НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 51 181
  • 721
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Забавна и много показателна статийка http://www.webcafe.bg/id_1122077028  Joy

# 241
  • SA
Цитат
има и хляб - лимец (значи, ако няма лимец, хич не ми го фали), ръжено брашно, стърготини, талаш, люспи, семки, секви отломки и шишарки. Колкото е по-твърд, толкова е по-истински, някои ДАЖЕ с лека плесен.

Joy
Просьлзих се от смях!

# 242
https://www.youtube.com/watch?v=YRFRRqe0vrE - много хубава лекция на Айвър Къминс за различните показатели от липидния профил. Ето най-интересните моменти, които за мен са новост:

1. Най-определящо за риска за ССЗ всъщност е съотношението триглицериди/ХДЛ (но се гледат стойностите по американската система, т.е. в мг/дл) - колкото по-високо е то, толкова повече реални стеснявания има в кръвоносните съдове. Следващият по значение показател е ХДЛ. Следват триглицеридите, ЛДЛ и общият холестерол, като при ЛДЛ и общия хол-л почти не може да се открие връзка с действителното състояние на артериите (доколко има поражения).

2. Нивото на инсулина на гладно е изключително важно. Когато то е под 12, тогава дори наднормен АпоБ не повишава чувствително риска за ССЗ. Ако обаче инсулинът на гладно е над 12, високият (над нормата) АпоБ повишава още повече риска, освен че и инсулинът го повишава много. Това би могъл да бъде отговорът на въпроса дали при нисковъглехидратно хранещ се човек евентуална завишена стойност на АпоБ е проблемна. Най-вероятно отговорът е "не" и причината ще бъде тази - нисък инсулин на гладно, което вероятно важи за хранещите се нисковъглехидратно от по-дълго време. Ето това е цитираното проучване: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9643858 А ето как изглежда графиката:

И още една интересна графика - за инсулина плюс триглицеридите:

А това са всички графики: http://www.lipidsonline.org/slides/slide01.cfm?q=Quebec+Cardiovascular+Study

Последна редакция: сб, 07 фев 2015, 20:46 от Cioccolata

# 243
Знаете ли дали се продава някъде естествен витамин С? В Iherb или по нашите аптеки?

А вит Д2 е от растителни източници, нали така, или е синтетичен? Знам че Д3 е по-добър вариант, но пък този е постен. През повечето време съм на Д3.

# 244
  • София
А каква е разликата между Д2 и Д3, кой е по- добре да се приема?

# 245
Д2 в най-добрия случай не се усвоява толкова добре, колкото Д3. Но също ми беше попаднало някъде проучване, което показваше повишаване на риска за Алцхаймер (или дали не беше просто деменция) от прием на Д2. Освен това Д3 предполага по-нисък риск за токсичност. Истината е, че Д3 е естественият за човека вариант. Д2 е растителен, но ние не сме растения. Майкъл Холик упорито твърди, че няма разлика между двата, но не е така.

Ето малко статии, макар че не съм търсила и чела подробно, просто ми беше попаднало нещо за рисковете наскоро, а сега поствам най-релевантните според мен линкове - така, на пръв поглед:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/02/23/or … in-d-mistake.aspx

http://www.livestrong.com/article/368783-vitamin-d2-dangers/

http://www.medscape.com/viewarticle/589256_4

http://ajcn.nutrition.org/content/84/4/694.full - един от авторите на тази статия е д-р Вийт, чието мнение изключително много уважавам. Тук авторите направо заключават, че Д2 повече не трябва да се препоръчва за употреба като хранителна добавка или за добавяне към храни.

Последна редакция: нд, 08 фев 2015, 08:34 от Cioccolata

# 246
Да се включа и аз с едно смешно изказване за лимеца:

В магазин, наречен ,,Слънце и луна" - което още в началото подсказва, че става дума за зверска измама, щото къде сте видели в магазин слънце, че и луна - се продава хляб от лимец. Всъщност там се продават и други разнообразни и питателни продукти, като: дъвка от лимец; компот от лимец; таратор от лимец и т.н., но да не се отплесваме. На тези места се събират артистични и високообразовани хора накуп. които нерядко дори чакат на опашка, за да си купят хляб, който прилича на зле направена кирпичена тухла и е почти толкова вкусен. ( Науката засега не може да обясни защо артистични и високообразовани хора се държат по този начин. Съществуват редица догадки, но трябва да кажем, че няма много доказателства за тях. Към момента взима превес хипотезата, че вероятно голяма част от артистичните и високообразовани хора са бая прости)
В следствие на този феномен се отварят нови магазини, тягостно и отчайващо явление, което е напълно непонятно, но все пак познато от предишното разрастването на веригите Макдоналдс и чалга-клубовете. ( Науката е безсилна и пред тази загадка. Счита се, че това е една от трите велики мистерии на века, наред с масовите самоубийства на китове и коледния концерт на В. Маринов. Трябва да признаем, че засега не е открита причинно-следствена връзка между гореописаните трагедии)
Ако си вземете такъв хляб, в началото може и да не ви изглежда добре, но само след ден става пълно лайно. Може да го оставите на пода в кухнята и докато стоите с гръб към него, да се надявате, че може да мине случайно язовец и да го отнесе в дупката си. Или да го натрошите с едър чук и да го поставите на терасата, разчитайки че ще накацат птеродактили наоколо и ще се преборят с него. Може и да се опитате да го сварите, заедно с други зимни зеленчуци като алабаш, чукундур и ситен дъбов паркет, но все тая - подобрението ще е пренебрежимо малко. А и паркетът увира прекалено бързо и се разкашква.

# 247
  • София
Или да го натрошите с едър чук и да го поставите на терасата, разчитайки че ще накацат птеродактили наоколо и ще се преборят с него.
О, това съм го пробвала  Mr. Green Птичките го подминаха, но пък изкълваха всички свещи в близост.

# 248
Аз много обичам хляб от лимец. Правих си почти цяла година. Първо си купувах брашно, после зърно и си го мелех на място в магазина. Не знам с какви продукти правят хляба, че да става камък. Моят си беше ок на мекота. Не е като белия хляб, а и няма как да е, но не беше и твърд, в никакъв случай. На мен ми е много, много вкусен, но аз от дете обичам черен хляб. Ядях много ръжен хляб, типов, а после и пълнозърнест.
Ето лимецовия който правя:

Скрит текст:

# 249
  • Пловдив
Смоук, не мога да спра да се хиля! Joy Joy Joy
Мер, а твоят хляб от лимец наистина изглежда много добре!Добре, че вече не ме влекат такива храни, че иначе да съм започнала да слюнкоотделям.... Mr. Green
Шоки, за пореден път огромни благодарности за това, че ни свеждаш до знание толкова интересни и полезни неща!  bouquet  bouquet  bouquet

# 250
Юле, аз просто споделям неща, които са ме впечатлили, когато съм си търсила нещо по мои въпроси или дори просто от общо любопитство - по темите, които ме вълнуват. Хубавите неща трябва да се споделят, а тук имам такава възможност, и затова. Embarassed А специално това за АпоБ ме заинтересува, понеже преди месеци Грийндрийм сподели, че АпоБ й е висок (ако правилно си спомням де). И тогава стана въпрос, че засега просто липсват данни дали завишеният АпоБ при нисковъглехидратно хранещи се хора наистина означава риск. Аз винаги съм предполагала, че не означава, но просто няма как да се знае. А това проучване, което на всичкото отгоре е доста старо, т.е. информацията е налична отдавна и освен това е доста красноречива, показва, че комбинацията завишен АпоБ + нисък инсулин на гладно е свързана с доста нисък риск - съвсем минимално повишен спрямо най-идеалния вариант, който е нисък инсулин + незавишен АпоБ. И понеже при човек, който отдавна е на НВ-ВМХ (като Грийн например), може да се очаква, че инсулинът ще бъде нисък, значи нямаме причини да се притесняваме дори при висок АпоБ. Но ако човек се храни високовъглехидратно и има по-висок инсулин, което важи за повечето хора, тогава един висок АпоБ определено е признак за риск. Това е. Hug

Ох, да кажа и за лимеца: Мереленда сигурно е права, че или слагат нещо в хляба, което в домашни условия тя не слага, или според мен просто правят големи количества и им залежава, а тогава ясно, че ще изсъхне... А иначе за мен е абсурдна цялата тази вълна на еко/био и прочие, но в крайна сметка всеки иска да се храни с качествена храна според собствените си разбирания и много хора залитат в тази посока... Търговците, разбира се, много умело се възползват, но не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Щом има търсене, ще има и предлагане.

# 251
  • SA
А има ли в действителност такива магазини  ,,Слънце и луна", или авторьт си ги е сьчинил?
Иначе за хляба от лимец, предполагам си е хляб като хляб. Твьрдата консистенция вероятно идва от "талаш, шишарки и всякакви отломки"  hahaha, които някои влагат, вьобразявайки си, че така става по-полезен.

# 252
Има, има Simple Smile
Иначе лимецът има по-малко глутен от пшеницата и хлябът наистина е с друга консистенция. По-твърд е. ММ си купува понякога от фермерските пазари и му харесва.
Аз лично много обичах ръжения немски хляб, който изглежда сходно на този от лимец. Но за свикналия на бял, пухкав хляб българин, всичко, в което не потъваш е неразбираемо Simple Smile
Друг е въпросът, че от цената на този хляб от лимец ми се завива свят.  Crazy

Последна редакция: нд, 08 фев 2015, 12:53 от Ули

# 253
Шоки, мерси за отговора. Явно Д3 е единственото добро решение.
От утре ще има healthy gut summit, може да има нещо интересно. Ще участват основно лекари и хора с докторска степен.
http://healthygutsummit.com/
Открих, че сомът е мазна риба, отглеждат го в язовири. Напоследък не ми харесват яйцата, месото го разнообразявам с риба, понеже вече не харесвам яйца. Също хапвам от лидлското свинско. Вчера взех гърди. Тук някой сподели, че не го харесва, но за мен няма друг вариант за свинско.

# 254
На БГ Агро, зърното което взимах последно беше за 500 грама малко под 2 лв. Доста паднаха цените. Като започнах да взимам брашно от лимец, тогава продаваха зърното мисля че за около 8 лв за 500 грама.
Иначе, какво друго добавят в хляба производителите, нямам идея. Но то не само с хляба е така, а с повечето храни.  Simple Smile

Скоро пак попаднах на някакви публикации, че в българския лимец нямало изобщо глутен. Колко е вярно - нямам идея.

Общи условия

Активация на акаунт