Съфорумки с намален слух - да се запознаем :)

• 173 022
  • 1 951
  •   1
Отговори
# 945
Принципно е така. Достатъчно е, финансово по-леко е, но не е същото. По-добре 2 апарата среден клас, отколкото само един от висок клас.
Най-добре е да обсъдите всякакви варианти в центъра.

# 946
  • София
Най -вероятно смятат от аудиограмите , че няма да чува с другото. Но трябва да опита иначе няма как да знае . Все пак при аудиограмите си стресиран и не се знае колко са точни. Аз лично всеки път съм под ебати стреса а ги правя от 30г. Проба му  майката . Но финансово да..натоварващо е. Но винаги трябва да се обсъди и пробва.

# 947
Имам час за избор и тест на апарати в понеделник.
Казаха ми, че мога да мина с една слушалка, но тя ще е на здравото ухо?
Така ли е?
Странно ми се струва..

По принцип може и много лекари го казват. Но ти ще усетиш сама разликата. Помоли да пробваш два апарата, за да направиш съпоставка. Бинауралното чуване е много по-пълно, реално и естествено. И много по-приятно. Simple Smile
А също така болното ухо няма да получава никакви стимули, съответно и сигналите към мозъка ще намаляват, а това не е добре.
Аз не го разбирам това, да слагаш да здравото ухо апарат, за да стимулираш болното?! Никаква логика не виждам в това и не мога да си го обясня.

Да кажеш после какво е станало и какво са ти препоръчали.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2020, 18:28 от B.V*

# 948
  • в кукувиче гнездо
Здравейте, момичета. Искам да дподеля за своя проблем, защото не знам какво става с ушите ми. на 1 юли сутринта се събудих от нищото с напълно заглъхнало ляво ухо, чак свят ми се виеше, чувствах се като под вода. Много се уплаших, защото с обикновена прозявка и дъвчене на дъвка ухото не отглъхна. Минаха няколко часа, докато се пооправи. И от там ми започнаха мъките. Ушите ми започнаха да глъхнат, но някак силно навътре ги усещам. Разчекнах си чинето да си отварям устата, за да се пооправят, прецаках си дясната става. Първо ходих на обикновен УНГ - диагноза запушена евстахиева тръба, без никаква загуба на слух. Предписаха ми либрето + капки за нос с кортикостероиди. Оправих се за извстно време, но една сутрин пак се събудих със заглъхнало ляво ухо. В същото време дясното го чувствах, като удебелено, сякаш нещо има вътре, но по никакъв случай не чувствах да не чувам. Появи се и шум в дясното ухо, който ме докарва до лудост. Отново отидох на УНГ в ИСУЛ при Широв. При направени аудиограма и тимпанометрия той смята, че имам отосклероза - дясното ухо според него е много зле, показвала то тимпанометрията, звукът се връщал ми каза или нещо такова. Но не е сто процента сигурен, че е отосклероза. Нямам никаква загуба на слух, единствено имам лека непроходимост в ухото в ляво. Предполагам заради глъхненето. Нищо не ми изписа Широв, отхвърли запушена евстахиева тръба и ме прати да пия джин. Обаче аз имам дискомфорт в ушите, чувам, но ги чувствам леко глъхнещи, сърби ме, болят ме леко, дясното шуми леко от както пия гинкобилоба. Вече не знам какво да правя, лудите ме хващат, не се чувствам комфортно. Като си издухам носа и ушите веднага заглъхват. Има ли и други с такъв проблем? Дали е отосклероза, евстахиева тръба, възпаление на средното ухо, кохлеарен неврит.... Моля ви пишете. В понеделник имам отново час за унг да видим какво ще каже той. Но трябва ли да чакам да почна да оглушавам, че да се направи нещо и да си върна комфорта на ушите?

Последна редакция: пт, 09 окт 2020, 13:04 от lechugitka

# 949
Здравейте, момичета. Искам да дподеля за своя проблем, защото не знам какво става с ушите ми. на 1 юли сутринта се събудих от нищото с напълно заглъхнало ляво ухо, чак свят ми се виеше, чувствах се като под вода. Много се уплаших, защото с обикновена прозявка и дъвчене на дъвка ухото не отглъхна. Минаха няколко часа, докато се пооправи. И от там ми започнаха мъките. Ушите ми започнаха да глъхнат, но някак силно навътре ги усещам. Разчекнах си чинето да си отварям устата, за да се пооправят, прецаках си дясната става. Първо ходих на обикновен УНГ - диагноза запушена евстахиева тръба, без никаква загуба на слух. Предписаха ми либрето + капки за нос с кортикостероиди. Оправих се за извстно време, но една сутрин пак се събудих със заглъхнало ляво ухо. В същото време дясното го чувствах, като удебелено, сякаш нещо има вътре, но по никакъв случай не чувствах да не чувам. Появи се и шум в дясното ухо, който ме докарва до лудост. Отново отидох на УНГ в ИСУЛ при Широв. При направени аудиограма и тимпанометрия той смята, че имам отосклероза - дясното ухо според него е много зле, показвала то тимпанометрията, звукът се връщал ми каза или нещо такова. Но не е сто процента сигурен, че е отосклероза. Нямам никаква загуба на слух, единствено имам лека непроходимост в ухото в ляво. Предполагам заради глъхненето. Нищо не ми изписа Широв, отхвърли запушена евстахиева тръба и ме прати да пия джин. Обаче аз имам дискомфорт в ушите, чувам, но ги чувствам леко глъхнещи, сърби ме, болят ме леко, дясното шуми леко от както пия гинкобилоба. Вече не знам какво да правя, лудите ме хващат, не се чувствам комфортно. Като си издухам носа и ушите веднага заглъхват. Има ли и други с такъв проблем? Дали е отосклероза, евстахиева тръба, възпаление на средното ухо, кохлеарен неврит.... Моля ви пишете. В понеделник имам отново час за унг да видим какво ще каже той. Но трябва ли да чакам да почна да оглушавам, че да се направи нещо и да си върна комфорта на ушите?

Поставянето на диагноза понякога изисква време.
Почакай да те прегледат, а ако трябва отиди и за още едно мнение. Вариантите за подобни проблеми са много.
Колкото за отосклерозата - при нея поне има вариант да се оправиш с операция, за разлика от неврита, но не бързай със заключенията. Отиди си на лекар и направи всички необходими изследвания.
Иначе оплакванията ти са подобни и на тези при лоша проводимост на евстахиевите тръби.

А пък за аудиограмите при лекарите направо не ми се коментира. В България не знам защо, но ги правят само до 8000 Hz (че и по-малко понякога). Казват "нямаш проблем", но реално може да имаш в по-високите честоти, които не ги отчитат. А те са важни, за да се засече има ли някъде нещо нередно, което може да доведе до по-голям спад по-късно. Също така забелязах, че казват нямаш проблем, до момента, в който слуха ти е социално адекватен. Това се случваше при мен дълги години. Нервна почва, не знам си какво, а слухът ми си е падал постепенно.

Успех и не се шашкай, за всичко се намира решение! Simple Smile

# 950
  • в кукувиче гнездо
Точно това усещам - налягането не се изравнява добре. А аз съм с ринит, който си е почти целогодишен. Ще потърся алерголог, много благодаря. Слагах си кортикостероидни капки и наистина бях добре с тях, но ги ползвах само 10 дни. Ще взема да направя още един курс. Точно дясната ноздра, където ухото заглъхва е по-проблемна. Направо вадя от носа гъсти гнойни секрети, без да имам хрема.
Дано не е отосклероза. Може ли да ми кажеш какви бяха симптомите при теб.

# 951
  • Варна
Точно това усещам - налягането не се изравнява добре. А аз съм с ринит, който си е почти целогодишен. Ще потърся алерголог, много благодаря. Слагах си кортикостероидни капки и наистина бях добре с тях, но ги ползвах само 10 дни. Ще взема да направя още един курс. Точно дясната ноздра, където ухото заглъхва е по-проблемна. Направо вадя от носа гъсти гнойни секрети, без да имам хрема.
Дано не е отосклероза. Може ли да ми кажеш какви бяха симптомите при теб.

Съвет от мен - намери начин да си овладяваш алергичния ринит. Антихистамините и кортикостероидите са временни решения и обикновено след като се спрат организма реагира много повече към алергена. Личен опит, просто. Simple Smile Сериозно обърни внимание на това нещо. Отделно щом имаш гнойни секрети не е добре това. При ринита секрета е гъст, но бистър, прозрачен.
Смени УНГ доктора.

Отосклерозата изобщо не е страшна, стига да се диагностицира навреме. Симптомите са просто загуба на слух, като чуваемостта в шумна среда е по-добра, защото има повече трептене на звука.
Отосклерозата е вкостяване на стремето в средното ухо - то не трептеи и звука не достига до мозъка през тъпанчето.

# 952
Здравейте, момичета!
Имам въпрос към тези, които носят апарати:
Има ли го при вас усещането, че слухът ви е паднал още, откакто сте с апаратите? Знам, че мозъкът ни заблуждава за това, но на моменти много се притеснявам. Има ситуации, в които сякаш не съм както преди апаратите. 

# 953
Здравейте, момичета!
Има ли го при вас усещането, че слухът ви е паднал още, откакто сте с апаратите? Знам, че мозъкът ни заблуждава за това, но на моменти много се притеснявам. Има ситуации, в които сякаш не съм както преди апаратите.  
Той рано или късно ще падне още, особено с напредване на възрастта. Поне не се тормози да го мислиш излишно.
Мозъкът заблуждава, така е. Разликата със и без апарати не е малка.

# 954
Здравейте, момичета!
Той рано или късно ще падне, особено с напредване на възрастта. Поне не се тормози да го мислиш излишно.

Е, не го мисля кой знае колко. Въпросът е да не се случва твърде бързо, а точно това ми е усещането.
 Дали го има и при вас това, дали е нормално самото усещане се чудя, или да правим пак аудиогарами.
Не, че нещо ще се промени с тях, освен да се стресирам още.

# 955
При едни бързо, при други по-бавно. Когато се случи, ще го усетиш по самите апарати, настройките няма да ти пасват, както досега.
Не бързай с новите изследвания и излишния стрес.

# 956
  • Варна
Съгласна съм с Linofrina. Аз нямам това усещане. По скоро усещаме дискомфорта, когато сме без тях, тъй като се привиква на лесното Simple Smile

# 957
  • Поморие
Здравеийте и от мен! Съвсем нова съм в темата, защото открихме реално проблема преди седмица и още не съм наясно. Всъщност той проблемът си е бил в мен от бебешките години, но не съм го смятала за толкова сериозен до  този месец, след започването ми на работа в хранителен магазин и общуването с хора (особено с маски на лицата) . Mask  Sweat Smile От малка не  чувам някои думи и звуци както трябва. Хората ми говорят едно, аз чувам съвсем различни неща. Много комични ситуации сме имали още в тригодишната ми възраст, когато съм пеела песните така, както ги чувам. (Лили иванова  - Два пъти смъртта не пуска никого. Аз - Баба ти смъртта не пуска) Сега си връщам лентата назад как в училище ми подсказваха и учителя чуваше, а аз чувах шепота, но не  го разбирах, ама изобщо. Чувам - тембър, сила на гласа, но не мога да разчленя говора. Адски некомфортни, нелепи и излагащи ситуации. В същото време страхотен музикален слух - пеене, свирене по слух и т.н. Реших най-накрая да потърся помощ, отивайки на доктор за рутинно  промиване на ушите. Той погледна и каза, че ушите са чисти, но вижда срастване на двете тъпанчета. Изпрати ме на аудиограма, коятосе оказа обърната (нискочестотна глухота) и показа проблем във вътрешното ухо в следствие на прекарана инфекция и ползване на отоксични антибиотици, като пеницилин или гентамицин. А аз на година и половина съм карала тежка скарлатина и е било забранено в дома ни да влизат външни хора. Явно проблемът се оказва много стар, но вече с напредването на възрастта, нещата ще започнат да се задълбочават. Днес минах втора консултация. Слухопротезистът малко се усъмни в аудиограмата ми и направи нова, която показа същото. Satisfied Мнението е, че трябва да съм с два апарата, за да се чувствам комфортно, но  ми каза, че на първо време може и с един, защото два апарата от среден клас са си разход. Пак ще го мисля, може и двата да ги взема  заедно, но най-важното е , че вече направих първи постъпки и ще кандидатствам за отпускане на помощ от социалните . Разбрах, че са 480 лв са работещи и осигурени лица. Това е за сега. Ще пиша за развитието и за съвети при свикването. Разбрах, че настройката трябва да е много фина, още не знам какво ще ми предложат, тепърва ми предстои.

Последна редакция: чт, 22 окт 2020, 16:59 от gerimeri

# 958
Как сте, дами? Simple Smile
Не сте писали скоро.
Свиквате ли с новите аксесоари? Simple Smile

# 959
  • bulgaria
Аз съм бясна. Сума пари набих за нов апарат(oticon opn S) и в крайна сметка се оказва,че не е по добър от стария.
Уж многоканален, незнам си кво, самонастройвал се един месец..грънци. Яд ме е ☹️

Общи условия

Активация на акаунт