НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 51 180
  • 721
  •   1
Отговори
# 270
Аз обратно. Никога не съм имала проблем със сладките неща, шоколади, пасти и т.н. Дори ми е ставало лошо от две хапки баклава, примерно.  Mr. Green Торти, кремчета и т.н. не обичам и нямам желание да ям, но за да не обидя някой ако ме черпи, си кусвам малко. Но пък често приготвям разни сладкиши, нищо че не ги ям, има кой да ги яде.

# 271
  • Пловдив
Тежка е борбата,
Скрит текст:
ама аз съм много доволна - постоянно имаме хляб вкъщи, но вече нито ме изкушава, нито ми се прияжда. Същото важи и за тестените закуски, които се продават до нас, за сандвичите, пиците и т.н. по уличните будки....
Но звярът явно винаги ще е някъде скрит! Confused
Иначе по Коледа хапнах малко домашна питка, но не усетих този ефект...Не мога да установя точно от какво зависи....
А тези питки в ресторанта си позволих да опитам точно защото никак не изглеждаха като хляб - явно бяха с квас и приличаха на големи бисквити по-скоро....Леле, очевидно ми е спамърско днес, извинете!  Blush

# 272
  • SA
И аз сьм по-скоро по шоколадовите неща, отколкото по хляб и производни.
Много наситено шоколадов сладолед например е нещо, от което можех да изям доста.
Но в последните години много рядко се случва да се изкуша от нещо подобно и спокойно мога да мина с хапка - две. Изобщо, мога да кажа, че кьм момента нямам особени хранителни зависимости и като не ям нещо, не означава, че полагам някакви особени усилия на волята, за да му устоя. Наскоро ходихме в един ресторант с познати, който предлагал най-хубавите пици в околността. Ей, такова увещаване падна да сьм ги пробвала, били страхотни. Казах им, че теста не ям, но не ми се обясняваше защо и изглежда останаха с впечатлението, че сьм някаква такава много волева и стриктна в диетите. Накрая се прежалих на една салата с моцарела и домати, че ако им бях споменала, че и мляко не ям, щяха за сьвсем смахната да ме вземат.  Joy

# 273
  • Пловдив
Кам, точно това му е хубавото на нашия режим - че дава възможност човек да се спаси от зависимостта си от разни храни и да не ги консумира, без да необходимо да използва силна воля. Макар че, по себе си съдя, пак има вероятност нещо да отключи лудостта, но със сигурност и при такива случаи положението е далеч по-добре от преди (в случая с въпросните питки лудото желание за още ми мина след има-няма 5 мин, след това вече бях забравила за тях...а преди вероятно щях да се въздържа 10 мин, с многоо усилия, след което щях да поръчам поне още 3-4 такива питки  Crazy).

# 274
Поствам линк към "протокола за вит. Д", т.е. препоръките за дозите вит. Д, магнезий и К2, които да се приемат, плюс как да се набавя калций:

http://vitamindprotocol.blogspot.com/2015/02/weve-done-researchh … ur-vitamin-d.html

Посочени са и конкретни марки, но те не са единствените възможни.

# 275
  • SA
Да, да, Юле, точно така е. Когато човек се храни редовно с ВМ-НВ храни, той започва да се чувства нахранен. Изчезва усещането за непреодолим глад, понякога стигащ до притреперване за дадена храна. Именно това усещане бе най-удивително за мен, когато започнах да се храня така, защото всички други начини за отслабване, които дотогава бях пробвала, бяха свьрзани с глад и волеви усилия да не ядеш. А все пак имах богат опит в това отношение от дете. От много години, когато сьм гладна, това е едно леко и приятно усещане, което спокойно мога да пренебрегна, ако наоколо в момента няма подходяща храна. Вьзможно е и не всички да ме разбират какво точно имам предвид, но хора с метаболитни нарушения вярвам ще са наясно за какво говоря.
Освен това нашият режим е направо песен, особено за хора, които нямат някакви специфични здравословни проблеми, налагащи изключване на определени храни. Няма ситуации, в които да трябва да посетиш празник, или да се срещнеш с приятели и да трябва да премигваш на парцали, защото си на плодов, или воден ден, или лунуваш и плодуваш.
И се сещам за една статия в сайта на Марк Сисьн, в която един мьж беше писал, че приятелите му многократно са го питали - не се ли страхува от някакви вредни ефекти на режима в бьдеще. И неговият отговор беше, че се чувства толкова страхотно, че дори да му остават няколко години живот, би искал да ги преживее така, отколкото да живее десетилетия с предишния си начин на хранене.

# 276
Напълно подкрепям. Цял живот гладувах и се чудех как да отслабна, вечното йо-йо, отслабване с вредни методи. Вм нвх не успявам да го спазвам съвсем добре, ползвам и палео - но миналата година отслабнах, после яж-яж на корем, но си задържах килцата. Нахраних се, чувствам че организмът ми се променя, мозъкът ми също, готова съм да продължа да отслабвам, но вече не самото отслабване ми е цел. Ползвам и добавките, които се обсъждат тук, пробиотични храни и напитки. По принцип над 40 не мога да гладувам, ако отслабвам, определено не е с глад. Доволна съм, че постепенно премина вълчият апетит. Според мен при мен недостигът на магнезий е бил голям.
А за маята, това което знам е, че въпросната дрожда не е добра за чревната ни флора, предизвиква кандидоза. Затова пък квасът помага за неутрализирането на глутена, но трябва квасенето да е дълго, поне 24 часа. Това знам и за киселото мляко, за неутрализиране на лактозата трябва да се кваси поне 24 ч.

# 277
Да попитам за цикъла? Освен по-кратък цикъл - от 28 на 26 дни, имам и по-кратко кървене - 4 дни, вместо 6-7 преди. Дали е от режима наистина?

# 278
  • София
Моят цикъл е 26-27 дни и продължителността му е  точно 4 дни.
Но не знам дали е то режима, твърде отдавна беше, за да си спомням как беше преди.

# 279
Юле, аз просто споделям неща, които са ме впечатлили, когато съм си търсила нещо по мои въпроси или дори просто от общо любопитство - по темите, които ме вълнуват. Хубавите неща трябва да се споделят, а тук имам такава възможност, и затова. Embarassed А специално това за АпоБ ме заинтересува, понеже преди месеци Грийндрийм сподели, че АпоБ й е висок (ако правилно си спомням де). И тогава стана въпрос, че засега просто липсват данни дали завишеният АпоБ при нисковъглехидратно хранещи се хора наистина означава риск. Аз винаги съм предполагала, че не означава, но просто няма как да се знае. А това проучване, което на всичкото отгоре е доста старо, т.е. информацията е налична отдавна и освен това е доста красноречива, показва, че комбинацията завишен АпоБ + нисък инсулин на гладно е свързана с доста нисък риск - съвсем минимално повишен спрямо най-идеалния вариант, който е нисък инсулин + незавишен АпоБ. И понеже при човек, който отдавна е на НВ-ВМХ (като Грийн например), може да се очаква, че инсулинът ще бъде нисък, значи нямаме причини да се притесняваме дори при висок АпоБ. Но ако човек се храни високовъглехидратно и има по-висок инсулин, което важи за повечето хора, тогава един висок АпоБ определено е признак за риск. Това е. Hug

Merci, Шоки  Hug Hug Напоследък хич ме няма във форума да ви следя, ама ще се завърна скоро  Peace Правилно си запомнила, ще видя къде съм си записала високите нива на Апо В, ама моите триглицериди бяха нещо от сорта 0,5, ХДЛ 2,2, а кръвната захар на гладно 4, което само може да ме причисли към по-горните случаи. В отлично здраве съм и върхова форма  Heart Eyes Всички наоколо ми казват, че се подмладявам и приличам на случая на Бенджамин Бътън /ако сте гледали филма с Брат  Heart Eyes/. Търча като улава на сто места по цял ден, ходя и на джим за пръв път в живота си, защото тук зимата яко ни затрупа - имаме над метър сняг и температурите са средно минус 20! Въпреки всичко търча по минимум час навън - към и от работа и така ... заякнах  Crazy Наспивам се за 6-7 часа, апетитът ми е прекрасно добър  Laughing, а мисловната ми дейност изострена.

С това само да ви поощря, че с времето всичко става все по-добре и по-добре. Трябва само постоянство и вътрешно убеждение, че правиш най-доброто за себе си. Мерсаж и за коментарите за храненето преди/след тренировка. Камелот, поръчах си книгата на твоя човек, още не са я докарали в книжарницата, но ще се чете до две седмици  Hug

И да си взимате редовно рибеното масло  Heart Eyes

п.п. забравих да ви кажа за това "Слънце и Луна" - бях в него миналия юни! Виждаме се с моя близка приятелка, която живее в Сиатъл и на нея много й го похвалили. Та ходихме на Пете кюшета /ама другите/. Някакво модно заведение, тип "бутик", претруфено от различни символики по стените и украсите на масите ... просто абсолютна досада - не можеш да кажеш, че има някакъв определен стил, чист кич. На няколко нива, близо до входа - продавачница на въпросните хлябове и хлебни изделия - наистина препълнено с хора, опашка, излиза извън заведението да си купят хляб от 300 гр за 6 лв ... Имали пари - дали, ще кажа аз. Вътре пооисках нещо с месо - няма, с яйца - няма. Сервитьорката предложи "супичка" с лимец, спаначец, магданозец, доматчета, картофки, лукче .... Припаднах! Каква е тази мода на умалителните в бг  Laughing Crazy Опитах се да пия кафето им, ама май беше от леблебия, пфу ... Абе доста скапано, скъпо, претенциозно заведение - не бих повторила  Tired

Последна редакция: пн, 09 фев 2015, 00:06 от greendream

# 280
  • София
Именно, скапано, скъпо и претенциозно! А по време на пости и вино не сервират  Crossing Arms

# 281
Запис и от мен   bouquet

# 282
Ето да се посмеете малко във връзка с лимеца и сие: http://www.webcafe.bg/id_1122077028_Bio-eko_-_pet_leva_vrazkata.

# 283
  • SA
Цитат
Моят цикъл е 26-27 дни и продължителността му е  точно 4 дни.

Точно така стана и при мен след като започнах да се храня ВМ-НВ.

hjkl; , за маята - вьзможно е тези микроорганизми да не са полезни за чревната микрофлора, не сьм се задьлбочавала по вьпроса, защото мая не ям от много време, но в онази статия меко казано се бяха изхвьрлили доста с вредните й ефекти за тялото.
Грийн, сега разбирам, явно снобарщината е подразнила автора на онази статия, а не чак толкова самия лимец.  Simple Smile

# 284
И аз потвърждавам, че чувството за силен глад, а дори направо за какъвто и да е глад, изчезва. Трябва да минат доста повече часове от нормалния ми интервал между храненията (по принцип ям 3 пъти на ден), за да усетя истински глад. И то дори тогава не е спешна ситуация, а определено мога да почакам да намеря нещо подходящо. Това е голямо облекчение.

Накратко споделям впечатленията си от The Paleo Approach на Sarah Ballantyne: с две думи, книгата е може би най-пълното ръководство за хранене при автоимунни заболявания - с купища информация и за причините за изключването на всички проблемни храни, и как после евентуално да стане повторното въвеждане на част от храните, а също и отговори на всевъзможни въпроси, които биха възникнали. Насочена е специално към хората с автоимунни заболявания, а не е общо за палео храненето, макар че става въпрос точно за извънредно изчистена версия на палео храненето. За човек без автоимунно заболяване не е необходима такава строга рестрикция (на практика разрешените храни през първоначалния период, докато настъпи подобрение, са само месо/риба, повечето видове зеленчуци, умерено плодове и не всички видове мазнини). Книгата е базирана изцяло на данните от съществуващите до момента научни изследвания, т.е. става въпрос за публикации, а не просто за отзиви от един или друг отделен читател. И макар че ми се струва, че в някои отношения, например по отношение на възможностите на кетогенното хранене, не е съвсем обективна, мисля, че е страхотен източник точно за хора с автоимунни заболявания.

Последна редакция: пн, 09 фев 2015, 08:21 от Cioccolata

Общи условия

Активация на акаунт