Съфорумки с намален слух - да се запознаем :)

• 164 502
  • 1 951
  •   1
Отговори
# 1 920
За едно апаратче, номер 312.  Нося две апаратчета, но другото ми е със зареждащи батерии.

Anna, онлайн поръчка от Германия, някой ви ги носи от там или там живеете? Питам, защото моят съпруг живее в Дюселдорф и искам да му кажа да ми вземе да ги пробвам, че ми е интересно дали са по-издържливи.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 23:09 от CloudyLady

# 1 921
На майка ми е 20 бр. за 24 лева от миналата година.

Питах за Здравна каса. Без и аз знам, къде. Хубаво е да се чете, кой какво пита, преди да се отговаря. За да има полза.

# 1 922
  • София
За едно апаратче, номер 312.  Нося две апаратчета, но другото ми е със зареждащи батерии.

Anna, онлайн поръчка от Германия, някой ви ги носи от там или там живеете? Питам, защото моят съпруг живее в Дюселдорф и искам да му кажа да ми вземе да ги пробвам, че ми е интересно дали са по-издържливи.

Поръчвах ги от Амазона немския с доставка до Габко /превозвач/ до тука. Поръчвах си на Панасоник и Варта, те не ги предлагат тука в бг на тази марка. И засичах с тукашните на Widex и горните марки. Ми повече изкарват от widex. Не знам дали не престояват повече в офисите или просто много правят като мен и купуват от чужбина.

Питах за Здравна каса. Без и аз знам, къде. Хубаво е да се чете, кой какво пита, преди да се отговаря. За да има полза.

Вече са 40бр. за 48 лв. по здравна каса. 20бр. са били  до юни 2024г., след това са 40бр.

# 1 923
За едно апаратче, номер 312.  Нося две апаратчета, но другото ми е със зареждащи батерии.

Поръчвах ги от Амазона немския с доставка до Габко /превозвач/ до тука. Поръчвах си на Панасоник и Варта, те не ги предлагат тука в бг на тази марка. И засичах с тукашните на Widex и горните марки. Ми повече изкарват от widex. Не знам дали не престояват повече в офисите или просто много правят като мен и купуват от чужбина.

Вече са 40бр. за 48 лв. по здравна каса. 20бр. са били  до юни 2024г., след това са 40бр.

Може би за две апаратчета. На майка ми е от октомври 2024. Изтичаше април. В интерес на истината ми ги дадоха без да доплащам. А в Ловеч й искаха пари за доплащане. Много писане беше. Научих, че Варта е единствен производител на всички батерии в Европа без значение от марката.

# 1 924
Здравейте,

Какви апарати ползвате?
Такива, които сами се адаптират към средата и автоматично сменят режими или вие си правите ръчно промяната в зависимост къде сте (ресторант, театър, у дома, пред тв, работна среда...)
Кое е по-удобно, ако някой е ползвал от двата типа?

# 1 925
Ще правя подарък на майка ми - слухов апарат. Мога ли да взема без да знам децибелите й и какъв ще ми препоръчате. София съм. Изобщо не съм наясно, но тя отказва, защото й били скъпи и аз реших тайно да й подаря. Моля за помощ, мерси на всички, които ще ме насочат, тя е над 70 годишна.

# 1 926
  • Добрич
Без аудиограма е абсурдно да очаквате , че ще вземете "точния" апарат. Все едно да стреляте със затворени очи. Възрастта няма значение, апаратите се настройват, според аудиограмата.

# 1 927

Успях да го намеря това изследване. Някой може ли да ме насочи по него.

# 1 928
  • Добрич
С аудиограмата отивате в център по слухопротезиране и там ще Ви предложат апарати, съобразно изследването и финансовите Ви възможности. В центровете правят наново аудиограма на лицето , защото както вече писах по нея настройват апаратите. Във Вашия случай това може да стане и след като дамата си получи подаръка.

Ако майка Ви знае и мине наново преглед при специалист УНГ, ще и направи нова аудиограма и ще я насочат към комисия за слухопротезиране. С протокола от комисията НЗОК отпуска  финансова помощ  само за един слухов апарат. Не зная колко е в момента за пенсионери, но го имайте предвид, като възможност за парично подпомагане, защото качествените слухови апарати никак не са евтини.

Освен това  ако майка Ви не иска слухови апарати е много вероятно да не ги носи, а това обезмисля покупката.

Предлагам Ви да посетите център  (един или няколко)  по слухопротезиране, да видите какво Ви предлагат (много са любезни, това им е бизнесът) и после да обмислите добре възможностите, за да решите какво ще правите.

Допълвам, сумата от НЗОК за пенсионери е 170 лв.

# 1 929
Благодаря, Вела!
Може ли лекар УНГ да настройва тези апарати с направление от ЛЛ?

# 1 930
Ще правя подарък на майка ми - слухов апарат. Мога ли да взема без да знам децибелите й и какъв ще ми препоръчате. София съм. Изобщо не съм наясно, но тя отказва, защото й били скъпи и аз реших тайно да й подаря. Моля за помощ, мерси на всички, които ще ме насочат, тя е над 70 годишна.
Изберете фирма, вземете нещо подобно на ваучер и така ще я изненадате да си направи избор

# 1 931
  • Добрич
Благодаря, Вела!
Може ли лекар УНГ да настройва тези апарати с направление от ЛЛ?

Не може. Апаратите се настройват със специален софтуер,  който се ползва в центровете за слухопротезиране. Ако докторът  е представител на някоя конкретна марка слухови апарати, може да разполага с необходимия софтуер. Лекарят е за преглед, аудиограма и насочване към лекарска комисия за слухопротезиране.

Не зная за кой град става въпрос, но най-разпространени качествени слухови апарати са:

Фонак (Ототон)
Отикон (Мебос)
РеСоунд (Старфючър Аудиолоджи).

В първите две цените са сходни и са около два пъти по-скъпи от третата фирма.

# 1 932
Благодаря много.
Писах на тези фирми, които препоръчахте. Ще пиша на какво ще се спра, ако въобще ми предложат по аудиограмата нещо

# 1 933
  • София
Пусната е новата спецификация с новите пари за слухови апарати на сайта на НЗОК. Можете да видите на какви пари имате право тука : https://www.nhif.bg/bg/facilities/main  тези от 10.03.2025г.

# 1 934
Здравейте!
Имам няколко питанки. Първата е по повод отпускането на батерии. Тъй като не съм се възползвала в близките няколко години ме интересува реда за отпускане. Явно трябва протокол от ЛКК. С направление от личен лекар ли се ходи и въобще вариант кварталната поликлиника има ли?  За София.
Вторият ми въпрос е за ремонтите. Отново имам проблем с зарядното за апаратчетата. Дали ремонта важи само за самите апаратчета, а защо не и за зарядните им?
Понеже сега научих от ChatGPT за условията за отпускане на пари за ремонт - стигнах до извода, че трябва да се възползваме от възможността за закупуване на апаратчета чрез НЗОК, за да ползваме и евентуален ремонт. Иначе на мен веднъж само ми се е налагало да ползвам ремонт след гаранционния срок, но беше дребно и платих 40 лв, преди 5-6 год.

Общи условия

Активация на акаунт