Кърмаче не може да спи

• 5 480
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте!
Пускам темата най-вече заради анкетата. Ще ми бъде интересен резултатът Simple Smile

# 1
Много общо е зададен така въпроса. За кърмаче на каква възраст се касае?

Научно доказано е, че повечето деца до навършване на третата си годинка се събуждат по-често през нощта.
Наистина има нещо вярно в това, че сученето нощем в един момент се превръща в навик. Но има и достатъчно примери с деца на АМ, които също се будят нощем, за да се твърди, че кърменето е причината.

Въздържам се от гласуване.

# 2
 От около седмица замених кърменето преди съм с АМ и определено се буди по-малко . Като си изяде млякото към 22:30 , се буди между4-5 часа , кърмя и пак заспива , после към 7-8 пак кърма и така. Преди се будеше много по-често , но може пък и да е съвпадение , рано ми е да кажа със сигурност.

# 3
Познавам много майки, хранещи децата си с АМ и няколко, които кърмят (са кърмили). От тези на АМ, само едно има по-неспокоен сън и се будеше до 2-рата си годинка. Всички останали се будят само при някакво неразположение. Докато всички, които са кърмени, се будят постоянно след една възраст, най-често 5-6 месец, за да си "цокнат" и пак да се унесат. Просто факти, които лично наблюдавам. Интересно ми е на какво се дължи, ровила съм в нет-а, но кой знае какво обяснение няма... И все си задавам въпроса, ако е въпрос на навик, не е ли по-добре да не се допуска, за да може и мама, и бебе да имат пълноценен сън  newsm78 И още един факт.... майките около мен, вече отбили децата си, свидетелстват, че същите вече не се будят през нощта... защо?

# 4
Отбита съм на 6м, до 3 години съм се будила през нощта да търся мляко. Синът ми е на година и почти 9 месеца, не е отбит, кърми се нощем, но не ми пречи.
Като иска човек пълноценен сън, да не си ражда бебета, егати.
Много ясно, че като родиш, можеш да забравиш спането следващите поне 3 години. Crazy

# 5
JoLLyTa , разликата в буденето за бебетата на АМ и тези на кърма се дължи на факта, че кърмата се обработва по-бързо от организма и съответно бебетата по-бързо огладняват. Затова и се събуждат повече в началото и по някое време това будене се превръща в навик. Но няма начин - щом е на кърма бебето, то трябва да се храни по-често. Особено пък, ако не пие и вода - тогава кърмата е и за глад, и за жажда.

На както писах и преди - има бебета и на АМ, които си се будат. Отбиването също не е гаранция, нито пък спирането на АМ през нощта.

Не разбрах на каква възраст е твоето бебе.

# 6
Еовин , не намирам констатацията ти за "нераждането" за уместна и ще подмина коментара ти, приемайки, че си го написала под въздействието на някакви временни негативни емоции...
utro77 , разсъжденията ми са принципи, базирани на това, което виждам... Просто "изследвам" нощните птици, наречени кърмачета Simple Smile ... Но и аз мисля, че при тях е просто навик  Rolling Eyes

# 7
"пълноценен" е некоректно. Може би имаш предвид продължителен?

утро77 е казала вече, до третата годинка не очаквай чудеса, освен ако от самото начало не си спи цяла нощ. След годинката пък започва отражението на деня в сънищата, или с една дума, кошмари Simple Smile

# 8
тити , корекцията ти е уместна  Peace
А за моята мома - примирила съм се.... от 40-я ден спеше по цяла нощ, от 5 месец не знам какво е непрекъснат сън за повече от 2 часа. Крепи надеждата, че и това ще мине  Laughing Просто ме гложди мисълта, че може би "аз съм й изградила този навик"...

# 9
  • Варна
Като иска човек пълноценен сън, да не си ражда бебета, егати.

Абсолютно същото си мисля и аз всеки път, когато някой започне да предявява претенции към бебетата. Все едно никога не са чували, какво е да се живее с бебе, едни такива изненадани изглеждат...не го проумявам. Разбира се, не визирам авторката, защото на нея просто й е интересно.

По темата - реших да не гласувам в анкетата, защото отговорът ми трябва да е "Не", но не в смисъла, който се търси. Моето кърмаче на двумесечна възраст спря да се буди за храна през нощта и след като го отбих на 1,4г, пак си спеше като същия пън Simple Smile За това мога да кажа, че не е имал промяна в съня.

# 10
  • София
Дъщеря ми се хранеше нощем до 7ми месец. Кърмих я до 5ти месец. Няма проблеми със съня.
Синът ми отказа нощното хранене на 2м. Кърмих го до 5тия. Няма проблеми със съня.
В момента и двамата спят като "пънове". Малкия се напишква, защото не може да се събуди през нощта.

# 11
Навик, навик, ама имам предвид бебета вече захранени към годинката примерно. За малките, както вече казах кърмата е и за глад, и за жажда, а и за успокоение при никнещи зъби.

Да не ви отчайвам - мойта я кърмих нощем до към третия й рожден ден. Отби се по естествен път след още някой месец. Не бях планирала да кърмя толкова дълго, но така се наложи - то бяха истерии, то беше чудо, ако дръзна да откажа. Но  пък за сметка на това първият й антибиотик беше на три годинки и половина. Другите бебета са изпили дузини до тоя момент. Така че ползата е безспорна.

# 12
utro77 , съгласна съм за ползите на кърмата и т.н. Аз самата се борих и боря с куп проблеми, за да кърмя по-дълго... Не се отказах пред толкова спънки, че ме подиграват близки, обръщайки се към мен с "Мъченица Кърмителка"  Joy Дано не се отклоним от основното "изследване"  Flutter
Мислите ми са насочени към по-големите кърмачета, които наистина цокват по навик, а не от жажда, глад или зъбки. Все повече си мисля, че причината се корени в това, че са свикнали да заспиват сучейки и когато през нощта преминават от фаза на "повърхностен" към фаза на "дълбок" сън, искат отново да цокнат, за да се унесат  newsm78 Ако е това - как аджаба отбито бебе се научава да заспива само? Този момент ме ужасява...

# 13
Трябва да ти кажа, че през последната половин-една година от нашето кърмене, моето дете вече не се приспиваше с кърмене, а с приказка.  Crazy Т.е. не се приспиваше със сучене. Иначе през нощта пак си търсеше.  Crazy

Ако е това - как аджаба отбито бебе се научава да заспива само? Този момент ме ужасява...

Според мен не е това! Поне от моя опит. Първо идва спането по цяла нощ и после отбиването. А в тази връзка много искам да ви препоръчам естественото отбиване. Аз, след като кърмих малко над три години, по едно време изобщо не можех да си обясня как ще спра да го правя. Но естественото отбиване се случва постепенно. Детето само разрежда сученето. В един момент става веднъж на ден, после веднъж на два дни и т.н. Докато напълно престане. По този начин няма драми. Няма стрес нито за детето, нито за майката и гърдите й.  Peace Направо не усетих кога се отбихме. И изобщо не ми е трябвало по някакъв начин да си спирам кърмата. Тя си намаля постепенно с отбиването и толкова.

# 14
  • Варна
Моето дете се отби по естествен начин. Даже последните 2 месеца си бяха баш "на предлагане", защото на мен ми беше приятно и не бях готова Simple Smile. Както бяхме свикнали всяка сутрин, като се събуди да го вземам при нас в леглото да се нацока, така една сутрин вместо да си потърси, той захвана да играе. И така, от вманиачено кърмаче, сучещо по 15 пъти на ден (буквално), започна да си извърта главата и да суче, колкото да не ме обиди, по 3 мин  Laughing
След това, на годинка и 4 влезе в болница, по стечение на обстоятелствата лежа там с баба си, и нямаше никакви драми за сучене. Никога повече не потърси. Това, че спеше по цяла нощ от съвсем мъничък и не сучеше, мога да кажа, че имаше някакъв негативен ефект върху качването на тегло, но той се роди 4750гр, така че не съм се притеснявала, че не качва по кило на месец Simple Smile.
Общо взето смятам, че сученето може и да има отношение към спането, но не е задължително. Просто няма как да се обобщи, след като всяко дете си е отделна вселена.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт