"Майчин дом"-Варна тема 7

• 87 292
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
А защо реши да избереш точно него?  Питам, защото имам страшно много колебания кой точно лекар в Майчин дом е най-подходящият за естествено раждане и малко информация по този въпрос.

Преди раждането заедно със съпруга ми се срещнахме с лекари от МД, за които имахме добри отзиви и поговорихме с тях за това как бихме искали да протече раждането. Усетихме Друмев като нашият лекар. Мисля, че това е добър подход, тъй като от всеки лекар има и доволни, и недоволни, и най-добре е лично ти да прецениш дали за теб това е подходящият лекар.

В състояние ли е една жена в деня на секциото да кърми?

Да, ако няма някакви усложнения и има кой да й помогне да постави бебето на гърда, няма никакви пречки да се кърми бебето веднага след раждането, без значение дали е било секцио или естествено раждане. Можеш да обсъдиш предварително с персонала желанието си да кърмиш възможно най-рано; това е най-доброто и за бебето, и за майката.

# 151
ice_sparky, a коластра веднага ли имаше, защото, ако все пак  не е нахранено както трябва акушерките ще искат да му дадат адаптирано мляко.
Йоанна, благодаря за разясненията. Ти в един ден ли говори с лекарите, които си беше набелязала? Кой ти обяснява кога са свободни, за да говориш с тях  Rolling Eyes

# 152
ice_sparky, a коластра веднага ли имаше, защото, ако все пак  не е нахранено както трябва акушерките ще искат да му дадат адаптирано мляко.
Йоанна, благодаря за разясненията. Ти в един ден ли говори с лекарите, които си беше набелязала? Кой ти обяснява кога са свободни, за да говориш с тях  Rolling Eyes

Не знам, какво е имало, но така или иначе бебето няма нужда веднага от храна и акушерките в Майчин дом знаят това. На детето на съквартирантката ми, която не искаше да кърми и не полагаше усилия в тази насока, дадоха адаптирано мляко чак на следващия ден.

# 153
  • Варна
На нас (мен и другата майка) първата вечер не ни дадоха бебетата да спят при нас, аз хем исках да го кърмя. Беше една по груба възрастна руса лелка и не даде- понеже нейното бебе на другата майка било повръщало, а моето много пръцкало. Искало да ги наблюдава за по-сигурно,ние да си почиваме, още нямали нужда от кърмене.

# 154
Аз лично, не бях в състояние да кърмя/ секцио с пълна упойка/, поради простата причина, че не можех да се помръдна. Единственото, което движех без болка беше главата ми . Crossing Arms

# 155
  • Варна
А на следващия ден ми дадоха добавка АМ 10 мл- да му дам на бебето, аз много се учудих от това, даже  си мислех да го хвърля в мивката, хем казах, че съм го закърмила. Той беше много заспало бебе- с часове го държах на гърда и го щипах и какво ли не докато се събуди да суче. По принцип съм много упорита  , второ дете ми е , пъвото кърмих дълго и като съм си наумила да кърмя ще го постигна на всяка цена. Аз нищо не казах за добавката- казах добре ( с ясното съзнание, че няма да я дам). После друга акушерка взе бебето и добавката без да каже нищо и да пита защо не съм я дала, само казах че се справям. Може би много зависи от акушерката, но при най малко съмнение, че майката не се справя дават АМ.

# 156
А на следващия ден ми дадоха добавка АМ 10 мл- да му дам на бебето, аз много се учудих от това, даже  си мислех да го хвърля в мивката, хем казах, че съм го закърмила. Той беше много заспало бебе- с часове го държах на гърда и го щипах и какво ли не докато се събуди да суче. По принцип съм много упорита  , второ дете ми е , пъвото кърмих дълго и като съм си наумила да кърмя ще го постигна на всяка цена. Аз нищо не казах за добавката- казах добре ( с ясното съзнание, че няма да я дам). После друга акушерка взе бебето и добавката без да каже нищо и да пита защо не съм я дала, само казах че се справям. Може би много зависи от акушерката, но при най малко съмнение, че майката не се справя дават АМ.

Да, зависи от акушерката и от категоричността на майката. Ако видят, че знаеш, какво искаш и няма да се откажеш - поддават.

# 157
  • С изглед към морето
Секциото ми беше сутринта, а бебето го донесоха чак вечерта, след като ги питах многократно кога ще го видя и че искам да го закърмя. Дори се наложи съпругът ми да ги пита какво се случва, тъй като цял ден ми обвсняваха, че до час ще ми го дадат. Оказа се, че бебо е имал проблеми с дишането и е бил на кислород, но ако не настояваш за обяснение, не казват. Вечерта не ми го оставиха, т.е. чак на следващия ден пробвах да го сложа на гърда, въпреки че кърма (коластра) нямаше. Съответно му даваха АМ - нямах против. Все пак не исках бебето ми да стои гладно. В крайна сметка в деня на изписването вече бяхме само на кърма и продължаваме да сме изключително на кърма вече 6-ти месец. Така че този стрес с АМ е излишен - лично мнение! Отделно, никой не си направи труда да обясни как се кърми - само проверяваха дали кърмата е слязла. Поради тази причина си тръгнах от МД с ужасно разранено зърно на едната гърда. Настоявайте да ви показват как се кърми правилно!

# 158
Има една невероятно полезна книжка "Азбука на кърменето" на Грю Нюландер. След като я прочетох толкова бях уверена, че всичко ще се получи, че не съм си купувала ни шише, ни помпа за всеки случай. Там има описани пози за кърмене, които са много удобни след секцио и изобщо, когато майката е изморена. Акушерките не са много вещи по тази тема, най-много да покажат класическата, която е страшно неудобна, а когато в началото бебето е неопитно и трябва да стои на гърда с часове, не знам ,кой би издържал. Аз не бих разчитала на тяхната помощ. Но най-важното е майката и бебето да са заедно. И моята дъщеря я бяха сложили на кислородна палатка, защото "хъркала", но след като повторих поне 20 пъти, че си я искам, я донесоха. След малко и детето на другата жена, която не си го искаше Simple Smile и го остави цяла нощ в "кафеза".

# 159
Още един глас за д-р Друмев, много приятен и спокоен човек!!! Вдъхва доверие!

# 160
Има една невероятно полезна книжка "Азбука на кърменето" на Грю Нюландер. След като я прочетох толкова бях уверена, че всичко ще се получи, че не съм си купувала ни шише, ни помпа за всеки случай. Там има описани пози за кърмене, които са много удобни след секцио и изобщо, когато майката е изморена. Акушерките не са много вещи по тази тема, най-много да покажат класическата, която е страшно неудобна, а когато в началото бебето е неопитно и трябва да стои на гърда с часове, не знам ,кой би издържал. Аз не бих разчитала на тяхната помощ. Но най-важното е майката и бебето да са заедно. И моята дъщеря я бяха сложили на кислородна палатка, защото "хъркала", но след като повторих поне 20 пъти, че си я искам, я донесоха. След малко и детето на другата жена, която не си го искаше Simple Smile и го остави цяла нощ в "кафеза".
А ти как разбираш да кажем, че не е необходимо бебето да стои в кислородна палатка .  На мен ако ми кажат, че бебето трябва да е под наблюдение и не могат да ми го дадат, няма как да знам това в действителност ли е толкова задължително и няма как да настоявам да е при мен при такова положение.  Винаги съм си мислела, че едно доносено бебе може веднага след раждането си да е с майка си, но явно не е точно така.

# 161

А ти как разбираш да кажем, че не е необходимо бебето да стои в кислородна палатка .  На мен ако ми кажат, че бебето трябва да е под наблюдение и не могат да ми го дадат, няма как да знам това в действителност ли е толкова задължително и няма как да настоявам да е при мен при такова положение.  Винаги съм си мислела, че едно доносено бебе може веднага след раждането си да е с майка си, но явно не е точно така.
Ами както се и оказа, детето е скимтяло за мен, а не защото не може да диша. Когато ми го дадоха веднага престана и акушерката се успокои (уговорката беше, да ми го даде за 15 мин. и ако продължава да го вземе отново). Инстинкта на майката рядко лъже. Сигурно има случаи, когато наистина детето не е добре, но тогава и майката го усеща. При секцио децата по-често имат дихателни проблеми, но при мен раждането беше започнало спонтанно и малката беше подготвена. Видях я, когато я вадеха, а след това повита - беше жизнена и спокойна. Чак след половин час да получи дихателна недостатъчност, ми се стори странно.

Последна редакция: вт, 10 фев 2015, 12:54 от ice_sparky

# 162
Благодаря за подробното разяснение  Hug

# 163
Момичетата със секцио, даваха ли първоначално на бебетата ви адаптирано мляко и по каква причина, защото не ви беше слязла кърмата или защото не ви дават бебето. В състояние ли е една жена в деня на секциото да кърми?
Да Ви споделя при мен как беше. Секцио в 9:30, към15ч. ми я донесоха за да пробвам да я кърмя. Сложиха я на гърдата, но не се получи работата. Все пак я оставиха малко на гърдите ми заради контакта. Казаха ми да не се притеснявам, защото бебето имало натрупани запаси! След свиждането ми я донесоха и стоя при мен до 12ч. вечерта!  На другия ден я донесоха към 6 може би и тогава вече се започна със сериозните опити. Не се получаваше, а и кърмата не тръгваше. Посъветваха ми да си взема помпа. Храниха бебка от капачето на шишето все едно с лъжичка. Много трудно докато тя успее да засуче даже отслабна с около 500гр. За това си мисля че не са й давали АМ и не практикуват. Бяха много настоятелни в часовете за кърмене идваха и ми помагаха сменяхме и позите, а вечер между 12 и 6 ч. през времето, в което вземаха бебетата не им давали нищо! В крайна сметка до изписването се кърмехме успешно вече!

# 164
  • Варна
borence_86, а имаш ли спомен ставането и раздвижването приблизително по кое време се случиха?

Общи условия

Активация на акаунт