НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 51 179
  • 721
  •   1
Отговори
# 285
  • SA
Хайде пак да се посмеете малко:

Показва един експеримент, при който на фермерски пазар на един от щандовете продават сокчета от типа на "Танг" но с твьрдението, че са натурални, органични, студено-пресовани плодови сокове с впечатляващи имена от типа "Детокс", "Душа", "Дьга" и подобни на цена осем долара шишенцето.
И са заснети коментарите на различни купувачи за продукта.  Joy

# 286
  • В полите на Пирин планина
Момичета, точно това усещане, че не е нужно точно на момента да хапнеш нещо ме кара да се чувствам някак спокойна. Иначе преди все ми се струваше, че ще остана гладна  Mr. Green или ще огладнея, а няма да има какво да ям. Сега се чувствам напълно способна да откажа нещо, което считам за неподходящо за ядене, без много да се обяснявам. С колежката обсъждаме разни неща за храненето, но тя е решила, че постоянното ядене на месо било "тежко" за организма.

А за тези смешки покрай био-еко и супер храни няма да ги коментирам  newsm78

Последна редакция: пн, 09 фев 2015, 10:59 от Lady Brinne

# 287
Много го обичам този аргумент, че месото е тежка храна. ooooh! Много по-тежко ми е ставало от бобови, зеле, особено ако е сурово, голямо количество зеленчук.

# 288
  • SA
Ако на някого месото му се вижда тежка храна, е вероятно този човек да има проблеми с храносмилателната си система. А има и хора, които повтарят това твьрдение, понеже са го чули от авторитетни източници, като например водещи диетолози.
Сьщо така, наистина може на някого да му стане тежко, ако освен месото изяде и голяма порция от пьржени картофи и парче торта за десерт.

# 289
  • В Балкана
Шоки, много благодаря за рецептата за гльог!!   bouquet   bouquet
Снощи правих и стана много хубаво питие. Дори си сложих малко в следобедния чай.  Blush Днес мисля да повторя.  Blush  Blush
Никаква захар не съм слагала, а пишеше 400 гр.  Shocked  Shocked Според мен и 100 щяха да са много.
Ползвах хубав (според мен) алкохол - домашно червено вино и руска водка.

Всички показани хлябове от Мер, изглеждат много добре. Пих опитала домашен хляб от лимец с квас, от чисто любопиство. Иначе тестените не предизвикват слюноотделяне при мен.

И за мен месото не е тежка храна. По-тежки са ми зеленчуците, особено цяла купа. А много хора обядват или вечерят с огромна купа салата, 1 яйце или 1/2 консерва риба тон.  Rolling Eyes
Става тежко месото, когато се изяде с купата салата, 2-3 филийки хляб (може и черен), добави се някой картоф и после се приключи с десерт. Даммм, тогава винаги месото е виновно.  Rolling Eyes
По Великден се обажда жлъчката и са виновни яйцата. Прекалявало се с тях. А козунаците, курабийките и питките никой не ги споменава.

Уфф, трябва да си поръчвам магнезий. Още не съм поръчвала от iherb, след промените.. и след покачването на долара.  ooooh! Сега май поръчката трябва да е до 17 долара, за да пристигне със сигурност в пощата.

# 290
Присъединявам се към темата - привет на всички! До преди няколко месеца се храних ВМ-НВ, постигнах зашеметяващи резултати за кратко време. Бързо отпаднаха няколко ненужни килца, от 3 пъти седмично тренировки изваях видими мускули, особено в областта на ръцете и корема, не съм имала и ден с осезаем спад на енергията, с нахален апетит, а гладът идваше след около 4 часа от последното хранене. И всичко беше наред докато не заминах на командировка в Рим, където "избухнах" с пици, паста и сладолед на корем. Върнах се в България и продължих да ям много въглехидрати (начело с плодове и тесто), а месото, любимите ми яйца и зеленийките останаха в леко забвение. Изчезна ми и хъсът за трениране... Резултатът от всичко това са качени 5 килограма и обезформяне на постигнатото в началото на годината.

Искам да намеря път обратно... Вече не съм на 20, а килограмите само това и чакаха - да наближа 30-те и да се саморазправят с мен както си поискат. Най-тежкото в случая е, че нямам енергия, разболях се тамън два пъти в рамките на два месеца и съм под постоянен обстрел на апетита. Целта ми е да съумея да комбинирам повече свежи зеленчуци с храни, които обичам и знам, че ми се отразяват добре - риба, яйца, млечни и месо (но него в по-ограничени количества, просто не ми е толкова вкусно, колкото другите изброени).

Ще следя темата с интерес, а сега се връщам назад да чета преди да питам  Peace

# 291
  • В полите на Пирин планина
От миналия април ям предимно месо, яйца и зеленчуци / изкл. картофи / с някои леки отклонения / 1-2 пъти в месеца ориз / и се чувствам перфектно. Коремът никога не е бил така прибран, не се подува и преди цикъл. Междувпрочем МЦ винаги ми е бил лек, но покрай това хранене изобщо забравям за него.
Аз не споря за храненето с никой и говоря на тази тема, само ако я подхванат. Въпросната колежка сега пости, точно заради спомената тежест на месото и за пречистване на организма. Аз само и споменах да прочете и помисли за повишените въглехидрати и инсулина.

Фит-че, привет и тук   bouquet

# 292
  • София
И аз не си правя труда да се обяснявам вече. Ям си и си живея живота. Който иска - нека живее на кълнове и марули, само ми е жал за децата, които страдат от това  Sad
Фит, добре дошла!  Hug
До преди месец и аз бях влязла в "дупка" в храненето, покрай започване на нова работа. От много тичане и липса на време се отпуснах за точно 3 седмици, хапвайки всякакви храни от въглехидратен тип, и полезни, и не (пици, сладолед, спагети, и т.н).  качих 3-4 кг. и сега почти не мога да си вляза в дрехите. Постигнатото ми с толкова труд и пот релефче замина за часове. Но поне знам формулата и изобщо не се безпокоя, че скоро ще си върна загубеното.
За две години на ВМ-НВХ разбрах, какво е да се чувстваш човек, във всяко отношение.

# 293
Здравейте аз съм нова тук , но май се спрях на този режим , струва ми се най-балансиран и лесен само някой неща още не са ми ясно . Ето ги  и въпросите - Може ли да се консумира мляко и млечни продукти ? И ако не може , става ли да се заменят със соеви ( че не мога да си представя да живея без млечни продукти ) ? Може ли да се консумира чия , за киноато разбрах , че не може . И другото което ми стана странно , гледам , че всички взимате магнезий ,  той задължителен ли е и за какво помага ? Благодарш ви предварително ,  не ме съдете много за тъпите въпроси  , още съм нова    bouquet

# 294
Уфф, трябва да си поръчвам магнезий. Още не съм поръчвала от iherb, след промените.. и след покачването на долара.  ooooh! Сега май поръчката трябва да е до 17 долара, за да пристигне със сигурност в пощата.

Rain* , не съм подстрекател, но на мен всички ми идват в пощата, дори и тази за 40 долара, която се бях отнесла и поръчала
и съм станала семеен дилър на магназеий, всяка седмица - 2 долара ми е доставката

през седмицата ми е лесно, но уикенда ееееееее  Whistling Whistling Whistling
пуканки, шоколад и портокалов сок вече два месеца  ooooh! ooooh! ooooh!

# 295
  • София
И аз ако съм на работа съм перфектна, правя си закуска и си нося, за обяд си поръчвам нещо режимно, вечер понякога ям не каквото трябва. Обаче ако съм си вкъщи, само се чудя какво да си направя.
По този повод си купих протеин хем да е сладко, хем да е малко по-полезно "уж". Вив, сподели моля те някакви рецепти, спомням си че си правеше някакви кескчета с протеин ако не бъркам? Приемам съвети за здравословни сладкиши....умирам за сладко. Embarassed
Кам, нормално ли е кваса от цвекло да хваща бяла коричка? Много хубава напитка се оказа това.

# 296
  • SA
Ани,
Скрит текст:
Не ми се е получавала такава коричка, или пяна на повьрхността досега. Но четох, че било вьзможно да се получи такава. Трябвало просто да се отстрани с льжица, или да се попие леко сьс салфетка, ако е много тьньк слой.
И аз така се пристрастих кьм тази напитка, че вече започнах да я правя в 5 литрови кофи и пак доста бьрзо ги изпивам.  Embarassed

Добре дошли на новите момичета в темата!
Alady, млечни продукти могат да се консумират, пьлномаслени. Някои ги спират, защото отчитат, че им забавят, или пречат на отслабването, други пьк имат непоносимости. Но принципно могат да се консумират.
За киноата, мисля че сьщо може да се консумира в малки количества, тя е доста богата на протеин, макар и да има повечко вьглехидрат. Но ако не се цели кетоза и крайно вьглехидратно ограничение, може да се яде в рамките на количеството вьглехидрати, което сме решили да приемаме.
За чия не сьм тьрсила информация и не сьм много наясно сьс сьстава й.
Fit Pumpkin, щом вече ведньж си отчела, че режима ти влияе добре, вьпрос на време е да си вьзвьрнеш отново формата и навиците с него.
Вив, пак ще си видиш хубавия релеф, вече знаеш пьтя.  Hug

Последна редакция: пн, 09 фев 2015, 13:58 от kameloth

# 297
  • София
Ани, с протеин си бъркам следните адски смеси  Laughing :
1. ПРотеин+ кисело мляко (може да си добавяш и счукани ядки, чиа, кокос)
2. Протеин+яйца+ извара
3. Протеин+ овесени ядки+ яйца
4. Протеин+ яйца+кокосови стърготини
или просто протеин с яйца и запечено на тиган.  Embarassed Много е вкусно!

Момичета, пропуснала съм за каква рецепта за квас говорите. Може ли да я напишете пак, извинявам се  Embarassed

# 298
  • София
Вив, мерси. Още довечера ще готвя. Hug
Да, с удоволствие, Дилянка! Аз научих за него от сайта на Кресьр ( той много го препорьчва и самият казва, че редовно пие такьв).
Скрит текст:
След проучване на различни рецепти в нета, започнах да го приготвям по следния начин:
Правя го в един сьд с вместимост около 2- 2,5 литра. Най-добре би било да е стьклен, но аз нямам такьв и използвам една пластмасова кофа от маслини.
Обелват се и се нарязват на кубчета 6-7 глави червено цвекло ( може и по-малко, ако са много големи). Не трябва да се стьржат на ренде, защото така се ускорявало образуването на алкохол пред млечна киселина. Поставят се в сьда и се заливат с филтрирана вода ( аз използвам една изворна, понеже нямам филтьр). Прибавят се 1 ч.л. морска, или хималайска сол и кьм 100 мл сок от кисело зеле ( това служи като стартер, сьдьржащ готови бактериални култури).  Разбьрква се добре и сьдьт се покрива с някаква кьрпа ( аз похлупвам с капачето на кофата, без да го затварям пльтно). Оставя се на топло място за 2- 3 дни, от време на време може да се поразбьрка. И това е. Резултатьт е една много наситено червена течност с кисел и леко солен вкус. После цялата кофа я слагам в хладилника и така може да стои дьлго време, без да се развали. Можело да се получи и без добавката на сок от кисело зеле, но тогава трябвало да се чака доста повече време .

# 299
  • София
Ани благодаря  Heart Eyes
Предполагам, тази напитка е доста богата на пробиотици, нали?

Общи условия

Активация на акаунт