Съфорумки с намален слух - да се запознаем :)

• 164 724
  • 1 951
  •   1
Отговори
# 300
  • Sofia
Мен напоследък доста странно ме гледат - първо в УНГ, където ходих за протокола за целевата помощ от 480лв., после при социалните - "ама какво Ви е" / "ми не чувам", "е как така" / "ми ей така" Grin "е сега как чувате" / "ми с два слухови апарата", "аааааа....."  - и започват да говорят по-отчетливо и да надничат към ушите ми, но те изобщо не се виждат, а и аз съм с дълга коса (, но дори и със събрана коса не се виждат).

Много хора имат проблем със слуха, но за разлика от зрението, слухът се "хваща" по-трудно и то, когато нечуването стане осезаемо.

Eryn, на мен проф.Лолов ми даде списък с фирмите и марките слухови апарати, които се предлагат в БГ - Phonak, Signia, Oticon, Widex, Starky. Аз много чуждестранни форуми изчетох, доста от тях американски и те си ги ползват Старки доста, но на мен някак си ми се искаше да е европейски апарат с европейска гаранция. Не намерих време и желание да пробвам Отикон - за мен опциите бяха те и Фонак. Освен това следих мненията на един немец със същата дилема като моята: Аудео, Сигния или Отикон (точно моделите, между които и аз избирах). Впечатленията му от Аудео и Сигния бяха едно към едно с моите. Този потребител пробва и Отикон и остана със Сигнията - реших, че и аз съм взела правилното решение Grin

Докато публикувам мнение, Expect е писала - на времето в ИСУЛ ми навряха листовка и контакти за Отикон, та аз от тогава съм леко предубедена. Отделно супер ми е важно отношението към мен - жена на средна възраст с някакъв социален статус, самомнение, положение, изисквания, давам една купчина пари и естествено, че освен висококачествен продукт, искам и услуга/отношение.

# 301
aniK, благодаря ти за споделеното, за Signia по-специално, тях не съм ги проучвала, но ще го направя. Удивлява ме това, че видях на един сайт 16 канален модел на Signia, който е почти наполовина като цена спрямо Аудеото, което пробвах.
По отношение на държава на производство, всичко вече е много относително. Например вътреканалните апарати на Starkey се произвеждат по лиценз в Италия, Phonak са изнесли производството на по-ниския си клас апарати в Азия и т.н. За Сименс нямам представа, но и това ще проуча.

# 302
  • Sofia
И аз подминавах Сигниа. После ще напиша повече за тях, сега набързо само да кажа, че на повечето производството е в Азия. Аз по-скоро се интересувах фирмата майка да е европейска. Все ми се струва че по-лесно ще се разберем, ако нещо се скапе (не дай Боже) 😖

Макар че преди 5 години с един друг вид импланти (разкрасителни) от Европейска фирма пострадах и ги замених с американски.... то да не знае човек. Аз затова и сега се притеснявам. От онези избрах уж "мерцедеса" на импланта, 5г. по-късно ги изтеглиха от пазара, защото бяха дефектни, а фирмата фалира 😡

# 303
Аз погледнах Сигния...Боже, какви цени! Определено не са за всеки.
Всъщност като цяло цените на слуховите апарати са брутални, като изключим тези най-елементарните, които често ползват възрастните хора, колкото да не са без хич.
Между другото Аудео от основен и стандартен клас, в Азия струва не повече от 300 долара. Вирто В, което тук е 4-5 хил. лв. в Азия е 500 долара. Чисто нови от оторизиран доставчик! Ако не беше толкова специфично нещо, което се нуждае от редовно обслужване и много настройки, щях да си купя от там. Но ето, както се оказа не се чувствам добре с апаратчета и може би добре, че така е станало. Та така в нашата Европа, яко ни дерат кожите...

Последна редакция: чт, 12 окт 2017, 11:01 от Expect

# 304
А знаете ли дали тук правят някъде настройки срещу заплащане, ако примерно човек си купи апаратчета втора употреба или от Азия?

# 305
Да, правят в офисите на марката, която си избрала. Просто трябва да имат софтуер, с който да настроят. Друг е въпроса, че в такива случаи настройките са много скъпи, а ако се налагат няколко, става сложно. Може да се обадиш или да пишеш в някой от офисите, на чиято марка си се спряла, за да ти кажат цени. И тогава да прецениш дали си заслужава. Обикновено са скъпи настройките, когато не е закупено от тях, така, че да се откаже човек да си купува отвън :/

# 306
Тъй като много дълго проучвах въпроса, намерих една американска фирма за сл.апарати, която е разработила революционно нов уред, дори не е слухов апарат, а супер миниатюрна машинка, която се настройва дистанционно и през цялото време на настройката държиш онлайн връзка с аудиолога, който настройва. Отначало бяха 300 долара, после вдигнаха цената на 400. Отделно има застраховка от около 150 долара, но тя е по желание. Отделно има и софтуер, който също се заплаща и също се купува по желание. С него можеш да настройваш сам у дома като включиш апаратчето със спец. кабел към компютъра си. Доста обещаващо звучи, лошото е ,че са супер далече и ако трябва да покрият гаранцията, в случай на повреда, става трудно. Аз им писах, но за съжаление не ми отговориха...Но ето все пак, за който се интересува: http://www.ihearmedical.com/ihear-hd/

# 307
Expect, ако се интересуваш от т.нар. "невидими" слухови апарати (не вътреканални, които все пак се виждат отвън) в Starkey има такива. Те влизат изцяло в ухото и въобще не се виждат, настройката обаче е при тях. На мен лично те не ми вършат работа, защото както и тези, които ти си посочила, са подходящи за лека и средна слухозагуба, а аз имам на едното ухо честоти, които попадат в диапазона на тежката слухозагуба.
Много ли пъти трябва да се донастройват апаратчетата? Два, три, четири пъти?

# 308
Ерин, зная. Навсякъде има невидими. Ходила съм и в Старки. Навсякъде съм ходила Simple Smile Просто споделих на какво съм попаднала, в случай, че някой е заинтересован. Чудех се как е възможно в днешните технологични времена разработките да са стигнали само до тук, до стандартно слухово апаратче, пък било то и с много екстри... и така стигнах до IHearHD.
На въпроса ти - не само невидимите, ами и задушните, с ресивър в канала и всички останали се нуждаят от настройка в офиса на фирмата. Не знам колко пъти е необходимо, но ако съдя по себе си, поне 5 пъти не ми мърдат, в случай, че реша да си купя. Но аз писах нагоре, че не се чувствам ОК с апаратче, отрязва ми и останалите звуци, които по принцип чувам, за това на този етап просто ще се постарая да получа точна диагноза и тогава ще видим...

# 309
  • Sofia
Ето ме и мен след поредната настройка - трета засега, но с трети вид домчета. Всяка ми е отнемала по около 2 часа - изисква се огромно търпене от страна на аудиолоджиста и пациента.

Аз също гледах цените в Европа, в Америка... в Азия не съм. Разлика има наистина, но класът апарати, които аз гледах, като сложа мито и ДДС, когато са закупени извън ЕС, цената се доближава до тази в БГ. Отделно ми е много важна гаранцията и обслужването.

Expect, и мен цената на Сигниа ме притесняваше. Отделно и това, че от две години са купени от нова фирма - ами ако тази фирма изчезне, фалира или пък развали качеството на продукта.... въобще притеснения има много и с всички. Фонак ми изглеждат по-стабилни, но пък звукът на Сигния и блутут технологията ми харесаха много повече. Човек чете, проучва, поема някакъв премерен риск и се надява да е взел правилното решение.

Колкото до цените на различните марки, редно е да се сравняват апарати от един и същи клас и вид. Моите са RIC (receiver in the channel) -  това ще рече, че апаратчето е машинка, която стои отгоре върху ухото, тънка корда влиза вътре в ухото и тя завършва с рисийвър, върху който се слага гумено накрайниче (дом-че). Тези апарати са подходящи за всякакъв вид слухова загуба, вкл. средна към дълбока, за която не са подходящи невидимите (цялото апаратче е вътре в канала и се прави по индивидуална отливка на ухото - такъв е Virto на Phonak). Невидимите са за по-лека слухова загуба. Предимство на RIC е, че ако нещо се скапе рисийвъра, той може да се смени, апаратчето не се пипа. Освен това не всеки понася вътреканалните. Ето на мен ми направиха отливка за индивидуални дом-чета (шел-чета), за по-добър звук, но аз не се чувствам добре с тях и днес ги сменихме с един вид от стандартните. Индивидуалните са малко по-обемни, усещам ги доста осезаемо в канала и не мога да си представя, ако трябваше цялото апаратче да е вътре.

В иБей има Audeo B-90 Rechargeable на супер цени за чифт (нови), но мен този факт ме навява на мисълта, че нещо не е ОК. Може би тази презареждаща се батерия сдава багажа. Пък втора ръка аз не бих си купила Confounded

Аз избирах между Аудео В-70 за 3600лв.и Signia pure 5px 13BT за 3900лв. (3700+200 за блутут технологията). Да, брутални са цените, особено за два броя Tired Face Много умувах дали да не си остана без апарати, защото цял живот съм се оправяла и без тях, дали да не взема два по-евтини, но пък още от сега да купувам морално и технически остаряла технология.... въобще два месеца много умувах и накрая се прежалих. Дано имам късмет да ми служат вярно дълги години, че.... Притеснявам се какво ще се случва, като изтече гаранцията от 3 години и нещо се развалят - ще да отидат в боклука ли (на ремонт не подлежат)....???

Извинявам се за дългия пост - нали ми е наболял проблем, всяко мнение попивам и следя с интерес и споделям всички мои впечатления и терзания.

# 310
Аз се радвам, че можем да си поговорим! Нека да е дълъг поста.
А ти след днешната настройка как се чувстваш? По цял ден ли ги носиш? Близките ти усещат ли промяната, какво казват?
Радвам се, че можеш да си позволиш тези цени, защото за повечето са немислими.
Иначе това, което писах нагоре за цените е щателно проучено и става въпрос за едни и същи модели. Да не разводнявам обаче.
Мито на слуховите апарати няма, само ДДС 20%. Специално съм питала в Агенции митници. Но пак не е изгодно за нас, защото с няколкото посещения за настройка, евентуално и за гаранционно обслужване, сигурно ще надхвърли цената. И все пак не мога да си обясня защо един и същ модел апаратче основен клас, произведено в Европа тук струва 1050 лв, а при оторизирания официален представител в Индия, струва 298 долара.
И аз се чудих какво ще стане след 3 години примерно, ако си купя апаратчета  на изплащане. Защото иначе не мога. Колко е живота на тази машинка? Не вярвам да ги нося 10 години,макар да казват, че ако пазиш може.  И дали няма да е морално остаряло. Направо ...завърташ се в омагьосания кръг - заем, апаратчета и така до безкрай. В случай ,че иначе не можеш да си позволиш. Оф...

Последна редакция: чт, 12 окт 2017, 14:31 от Expect

# 311
  • Sofia
С тези апарати съм имала четири настройки (сега като се замисля):
1. когато ги тествах след Аудео, бяха перфектни и избрах тях, но бяха с леко занижена сила на звука и домчетата бяха стандартни най-малки и затворени
2. със сила на звука, която програмата предложи според моята аудиограма и същите домчета - стана прекалено силно, а и дясното домче ми правеше вакуум и решихме да направим индивидуални
3. с индив.домчета и намалена сила на звука - околни звуци перфектни и супер естествени, реч естествена, усилена, но някои мънкащи хора не ги разбирах, домчета - дразнещи Sad
4. (от днес) сменени домчета с полуотворени, за да не създават вакуум в канала, реч на околните усилена, собствен глас се чува малко по-силно заради по-плътно прилягащите домчета, околни звуци естествени

Проблемно ми беше дясното ухо - тесни са ми каналите по принцип и трябва да слагам най-малките домчета, а точно в дясното ухо прави някакъв вакуум. Сега с тези съм ОК, речта я разбирам (подслушвам децата, като си говорят на задната седалка докато шофирам), но не съм тествала в шумна среда (довечера в двора на училището като прибирам малката Wink )

Според това, което чета по форумите, хората си ползват апаратите с години и ги сменят по-скоро защото има вече по-модерни, а не защото старите им са спрели да работят. Друг е въпросът, че напоследък всяка по-нова техника е по-слаба от старата Sad Иначе, ако си чувам с тях 10 години и не излезе някаква нова свръхтехнология, няма да се притеснявам за морална остарялост и ще си ги нося. Може пък до тогава да измислят някакво лечение за неврита, цените на апаратите да паднат или нашият стандарт да се вдигне супер много GrinGrinGrin Факт е, че Отиконът, който аз гледах пред 2006, когато за първи път от ИСУЛ ми предписаха апарат, струваше 3000лв. още тогава и си бяха маса пари Sad

Лизинговите условия на банката с която Fonio работят са супер неизгодни. Други не съм гледала. Дано се измисли нещо в тази насока!

За носенето - нося ги по цял ден. Слагам ги сутрин, когато домочадието се събуди и ми е нужно да ги чувам по-добре и ги свалям вечер, преди да си легна. Естествено, като се къпя, ги свалям. Физически почти не ги усещам, освен когато сложа и слънчевите очила - доста неща ми се натрупват над ухото и имам чувството, че ушите ми клепват, иначе не ме дразнят. Понякога облекчението, когато ги сваля вечер е огромно Grin Потъвам в своя си тих свят и се чудя хората как живеят с толкова много звуци. Преди да сложа апаратите, не съм знаела колко много не чувам. Например цъкането на часовника на стената никога не ме е дразнило, защото просто не го чувах, нито птичката, която всяка сутрин в 6.00 каца на покрива на съседите и чурулика, хеле пък децата, каращи се в съседната стая. Мъжът ми вика - ти затова си спокойна, просто не чуваш много от нещата, които дразнят. Семейството ми се радва, че вече ги чувам - децата много се дразнеха, че трябва да ми повтарят по сто пъти нещо. Синът ми много мънка (мразя аз такива хора Rage), но сега вече го чувам - даже не могат да си прошепнат нещо тайно със сестра си Wink Физически нямам някакъв дискомфорт, освен понякога сърбеж, но това е нормално в началото докато каналът свикне с чуждото тяло.

Абе не е като да няма нищо, но често забравям, че ги нося, даже попипвам зад ушите дали са там, че ако загубя някой, ще изтръпна яко Persevere

# 312
Ехеее, супер звучи Simple Smile Радвам се за теб! Значи свикваш вече. Стискам палци да си ги ползваш възможно най-дълго и да не се налага да купуваш нови.
Колкото до мънкането и аз мразя, но то май тук всички ни дразни Simple Smile
Така...аз чакам да ми дойде денят за изследването, после ще видим накъде. Чета ви с интерес всички. Чак ми се иска на живо да се видим и да се надърдорим Simple Smile

# 313
Благодаря Ви, момичета, за всичко споделено.Нещата са доста по-комплексни, отколкото си ги представях.

Аз повече неща от вас научих, отлколкото от консултациите, на които съм била. За себе си съм си направила няколко извода, но още не съм стигнала до избор на апаратчета. Опитвам се, разбира се, да срявнявам сходни продукти.

Общо взето съм се спряла на  апаратче RIC (receiver in the channel), като на консултациите са ми казали, че съобразно моята аудиограма, трябва да си взема апаратче с минимум 8 канала, като колкото повече канала, толкова по-хубаво. Доколкото ми казват, едва ли не това е най-важното нещо, защото при повече канали могат да се направят по-фини настройки. Дотук добре. "Схванах",  както и това, че колкото повече канала, толкова по-високи цени. Обаче сега идва въпроса защо два апарата от хубави марки с по 16 канала са с толкова различни цени и наистина ли броят на каналите е най-важен (от техническите характеристики, иначе, разбира се и фината настройка е много съществена). Имате ли мнения по този въпрос?

Ето например:

PHONAK модел Audeo Q70 - 2 700 лв.
http://fonio.bg/store/sluhovi-aparati/visok-klas-sluhovi-aparati … k-model-audeo-q70

Siemens Orion RIC 1 600лв.
Oтново високият клас апарати, този път на Siemens
https://shop.sonioton.com/bg-product-details-15.html

Starkey 3 Series i110 - 1 500лв
http://www.sluhoviaparati.com/?product=3-series-i110

И сега  Starkey Muse s 24 канала, ако не бъркам, че това по памет го казвам, с 24 канала е 2 300лв.

Извинявам се, ако задавам тъпи въпроси, но те са породени от това, че (както може да се предположи), на консултациите по фирмите, никой не казва и дума за продукти на други фирми. А на мен не ми е достатъчно популярното обяснение във фирмите, вносители на Phonak, че тези апарати  били "Мерцедесът" при слуховите апарати. Съвсем между другото,  не смятам, че Мерцедесът превъзхожда технически много други по-малко известни марки автомобили Wink

# 314
Здравей отново, Ерин! Simple Smile Ще ти кажа моето мнение, до което стигнах, четейки освен наши и чужди форуми, както и след няколко консултации във фирми за слухопротезиране (колко грозна и неточна дума). Няма нужда да добавям, че не е професионално мнение, но ще го споделя, защото сама стигнах до тук. Страшно оскъдна е информацията, дори и при специалистите.
Многото канали са хубаво нещо, но не и твърде многото, поради трудната настройка и още ред причини. 10-12-14 (най-много) канала е оптимална опция.Това според един американски аудиолог.
 Колкото пъти питам във фирмите какво точно ги прави специални слуховите апарати с твърде много канали - ами по-добре ще чуваш ми казват и по-лесно и фино  ще ги настроим. Не ме устройва мен този отговор, защото нямам чак такава слухова загуба, аз имам нужда само от малко увеличение в говорните честоти, но както и да е. Личния ми опит и проби показа следното:
Както споменах, аз имам проблем само в говорните честоти, звуците от околната среда ги чувам. Поради което предположих, че не ми трябват кой знае колко канали. Обаче с 8  канала нещата не изглеждат никак добре. Усещането ми е като за звуков коридор, като фуния към говорещия в ляво и/или дясно от мен, но не и срещу мен. Звуците от околната среда ми се отрязват и не ги чувам. Това е голям проблем и съм сигурна, че ще ми причини още слухова загуба. Споделих това със специалиста, поради което ми бяха препоръчани с повече канали, разбира се на много по-високи цени, които лично аз не мога да си позволя.
Значи според мен, изхождайки от моят си случай, всичко е направено за пари. Не може да ми се отрязват звуците, които чувам, за да бъда принудена да си ги върна обратно с модел от по-висок клас. Ако не го направя, ще загубя и звуковите честоти, с които нямам проблем. Защо не може с апаратче с 8 канала на прилична цена, да бъде покрита една такава неголяма слухова загуба?! Просто стоя и си разсъждавам...,
Ако приемаш съвети, просто ходи и опитвай, докато наистина не се почувстваш идеално. Пробвай с 8, 10, 12 и т.н. канала, убеди се, че не ти се отрязват звуци, които не са ти проблемни. Просто при всеки е индивидуално, за това най-добре е да пробваш, докато стигнеш до това, което ще те устройва без никакъв компромис в звука.

Общи условия

Активация на акаунт