НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 51 180
  • 721
  •   1
Отговори
# 255
  • Пловдив
Твърдостта на хляба зависи според мен от това, има ли мая, каква, или е само с квас правен, а също и от добавките (семки, зърна, шлюпки и подобни). Аз съм правила преди време хляб само с квас, стана доста твърд и сбит, макар тогава да ми беше вкусен.  Peace

# 256
Ами само с квас и аз правих, но бял хляб. Мек стана, като дунапрен. Не знаех какво да очаквам, но на вкус хлябът нямаше нищо общо с този направен с мая.
Скрит текст:

# 257
  • Пловдив
Хм.... Thinking Признавам, че не съм компетентна чак толкова по темата, вероятно зависи от кваса, използваното брашно, фурната и т.н. (моята фурна е малко келява и нищо не бухва като хората...). А ти, Мер, определено си майсторка на хляба!   bouquet

# 258
  • В полите на Пирин планина
Аз съм си правила хляб от Лимец в домашната хлебопекарна. Набухва на половина на този от бяло брашно на една и съща програма и пропорции / количество брашно, вода, сол, мая / и става значително по-сбит. Но същото става и с друго пълнозърнесто брашно. На мен ми е вкусен, но в последно време нещо хлябът изобщо не ме влече. Преди си правех един 700 гр. и го ядях 2 седмици / седеше в хладилника /, но сега избягвам да си правя, защото го изхвърлям плесенясал.

# 259
  • София
А откъде тази мода да се прави хляб с квас, а не с мая,  след като, така или иначе е по-гаден?

Новият здравен министър на Белгия  Shocked

# 260
  • Пловдив
Асос, ако се разтърсиш из нета, ще видиш колко вредна е маята и колко полезен е хлябът с квас.  Mr. Green

# 261
  • SA
И каква е разликата между маята и кваса всьщност? За пьрви пьт чувам, че маята била вредна. Не че скоро сьм яла нещо с мая, де.  hahaha
Ох, тази здравна министьрка четох, че била иначе много добьр политик. Но сега на този пост, от нея се очаквало да се бори сьс затльстяването в Белгия, та затова имало и критици, които не вярвали, че ще дава добьр личен пример.

# 262
  • Пловдив
Кам, по спомени  Blush тук май беше добре обяснено защо маята е вредна: http://www.recipemagician.com/polezno/vsichko-za-hlebnata-maia/...

# 263
  • SA
 Joy
Ох, ще ме уморите днес с тези хумористични статии!
Апокалипсисьт да бе описан, като детска игра щеше да звучи пред злините, които причинявали тези захаромицети!
Това в крьвта навлизали; образували вьздушни джобове, пьлни с камьни; изгаряли стомаха, че и гниене настьпвало заради това; сьрцето позиционирали хоризонтално...  Joy
Не мога просто!

Последна редакция: нд, 08 фев 2015, 15:46 от kameloth

# 264
Не е гаден хлябът с квас. На мен ми беше по-вкусен е от хляба с мая.  Simple Smile Не ми се занимава да меся хляб с квас при наличие на хлебопекарна, но като цяло, ако има човек квас вкъщи, вече захванат, трябва да се грижи за него... трябва да си разпредели и време за печене на тоя хляб, защото той втасва много дълго време. Примерно, може да се меси вечерта хляба и да се остави да втасва до сутринта и да се опече, или сутрин да се замеси и вечер да се опече.
Извинявам се за голямото отклонение... хлябът не е по темата хич  Mr. Green

# 265
  • Пловдив
Скрит текст:
Аз пък от хляб, тестяно с мая получавах преди киселини. Ама докато установя, че това е причината, бая се изтормозих.... ooooh! Същият ефект се получаваше при мен дори и от домашно приготвен хляб с мая.
А наистина квасът си иска грижа, затова най-лесно без хляб!  Simple Smile Макар че и на мен хлябът с квас ми беше много вкусен, когато го ядях.  Peace Обаче с мая, без мая, с глутен, с лимец - хлябът все си имаше един и същ пристрастяващ ефект при мен... Crazy
А, Мер, всичко е по темата в нашата тема!   Wink Heart Eyes  Hug

# 266
Права си, yulinga. Аз съм хлябонаркоман  Joy
Обичам и соден хляб - много.

Тъкмо попаднах на една реклама на Витаслим и познайте... Байкова с пирамидата си за хранене и реклама на хапчета за отслабване.  Laughing

# 267
  • Пловдив
Уф, то при мен хич не беше смешно, бях стигнала дотам, да изяждам почти по цял хляб на ден #Crazy...
Скрит текст:
Преди месец бях на вегетариански ресторант и опитах някакви безглутенови питчици, които приятелката ми си беше поръчала, да видя какви са на вкус. Ей, след 1-2 хапки имах усещането, че мога да изям цяла кошница, направо щях да се побъркам, буквално, за още и още....

# 268
  • В полите на Пирин планина
Аз никога не съм обичала хляб. И преди съм яла, колкото да не е без хич - да кажем по максимум половин филия на хранене, да не кажа една коричка  Mr. Green / е на закуска по 1 на сандвич да речем /. Но за мен отказването от хляба не беше никаква жертва.
И картофи не обичам, така, че и тях ги забравих вече. Изобщо не ми пречи, че у нас се ядат картофи постоянно - мъжът ми и малкият син са картофомани.

yulinga, аз така съм с разни сладки неща - особено по-какаови и шоколадови. Затова изобщо не опитвам, че току виж съм омела цялото количество наведнъж  Stop

# 269
  • София
И аз съм от партията на Lady Brinne  Mr. Green ШоколадЪТ единствено може да ме извади от ритъм.... е, и за домашна баклава мога да си продам душата, но добре че няма желаещи около мен да я купят  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт