Сгрешен термин

• 9 918
  • 47
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Именно. За това говоря и аз.

# 31
Най-елементарния пример - при жена с цикъл от 40 дена и жена с цикъл от 22, датата на оплождането не е една и съща. Втората фаза на цикъла е относително стабилна при всички - 12-15 дни, съответно в единия случай овулацията/ оплождането е настъпило на 25 ден от началото на цикъла, а във втория - на 9-10 - това е разлика от две седмици в развитието на бебето, а термина по "цикъл" би бил един и същ.  Simple Smile
Когато трябва да се планира секцио (и тук говоря за медицински показания при майката, а не защото бебето е седалищно или е 5 кг в началото на деветия месец) е важно за акушер-гинеколога, когато точно завършва 40-тата седмица от бременността, за да се предвиди операцията по-рано (в единия случай - преди за започне естествената родилна дейност, а в другия - за да не извадят бебето прекалено рано).  Peace
Това, че не сте се сблъсквали със всичко и не знаете всичко, не прави автоматично разни лекари "несериозни"или "луди". Не го казвам, за да се заяждам, просто приемете, че има обстоятелства, заради които не ви е ясна цялата картинка.   Peace

Все пак погледнете отново развитието на ситуацията при майчето, което започна темата.  Grinning
Леко раждане на всички, без знаечение кога ви е термина.   bouquet

# 32
  • София
Най-елементарния пример - при жена с цикъл от 40 дена и жена с цикъл от 22, датата на оплождането не е една и съща. Втората фаза на цикъла е относително стабилна при всички - 12-15 дни, съответно в единия случай овулацията/ оплождането е настъпило на 25 ден от началото на цикъла, а във втория - на 9-10 - това е разлика от две седмици в развитието на бебето, а термина по "цикъл" би бил един и същ.  Simple Smile
Когато трябва да се планира секцио (и тук говоря за медицински показания при майката, а не защото бебето е седалищно или е 5 кг в началото на деветия месец) е важно за акушер-гинеколога, когато точно завършва 40-тата седмица от бременността, за да се предвиди операцията по-рано (в единия случай - преди за започне естествената родилна дейност, а в другия - за да не извадят бебето прекалено рано).  Peace
Това, че не сте се сблъсквали със всичко и не знаете всичко, не прави автоматично разни лекари "несериозни"или "луди". Не го казвам, за да се заяждам, просто приемете, че има обстоятелства, заради които не ви е ясна цялата картинка.   Peace

Все пак погледнете отново развитието на ситуацията при майчето, което започна темата.  Grinning

Ама терминът се определя по датата на последната менструация на дадената жена, независимо дали има 25-дневен, или 40 дневен цикъл. Т.е. ако имам 28-дневен цикъл, а датата на на последната ми менструация е 10.10. терминът ми ще е на 17. 07,  Ако Иванка (примерно) има 23-дневен цикъл, а датата на последната й менструация е 10.10, терминът ОТНОВО ще й е на 17.07. Ако Петканка (пак примерно) има 40-дневен цикъл, а датата й на последната менструация е 10.10, терминът ПАК ще й е на 17.07.

# 33
Ама на Петканка бебето ще е по-малко от твоето с две семдици и ако тя трябва да ражда секцио и го планират седмица по-рано, както се прави, ще извадят бебето й 3 седмици по-рано. Разликата от 5 дена, не е толкова определяща, колкото разликата от 15 - в единия случай бебето е по-голямо от другото бебе с две седмици при еднакво изчислен термин "по цикъл".
Мисля, че съм го обяснила съвсем ясно, но явно вие едно си знаете и едно си баете.

# 34
  • София

Това пак не е вярно. Допуска се една седмица +/- при по дълъг/къс цикъл. За това избързване с една седмица/ изоставяне с една седмица при плода не се счита за проблем и не е нужно да се променя термин заради това. Лекаря ако е запознат с късна/ ранна овулация си следи показателите на бебето. Не виждам причина да се вади бебе по рано ако е една седмица по рано заченато, при наличие на свежа плацента, достатъчно води и добри тонове. Това правят само неопитни лекари и такива които си планират секцио/индуцирано раждане защото си имат ангажименти.

# 35
  • София

Това пак не е вярно. Допуска се една седмица +/- при по дълъг/къс цикъл. За това избързване с една седмица/ изоставяне с една седмица при плода не се счита за проблем и не е нужно да се променя термин заради това. Лекаря ако е запознат с късна/ ранна овулация си следи показателите на бебето. Не виждам причина да се вади бебе по рано ако е една седмица по рано заченато, при наличие на свежа плацента, достатъчно води и добри тонове. Това правят само неопитни лекари и такива които си планират секцио/индуцирано раждане защото си имат ангажименти.

Точно. А и това казах - терминът е относително понятие. Ако щесе вади бебе чрез секцио трябва да се гледа развитието на бебето, не да се мести терминът. Той няколко месеца си е записан този и сега изведнъж, щото на някой му хрумнало, че тогава му е удобно да си премести терминът, няма значение, бебето. Моя комшийка преди няколко дни роди един месец и 1-2 дни преди терминът й, но никой не й го премества. Терминът си беше 5.05 и точка

# 36
Вие сериозно ли?!  ooooh! Наистина ли не можете да приемете, че е възможно да има и друга истина, друг случай, други обстоятелства, различни от вашата представа?
"Несериозният лекар", който ми премести термина е известният специалист по фетална морфология д-р Марков, който ме преглежда три пъти, следи бебето супер подробно преди да предприеме каквото и да било, запозна се с цялата ми анамнеза, която налага раждането с операция, както и с предварителните предпоставки - цикъл, зачеване, кървене и т.н. и написа препоръка за планиране на секцио по-рано.
Още веднъж, леко раждане на всички, на които им предстои.

# 37
  • София
Бан, колкото и да говориш едно и също, полза няма! Факт е, че термин не се мести.Така е прието, така се прави. Медицинският начин е това, харесва ти или не. За всички алгоритъмът е еднакъв.
А за Марков мога много да говоря, но вече ще е извън темата...

# 38
  • София
Бан бях с патологична бременност и много добре знам различните истини. Марков ти е дал препоръчителна дата за секцио а не кога трябва да се извърши секциото. Голяма разлика има в това и преместен термин. Има много фактори които особено в 9я месец се следят, доплери, плацента, тонове, и ако те не са в лошо състояние , пак казвам няма никакъв смисъл бебе да се вади по рано от да речем ако е секцио, 10 дни от термина.

Но това не е главния проблем на изместения термин, а по скоро бебето е голям дайте да го вадим по рано, а да речем всички знаем как се измерва бебе чрез УЗ, и ако има по голяма гавичка или по дълги краченца, хоп извадено бебе в 37ма седмица и под 3 кг, вместо да се остави макс до 39та поне. Но стига сме дъвчили тази тема, всеки да си слуша лекаря на който се е доверил.

# 39
Бан, колкото и да говориш едно и също, полза няма! .
Да, колкото и да говоря едно и също, полза няма.  Laughing

# 40
  • София
Така е като говориш глупости... Peace

# 41
Аз не си позволих да обидя никоя от вас. Моля те, не ме обиждай и не давай определения дали говоря глупости или не.

# 42
Интересни теории имате...и на мен ми смениха термина с 2седмици заради развитието на бебка ,тоест движеше се напред и в крайна сметка
преносвам вече 5дни 😀 когато ги попитах дали ще вземат под внимание първият термин казаха че зависи от бебка и плацентата възможно е една седмица повече да ме изчакат, което дефакто ще бъде вместо 3 само 1седмица след първият термин 😏

# 43
  • София
Аз не си позволих да обидя никоя от вас. Моля те, не ме обиждай и не давай определения дали говоря глупости или не.
Никого не обиждам. Говоря с факти! Никой увяжаващ себе си лекар, учил медицина, не сменя термин. Определянето на дата за секцио е нещо съвсем различно. И се следи развитието на бебето спрямо определения термин, а не се мени той според рязвитието на бебето. Това е написано в дебелите книги от хора много по-умни от нас. Колкото и да повтаряте своето твърдение, то ще си остане неистина. Не защото аз го казвам, а защото просто е така. Аз спирам до тук, защото няма как да убедиш някой, който не иска да те чуе. Peace
А за "лекари", които сменят термин по няколко пъти, не искам да коментирам изобщо...

# 44
Такаа, изглежда аз още в началото съм се изказала грешно. Терминът, който ми изчислиха спрямо датата на последния МЦ беше 9 април. След 2 прегледа на 4Д и 2 от лекаря, който ме следеше ми казаха, че най-късно до 15 март ще съм родила. Така и стана!! По документи терминът ми си остана 9 април. Раждането ми си тръгна нормално, без да е предизвикане, бебето се роди доносено, 3 кг, дишаше сам и се развива прекрасно. (Вече на 1 месец сме +1,300кг). Не знам дали терминът ми е "изместен", "сменен" или нещо такова.Факт е, обаче че не родих април, а почти месец по-рано, а бебето е било готово за това. Поздрави и повече усмивки, споровете смятам са ненужни. Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт