Съфорумки с намален слух - да се запознаем :)

• 164 625
  • 1 951
  •   1
Отговори
# 315
  • Sofia
Eryn  е показала стари слухови апарати, чиято цена сега е ниска, защото след тях са излезли 2-3 и повече нови модели. Сименс вече са собственост на Sivantos и се казват Signia (от 2016 насам). Показаният апарат май е от стария собственик Rolling Eyes Audeo Q(quest) е базиран на най-старата платформа на Фонак. След нея те са създали V (venture), а от 2016 насам имат и най-нова B (belong). Не знам за точно тези апарати колко са стрували, когато са излезли на пазара, но мой приятел е с вътреканален от преди 5 години. Тогава го взе за 3 и нещо, сега същият нов струва хиляда и нещо - цените им падат като на телефоните Grin

Ето тук в performance level  може да се види какви допълнителни черти, освен каналите, имат апаратите от различните класове при Phonak.

Тук на features се виждат съответните характеристики при Signia.

Предполагам, че и за други марки апарати може да се намери тази информация.

Аз също си мислех дали с висок, а не премиум клас апарат, не си орязвам възможностите за настройки. Бих искала най-доброто, но цените са направо непосилни, а за 90 на Phonak четох, че има предимство пред 70 за хора с активен живот в шумна среда (, какъвто моят не е). Реших все пак, че съм избрала някакъв оптимум.

Когато пробвах Audeo B Direkt - най-новият апарат на Phonak  с вграден блутут, се оказа, че този демо апарат е лишен от някои фини настройки, които Аудеото си има. Това създаде затруднения на аудиолога при изчистването на нещата, които мен ме дразнеха. Усети се тази липса.

Трябва да се пробва, момичета - с три различни апарата, чувах различно. С моите си с 5 различни настройки (петата от вчера - наложи се), пак е различно. Като цяло моето впечатление, което мисля, че е горе-долу характерно за двете марки е, че с Фонак чувам много отчетливо, ясно, но и по-остро, осезаемо, че имам aid Wink Със Сигниа чувам много естествено, даже питам мъжа си дали той не ми говори по-силно или наистина апаратите работят така добре. Все още ги преценям в различни ситуации - днес в колата работеше радиото, детето говореше зад гърба ми и ММ до мен - смесваха ми се, еднакво силно ги чувах. В шумна среда (училищен двор, Джъмбо), с различните настройки се е случвало понякога да не чувам събеседника, а всички останали звуци повече от него или пък да чувам тези, които си говорят в съседство, но не и човека до мен.

Фонак има бърз процесор - улавя звук, разчита го, насочва микрофоните натам. Също и се наглася според звука. На моменти се усеща това - един глас звучи глух, в следващият момент става доста писклив. Има и едни ups and downs  - не мога да опиша точно - една и съща реч звучи като с амплитуда - силно/тихо. За по-дълбока слухова загуба или за определени честоти Фонак е по-добрия избор, защото звуците са по-остри.

Сигниа прави всичко това, но по-плавно, по-меко. Понякога речта остава неразбираема. Вчера правихме точно това - Невена, която е страхотен аудиолог, буква по буква ме тества зад гърба ми и ръчно променя настройките на апаратите, за да хващам звуците, които са в различен говорен диапазон. С Фонак не сме си "играли" толкова, защото избрах Сигниата, но съм сигурна, че и с него може да се постигне тази мекота. Още повече, че във Фонио си имат много опит точно с Фонак.

Съжалявам, че говоря само за тази фирма и тези две марки, но само тях съм пробвала и споделям детайли. Може би в началото, преди два месеца съм имала ентусиазъм да пробвам и други, но да ви кажа - сега да ме накара някой, едва ли ще започна с други от начало - аудиограми, тестови, постоянно заслушване, започваш да се чудиш чуваш ли, ушите ли ти свирят, по-остро ли е, по-добре ли беше предната настройка... чудо Confounded

Последна редакция: нд, 15 окт 2017, 07:57 от aniK

# 316
Страхотно ревю, АниК!
Благодаря!
 Да, много трудоемка се оказа тази работа и аз също нямам желание да пробвам вече каквото и да било.
Мисля, че добре правиш да споделяш впечатленията си от фирмите. Моето мнение е също такова, че Фонио са една крачка напред, поне в обслужването като цяло. Иначе конкретно за момичето, което обслужва мен - не съм доволна никак . Ето сега разбирам колко е сложно по принцип да се настрои добре, колко търпение трябва, колко професионализъм. А моята консултантка каза, че за първи път ѝ се случва подобно нещо - един вид съм ужасно странен и претенциозен клиент.
Ако стане така, че след крайната диагноза трябва отново да се върна за апаратче, ще избера друг аудиолог.
Бъдете здрави, момичета! Simple Smile И пишете, ако се сетите нещо или просто искате да споделите нещо ново!

# 317
Мами, забелязах, че доста от вас са споделили, че загубата ви на слух се дължи на неправилна антибиотична терапия в детството си. Бихте ли споделили имената на антибиотиците, с които сте били третирани и са довели до частична или пълна загуба на слуха?

# 318
  • Варна
Гентамицин има такова действие. Сега мисля, че вече не се използва или само ако е крайно наложащо.

# 319
Мами, забелязах, че доста от вас са споделили, че загубата ви на слух се дължи на неправилна антибиотична терапия в детството си. Бихте ли споделили имената на антибиотиците, с които сте били третирани и са довели до частична или пълна загуба на слуха?

Много са. Гентамицин първо, Стрептомицин, Амикацин. Бъдете внимателни и проучвайте, ако завършва на "цин".
Трагично е, че все още се изписват и използват, без да се предупреждава.Направо престъпно, бих казала, при положение, че има толкова много антибиотици, които не са ототоксични.

Габи, предписват го и гентамицина, дори и при деца. Rage Нашият личен лекар го изписа на ампула за детето ми, заради стомашен вирус...Мен пък ме лекуваха с инжекции гентамицин от синузит.Triumph Преди да знам, че това може да ми навреди.

# 320
  • Варна
Expect, не знаех, че все още го обичат толкова много.... Аман от антибиотици.

# 321
Потвърждавам за Гентамицин, Тубоцин, мисля Бисептол също, на мен са ми били изписани преди 3-годишна възраст. Аудиограмите показват 55-60дцб при мен и на двете уши.

aniK, и аз искам специално да ти благодаря за старанието и информацията, която ни представяш тук така старателно!

Последна редакция: вт, 17 окт 2017, 08:59 от Saudadе

# 322
Благодаря ви, за информацията! Според моите проучвания и наблюдения, в България масово се предписват макролиди като широкоспектърни антибиотици при съмнения (не винаги доказани) за инфекции на дихателните пътища (тип сезонни, грипоподобни), без да се има предвид дългият списък с нежелани странични реакции, за разлика от западните страни, където първи медицински избор на широкоспектърен антибиотик са пеноцилиновите антобиотици, по-конкретно - амоксицилин.

Вашата темичка бях започнала да я чета преди време и просто ме заинтригува това за антибиотиците, които причиняват глухота и някакси ми остана запечатано в главата. И точно преди седмица на мен ми бе предписан азитромицин, поради кашлица с парене и сърбеж в областта на гърдите, с придружаващ синузит и ринит. Азитромицинът и сем. са силни антибиотици. Една таблетка азитромицин се изхвърля от тялото едва след 68 часа - смятайте колко е концентриран! След колебание от моя страна, все пак, реших да проведа назначеното "лечение", понеже естеството на работата ми изискваше да се справя с кашлицата незабавно. За трите дни, в които трябваше да приемам азитромицин не остана нежелана реакция, която да ме сполети (изкл. сърдечно-съдовите). Не съм предполагала, че може да съществува такова неразположение от прием на антибиотик, тъй-като до сега не ми се беше налагало да "се консултирам" с личен лекар в България. Най-притеснителната реакция беше това заглъхване на ушите, придружено от някаква странна болка между ухото и челюстта, която не ми позволяваше да си затварям устата или да я отварям на цяло. Веднага се сетих за вашата темичка и ми светна "червената лампичка", въпреки това, довърших целия тридневен курс. Сега, 5-ти ден след последния прием на азитромицин все още усещам заглъхване на ушите и тази странна болка някъде между ухото и челюстта (малко по-слаба от колкото по време на 3-дневния прием на антибиотика). Мислех си и се надявам, че тези "бонуси" трябва да изчезнат постепенно, но сега като ви прочетох отговорите, се постреснах. Смятам, че някакъв нерв е засегнат (е бил възпален и травмиран) и мисля тази седмица да посетя УНГ за мнение.

# 323
  • Sofia
amy_nka ,  може и да се филмираш излишно заради това, което си чела, но ако мислиш, че има проблем, отивай ас по-скоро на УНГ. Според това, което съм чела, ако нервът е увреден, трябва да се реагира до 24часа. Възможно е ушите ти да са заглъхнали и от болестта. Искрено се надявам да ти няма нищо!

При нас може би е наследствен този проблем с глухотата - баща ми е глух, неговата майка също беше. И при трима ни проблемът се е усетил след 20-годишна възраст. И все пак баща ми твърди, че най=вероятно е получено в резултат на неизлекувана вирусна инфекция. Не знам с какви АБ съм лекувана като малка, но със сигурност съм пила Бисептол - това поне помня.

# 324
amy_nka, заглъхването на ушите често е резултат от хремата, тъй като се нарушава вентилацията в евстахиевите тръби. Можеш да провериш дали всичко е наред, като си запушиш носа и надуеш бузите.Стига да не си хремава още обаче, защото ще закараш секретите точно там. Ако лесно изравняваш налягането (изпукват ти ушите), значи не е от евстахиевите тръби. А засягането на нерв е доста по-различно усещане. Тогава няма заглъхване, но не чуваш някои звуци, а в 99% от случаите има и шум в ушите.
Въпреки това, ако усещаш нещо некомфортно, отиди да те види УНГ. Навременната реакция обуславя успешния резултат от лечението.

# 325
  • тук-там
Уфф...скъса ми се накрайника...там където тръбичката се съединява с ресивера. При изваждане, уж леко, както винаги, но...
 Много кофти.  ooooh!
Някой правил ли е ремонт на апарат - към Фонио. Купувала съм си нов ресивер, защото ми трябваше за ляво ухо, а имах за дясно само. Сега пак ли нов?
Някой купувал такова чудо онлайн, че във Фонио струва 150лв....

# 326
  • Sofia
Уф, супер неприятно !!! 😫Аз веднага го видях това като слабо място и пистах какво правим, ако се скъса - мисля само кабелчето (тръбичката) се сменя. Дано съм запомнила правилно !!! Обаче цена не помня, но няма да е 150лв. Такава е цената на рисийвъра - това го помня. Той се сменял на година-две. Звъни утре и пиши да кажеш какво става!

Аз пък сънувах, че съм влязла с тях в басейна да плувам - кошмааар 😱

Какви батерии купувате? Понечих да поръчам от Амазон, но за повечето от най-продаваните има и положителни, но има и много коментари, че издържали по 2-3 дни. Тези на Фонак ми издържат 7-8 дни с активно ползване на блутута, а той доста харчи. В Амазон са на половината на цената тук, но ако има и други добри бюджетни, дайте линк или име моля!!!!

Последна редакция: нд, 22 окт 2017, 06:56 от aniK

# 327
O, много е неприятно това Sad И аз си ги мислех тези неща, като ходих да гледам апаратите. Много ангажиращо, ама какво да се прави, като няма друг начин. Понякога стоя и си мисля - за тия пари това нещо трябваше да е много различно от стандартния слухов апарат, трябваше да някакво супер технологично изобретение, да не го мислиш толкова, да се самонастройва, да не е толкова уязвимо, да го сложиш и да забравиш, да спиш с него и т.н. А то какво - фирмите разработчици са стигнали до под кривата круша. Екстрите не го правят нещо кой знае какво. Ей, да не се засегне някой, просто си водя вътрешни монолози , защото не съм очарована от развитието и напредъка :/
А вие момичета как се чувствате в шумна обстановка с апаратчетата? Онзи ден бях на едно събиране в голяма пицария, имаше много деца, беше шумно и само като си представих, какво ще е ако съм с апаратчетата там, ми стана лошо. :/

# 328
  • Sofia
Expect,  точно вчера си го говорихме с моя мъж - не може това нищо и никакво си нещо да струва толкова пари. Имаме си свои разсъждения за това... За пазенето си права, аз яко им треперя. Свикнах им и не ги усещам изобщо като нещо чуждо, та от време на време попипвам дали са там Confounded

В шумна среда моите се държат доста добре - изолират околния шум и насочват микрофоните към говорещия. Когато прочетох поста ти бях в пицария, пълна с деца. Вярно, без апарати щеше да си ми е по-добре да не чувам врявата около мен, но нямаше да чувам и говорещите на моята маса Satisfied На улицата, в училищния двор ми е доста шумно, но говорът се отличава добре. Единствен малък проблем имам, когато няколко души наблизо говорят едновременно - чувам ги еднакво силно и понякога е объркващо кой точно ти говори.

Хубавите слухови апарати сами се настройват според средата (самообучават се), имат потискане на околния шум, разговор в шумна среда и т.н. На моите сме сложили 4 програми, които мога да сменям от приложението на телефона или от копчето на единия (универсална, ТВ, HD music и Outdoor). В различните програми шумовете звучат по различен начин. Освен това има и насочване на микрофоните от приложението - може да обхващат 360 градуса, мога и да стеснявам този обхват до пряко насочен към събеседника отсреща и наоколо всичко друго заглъхва. Пробвала съм ги - действат.

# 329
Благодаря ти за отговора! Радвам се, че се чувстваш ОК с тях. Simple Smile
И ние у нас си имаме свои разсъждения и знам, че тези цени са много прекалени, но това е положението, за съжаление. И уви, не само тук, а навсякъде по света. Индустрия...
Колкото до хубавите слухови апарати и самонастройките, наистина една голяма част от хората не могат да си ги позволят. Но имах и нещо друг предвид - за тези пари, би трябвало просто човек да не се занимава, нито с приложения, нито с нищо. Напълно
 самоадаптиращо се устройство. Чудя се как в 21 век няма все още такова, или има, не знам, но със сигурност ще е само за много богати хора. Ядосвам си се, честно и рипам срещу вятърните мелници Wink И знаеш ли кое ме е яд също - ето ти казваш, че можеш да разширяваш и намаляваш обхвата на микрофоните до 360*, което е хубаво и е крайно необходимо. Но защо не ги правят всички така не разбирам? Защо изобщо отрязват обхвата на микрофоните, след като целта е да чуваш като здрав човек? Аз точно от това се чувствах зле - че с устройство за ок. 2000 лв, ми се отрязва звуковия обхват, така, че да чувам като в тръба и съответно, ако искам повече обхват, трябва да кихна поне още толкова. Егаси индустрията! Ми 2000 лв малко ли са...умножено по две...:/ Продължавам да си разсъждавам, че е ужасно несправедливо и недомислено, мърморя си, но полза няма. Дано разработчиците поемат най-после в друга посока, но за жалост светът ни е материален и всичко се прави  за пари...
Много силно се надявам да може да се оперира и при мен, защото просто цялата ми същност се съпротивлява срещу тази недомислица и огромна финансова тежест .

Общи условия

Активация на акаунт