Фраза, която мразя

• 1 200 297
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 14 040
За пръв път МУсала го чух от един бивш колега, честно казано мигах едно известно време на парцали, докато зацепя за какво ми говори. Не знам родом от къде е.

# 14 041
Ами даже и учителят по география говореше така, не само отделни ученици.

# 14 042
Е, даже не сте отгърнали страница 78
Stuck Out Tongue Winking Eye
Там според Как'Сийка е от Мус аллах,което предполага ударение на У или двойно. Машалла/х/, например.

# 14 043
  • София
Така ли трябва да се казва?
Коментирали сме го, но за пръв път го срещам лично.
Цитат
Бил Гейтс пък откога има експертизата да се занимава с медицински въпроси?! Освен щедър дарител, той не е нищо друго. Да не говорим, че и в неговата си област невинаги му се получава, че да се насочва към медицина...
Това е новоговор - на английски е expertise и явно на някои им звучи много фешън. Ползват го по-млади хора и чиновници. За мен не е правилно, имаме си "опит" или дори по-добре - "компетентност".
На български "експертиза" е навлязла отдавна, но с друго значение.
Същото за граничното село ГЮешево, масово кръщавано ГюЕшево, както и за Галиче, което и аз не помня как било правилно.
ГАличе. Северозападните села имат едни странни ударения, които рядко уцелваш от първи път.
ММ е живял там първите 7 Simple Smile и ги знае. Сещам се как се смееше на репортерки по тв, които кръщаваха тамошно село БанИца: "Тези явно не могат да си представят, че съществува село БАница".
Впрочем, от някого съм чувала, че в Бургас един квартал го произнасяли ЗОрница, но не зная доколко е вярно.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 15:03 от Cuckoo

# 14 044
С риск някой да се засегне пак, но и това сякаш назад някъде е обсъждано, но няма лошо да се повтори за нови съфорумки. Мен също ме дразни експертизата. Имам експертиза за мен значи, че някой ми е направил експертиза, изследване по интересуващ ме въпрос и ми я е дал-на носител. А този, направил я, има компетентност да я направи.

# 14 045
  • София
Компетентност е дори по-добре от опит, благодаря за идеята. Hands Plus1

# 14 046
  • Пловдив
Там според Как'Сийка е от Мус аллах,което предполага ударение на У или двойно. Машалла/х/, например.
Как стигна до извода, че не сме отгърнали? Или за друг се отнася?
От Мусаллах е, да. Но не бих казала, че предполага ударение на У.

------

Шеомръ - до междУушие било мекането.
Всъщност да, всичко е междуушие - и вкусът, и навикът, и зубрашкото престараване, че нали трябва да сме "правилни", все към междуушието имат отношение.

Казвала съм и преди - колкото повече хора мекат и изобщо говорят регионално разнообразно, толкова повече се кефя аз лично. За съжаление у нас разнообразието умря с годините, а малкото останало такова се оценява негативно.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 15:44 от Магдена

# 14 047
  • В градината...
Охх, тази експертиза ... Побърква ме и мен.
А ПерУщица и аз казвам.
А по новините в нашия район винаги погрешно казват имената, сигурно защото са им на 400км. Wink

# 14 048
  • Пловдив
Експертизата и мен ме дразни, обаче въпреки всичките ни дразнения тя май вече победи - наложи се.

# 14 049
  • София
Е, и аз я ползвам епизодично, но с добавката "...както е модерно сега да се казва"

# 14 050
Магдена, не ме карайте да влизам в обяснителен режим. Ако Вие сте прочела, друг се оказа, че не е. А и не е длъжен-затова беше и намигването.

# 14 051
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Как стигна до извода, че не сме отгърнали? Или за друг се отнася?
От Мусаллах е, да. Но не бих казала, че предполага ударение на У.
------

Шеомръ - до междУушие било мекането.
Всъщност да, всичко е междуушие - и вкусът, и навикът, и зубрашкото престараване, че нали трябва да сме "правилни", все към междуушието имат отношение.

Казвала съм и преди - колкото повече хора мекат и изобщо говорят регионално разнообразно, толкова повече се кефя аз лично. За съжаление у нас разнообразието умря с годините, а малкото останало такова се оценява негативно.

чела си избирателно. Wink
беше развита тезата, че хората започват да мекат под влияние на средата, т.е. роден в Резервата, а започва да "мека" когато се премести в Банкя, например.
и излиза, че другите са виновни, защото те мекат и той, видиш ли, се поддал.

# 14 052
кАпаро и капАро са дублети.

Чувала съм и изговаряне на името Елица с ударение на Е. Ужасно звучи.
Странно ми е непрекъснатото поправяне, що се отнася до лични имена- "Не съм ПламЕна, а ПлАмена"! "Не е МартИн, а МАртин/ДАниел и т.н.". И едно хлапе, българче, което се казва Валери. Момиче.

# 14 053
  • Пловдив
Добри, напротив, прочетох.
Мекането според мен изобщо не е нещо лошо, та да се говори за вина. Без значение поддал ли се е на средата, или изначално така си говори.
Между другото, възприемането на отделни черти от говора на средата, където живееш, е съвсем възможно, не винаги е поза.

# 14 054
  • София
Аха, все пак МАртин и ДАниел звучат по-така, по-чужбински.
Аз лично си имам "фаворит" за женско име, доста популярно напоследък, което не обичам

Все пак радващо е, че в класа на сина ми от 24 деца няма някакви необичайни за България имена... Колко сме изостанали...

Общи условия

Активация на акаунт