Частни училища - информативна тема 5

• 94 794
  • 742
  •   1
Отговори
# 150
Виждам вече градски легенди за входния изпит в СС Mr. Green
Нищо особено не е, но все пак ако има повече желаещи, все трябва по някакъв критерий да ги отсеят. А специални градини за подготовка за мен е излишно даване на пари. Направо ми звучи смешно дори всичкото това пънене, но хората няма как да го разберат, като не са го минали.
Изпитът в СС е доста по-лесен от този НУКК и в Шилер. Вижте само какво са давали в Шилер миналата година. Излезе една книга за училищна готовност, по която са провеждали изпита. Може да попитате в темата.

И моето дете беше първо в частна, после в държавна градина до обяд. Нищо не научи от частната. От държавната не съм си поставяла за цел да научава нещо особено. Удовлетворяваше ме по много други параграфи. Занимавах я вкъщи успешно.

# 151
  • Sf
Изключително много си личи на едно малко дете дали работят с него вкъщи или не. Ако ще да е свръх частна детска градина или начално училище.

# 152
  • София
Моето дете първо беше в ЧГ, сега е в ДГ и виждам огромна разлика относно това колко песни и стихотворения учат и колко приказки ги учат да преразказват, в ЧГ бях доволна но сега като сравнявам представянето им е по-скоро слабо. Както и да е. На мен ми харесва програмата, по която работят в градината, но смятам че програмата на МОН е доста по-назаднала в сравнение със съвременните деца, които имат достъп до много повече информация, книги, енциклопедии, тв и т.н Не може в програмата на МОН за 4-5г да е заложено познаването да цифрите до 5 (wtf???) и броене до 10. Иначе в нашата градина тази година са по една нова програма "Приятели" на издателство Анубис.
Ние се занимаваме с нашия син много, ама много, но не заради болни амбиции а защото той постоянно пита и се интересува, предпочита да учи букви и цифри вместо да играе с играчките, гледа енциклопедии с животни, глобуса му е сред любимите играчки. Но нищо не го караме насила да прави. Определено имаме и деца за сравнение на същата възраст, с които не се занимават грам - интелигентни деца, но разликата в знанията е огромна. А децата на тази възраст са като попивателни, за отрицателно време научават огромно количество информация и определено могат да се моделират и насочват в правилната посока.   

# 153
Дъщеря ми е 2009 г. и е в уж най-доброто и "елитно" квартално държавно ОДЗ(влиза се зорлем там). Лежах на тази мисъл докато не я подхванах в къщи по Моливко (в ОДЗ-то са по Изкуства). Ами да не използвам нелицеприятни епитети.... и изобщо не съм се зомбирала. Имам адекватна представа какво трябва да знае и какво всъщност знаеше от подготовката в ОДЗ-то. За два месеца занимания в къщи разликата е огромна, огромна... прояви определен интерес към логиката и математиката. В ОДЗ дори не знаеха за това.

Moята дъщеря беше в добра държавна ДГ, но нищо особено. Но определено не е и чувала за Моливко или подобни системи. Не е ходила и в ПУК. Пък ей на, нищо и няма после на математическото мислене Grinning
А ти упрекваш държавната ДГ, че не учат децата на логика и математика на 4 - 5 години ли? Вярно много амбициозно го давате, ама ваша си работа. Няма да се бъркам повече.  Peace

# 154
Колкото хора - толкова и истини:) твърде вероятно има доста частни градини, които не са нищо особено и които не са с нищо по-добри от повечето държавни. И за училищата вероятно е така. Всеки случай е конкретен и не може да се привеждат нещата под общ знаменател, както в математиката:) И все пак, ако може да се направи някакво обобщение, струва ми се, че най-добрите частни градини и училища са по-добри от най-добрите държавни такива. Някак си и резултатите от НВО са в подкрепа на такава теза - в първите 20 са предимно частни, НУКК е бамбашка държавно и само СМГ е изключение от държавните.
За училищата наистина не знам, ще му мисля като му дойде времето; но за нищо на света не бихме върнали детето в държавна градина.

# 155
Дъщеря ми е 2009 г. и е в уж най-доброто и "елитно" квартално държавно ОДЗ(влиза се зорлем там). Лежах на тази мисъл докато не я подхванах в къщи по Моливко (в ОДЗ-то са по Изкуства). Ами да не използвам нелицеприятни епитети.... и изобщо не съм се зомбирала. Имам адекватна представа какво трябва да знае и какво всъщност знаеше от подготовката в ОДЗ-то. За два месеца занимания в къщи разликата е огромна, огромна... прояви определен интерес към логиката и математиката. В ОДЗ дори не знаеха за това.

Moята дъщеря беше в добра държавна ДГ, но нищо особено. Но определено не е и чувала за Моливко или подобни системи. Не е ходила и в ПУК. Пък ей на, нищо и няма после на математическото мислене Grinning
А ти упрекваш държавната ДГ, че не учат децата на логика и математика на 4 - 5 години ли? Вярно много амбициозно го давате, ама ваша си работа. Няма да се бъркам повече.  Peace

Ама те времената се менят. Има си акселерация на поколенията. Доста ретроградно е да се сравнявам с дъщеря ти колкото и скоро да е била в ДГ. Всъщност за коя година говориш  Mr. Green

Както си има и мързел плъзнал като епидемия по детските учителки  Mr. Green

Изобщо не е амбициозно. Дъщеря ми не можеше да отлепи и да реши задачки по материал, който следваше вече да е минат преди месец в ОДЗ-то. Взех и тетрадките от градината - 1/3 та от страниците празни. Но иначе имат поне 6 вида допълнително платени занимания. И когато част от децата са на тези занимания, другите какво правят? Гледат телевизия....без да ме питат аз дали разрешавам телевизия. За сметка на част от часовете по Изкуства имат часове по една пилотна програма, все още неодобрена от МОН(нямаща нищо общо с предметите, които обсъждаме тук). Никой не ме е питал дали разрешавам детето ми да участва в нея. Направо си беше започнала, когато след наше недоволство се сетиха, че трябва да съберат родителите и да разяснят. И защо - защото има пари. А, че не са си свършили основната задача - ами голяма работа.

Последна редакция: пн, 02 фев 2015, 14:09 от Анонимен

# 156

Така е!  Peace

Въпрос на гледна точка. Фактите са достатъчно красноречиви, колкото и да е субективен даден родител и каквито и пристрастия да има.
Засега в СС за 50 места в ПУК кандидатстват над 200 деца. Не по-малък е напливът за Италианския лицей. Иначе има достатъчно надеждни - установени и изпробвани и в други страни - критерии за подбор на бъдещи ученици, отговарящи на профила на даденото училище.
В крайна сметка всеки родител си преценява кое от училищата ще отговори евентуално на семейните критерии за подбор, съобразени с предполагаемите способности на детето.
Обаче винаги е трудно за родител на кандидат, неотговорил в дадения момент от своето развитие на тези критерии, да приеме факта, че собствената му преценка за способностите на неговото дете се разминава с показаните резултати.
Отделен въпрос е как се е стигнало до тези резултати.

newsm78

Би ли разяснила подчертаното и дали случайно не визираш някой родител точно в тази тема?  Mr. Green

Не визирам никого, Блис, а говоря по принцип! Не знам защо сте толкова мнителна.
Иначе мога да Ви уверя, че съм си направила труда да проуча обстойно - и чрез близки, и чрез работещи или работили учители в даденото ЧУ - както и да посетя някои от тези училища, а с някои от собствениците по случайност съм се срещала в неформална обстановка, та затова се включвам само в определени моменти във форума. Продължавам да твърдя, че мирогледът и ценностите на собственика определят подбора на учителите и облика на съответното ЧУ. Писала съм за това и преди, както и за устойчивите постижения на учениците като едно добро мерило за качеството на обучението.

# 157
Не знам защо толкова се вторачвате в подбора. Знаете ли какво представлява?
3-5 /10 макс. ако кандидатсват 200/ деца, които наистина се отличават.
2-3, които просто трябва да бъдат приети поради различни причини.
30-40% деца на родители, които смятат, че щом могат да си позволят таксата, значи детето им ще бъде прието-те отпадат.
Остатъкът, т.е. мнозинството, са децата на родители, които се занимават с тях и те са сравнително на еднакво ниво. И от този остатък се определят децата по признак родители /да не забравяме, че кандидатстването не е анонимно/и по признак пол /все пак гледат да изравняват момчетата и момичетата-ако не беше така, класовете щяха да са предимно с момиченца, защото знаем, че на тази възраст те са по-развити от момченцата/.

# 158
Никой не би могъл по какъвто и да е начин да ме убеди, че в ДГ успяват да обгрижат 33 деца, че и да ги научат на каквото и да било ..абсурд просто - и нито песнички учат, нито тържества са имали (говоря от личен опит). Нито можеш да се разбереш с родителите за нещо смислено.
Но, наистина когато с едно дете се занимават родителите - си личи и в частното училище ...това зависи и от самото дете..колко позволява. Това си личи в ПУК на дъщеря ми - първите деца  (ако изобщо някой иска да се връзва - кой първи кой втори...) са тези, които си имат преднина от влизането.

В СС се влиза от Държавна Г....

# 159
Не знам защо толкова се вторачвате в подбора. Знаете ли какво представлява?
3-5 /10 макс. ако кандидатсват 200/ деца, които наистина се отличават.
2-3, които просто трябва да бъдат приети поради различни причини.
30-40% деца на родители, които смятат, че щом могат да си позволят таксата, значи детето им ще бъде прието-те отпадат.
Остатъкът, т.е. мнозинството, са децата на родители, които се занимават с тях и те са сравнително на еднакво ниво. И от този остатък се определят децата по признак родители /да не забравяме, че кандидатстването не е анонимно/и по признак пол /все пак гледат да изравняват момчетата и момичетата-ако не беше така, класовете щяха да са предимно с момиченца, защото знаем, че на тази възраст те са по-развити от момченцата/.

Форумни легенди...по тази логика изобщо няма смисъл от тестове и пробен ден., точкуване и т.н. Какво значи кандидатстването да е анонимно? Ако някой не иска да се разбере кой е и каква му е местоработата може чудесно да се справи...(освен ако не е публично известна личност, а ние не говорим за такива в случая). В СС дори не се попълва месторабота. Само имена и можеш дори само две имена да напишеш. Без да лъжа мога да напиша бащиното си име при условие, че могат да ме индентифицират само по фамилия(башино не използвам).  Mr. Green

# 160
Bliss, за едно нещо си права-можеш да напишеш, каквото си поискаш, въпросът е какво ще постигнеш и какъв би бил резултата.
А иначе от кандидатстване има смисъл, разбира се. Все пак и подбор има. Просто процесът е двустранен. Не разкривам топлата вода.

# 161
Здравейте
Темата е интересна и важна, моля не я разводнявайте с лични нападки и бакалски сметки. ПО следните теми според мен няма какво повече да се коментира. То е ясно.

1. Частните училища като всяко частно предприятие работят за да имат печалба. Добрите учители, интензивно натоварване на децата,допълнителни курсове,  ... всичко е с цел да се увеличи броя на желаещите да учат там деца, следователно да се увеличи печалбата. Не знам защо очаквате някой да учи децата без пари.
2. Дали трябва да има подбор? Ако няма подбор то няма да има разлика от държавните училища. Ще влизат и такива деца които ще пречат на останалите и нивото ще падне. Това е проблемът на държавните училища: мачкат умните и талантливи деца за сметка на шепа дебили, които трябвало да се интегрират(не визирам само ромите). Според мен подбор трябва да има и в държавните училища.
3. За образованието на детето основно са отговорени родителите. Те трябва да изберат подходящо училище според тяхното дете, да следят как върви обучението и сами да обучават децата си защото програмата на МОН е супер дебилна а за съжаление трябва да се спазва дори от частните училища. Ако искаш детето да е умно си трябва допълнително занимание. Който чака някой друг да му свърши работата после да не реве.
4. Училищата трябва да се грижат за образованието на децата а не да кърпят дупки по улиците, да полагат водопровод, канализация... Това се прави от общината. Затова училището плаща данъци, бусовете винетки, данък, акциз за горивото...
5. Всяко частно училище има право да си налага каквито критерии за подбор реши. Това че може да си позволите да платите дадена такса не ви прави подходящи за даденото училище. Ако на някой не му харесва да не записва детето си там. Не мога да разбера защо трябва постоянно да се нападат дадени училища. Просто записвате детето си там където ви харесва.

Моля пишете реални отзиви и мнения подплатени с факти. Постове от вида "знаете ли кое е това училище дето децата не могат да пишкат и да се чешат в час" не носи нищо полезно като информация. Бъдете обективни. Целта на форума е всеки да се информира и да избере най подходящото училище за своето дете а не да чете тонове безсмислени тези.

Поздрави и късмет на всички

# 162
Така. Просто не можах да се сдържа. След като като човек с видно присъствие във форума, с цели 16 мнения, влязохте и раздадохте насоки от последна инстанция и ценни указания, кой какво да пише и какво да не пише, какво да коментира и какво да не коментира, и любезно ни осведомихте каква е целта на форума, аз ще давам по същество, а именно по формулираните от вас тези.

Здравейте
Темата е интересна и важна, моля не я разводнявайте с лични нападки и бакалски сметки. ПО следните теми според мен няма какво повече да се коментира. То е ясно.

1. Частните училища като всяко частно предприятие работят за да имат печалба. Добрите учители, интензивно натоварване на децата,допълнителни курсове,  ... всичко е с цел да се увеличи броя на желаещите да учат там деца, следователно да се увеличи печалбата. Не знам защо очаквате някой да учи децата без пари.

Никой тук не очаква да му учат децата без пари, нито е изказвал такова мнение. Истински добрите частни предприятия, не само в образованието, а въобще в бизнеса, са тези, които се стремят да постигнат добри резултати в това, което правят, а не в печалбата. Печалбата идва сама при добрите, защото добрите имат повече клиенти и всеки се стреми да купи техния продукт. Когато печалбата е самоцел, много често няма нито печалба, нито успехи. Така че добрите училища се стремят да научат децата, да им дадат добро образование, и именно поради това са търсени и съответно имат и печалба, а не обратното.

2. Дали трябва да има подбор? Ако няма подбор то няма да има разлика от държавните училища. Ще влизат и такива деца които ще пречат на останалите и нивото ще падне. Това е проблемът на държавните училища: мачкат умните и талантливи деца за сметка на шепа дебили, които трябвало да се интегрират(не визирам само ромите). Според мен подбор трябва да има и в държавните училища.

Много от частните училища, които са в челото на класацията, нямат подбор, а имат много добри резултати. Подборът в такава ранна възраст не винаги е гаранция за качество на учебния процес. Защото има деца, които са умни и талантливи, но са палави и могат да развалят дисциплината; има и деца, които са послушни и тихи, но не са толкова умни и талантливи. Има деца, които имат много качества, но точно в деня на подбора са се притеснили и не са показали истинските си способности. Хеле пък в държавните въобще няма как да има подбор, защото правото на образование е конституционно гарантирано.

3. За образованието на детето основно са отговорени родителите. Те трябва да изберат подходящо училище според тяхното дете, да следят как върви обучението и сами да обучават децата си защото програмата на МОН е супер дебилна а за съжаление трябва да се спазва дори от частните училища. Ако искаш детето да е умно си трябва допълнително занимание. Който чака някой друг да му свърши работата после да не реве.

Изобщо не мога да се съглася. Много от родителите са твърде заети и нямат нито достатъчно време, нито достатъчно квалификация, поне педагогическа, за да обучават сами децата си. Родителят може да е много добър математик например, а да не може изобщо да обяснява задачите и да няма представа как да подходи към детето. Съответно пък ако е добър математик, може да е много зле с литературата и да няма как да обучава детето по БЕЛ и по хуманитарните дисциплини. С мен например родителите ми никога не са се занимавали, а винаги съм бил пълен отличник. Имах и много приятели отличници, за които важи същото. Напротив, точно слабите ученици бяха тези, с които родителите им непрекъснато се занимаваха, изпитваха ги, караха ги да решават задачи, да учат и т.н., децата възприемаха това като тормоз и така и не станаха по-силни ученици.

Целта на форума е всеки да се информира и да избере най подходящото училище за своето дете а не да чете тонове безсмислени тези.

Ами като намирате писаното от съфорумците за безсмислено, никой не ви кара да го четете. Аз не споделям мнението, че темата е пълна с тонове безсмислени тези. Всеки си казва гледната точка и на мен ми е интересно, а на когото не му е интересно, да не чете.

# 163
Татко Мецан  Hug Hug Hug спести ми писането.

# 164
Не мога да се сдържа и аз, татко Мецан  Hug  bouquet Hug

А към г-н stoychod:
Това е форум. Тук хората споделят, дават информация, спорят и до колкото не са нарушени форумните правила, всичко е позволено.
Аз уважавам мнението на всички пишещи тук /включително и вашето/. С някои не съм съгласна. Други адмирирам. Всеки е полезен по различен начин. Всеки извлича, каквото му е нужно и както може.
Моля, не ни давайте напътствия какво и как да пишем.

Общи условия

Активация на акаунт