Частни училища - информативна тема 5

• 93 181
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
Наскоро се запознах с едни хора, чието дете учи в Демократичното училище. Това е съвсем ново частно училище, което още набира деца. Училището ще е до 12 клас, но все още в процес на разработване. Стана ми интересно какъв голям е контрастът с това, което си пишем тук Simple Smile Колкото и да не харесвам матрицата на МОН, признавам си, че не знам дали бих имала смелостта да изпратя детето си там, въпреки че заниманията и проектите, които ми описаха за предучилищна страшно ми допаднаха. Бих имала притеснения главно заради несигурността какво точно ще научат децата там и как  ще се реализират след завършване на 12 клас. Интересно ми е да чуя вашите мнения за демократичното образование. Пиша тук, защото училището е частно, така че мисля, че е по темата.

Не знаех, че вече са стартирали. Аз съм положително настроена към алтернативните форми на обучение, но не мисля, че бих била спокойна да си запиша детето тук, към днешна дата. Бих направила това в у-ще, което съществува от доста по-дълго време и може да се види резултата от обучението и постигнатото от учениците. Друго, което ме притеснява е "побългаряването" на взетите модели от вън.
Можеш ли да разкажеш малко повече подробности: къде се намира у-щето, каква е таксата, кога са започнали, колко деца има до момента, на каква възраст са, изобщо каквото и да е Simple Smile

# 586
  • София
...
Важното детето ми да израсте в добра среда. Да има комуникация с деца на родители с подобно мислене. Да израсне грамотен и образован човек. Да пише и се изразява добре на български, да има завидна обща култура. Да получава образование по начин близък с мисленето на семейството. Да получава знания и умения необходими в реалният живот.
....
Мисля по подобен начин, и силно се надявам това да се случи на детето ми!

Не сте прави обаче /защото няколко човека изразихте това мнение/ за това колко деца от ЧОУ отиват в държавни гимназии - доста са според мен. Езиковите гимназии са една от алтернативата на тези деца, защото иначе - къде могат да отидат. Има АК, а за останалите? Коя е алтернативата? Кои са добрите частни гимназии?

# 587
Мммм, училището е в Бояна. Децата са по цял ден. Таксата е 450лв и се гласува от семействата, храна носят от вкъщи. Учителите са такива, които се занимават и с други дейности. Например този по рисуване бил режисьор. Съответно децата се занимават и с правене на филмчета, сглобяване на кадри, снимане и т.н. Този по музика е музикант и ги учи да свирят на различни инструменти. Учителят по спорт е инструктур по ски и ги е научил да карат ски. Учат английски, български и математика също. За тях нямам информация. Звучи като прекрасно място за 5-6 годишни, дори до 4 клас. Казвам до 4ти, защото след това за мен пак идва проблемът за реализацията по-нататък, защото нямат опит все още.  Хората са много доволни от средата, детето също.
Имали са ден на отворените врати скоро. Ако пак имат, й казах да ми каже. Ще ми е интересно да видя друга гледна точка в образованието, въпреки че моето хлапе вече си има училище.

# 588
  • София
В кое име има правописна грешка?
Университетът, където е учило момчето, за което е статията е наречен Queen Mery Universiti в статията.

# 589
Мммм, училището е в Бояна. Децата са по цял ден. Таксата е 450лв и се гласува от семействата, храна носят от вкъщи. Учителите са такива, които се занимават и с други дейности. Например този по рисуване бил режисьор. Съответно децата се занимават и с правене на филмчета, сглобяване на кадри, снимане и т.н. Този по музика е музикант и ги учи да свирят на различни инструменти. Учителят по спорт е инструктур по ски и ги е научил да карат ски. Учат английски, български и математика също. За тях нямам информация. Звучи като прекрасно място за 5-6 годишни, дори до 4 клас. Казвам до 4ти, защото след това за мен пак идва проблемът за реализацията по-нататък, защото нямат опит все още.  Хората са много доволни от средата, детето също.
Имали са ден на отворените врати скоро. Ако пак имат, й казах да ми каже. Ще ми е интересно да видя друга гледна точка в образованието, въпреки че моето хлапе вече си има училище.

Това е много хубаво. И аз мисля, че учителите трябва да упражняват и други професии и да предават чисто професионалния си опит.
Всъщност аз винаги съм си представяла ЧУ по този начин: да привличат за учители хора с практически опит в други сфери. По физика напр. да влиза инженер, по химия и биология - лекар, по БЕЛ - писател или преводач, по история - археолог и т.н. Може такъв специалист да влиза само 1-2 пъти месечно (според възможностите на училището), но е атрактивно и полезно и аз бих дала детето си в такова училище. И то не само за начален курс.

Последна редакция: ср, 25 мар 2015, 13:09 от Химикал

# 590
  • София
Пролетен дъждец, звучи много хубаво. Валдорфското училище е нещо подобно. Недостатък е, освен че не е много ясно как излизайки на даден етап от такова училище детето ще се впише другаде и че някак все още нямат строго определени правила и стратегия как точно да се случват нещата, често има противоречия, родителите трябва активно да участват (което за мен в един момент може да е проблем). всъщност едно от нещата които най-много ми харесаха във Валдорфското, е че там децата много се движат, танцуват, седят в свободни пози. За мен е голяма отживелица седенето мирно на чин по половин ден, че и повече. За моето поколение може да е било ок, но съвременните деца са други. Още повече, че много неща могат да се разберат и запаметят по-добре, ако се включи и движение.

# 591
  • София
...
Важното детето ми да израсте в добра среда. Да има комуникация с деца на родители с подобно мислене. Да израсне грамотен и образован човек. Да пише и се изразява добре на български, да има завидна обща култура. Да получава образование по начин близък с мисленето на семейството. Да получава знания и умения необходими в реалният живот.
....

Не сте прави обаче /защото няколко човека изразихте това мнение/ за това колко деца от ЧОУ отиват в държавни гимназии - доста са според мен. Езиковите гимназии са една от алтернативата на тези деца, защото иначе - къде могат да отидат. Има АК, а за останалите? Коя е алтернативата? Кои са добрите частни гимназии?

+1 Peace

mmmm, не знам защо Мецан ми приписа хвалби за малките класове на 73-то и 20-то. Това училище, което бяхме обсъждали на лични и в което бих дала евентуално  детето си от 1 клас, е Веда. Като за мен не дотам добрата му база не би била пречка по никакъв начин.

# 592

Това е много хубаво. И аз мисля, че учителите трябва да упражняват и други професии и да предават чисто професионалния си опит.
Всъщност аз винаги съм си представяла ЧУ по този начин: да привличат за учители хора с практически опит в други сфери. По физика напр. да влиза инженер, по химия и биология - лекар, по БЕЛ - писател или преводач, по история - археолог и т.н.
Те в университетите огромна част са жални теоретици (въпреки че по моему за тамошното обучение е абсолютно задължително да имат hands-on experience), та какво остава за училищата...

# 593

По принцип, ако не съм в грешка, нали идеята на Демократичните у-ща е децата да не се разпределят на класове, да няма задължителни предмети и децата сами да организират своята учебна програма и предметите, които искат да изучават?  

# 594
...
....

+1 Peace

mmmm, не знам защо Мецан ми приписа хвалби за малките класове на 73-то и 20-то. Това училище, което бяхме обсъждали на лични и в което бих дала евентуално  детето си от 1 клас, е Веда. Като за мен не дотам добрата му база не би била пречка по никакъв начин.

Благодаря ти, че сподели  Peace
Аз все още не съм се спряла на някое конкретно. Струва ми се, че в у-щата с немски у нас, изучаването на езика не е много усилено (въпреки, че се водят такива). По два часа на ден за малките класове ми се вижда недостатъчно, а да не говорим, че с всяка следваща година намаляват.

# 595
 mmmmm незнам кои немски училища си проверявала но повечето са с 12 часа на седмица до трети клас. За мен е абсолютно достатъчно. Това не е езикова гимназия. И децата имат да научат куп други неща през този период.

# 596

По принцип, ако не съм в грешка, нали идеята на Демократичните у-ща е децата да не се разпределят на класове, да няма задължителни предмети и децата сами да организират своята учебна програма и предметите, които искат да изучават?  

О, това е прекалено. Аз съм ЗА следването на обикновената програма, само с малко/доста "въздух отвън" Simple Smile

# 597
  • София
Може би Артис в сегашния му вид е златната среда. Напоследък много са се активизирали и променили облика си: http://www.lyceum-artis.eu/  За съжаление нямаше сформиран клас за набора на дъщеря ми иначе беше нашият първи избор.

# 598
И за мен това е прекалено и затова писах, че ме притеснява реализацията след това и също как ще се адаптират към друга среда. 

# 599

О, това е прекалено. Аз съм ЗА следването на обикновената програма, само с малко/доста "въздух отвън" Simple Smile

Laughing Така е, малко рисково звучи, но в други държави, които имат такива у-ща от доста години, се вижда, че има логика в така замисленото у-ще. Основната идея е, че когато не "караш" детето да учи насила определени неща, а то само следва интересите си, не само, че не трябва да го "караш" да учи, а не можеш да го спреш да учи и да се развива. Затова и написах по-горе, че бих записала детето в такова у-ще, само ако имат опит, а не тепърва да прохождат и да се учат, кой е най-добрия модел.
Иначе, така описано, прилича на кооператив-училище - родителите избират учителите, програмата, участват активно...

Общи условия

Активация на акаунт