Съфорумки с намален слух - да се запознаем :)

• 165 011
  • 1 951
  •   2
Отговори
# 1 560
Аз да споделя днешното посещение в Ототон.
Мила внимателна жена, но малко ми говори като на идиот, все едно ми е за пръв път. Аз си държа на вътреушен модел, но жената твърдо каза, че не може да ми предложи модел, който да покрие децибелите ми загуба. В крайна сметка каза, че само Phonak Paradise има и ITE модел, но цените са олелеле.
Разрових се в немските сайтове и понеже има публикувани цени, виждам че у нас са очаквано завишени.
Предстои ми пътуване до Германия и смятам да си купя на място оттам. Мисля да рискувам, и да взема най-доброто според една класация и наблюденията ми като марка /Отикон/, с компромис да е задушен. Моделът е Otikon Opn. Та ще видим…
Само да допълня, че жената не беше в час с  отпускането на помощта от здравната каса.  Първо вика, че имам право на всеки 6 год, /аз съм работеща/, после като й казвам, че евентуално мога да ползвам за второто ухо, вика не е прието това. Поне в това трябва да е в час, ама…

Последна редакция: пн, 27 мар 2023, 22:22 от jijip

# 1 561
Аз да споделя днешното посещение в Ототон.
Мила внимателна жена, но малко ми говори като на идиот, все едно ми е за пръв път. Аз си държа на вътреушен модел, но жената твърдо каза, че не може да ми предложи модел, който да покрие децибелите ми загуба. В крайна сметка каза, че само Phonak Paradise има и ITE модел, но цените са олелеле. Разрових се в немските сайтове и понеже има публикувани цени, виждам че у нас са очаквано завишени.
Предстои ми пътуване до Германия и смятам да си купя на място оттам. Мисля да рискувам, и да взема най-доброто според една класация и наблюденията ми като марка /Отикон/, с компромис да е задушен. Моделът е Otikon Opn. Та ще видим…
Само да допълня, че жената не беше в час с  отпускането на помощта от здравната каса.  Първо вика, че имам право на всеки 6 год, /аз съм работеща/, после като й казвам, че евентуално мога да ползвам за второто ухо, вика не е прието това. Поне в това трябва да е в час, ама…

В Бургас ли бяхте?

# 1 562
Не, в София.

# 1 563

Аз също според тях съм за слухов.Особенно дясното,пубикувах даже резултат.Загубата в определени тонове е доста.Иска ми се да се допитам при някой читав отоневролог все пак.
Ако слагам  бих сложила тези,като тапичка 😃🤭. Ще се радвам са споделите в Германия как са цените.То като цяло ,не са ли индивидуални-т.е те ти ги настройват и т.н ? Или? При мен и този шум в ухото е просто ужасен Sad

# 1 564

Аз също според тях съм за слухов.Особенно дясното,пубикувах даже резултат.Загубата в определени тонове е доста.Иска ми се да се допитам при някой читав отоневролог все пак.
Ако слагам  бих сложила тези,като тапичка 😃🤭. Ще се радвам са споделите в Германия как са цените.То като цяло ,не са ли индивидуални-т.е те ти ги настройват и т.н ? Или? При мен и този шум в ухото е просто ужасен Sad

Видях вашата аудиограма. Аз съм с по-голяма загуба - 63 и 66 %. Колкото и да ми обясняват, нося и от двата вида. Еми вътреушните за мен са за предпочитане, уж не покривали тази слухова загуба.
Относно цени в Германия, попаднах на този сайт https://www.mysecondear.com/products/oticon-more?variant=40888021188769. На секундата ми пратиха даже и оферта, после комуникирахме по имейл. Освен, че е малко по-евтино , ще пробвам да ползвам възвръщане на част от разхода, тъй като мъжа ми живее там и евентуално немската здравна каса да ни възстанови нещо. Иначе за немците, т.нар. Кранкенкаса поема доста голяма част - от офертата за два броя апарати на стойност 3630 е, касата поема 1447 евро, а немеца ще плати само 2183 евра за два броя. Което при нас е цената на един хубав…

# 1 565

Ако слагам  бих сложила тези,като тапичка 😃🤭. Ще се радвам са споделите в Германия как са цените.То като цяло ,не са ли индивидуални-т.е те ти ги настройват и т.н ? Или? При мен и този шум в ухото е просто ужасен Sad

Видях вашата аудиограма. Аз съм с по-голяма загуба - 63 и 66 %. Колкото и да ми обясняват, нося и от двата вида. Еми вътреушните за мен са за предпочитане, уж не покривали тази слухова загуба.
Относно цени в Германия, попаднах на този сайт https://www.mysecondear.com/products/oticon-more?variant=40888021188769. На секундата ми пратиха даже и оферта, после комуникирахме по имейл. Освен, че е малко по-евтино , ще пробвам да ползвам възвръщане на част от разхода, тъй като мъжа ми живее там и евентуално немската здравна каса да ни възстанови нещо. Иначе за немците, т.нар. Кранкенкаса поема доста голяма част - от офертата за два броя апарати на стойност 3630 е, касата поема 1447 евро, а немеца ще плати само 2183 евра за два броя. Което при нас е цената на един хубав…
На мен в Отон ми казаха,че покрива.Точно вътреушен.Единият среден клас ли ,модел ли беше(без блутут ) беше около 2100 някъде.
Вие на каква слухозагуба сложихте? Хич не искам апаратче... Не знам тези Милгами и Уримили,където ми изписаха дали по някакъв начин ще забавят мааалко процеса.. Поне така ми обясни лекарката в Бс.Не каза нищо за апарат?!

# 1 566
  • Sofia
Jjijip, в чужбина хем са по-евтини, хем и държавата поема немалка част. Моля те да разпиташ, в случай на чужденец, правят ли настройки, колко над цената на апарата се заплаща (или пък настройката е включена в цената). Т.е. как биха стояли нещата, ако мъжът ти не живееше там.

# 1 567
Jjijip, в чужбина хем са по-евтини, хем и държавата поема немалка част. Моля те да разпиташ, в случай на чужденец, правят ли настройки, колко над цената на апарата се заплаща (или пък настройката е включена в цената). Т.е. как биха стояли нещата, ако мъжът ти не живееше там.

Ще разпитам разбира се. Ако се закупува от тях , всичко е в цената, но ако правилно разбирам, интересувате се от настройки на закупено апаратче не от тях? Мен пък ме интересува обратното, тъй като искам вътреушен, а няма как да стане, освен да ходя пак след изработката на черупката.
Аз иначе не съм сигурна още дали имам право на някаква помощ като съпруга на осигуряващо се там лице. Новини обаче очаквайте след 1 май.

# 1 568
  • Варна
То хубаво ще се вземе апарат от чужбина, ама тук кой ще ви прави настройките?

Вярно, че Ототон (не Отон) работят с Phonak, ама като не е купен от тях най-вероятно ще взимат такса за настройка и накрая пак няма да му излезе края. Така си мисля аз де.

# 1 569
Точно затова казвам, че вариантите ми са или отново да летя за Германия, след като ми направят черупката или направо взимам и настройваме на място, като правя компромис да е задушен.
Честно казано никога не съм ходила за повторни настройки.

# 1 570
  • Варна
Тъй като живея към настоящия момент в чужбина - да ви споделя. Тук не искат да ми оправят настройките на закупени в България апарати, та като си ходя посещавам Ототон. Апаратите ми са от  2016 година и от две години си плащам настройките и обслужването. Полага ви се пари само един апарат, нищо че сте с двустранна загуба. Тук в Англия са безплатни, но сравнително нисък клас и задължитело външни. Помислете си добре за това, щом са ви препорачали такива може би са прави.

# 1 571
Относно препоръките, че вътреушните не покриват по-голяма загуба - не съм съгласна, поне що се отнася за мен. Напротив, в момента съм на едното ухо задушен, на другото вътреушен. По добре чувам с вътреушния, който е по - слаб клас и 1000 лв по-евтин. Та събрано комфорт и чуваемост, съм си решила такъв модел за мен.

Да питам все пак, че ми е чудно:  какво налага да ходите на определено време за настройки?  Аз досега имам поне 5-6 закупени апаратчета, и никога не съм ходила на допълнителни настройки, с изключение на 1-2 пъти в самото начало след закупуването. Свиквам с тях ли не знам, а може би имам чувството, че се самонастройват, но не изпитвам нужда от повторно пипване. Да не говорим, че тези които са ми на Отикон, имат превключване на програмите с натискане на бутонче. Тя моята аудиограма и без това е сложна, и хич не се занимавам да мъча слухопротезистите.

# 1 572
  • Някъде на юг
Привет, момичета ! Извинявам се, предварително, ако предизвикам недоволство. Малко ще направя завой в темата. Бихте ли споделили в каква сфера работите и как се справяте от психологичен аспект. Трябва да нося апаратче, но все не намирам куража. Трудно ми е да прескоча " бариерата ". Аз съм с перфорация на двете уши. Благодаря Ви 🤗❤️

# 1 573
  • София
Привет, момичета ! Извинявам се, предварително, ако предизвикам недоволство. Малко ще направя завой в темата. Бихте ли споделили в каква сфера работите и как се справяте от психологичен аспект. Трябва да нося апаратче, но все не намирам куража. Трудно ми е да прескоча " бариерата ". Аз съм с перфорация на двете уши. Благодаря Ви 🤗❤️

В администрация. Говоря си с хората, по телефон и на живо. Няма проблеми. Не е супер шумна средата и е сравнително спокойно в офиса. Но аз съм от дете с апарат и в началото криех и аз апарата до 12 клас, после почнах работа и ...лека полека спрях да се срамувам. Към днешна дата си ходя с вързана коса в офиса. Да новите хора ми зяпат апарата в началото, но свикват и не прави впечатление Simple Smile  Да ти кажа няма от какво да се срамуваш, това е все едно да се срамуваш, че носиш очила или брекети примерно. Не го крий, напротив, по-смело. Преодолееш ли това, няма да имаш проблеми никакви за в бъдеще. Не е толкова страшно Simple Smile Това не ни прави по-малко хора като носим апарати Simple Smile Даже бих казала, че ни прави по-чувствителни и толерантни към хора с проблеми, за разлика от други хора.

# 1 574

Аз също бих искала да попитам нещо за апаратчетата, но все не събирам смелост да пиша, понеже е по-деликатен въпрос. Как се справяте при интимни моменти? По време на секс сваляте ли ги или може и с тях.... за жалост нямам познати с подобен проблем, които да ми споделят опит Grinning Аз все още не нося, но пък този аспект доста ме притеснява :S

Общи условия

Активация на акаунт