Съфорумки с намален слух - да се запознаем :)

• 164 565
  • 1 951
  •   3
Отговори
# 1 860
  • София
Аз записвам прегледите на майка ми в Ототон през онлайн формата им, като давам нейните имена и моя телефон за контакт. Но според мен е добре да се иде първо на лекар, после в център за слуха.Предполагам, че и за лекар няма проблем някой друг да запише час.
Нямам идея за Пловдив, аз я водя в Ототон на Йерусалим в София. Много съм доволна от дамата там. Направиха аудиограма на майка ми миналата година, цената беше мисля 30 лв. Не се плащаше допълнително за консултацията. Имаше 2 седмици пробен период за носене на апаратчетата.
Иначе и аз купувах от Лидл, допълнително майка ми преди около 3 години беше доплатила към 150 лв за някакви апарати, които Здравната каса частично плаща, но и те  вършеха никаква работа. За да има смисъл, трябва да се настроят индивидуално според аудиограмата.
Относно среден клас какво имате предвид - поне на Фонак базовия клас, не най-евтините, излязоха около 2000 лв преди 1 година.

# 1 861
  • Добрич
steli4ka s, всяка фирма ще направи аудиограма и ще препоръча слухов апарат. Това им е бизнесът.

Посещението при лекар ще бъде с преглед и ще уточни причината за слухозагубата. Например може да има тапи от ушна кал и да се размине само с промивка. Аудиограмата се заплаща отделно.

Освен това даже и за пенсионери от здравната каса отпускат парична сума за слухов апарат. Трябва да се мине комисия за слухопротезиране  с резултатите от прегледа .  

После във фирмата ще  приспаднат съответната сума от цената на апарата.

Действително цените на хубавите слухови апарати са изключително високи. Писала съм и преди, СтарФючър Аудиолоджи са с чудесно съотношение цена/качество и имат офис в Пловдив.

Офиси

Инвестицията си струва, само ако сте убедена, че баща Ви ще носи апарат. Познавам няколко човека, повечето пенсионери,  които имат закупени програмируеми слухови апарати и не ги ползват.

Сравнението с апаратите в хипермаркетите е неуместно. Както вече са отговорили  програмируемият слухов апарат се настройва индувидуално, според аудиограмата.

# 1 862
Здравейте, след 7 години и диагнозата отосклероза малко чудене, ковид и втора бременност  преди два дни се оперирах. Искам да попитам тези, които са се подлагали на операция как протече следоперативния период? Имам едно цъгъркане в ухото, което ме подлудява. Виенето на свят понамаля, но все пак колко време продължи при вас. Оперира ме проф. Лолов

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 15:16 от InkaBT

# 1 863
Здравейте, след 7 години и диагнозата отосклероза малко чудене, ковид и втора бременност  преди два дни се оперирах. Искам да попитам тези, които са се подлагали на операция как протече следоперативния период? Имам едно цъгъркане в ухото, което ме подлудява. Виенето на свят понамаля, но все пак колко време продължи при вас. Оперира ме проф. Лолов
Не пийте алкохол поне седмица.

# 1 864
  • тук-там

Изчакай свалянето на тампона.  За виенето на свят - поне 4-5 дни ме държа. Не ставай рязко. И гледай да кихаш с отворена уста.
Браво, че си се решила. От тук нататък само по-добре ще е.

# 1 865
Marion и Вела,
Благодаря Ви! Започвам да се ориентирам в ситуацията. Ще се опитам с тези доводи пак да поговоря с него да отиде при лекар първо.
Не разбрах базовия модел апарат Ототон, 1 бр ли е към 2000 лв?

# 1 866
  • София
На Фонак двата бяха около 2000 лв. т.е. единия е към 1000.

# 1 867
Доста са променени цените сега. Почти 2 хиляди излиза единия.

# 1 868

Здравейте!
Може ли да споделите в коя точно клиника сте ходили и къде в България. Къде като цяло! Моля ви много е спешно!

Здравейте отново! Не съм се включвала от години, минах през какво ли не, включително и слухови апарати Phonak Audeo Paradise P30.
В момента не нося слухови апарати и чувам добре, не идеално, но достатъчно, за да живея като пълноценен човек.
При мен загубата на слух е с 20+ годишна давност и се дължи на много фактори - алергии, отити на вътрешното ухо многократно в детска възраст, Гентамицин инжекционно.
На всичкото отгоре след гмуркане ми хлътна и дясното тъпанче и дясното ми ухо заглъхна тотално.
Апаратите не можеха да компенсират вариращия ми слух, който се променяше буквално за минути и бях пред тотално оглушаване.
Тогава отидох в Атина, в специализирана клиника УНГ, където един лекар ми постави инжекция кортизон и в двете уши през тъпанчето във вътрешното ухо.
За 24 часа чувах просто перфектно!!!
После се разболях и заглъхнах отново.
Отидох при друг лекар тук, който ми изписа локален спрей кортикостероид и Бетасерк.
Тимпанографията показваше дисфункция на Евстахиевата тръба.
Инжекцията, в съчетание с другите средства подобриха значително слуха ми за няколко месеца.
След 6 месеца направих нова инжекция, а м.септември миналата година направих и оперативна дилатация на Евстахиевата тръба и оттогава не съм слагала апарати.
Слухът ми е все още не е идеален, но тъй като направих и ринопластика и още има оттоци и секрети, очаквам още подобряване.
Прогнозата е 30-40% повишение на слуха.
През всичките тези години съм била с диагноза Двустранна невросензорна загуба на слуха, а се оказа, че при мен основен проблем е дисфункцията на Евстахиевата тръба.
Дано тази информация за някого да е полезна.

# 1 869
  • Добрич
Malice.03, ако правилно съм разбрала, то в началото ключов момент е тимпанометрията. Ти къде прави това изследване и болезнено ли е?

Моята слухозагуба е невросензорна и в началото ушите ми заглъхваха, заради евстахиевата тръба. Даже на физиотерапия ходих тогава.

Определено споделеното  ме заинтригува.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 11:57 от Вела

# 1 870
Аз записвам прегледите на майка ми в Ототон през онлайн формата им, като давам нейните имена и моя телефон за контакт. Но според мен е добре да се иде първо на лекар, после в център за слуха.Предполагам, че и за лекар няма проблем някой друг да запише час.
Нямам идея за Пловдив, аз я водя в Ототон на Йерусалим в София. Много съм доволна от дамата там. Направиха аудиограма на майка ми миналата година, цената беше мисля 30 лв. Не се плащаше допълнително за консултацията. Имаше 2 седмици пробен период за носене на апаратчетата.
Иначе и аз купувах от Лидл, допълнително майка ми преди около 3 години беше доплатила към 150 лв за някакви апарати, които Здравната каса частично плаща, но и те  вършеха никаква работа. За да има смисъл, трябва да се настроят индивидуално според аудиограмата.
Относно среден клас какво имате предвид - поне на Фонак базовия клас, не най-евтините, излязоха около 2000 лв преди 1 година.
Аз съм много доволна от Ототон. Съвсем случайно реших да отида при тях през кампанията им за безплатен преглед на слуха през февруари или март 2024 г. Кабинета им на Патриарха в София ми беше най-близък и без  препоръки попаднах в много добри ръце. Хората са много любезни. Минах през какво ли не. Адаптивния ми период беше много дълъг, да не кажа, че още не съм го преминала. Но сега си давам сметка колко правилно съм постъпила с този избор. Имам проблем и на двете уши и си взех два апарата. Имам определена необходимост от постоянни настройки, но служителите са много адекватни за тези консултации. За съжаление цените са високи. Всичко зависи и какъв проблем човек има със слуха. През адаптивния си период успях за изпробвам и други апарати, не само Фонак, които се предлагат от Ототон. На този етап оставам с Фонак. Мисля, че те ми върнаха качеството на живот и самоувереното и пълноценно общуване. Инак бях все не чула, все не разбрала.
Съветвам всички, които имат проблем и се съмняват как да постъпят, да пробват. Само когато си осведомен от първа ръка, можеш да направиш правилния избор.

# 1 871
Здравейте, включвам се и аз в темата. Не съм изчела всичко назад, само няколко страницив началото и края на темата - ще дочета постепенно, че виждам доста интересна и ползена информация. Положението е следното: шум в едното ухо и по-малко в другото, от сигурно 25 години вече. Мисля, че го придобих от някакъв грип или вирус. Още тогава посетих УНГ лекар, каза ми че ми няма нищо, изписа едни капки и това е. А нещата тръгнаха надолу. Напоследък (от два-три месеца) се добави пукане и захглъхване. И някаква течност ми изтича от време на време, най-често нощем, от лявото ухо. Най-лошото обаче е загубата на слух. Прогресира с годините, главно в лявото ухо, но последните месеци стана доста зле. Започнах буквално да не разбирам хората какво си и ми говоят. "Натъкмявам" си думите и почнаха да стават недоразумения. Много е неприятно (меко казано) и колегите го забелязват вече. Иначе, от години ходех всяка година или през година ходя на лекар, имам няколко аудиограми - заубата регресира. Но, нямам поставена категорична диагноза - предполага се увреден нерв. Изписват ми Бетасерк и ме пращат по живо по здраво с думите - "ами така ще е, няма оправяне". Добре, но не ми се иска да се задоволя със ситуацията, особено след като напоследък започна да ми пречи на работата и общуването. За шума да не говорим, че направо ме побърква, осбено на моменти е много силен, но с него някак  посвикнах, макар да не ми се иска, с нечуването обаче хич не мога да се примиря. Била съм при д-р Марийо Антонов (Св. Иван Рилски - последното ми ходене през 2022 г.), преди това при при д-р Фурнаджиев, при д-р Златков (Токуда), д-р Вихрен Заяков (Св. Анна), д-р Николай Бановски (поликлиниката на ВМА) и др., но явно не съм намерила моя лекар. След Антонов си бях казала, че няма да ходя повече, че нищо не се променя. Най-много се обезверих, когато Антонов ми каза, че науката не е мръднала в това направление (шум и загуба на слух) от 50-60 години насам и нищо не може да се направи...и си казах, ами за какво да ходя само по лекари като някакава хипохондричка...но сега положението взе да става наистина трагично, така че пак ще трябва да отида и то спешно. Надявам се, че все пак има някакви решения.

Много моля за препоръка за добър отоневролог или УНГ в София, който ще ми обърне внимание, ще направи необходимите изследвания, ще постави диагноза и ще даде някакво решение. Виждам обсъждани имена на лекари тук, при които не съм била (проф.Лолов, проф. Попова, доц.Дончев), но за всички има противоречиви мнения май, а и не мога да се ориентирам за моя проблем кой би бил най-подходящ от тях или други и кой би се отнесал сериозно, без да ме праща веднага при свои фирми за апаратче. Е, ако наистина се налага... Моля за съдействие, защото се побърквам тези дни буквално и предварително благодаря на отзовалите се!

# 1 872
Здравейте, включвам се и аз в темата. Не съм изчела всичко назад, само няколко страницив началото и края на темата - ще дочета постепенно, че виждам доста интересна и ползена информация. Положението е следното: шум в едното ухо и по-малко в другото, от сигурно 25 години вече. Мисля, че го придобих от някакъв грип или вирус. Още тогава посетих УНГ лекар, каза ми че ми няма нищо, изписа едни капки и това е. А нещата тръгнаха надолу. Напоследък (от два-три месеца) се добави пукане и захглъхване. И някаква течност ми изтича от време на време, най-често нощем, от лявото ухо. Най-лошото обаче е загубата на слух. Прогресира с годините, главно в лявото ухо, но последните месеци стана доста зле. Започнах буквално да не разбирам хората какво си и ми говоят. "Натъкмявам" си думите и почнаха да стават недоразумения. Много е неприятно (меко казано) и колегите го забелязват вече. Иначе, от години ходех всяка година или през година ходя на лекар, имам няколко аудиограми - заубата регресира. Но, нямам поставена категорична диагноза - предполага се увреден нерв. Изписват ми Бетасерк и ме пращат по живо по здраво с думите - "ами така ще е, няма оправяне". Добре, но не ми се иска да се задоволя със ситуацията, особено след като напоследък започна да ми пречи на работата и общуването. За шума да не говорим, че направо ме побърква, осбено на моменти е много силен, но с него някак  посвикнах, макар да не ми се иска, с нечуването обаче хич не мога да се примиря. Била съм при д-р Марийо Антонов (Св. Иван Рилски - последното ми ходене през 2022 г.), преди това при при д-р Фурнаджиев, при д-р Златков (Токуда), д-р Вихрен Заяков (Св. Анна), д-р Николай Бановски (поликлиниката на ВМА) и др., но явно не съм намерила моя лекар. След Антонов си бях казала, че няма да ходя повече, че нищо не се променя. Най-много се обезверих, когато Антонов ми каза, че науката не е мръднала в това направление (шум и загуба на слух) от 50-60 години насам и нищо не може да се направи...и си казах, ами за какво да ходя само по лекари като някакава хипохондричка...но сега положението взе да става наистина трагично, така че пак ще трябва да отида и то спешно. Надявам се, че все пак има някакви решения.

Много моля за препоръка за добър отоневролог или УНГ в София, който ще ми обърне внимание, ще направи необходимите изследвания, ще постави диагноза и ще даде някакво решение. Виждам обсъждани имена на лекари тук, при които не съм била (проф.Лолов, проф. Попова, доц.Дончев), но за всички има противоречиви мнения май, а и не мога да се ориентирам за моя проблем кой би бил най-подходящ от тях или други и кой би се отнесал сериозно, без да ме праща веднага при свои фирми за апаратче. Е, ако наистина се налага... Моля за съдействие, защото се побърквам тези дни буквално и предварително благодаря на отзовалите се!
Препоръчвам  консултация с проф.Лолов.

# 1 873
Може ли да попитам при д-р Лолов заплаща ли се отделно аудиограмата? И издава ли фактура?

# 1 874
Може ли да попитам при д-р Лолов заплаща ли се отделно аудиограмата? И издава ли фактура?
https://www.lolov.com/frames/prices.htm
Аудиограмата влиза в тези 120 лв.
Дава Фактура, но има телефон може да го попитате.

Общи условия

Активация на акаунт