за двете, ако се амисли човек:
- Кафяви, официалната дума за определен цвят според речника
- Кафеви - с цвят на кафе. Както има сламено, портокалово, лимонено... Може и кафени Simple Smile

# 15 688
И кафеникакви.

# 15 689
Е, кафеникакви е от категорията на небесно кафяви и тревисто червени Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт