Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се справяте с трудностите при чуване и каква е вашата професия?
Какви са вашите преживявания със слухови апарати и кои марки ги препоръчвате?
Какви са вашите преживявания с кохлеарни импланти?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се справяте с трудностите при чуване и каква е вашата професия?
-
Какви са вашите преживявания със слухови апарати и кои марки ги препоръчвате?
Форумът предлага различни марки слухови апарати, като Phonak, Oticon и Widex. Потребителите съобщават, че изборът на модел зависи от индивидуалните нужди и бюджет. Освен това се споменава, че за да получите наистина работещ апарат, може да се наложи доплащане над сумата, която ще бъде отпусната от социалните служби.
-
Какви са вашите преживявания с кохлеарни импланти?
-
Каква е практиката за раждане при жени с увреден слух?
-
Как се справяте с ежедневните предизвикателства и какви са вашите преживявания?

От малка не чувам някои думи и звуци както трябва. Хората ми говорят едно, аз чувам съвсем различни неща. Много комични ситуации сме имали още в тригодишната ми възраст, когато съм пеела песните така, както ги чувам. (Лили иванова - Два пъти смъртта не пуска никого. Аз - Баба ти смъртта не пуска) Сега си връщам лентата назад как в училище ми подсказваха и учителя чуваше, а аз чувах шепота, но не го разбирах, ама изобщо. Чувам - тембър, сила на гласа, но не мога да разчленя говора. Адски некомфортни, нелепи и излагащи ситуации. В същото време страхотен музикален слух - пеене, свирене по слух и т.н. Реших най-накрая да потърся помощ, отивайки на доктор за рутинно промиване на ушите. Той погледна и каза, че ушите са чисти, но вижда срастване на двете тъпанчета. Изпрати ме на аудиограма, коятосе оказа обърната (нискочестотна глухота) и показа проблем във вътрешното ухо в следствие на прекарана инфекция и ползване на отоксични антибиотици, като пеницилин или гентамицин. А аз на година и половина съм карала тежка скарлатина и е било забранено в дома ни да влизат външни хора. Явно проблемът се оказва много стар, но вече с напредването на възрастта, нещата ще започнат да се задълбочават. Днес минах втора консултация. Слухопротезистът малко се усъмни в аудиограмата ми и направи нова, която показа същото.
Мнението е, че трябва да съм с два апарата, за да се чувствам комфортно, но ми каза, че на първо време може и с един, защото два апарата от среден клас са си разход. Пак ще го мисля, може и двата да ги взема заедно, но най-важното е , че вече направих първи постъпки и ще кандидатствам за отпускане на помощ от социалните . Разбрах, че са 480 лв са работещи и осигурени лица. Това е за сега. Ще пиша за развитието и за съвети при свикването. Разбрах, че настройката трябва да е много фина, още не знам какво ще ми предложат, тепърва ми предстои.