Частни училища - информативна тема 5

• 93 335
  • 742
  •   1
Отговори
# 390
  • Sofia
От гледна точка на социалните и поведенчески умения, необходими за училище, оценявам предучилищната по-скоро като плюс. В градината е доста различно и определено "по-бебешко". Не че няма да научат същите неща и в първи клас, но може би ПУК прави прехода по-плавен.

+1 Peace

Но има и ДГ (дъщеря ми беше в такава държавна), които не мисля, че биха подготвили детето така, че то да премине ситото за първи клас в училищата с по - сериозен подбор.
И да, има училища, в който приемът е за ПУК е "по - възможен" , от този за първи клас.

# 391
много благодаря за мненията!
Моето дете също е на държавна градина, на която почти не ходи, защото много боледува. В момента е 2 ра група (5 год.) и и  престоят 2 год. предучилищна ,за да тръгне на училище на 7 г. В градината, за малкото време което е ходила, не забелязвам да учат кой знае какво. 30 деца са и тя, понеже е кротка, не се занимават много с нея...
В дилема съм дали да я пратя в частна, сериозна детска градина за двете години, които има до първи клас или да я оставя още една година в държавната градина и да я запиша директно в предучилиощна в училище....
Ще му мисля още малко  Simple Smile

# 392
  • София
Simple Smile аз бях пред твоята дилема.  Трябваше да преместя дъщеря си от ДГ. Чудех се дали да отиде за 2 г. в друга или направо да я записвам в ПГ в ЧУ. В крайна сметка я записах на 5 г. в ПГ на ЧУ с идеята да я кара два пъти. Обаче децата в клас станаха страхотен колектив, освен нея имаше и други на 5 г и в крайна сметка на 6 г. стана първокласничка. Понякога мъничко ме е яд защото съм противник на ранното тръгване на училище, а и виждам колко й се играе и не й се учи, но мисля, че това беше най-доброто решение.

# 393
  • Sofia
Лекси ако е удобно можеш ли да ги питаш конкретно за нивото на английски и другите предмети (мат, бел). Аз базата я видях, видях и програмата....добро впечатление ми направи но нали е ново у-ще и нямам представа и от къде да погледна за информация как се справят академично и дисциплинарно/възпитателно.

Вие кое у-ще избрахте?

# 394
  • София
Rosi17, в П. Славейков е дъщеря ми. Ще попитам за нивото и ще ти пиша на ЛС, но явно е добро, т.к. родителите са с изисквания. Относно дисциплината - поддържат я без обиди, повишаване на тон и унизителни наказания, децата не се принуждават да правят нещата на сила, дава им се алтернатива, ако не искат да се включат в дадена дейност.

# 395
  • Sofia
Лекси доволна ли си от вашето у-ще и кое те накара да изберете него?

# 396
  • София
Доволна съм много, но моите критерии са по-различни от тези на повечето родители, насочили се към ЧУ. На първо място търсех училище, където да се държи на добрите отношения между децата, да няма агресия, обстановката да е спокойна, без напрежение. Исках да има и различни проекти и инициативи, не само сухо учене. Категорично не исках училище, чиято основна цел е възпитаниците му да са първи по състезания и олимпиади. Не ми допада това съревнование в кое училище се учи повече английски и математика, защото покрай това се губят много други ценни неща. Не държа и на базата, не смятам, че за децата е от голямо значение къде учат, стига да е удобно, чисто и функционално. Сравнително ниската такса също ме привлече, но основното беше учителката - и на мен и на детето хареса веднага. Всъщност това е второто ЧУ на дъщеря ми - първото беше сносно, но класната... За мен учителят (до 4 клас) си остава най-важният критерий за избор на училище.

# 397
здраевйте, събирам мнения, защото съм в дилема и не мога да преценя как да постъпим.
Къде предпочитате детето ви да изкара ПУК, в детската градина или в училището?
Кога е по-лесен приема, за ПУК или за 1ви клас? Т.е.съществува ли фактът всички първи класове да са запълнени още оит ПУК и да няма места?

Благодаря за споделения опит   bouquet

При различните училища е различно. Аз бих те посъветвала да харесаш училище, да видиш каква е процедурата по приема и от кога, и да решиш съобразно това. Определено, ако имат ПУК е по-добре детето да си започне от ПУК там.
Ние например не сме доволни от групата в детската градина,но вместо да го местим в частна и после пак    в друго училище, предпочетохме да се занимаваме повечко вкъщи, докато е в държавната градина и да започне направо в първи клас в ЧУ, което няма ПУК, т.е. класът се сформира сега и ще е в колектива от самото начало.

Иначе и ние, подобно на Лекси, избягвахме умишлено училищата с "лъскава" база, високи такси, както и такива, в които състезанията са на пиедестал. На този етап предпочетохме по-балансирано и широкоспектърно обучение, докато детето си покаже по-ясно какви интереси има. Дано Образователни технологии оправдае очакванията ни.

В тази връзка дори и в Питагор ни казаха, че е илюзия на възраст 5-7г. да се заключи дали едно дете има математически способности, защото на тази възраст математиката е най-лесното за децата и на повечето им се отдава повече от другите занимания. За това и те имат прием за 5ти клас, за да могат да отделят вече децата, които наистина имат такива заложби и интереси.

# 398
Благодаря !
Да, не се изразих правилно.
Моето дете не беше одобрено на събеседване в избраното от мен училище, освен това се върна много притеснено и стресирано. На свой ред аз се притеснявам да го заведа в друго училище, защото за пореден път може да не се справи и второ - защото времето напредва и класовете ще се попълнят.
Сега поне съм наясно, че това училище не е било подходящото за нас. Но ми се струва, че ако го бях записала в подготвителен клас в някое от избраните училища сега нямаше да имаме този проблем. Подцених ситуацията явно.

# 399
Любезна, явно не е било мястото за твоето дете. За кой клас сте кандидатствали? Мисля, че освен в Питагор, във всички други училища все още не е късно.

# 400
Силно се надявам да е така. Иначе - кандидатствахме за първи клас в "Българско школо".

# 401
io_to, leksi, благодаря за мненията и съветите. Мисля, че ще оставя детето още една година в държавната градина и ще я занимавам допълнително. io io, на вас какви ви бяха допълнителните занимания? ( може и на лични).
В кои училища са децата ви?

# 402
Силно се надявам да е така. Иначе - кандидатствахме за първи клас в "Българско школо".

Имам познати с дете,което е в детската им градина,но за първи клас сега ще го махнат от там, не съжалявай.

# 403
Любезна а защо беше стресирано детето след изпита?

# 404
Ето ги и таксите за 2015/2016 на Свети Георги:

Разбити са на най-разнообразни под-таксички, но с две думи за настоящи ученици е 6400 евро, а за нови 6900 евро.

Такса обучение е 3000, респективно 3500 за нови, а отделно има административна такса от 3400 евро.

Отделно има депозит от 500 евро за настоящи и от 1000 евро за нови ученици. Има и такса прием за нови ученици.

Допълнително се плащат спорт, храна, униформи, транспорт и т.н.

Очаквам отлив от желаещи да се запишат..

Общи условия

Активация на акаунт