Фраза, която мразя

• 1 219 074
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 2 175
  • София

Ами тогава вероятно се схваща като форма на архаично диалектно прилагателно ран, рана, рано, рани.(Ран Босилек)

Джули, благодаря! Мистерията е разгадана  Hug

Благодаря и аз! Не ми беше хрумнало  Simple Smile

# 2 176
 Joy Е, нали това написах снощи в 23:44 и оттам тръгна целия днешен спор.

# 2 177
Дразни ме  "друга алтернатива" , често го срещам Flutter

# 2 178
Я кажете, как е по-правилно:

Рано пиле, рано пее.
или
Ранно пиле, рано пее.

Според мен и един приятел българска ф-я, второто. Ранен, значи ранно (пиле).  Thinking

Правилното е Рано пиле, рано пее.  

Тук имаме пример за анафора. Така се получава емфазис, а в случая се постига и по-леко, по-приятно  звучене.

Леки отклонения от езиковата норма са допустими, когато това води до по-силен цялостен ефект, например когато се търси рима в поезията или в горния случай.  Самата  употреба на ранно не би била съвсем естествена по отношение на пиле, ако не беше анафората - бихме казали ранен час или ранна сутрин, но подранил човек или подранило пиле.

Ако кажем Ранно пиле, рано пее не се получава това ясно наблягане върху първата дума, което имаме при Рано пиле, рано пее.  Освен това цялото звучене се препъва, казаното просто не 'тече'.  

Иначе, разбира се, бихме казали: Ранното (или по-скоро подранилото) пиле е закусило рано сутринта със зрънца.

Последна редакция: пн, 01 юни 2015, 18:45 от Justem.7

# 2 179

Рано пиле, рано пее.
или
Ранно пиле, рано пее.

Според мен и един приятел българска ф-я, второто. Ранен, значи ранно (пиле).  Thinking

Тук имаме пример за анафора. Така се получава емфазис, а в случая се постига и по-леко, по-приятно  звучене.

Леки отклонения от езиковата норма са допустими, когато това води до по-силен цялостен ефект, например когато се търси рима в поезията или в горния случай.  Самата  употреба на ранно не би била съвсем естествена по отношение на пиле, ако не беше анафората - бихме казали ранен час или ранна сутрин, но подранил човек или подранило пиле.

Ако кажем Ранно пиле, рано пее не се получава това ясно наблягане върху първата дума, което имаме при Рано пиле, рано пее.  Освен това цялото звучене се препъва, казаното просто не 'тече'.  

Иначе, разбира се, бихме казали: Ранното (или по-скоро подранилото) пиле е закусило рано сутринта със зрънца.

Чудесно обяснение.

# 2 180
  • София

Рано пиле, рано пее.
или
Ранно пиле, рано пее.

bouquet Благодаря!

# 2 181
Дразни ме "тестЯно" , днес срещнах и "платнЯн" . Дразнят ме ужасно "бЯли" , "голЯми" .

# 2 182
Дразни ме използването на НА вместо В. Отивам на Банско, на мола...

# 2 183
Мразя да ми кажат "ти си знаеш" и то когато не съм на мнението на другия. Разбирам като "майната ти, оправяй се". Close

# 2 184
Мен ме дразни ''моето момиче''. Какъв му е подтекста? Жена ми го казва.

# 2 185
Зависи. Понякога е снизходително, друг път изразява симпатия. Слушай какво друго ти говори, гледай как се държи с теб и ще разбереш.

# 2 186
Много подигравателно ми идва това " моето момиче "  newsm78

# 2 187
  • UK
Доста сте първосигнални понякога обаче.

# 2 188
Не винаги носи отрицателен подтекст, както Songes e писала, зависи от ситуацията.
Примерно възрастна жена/мъж може да попита : Как си моето момиче / Добре ли си моето момиче (изцяло добронамерено) ; има го и другият момент, когато някои го казва назидателно : Виж сега, моето момиче, щом аз ти казвам...
Така де, всичко е в нюансите.

# 2 189
А аз вече се радвам, като ме наричат момиче, ако ще да е пренебрежително Joy .

Общи условия

Активация на акаунт