"Песен за огън и лед" - 14 Лъжи и арборско златно

• 27 619
  • 745
  •   1
Отговори
# 435
Скрит текст:
— Какво ще науча? — попита след това Бран Тръстиките, когато се върнаха с ярко разпалени факли в ръце, за да го пренесат отново в една малка камера встрани от голямата пещера, където певците им бяха постлали да спят. — Какво помнят дърветата?

— Тайните на старите богове — каза Джойен Тръстиката. Храна, огън и отдих му бяха помогнали да се съвземе след несгодите на пътуването им, но сега изглеждаше по-тъжен, унил, с уморен и измъчен поглед. — Истини, които са знаели Първите хора, вече забравени в Зимен хребет… но не и в мократа пустош. Ние живеем по-близо до зеленото в нашите блата и наколни жилища, и помним. Земя и вода, пръст и камък, дъбове, брястове и върби, те са били преди всички нас и пак ще останат, след като си отидем.

— Ти също — каза Мийра. Това натъжи Бран. „Ами ако не искам да остана, когато вие си отидете?“, щеше да попита за малко, но преглътна думите си неказани. Вече беше почти пораснал мъж и не искаше Мийра да си мисли за него, че е някакво ревливо бебе. — Може би и вие можете да станете зеленозрящи.

— Не, Бран. — Този път гласът й прозвуча тъжно.

— На малцина е дадено да пият от онзи зелен извор, докато все още са в смъртна плът, да чуват шепота на листата и да виждат както дърветата виждат, както боговете виждат — каза Джойен. — Повечето не сме толкова благословени. Боговете ми дадоха само зелени сънища. Задачата ми беше да те доведа тук. Моята част в това свърши.

Бумър, май не са зеленозрящи?

# 436
Е щом те казват, че не са, значи не са.  Peace Ще трябва пак да прегледам Историята в тази част.  Thinking

# 437
  • Варна
Зеленозрящите не е задължително да са от един род. Горските чеда наричат БР последния зеленозрящ, а той е Блакууд. (Може и да поспекулираме защо го наричат така, след като Бран вижда в пещерата и друг човек враснал в дърво.)
Зеленозрящите задължително имат зелени или червени очи. Странно е, че Бран не е с такива.

Защо не смяташ, че е възможно Тръстиките да са се омесили с ГЧ? Защо в клетвата пред Бран, казват "нашия народ"?

# 438
Чедата за мен са друг биологичен вид като Другите или великаните.

Блатните, наистина имат по-различна физика, по-близка до Чедата, но са си хора.

# 439
  • Варна
Подозират, че Ходор може да има великанска кръв. Може би все пак е имало смесване между видовете. Все пак при някои животински видове също се среща.

# 440
За Ходор не знам, но за Планината се чудя.  newsm78

# 441
  • Варна
За Ходор не знам, но за Планината се чудя.  newsm78

Аз пък искам да видя дядо му. Оня дето е победил лъвицата. Mr. Green

П.П. Всъщност изглежда великаните не са от най-интелигентния вид, което пасва и с Ходор. Планината е умно момче.

# 442
Здравейте, аз пък смятам ,че Тръстиките са нещо ,като наследници на Чедата. По скоро еволюирали и по-очовечени чеда. И историята пише ,че след идването на Андалите :
Скрит текст:
Част от чедата може би са успели да избягат към Шийката , където да намерят закрила сред мочурищата и наколните си домове , но дори да са стигнали до там, от тях не е останало и следа

стр.19 от Книгата малко над картинката. И отново в Историята , при описанието на чедата , бит, строителство, оръдия на труда, оръжия - много напомнят на тези на Тръстиките. А и самите блатни хора са затворено общество и физиологично се различават от другите хора. За тях почти никой нищо не знае, да не говорим ,че не се мешат много много в случващото се във Вестерос.

# 443
  • София
Победител! Може би ти трябва да дадеш следващия цитат, за награда  newsm78  Grinning

юху bowuu

Тц, не съм толкова редовен като вас, едвам ви прочитам понякога.  Simple Smile

# 444
Здравейте, аз пък смятам ,че Тръстиките са нещо ,като наследници на Чедата. По скоро еволюирали и по-очовечени чеда. И историята пише ,че след идването на Андалите :
Скрит текст:
Част от чедата може би са успели да избягат към Шийката , където да намерят закрила сред мочурищата и наколните си домове , но дори да са стигнали до там, от тях не е останало и следа

стр.19 от Книгата малко над картинката. И отново в Историята , при описанието на чедата , бит, строителство, оръдия на труда, оръжия - много напомнят на тези на Тръстиките. А и самите блатни хора са затворено общество и физиологично се различават от другите хора. За тях почти никой нищо не знае, да не говорим ,че не се мешат много много в случващото се във Вестерос.

Физика и физиология са две много различни неща.  Mr. Green
Бран щеше да забележи ако Тръстиките имат по 4 пръста на ръцете или 3 на краката, ако имаха огромни уши или очи  Wink

# 445
  • Варна
Скрит текст:

Физика и физиология са две много различни неща.  Mr. Green
Бран щеше да забележи ако Тръстиките имат по 4 пръста на ръцете или 3 на краката, ако имаха огромни уши или очи  Wink
Не е задължително. Може разликата да не е във външността или пък да не е на толкова очебийно място.
А може и да са се смесили преди хиляди години при един -единствен брак да речем ... Всъщност никой не си задава въпроса откъде са ципите между пръстите на Борел.

# 446
Скрит текст:

Физика и физиология са две много различни неща.  Mr. Green
Бран щеше да забележи ако Тръстиките имат по 4 пръста на ръцете или 3 на краката, ако имаха огромни уши или очи  Wink

Не знам , защо се хващаш за една дума , когато по интересното според мен е цитата от книгата са Чедата.

и да не е спам :
Скрит текст:
Брат й беше с няколко години по-млад от нея и не носеше никакво оръжие. Цялото му облекло беше зелено, чак до кожата на ботушите, а когато се приближи достатъчно, Бран видя, че очите му са с цвета на блатен мъх, макар зъбите му да изглеждаха бели като на всеки друг. И двамата Рийд бяха стройни, тънки като мечове и не много по-високи от самия Бран. Двамата коленичиха в подножието на подиума

Джоеиен е със зелени очи

Последна редакция: сб, 17 яну 2015, 17:25 от alayne

# 447
Чедата са стара раса, а род Рийд са хора. Физиологията им едва ли е по-различна от тази на Старките или диваците.
И защо са превели фамилията, след като не става дума за копелета като Сняг, Камък, Пясък.... Rolling Eyes

# 448
Защото Алайн, явно не разбираш значението на думата.
Това че Блатните са затворени е факт, но има доста други такива общности, примерно племената от Долината, чиито обичаи са много по сходни с тези на Свободните от доста от обичаите на Северняците.

Хексе, не знам Борел да е от Блатните.

# 449
  • Вестерос
Смееш ли да летиш? Ако не скочиш, никога не ще разбереш.
Джайм Ланистър Whistling
Ха-ха, това е яко. Laughing

Преди няколко дни май още в предната тема обсъждахме защо Джоана би родила от Ерис, след като има контрацепция. Тогава казах, че все пак Седемте кралства са пълни с копелета.. И е така.
 Доколкото разбирам от думите на Ариан, лунния чай се приема преди секса, а не след това .. Това би обяснило, защо Джоана е забременяла.
Не е пила чай преди това, а очевидно варианта с помятането, който са приложили на Лиза е много опасен. Казвам очевидно защото имаме примера с Лолис Стоукуорт, която забременява след групово изнасилване и не махат бебето. Или примерно Делена Флорент, която забременява от Робърт, но не маха бебето.

Сега пък взех да се чудя защо Хостър, чак толкова не е искал Петир да му стане зет и е рискувал здравето на Лиза с премахването на бебето? Thinking

Е тогава жената на Роб наистина може да е бременна, защото казаха, че й дали лунния чай, ама след като Роб умря или нещо от сорта беше.

П.П. В книгите пишеше Рийд, не Тръстика

Последна редакция: сб, 17 яну 2015, 17:42 от Tiffany Aching

Общи условия

Активация на акаунт