ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО - Тема №19

• 95 242
  • 763
  •   1
Отговори
# 735
Важни съобщения - Важни съобщения

ИАЛ разреши за употреба Clonarex (clonazepam)!

Изпълнителната агенция по лекарствата към Министъра на здравеопазването Ви уведомява, че на 17.02.2015 г. разреши за употреба по национална процедура лекарствените продукти Clonarex 0.5 mg tabl. и Clonarex 2 mg, tabl., с активно вещество клоназепам (clonazepam). Притежател на разрешението за употреба е Рекс Фармасютикълс ЕООД, гр. София 1700, район Лозенец, ж.к.Градина, ул. Симеоновско шосе №110, бл.12, ет.4, ап.16.

Clonarex e генеричен лекарствен продукт, референтен на Rivotril tablet 0,5 mg x 50 и Rivotril tablet 2mg x 50, чийто отсъствие на пазара предизвика сериозен обществен интерес.

Съгласно действащото законодателство, за да бъдат достъпни Clonarex 0.5 mg tabl. и Clonarex 2 mg, tabl за българските пациенти е необходимо притежателят на разрешението за употреба да подаде необходимите документи в Националния съвет по цени и реимбурсиране, който е компетентния орган за включването му в Позитивния лекарствен списък.

Clonarex има същите показания като оригиналния лекарствен продукт, съгласно одобрената от ИАЛ Кратка характеристика на продукта.

# 736
Здравейте,
от около 5 години съм с ПР. Освен това имам и проблем с щитовидната жлеза - Хашимото.
Сменила съм няколко вида лекарства и дози. В началото пиех Ксетанор и след около 1 год. го спрях напълно, но след 1-2 месеца отново почнах да се чувствам зле и го започнах пак. От около 1 година пия Есобел 10 /по едно сутрин/ заедно с флуанксол /1вечер/. Преди около 3-4 месеца спрях флуанксола и останах само на есобел, но от около 1 седмица не се чувствам добре и днес отново ми го включиха.
"Новите" симптоми са - стягане в областа на сърцето и изтръпване на лявата ръка - периодично през 1-2 часа през деня. От време на време имам и странно усещане на изтръпване на главата. Все едно мозъкът ми изтръпва.
Правих си кардиограма - беше ок. Снощи ми беше по-високо кръвното - днес е ок.
Проблема е, че искам да правя опити за бебе и се притеснявам, че като забременея и трябва да ги спра ще ми е много трудно. За това и цяла седмица търпях и не отивах при психиатъра, защото знаех че ще ми предпише още лекарства, а аз искам да се отърва от тях.

# 737
На 3 март ще ходя на Шипка, така де що обяснявам това, та ще питам тази моята позната, която си купува лексотан от Македония. Тя е и македонка, ще ми обясни какво що.
Щото и аз съм съгласна да отида на зяпане в Охрид или Драма и хем да си купя лексотан или нещо друго. А не да ми трябва и да ходя да прося по лекари.

Али, аз се изложих днес с кафето. То за това ще си стоя с шкембе Mr. Green

Отивам на купонче Crazy Очаквайте ме утре махмурлия Party

# 738
Писах на моята приятелка румънка да поразпита за Ривотрила в аптеките в Букурещ каква рецепта трябва..Ако се наложи,ще и я изпращам с куриер! Crossing Arms
Просто нямам сили да се возя на автобуса до там,иначе сама щях да ида.

# 739
разбрах  че в Турция имало ривотрил днеска питах една позната аптекарка

# 740
разбрах  че в Турция имало ривотрил днеска питах една позната аптекарка
Ами то явно има в съседните страни, въпросът е в самото закупуване.

# 741
просто оставиха хората без лекарства ама кои мисли за такива като нас

# 742
vicky87 , разбирам те напълно. Аз също като теб имам и Хашимото. Оказа се,че е много често срещано да имаш Хашимото +депресия/ПР/БАР. Направо си е задължително  Joy. Мила Вики, не се притеснявай. Ако имаш доверие на лекаря си, сподели му каква ти е идеята ( че искаш да забременяваш ) и той ще си каже мнението.

Относно бременността, аз съм бременна в момента и съм с ПР и БАР, така,че можеш да си представиш за какво иде реч. Пих Ципралекс до 3 месец, когато най-много не трябва да се пие, но бях зле дори с него. Сега не го пия, нищо не пия в момента даже, само лекарството за Хашимотото. Така,че с или без лекарство, не е ясно как е по-добре. Аз за мен си направих избора. Ако успея да изтърпя до края без АД, ще си раждам така и после го почвам веднага,че следродилната депресия е много тежка и при мен вероятността да я имам е огромна. Но не се притеснявай, има си лекарства които се пият по време на бременност ( например Золофт, Ципралекс и Прозак ), има майки дори Ривотрил пият ( в много малки дози де ), така че варианти много. Важното е ти да си добре на първо място, после бебока и да се молиш всичко да е наред.

Аз като съм спокойна, бебока и той е спокоен. Всички изследвания са ни добре ( да чукнем на дърво ), следим се и се гледаме. И това ще мине, както казват хората. Ето казвам ти го от първо лице, за да знаеш,че майки на АД и подобни има много. Имаме още една тук родила на АД, дори кърмила на АД. Така,че не е нещо ново Simple Smile

За Ривотрила, скоро ще има по аптеките генерик-заместител, но как ще действа, не е ясно. Направо колко народ с епилепсия остана на сухо, не е истина! Пак ще я проклинам министърката - чума да я тръшне. И на 6 и на 10 и на 20 лева хората щяха да купуват Ривотрил, не им разбирам тъпотията, това лекарство е толкова ценно и помага ( когато се използва разумно ), а тия идиоти пак поредната глупост направиха. Спират и някакво лекарство за шизофреници, е там вече става страшно за тия хора, просто не знам как ще се справят!

# 743
oceanborn, благодаря ти много за думите. Поуспокоих се.

# 744
Помогнете ми моля ви запончах да пия АД в депресия съм много съм отчаяна нищо не ми се прави отслабнах не мога да спа някои бил ли е така все си мисля че никои не може да ми помогне

# 745
Анастасова,  вече сериозно ще ти се карам!!!!

Писахме си на лични, дадох ти идеи и координати. Ела в София да те прегледат като хората, моля те! Намери начин и време и ела, ще ти запиша аз часа ако трябва, само ела да те види читав лекар.

Правиш си експерименти с лекаря си и с лекарствата. Сега съм сигурна,че ще спреш пак сама АД след 10 дена и пак ще се върнеш в стартова позиция. Извинявай,че ти се карам точно сега когато ти е зле, но повече от 50% от "лошото" си го правиш сама.

Не можем да ти помогнем, ако не искаш сама да си помогнеш. Предлагам ти реална помощ, както ти предложих и преди известно време на лични, просто се организирай и ела да ти сложат правилната диагнозна на първо място и на второ да започнеш лечение.

И дори да е така, не можеш да спираш и почваш АД както ти си прецениш. Знам,че сега ти е много тежко, защото си в началото на АД, но за да има резултат трябват МИНИМУМ 3 седмици, а ти на 10 ден се отказваш! Това се прави стъпка по стъпка и всеки ден бавно ще излизаш от блатото!

Пак ли си ходила на лекар или си решила пак да почнеш сама Сероксата?

Ех, момиче, момиче, защо не слушаш ти?  #Crazy

# 746
Анастасова,  вече сериозно ще ти се карам!!!!

Писахме си на лични, дадох ти идеи и координати. Ела в София да те прегледат като хората, моля те! Намери начин и време и ела, ще ти запиша аз часа ако трябва, само ела да те види читав лекар.

Правиш си експерименти с лекаря си и с лекарствата. Сега съм сигурна,че ще спреш пак сама АД след 10 дена и пак ще се върнеш в стартова позиция. Извинявай,че ти се карам точно сега когато ти е зле, но повече от 50% от "лошото" си го правиш сама.

Не можем да ти помогнем, ако не искаш сама да си помогнеш. Предлагам ти реална помощ, както ти предложих и преди известно време на лични, просто се организирай и ела да ти сложат правилната диагнозна на първо място и на второ да започнеш лечение.

И дори да е така, не можеш да спираш и почваш АД както ти си прецениш. Знам,че сега ти е много тежко, защото си в началото на АД, но за да има резултат трябват МИНИМУМ 3 седмици, а ти на 10 ден се отказваш! Това се прави стъпка по стъпка и всеки ден бавно ще излизаш от блатото!

Пак ли си ходила на лекар или си решила пак да почнеш сама Сероксата?

Ех, момиче, момиче, защо не слушаш ти?  #Crazy
Не ти се сърдя просто трябва да има и хора като теб които да ни показват грешките Wink

# 747
Това дори е много опасно на своя глава да се спират лекарства. Мишо Мишев е прекрасен психиатър и до сега не е имало недоволен клиент от него. Но ако си решила да се лекуваш сама, по-добре не си давай парите за лекари и лекарства  , а действай на принципа "Пущай боже". Разбира се, че всички сме имали такива моменти. Та мен ми е идвало да се хвърля от терасата от мъчителното адаптиране към АД. Никой не ти е казал, че АД е вълшебна пръчка и от първия миг ще се оправиш. Преди години, докато свикна с Тифаксин, съм била цял месец без сън-вкъщи ревях и се тръшках като магарица, но на работа на колегите си, на ученици и клиенти се усмихвах през болката си.  Тогава също работех на 3 места, дори и в детска градина, а по това време и съпругът ми изживяваше последните си дни. Две години съм пътувала по 40 километра /работя в друг град/, за да го обгрижвам. Дори , когато почина-пак не се отказах да работя, защото ако човек не уважава себе си, поне трябва да мисли за детето си. Слава Богу, че аз уважавам и себе си, треперя и за тинейджъра си. В момента синът ми е в тази възраст, която е доста опасна и откъм депресии и разни пристрастявания........и там очите ми трябва да са на 4..........не го казвам за да те упреквам, но ако човек има желание се бори. По-добре е да изтърпиш страничните ефекти, ако изобщо мислиш да пиеш АД. Вкъщи всичко е много по-лесно. Можеш, лежейки да ги изтърпиш. Представи си как се справят работещите.

# 748
не пия лекарства на своя глава не бих го направила и този път няма да ги спра

# 749
Аз си спомням, че ти беше изписан сеталофт. Това е лекарство, което е позволено дори за бременни и има доста по-слаби странични ефекти, но явно си решила по-хард вариант като сероксат.

Общи условия

Активация на акаунт