Фраза, която мразя

• 1 207 520
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 14 175
  • София
Заглавие на тема:

"Ръбане на нокти"

Отвратителна дума Confounded

# 14 176
 Утка и тетка май се казват така, защото едното прилича на У, а другото на Т Grinning

# 14 177
Утка за пръв път чувам за водопроводни части.
Тетка отдавна ми е познато от един домашен майстор.

# 14 178
  • В градината...
Магдена, така е.

# 14 179
Утка за пръв път чувам за водопроводни части.
Тетка отдавна ми е познато от един домашен майстор.

Не се е налагало да слага. Щом е домашен, попитай го.

# 14 180
  • София
Скрит текст:
Ох, достатъчно е да напишете в гугъл “жаля акт” и ще виидте колко статии излизат и то от национални медии, не регионални. Така че аргументът, че не се ползва, отпада.
Дали е официален термин в професионалния жаргон, не знам, но че се ползва, ползва се.

Да, де и ако това ни дразни, значи сме си по темата за фразата, която мразим.
ОКОЛО МЕН няма юристи, а и да има, не знам че са такива, не жалят актове и не се използва
. Съответно, ако го чуя някъде, ще ме издразни. Ако разговорът и човекът позволява, бих го поправила с изречението "Акт не се жали, а се обжалва. Жалиш се на жена ти, че нямаш чисти чорапи."
Ако някой се чуди къде е това "около мен" - със "С" започва на "я" завършва.

А, аз бих се въздържала да поправям някого за дума/термин от професията му, само защото в речника не били съществували.
Защото, в последните години, благодарение на някакви недооцета, попаднали на "точното място", от което могат да съсипват езика ни, го лишиха от уникалността му и го докараха до копие на английския.
Който си е език-сбирщайн отвсякъде.

Само защото тези недооцета са учили английски, с един замах ликвидираха окончанията за женски род и всичко мина в мъжки.
Че в нашия език жените са поставени наравно с мъжете, като отделен пол, не им е важно.
Важно е да бъде като при американците- ако случайно си заслужи да споменеш, че е жена- казваш тя, и толкова.

Затова не мога да уважавам всяка приумица, която някой, докопал се до възможността, натиква в поредния нов речник.,

# 14 181
  • Пловдив
Чак па език сбирщайн, едно такова пренебрежително, нали, да бил английският (а и който и да било друг жив език), че и "отвсякъде"... Grinning

За другото не споря, и аз съм езикова консерва. Wink

# 14 182
  • София
Чак па език сбирщайн, едно такова пренебрежително, нали, да бил английският (а и който и да било друг жив език), че и "отвсякъде"... Grinning

За другото не споря, и аз съм езикова консерва. Wink

На фона на немския и френския, си е баш сбирщайн.
С нашия няма да го сравнявам, защото отива съвсем в трета глуха.

# 14 183
AbsurT,
Какво е това недооцета?
И си написала, че са махнати окончанията на женски род. Къде? На кои думи? Ваза, маса, къща???? Как стават. Вероятно имаш предвид длъжности. Винаги е било "Госпожо министър", "Госпожо директор". Длъжността е такава.
Речникът, който цитирах за "жаля" е от 1994 год. Та хич не е от последните години.
И се разбра, че се употребява, някого го дразни, някого не.

# 14 184
  • София
AbsurT,
Какво е това недооцета?
И си написала, че са махнати окончанията на женски род. Къде? На кои думи? Ваза, маса, къща???? Как стават. Вероятно имаш предвид длъжности. Винаги е било "Госпожо министър", "Госпожо директор". Длъжността е такава.

Да, длъжността е такава, но
Пенка не на длъжност "ученик", а е ученичка, защото е момиче.
Аз не съм на длъжност "пенсионер", а съм пенсионерка, защото за разлика от Пешо, съм жена.
И Иванка не е "студент".
Същото е за всичко, което се сетиш.
Длъжността може да е учител, но Петрова е учителка, пак по същата причина.

Абсолютно погазване на езика е да се обърнеш към нея с "учителят Петрова".

# 14 185
А какво е недооцета?

# 14 186
  • София
А какво е недооцета?

Хора, които в желанието си да бъдат забелязани и " да оставят следа", са в състояние да сътворят чутовни простотии.
Все са притеснени, че ще останат недооценени.

# 14 187
absurT, вярно е, че има много недомислици от хората, които са овластени да отразяват развитието на езика и да правят нововъведения. БАН, и по-точно Институтът за български език, е монополист. Техните речници и справочници са официални, те имат последната дума. Има толкова неясноти, толкова объркващи правила, думи със сменен правопис, че човек не може да не си зададе въпроса какъв е смисълът на всичко това. И ако искаш да научиш всички промени, трябва да си купиш новия речник и да го прочетеш от кора до кора, за да видиш, аджеба, този път какво им е хрумнало да променят.

Но поне в случая с женския род на професиите и длъжностите нямат вина. Не са измислили те това правило за едва ли не пълно заменяне на женския род с мъжки. Всъщност такова правило НЯМА. Тази мода беше наложена от медиите. Нямам представа кой точно е започнал пръв, но като че ли масово се следва тази линия. Има такава световна тенденция за унифициране и премахване на разграничението по пол, явно и ние се повлияваме от нея, но не по вина на "онези горе от БАН". Може би има някои езиковеди, които защитават тези промени, но поне аз не съм срещала писания на такива. Статията за "една продавач и една адвокат", която Магдена спомена, е от Владко Мурдаров и е точно критика на абсурдите, до които се стига, ако пренебрегваме напълно женския род.

Все по-рядко чувам "студентка" и "учителка", а като ги чуя, винаги ми прави впечатление. А това ме подсети за едно интервю с Жени Лечева, на което попаднах тези дни. Тя беше представена като "актриса, певица и писател". Как са  избрали първите две думи да са в женски род, а последната - в мъжки? Simple Smile

# 14 188
  • В градината...
–Какво работите?
-Адвокатка съм.
Ами, не ми върви нещо.... Свикваме сякаш с другото, макар и не при всички примери.

# 14 189
  • SF
Аз съм графичен дизайнер, уеб дизайнер, програмист, ай-ти специалист. Странно ми звучи графична/уеб дизайнерка, програмистка, ай-ти специалистка, мрежова инженерка, сервизна техничка, банкова сътрудничка.
- Какво работите, Надя?
- Учител/преподавател/зъболекар/счетоводител съм.
Надя е одитор. Надя е управител. Надя е кредитен експерт. Не е кредитна експертка.

Общи условия

Активация на акаунт