Съфорумки с намален слух - да се запознаем :)

• 164 523
  • 1 951
  •   1
Отговори
# 1 890
Здравейте, казвам се Йорданова и съм на 36 г. от гр.Варна, сега съм в майчински, изчeтох цялата тема. Има доста неща, които искам да напиша, но ще се постарая да съм по-обрана, някой ако се интересува от нещо повече – може да ми пише. На около 18 г. възраст се установи, че имам двустранна СЗ (неврит на слуховия нерв), конкретно, че не чувам добре високите честоти с лявото ухо (около 20 dB СЗ). Не знам кога и как се е получило, дали е било в следствие на вирус, антибиотици, доколкото чета това са възможните причини, при положение, че няма данни да е наследствено. В началото не усещах дискомфорт, освен шум в ухото, който не знам защо не отразявах въобще. Почнах да пия редовно изписваните Бетасерк, Тебокан, Гинкобилоба, Милгамма и пр. Правих курс от 10 бр. на барокамера, не видях ефект. Не промених начина си на живот на типичен тийнейджър – дискотеки / барове (малко бяха, но все пак силна музика..)..проследявах се редовно всяка година, нямаше големи отклонения в аудиограмите, тоест имаше, но аз не го чувствах в начина ми на живот. Работих, пак нямах големи затруднения, проблемът бе главно в по-шумна среда. Родителите ми настояха за слух.апарат и ми взеха най-невидимия вътреушен на Starkey, но не можах да свикна, не го носих, имах чувството, че усилва моя шум.. стои в шкафа и не е актуален. Дойде ковид, маските..трудната комуникация, изкарах вируса, на следв.година и сезонния грип и нещата се влошиха вече осезаемо за мен. Ходила съм на почти всички лекари във Варна, през 2023 г. ходих при проф.Лолов, за да го питам конкретно дали мога да раждам нормално – нямаше проблем. Препоръча ми тогава кохлеарен имплант, но при положение, че има външно тяло предпочитам да съм с апарати, да не рискувам с операция. Всички лекари от началото ми препоръчваха слухови апарати, а аз се дърпах, защото смятах, че чувам и наистина беше така, но съвсем в началото. Към днешна дата съм с шум в двете уши (не бих казала, че ме дразни), СЗ в двете уши е над 80 dB вече. Това, което Не чувам са тонове във високите честоти – тип звънец, яйцеварка.. иначе чувам всяка реч, но речта е нечленоразделна, тоест не винаги разбирам. В комуникация с един, двама човека лице в лице нямам проблеми, но при возене в кола, гледане на ТВ – имам големи проблеми с разбирането. Нямам търпение да си взема слухови апарати и да подобря качеството си на живот, защото сега се чувствам зле. Но съм страшно позитивна и вярвам, че всичко ще е наред, не ме е срам, но явно трябваше да минат години преди да го осъзная и приема. Четейки темата видях, че на някои от вас са правени изследвания/терапии, които на мен не са – ТЕС стимулация, тимпанографията (поне нямам спомен), ЯМР, проверка на евстахиеви тръби, отомикроскопия, тест с евокирани потенциали...замислих се дали да не си направя някои от тях, като това не изключва закупуването на апарати, а евентуално, ако нещо ми е от помощ. Не смятам да се явявам на ТЕЛК, но се чудя за помощта от НЗОК (социалните). За съжаление нямам социални мрежи и не мога да се включа в FB групата, но ако имате другаде група, моля да ми кажете. Извинявам се за дългия пост, съкратих колкото можах. Имам много въпроси, но най-важните, с които ще започна са за фирмите за слух.апарати.  Искам следващите дни да си запиша консултации. Виждам, че топ марките са Ototon (=Phonak), Widex, Signia, Oticon, Starfuture, Resound, Starkey… За гр. Варна намирам офиси за продажба само на Ototon и Starfuture (вероятно това са Starkey). Като най-хвалени са моделите на Ototon – Audeo, Marvel, Paradise, Naida, Bolero, Lumity с разл.номера всеки модел. Може ли да ми кажете дали знаете освен в Ototon и Starfuture къде другаде мога да отида във Варна? Благодаря ви предварително! Наистина нямам търпение за моите апарати!

# 1 891
  • Добрич
Отикон/Мебос имат офис в медицински център Младост на бул. Република.

# 1 892
Благодаря ви, ще проверя и там.

# 1 893
Здравейте,

В кой от двата центъра на Ототон във Варна ще ми препоръчате да отида?
Ако сте доволни от конкретен консултант, също моля за име.

# 1 894
Здравейте, как се изчисляваха процентите на ТЕЛК при слухопротезирано дете?

# 1 895
  • Добрич
Наредбата за медицинската експертиза не е съобразена с възрастта, а със степента на увреждането.

Цитат

ЧАСТ ТРЕТА

УШНИ, НОСНИ И ГЪРЛЕНИ (УНГ) ЗАБОЛЯВАНИЯ

Раздел I

Слухов анализатор

(Изм. - ДВ, бр. 59 от 2021 г., в сила от 16.07.2021 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.)

1. Нормален социално адекватен слух - слухова загуба до 20 децибела (dB) - 0 %.

2. Лека загуба на слуха (Изпитват трудности при чуването на тиха реч и разговори в шумна обстановка.) - 21 до 35 dB - 5 %.

3. Умерена загуба на слуха (Изпитват трудности в разбирането на разговорна реч, особено на фона на съпътстващ околен шум. За да бъде чута речта от телевизия или радио, е необходимо допълнително усилване на звука.) - 36 до 50 dB - 25 %.

4. Умерено тежка загуба на слуха (Значително е засегната яснотата на речта. Тя трябва да е силна, за да бъде чута. Налице са затруднения при разговори с повече от един събеседник.) - 51 до 65 dB - 50 %.

5. Тежка загуба на слуха (Невъзможност да се възприема реч с нормална сила. Изпитват се сериозни трудности при чуването на силни звукове - речеви или от околната среда. Възможно е да се чуват само силни викове или технически усилена реч.) - 66 до 80 dB - 65 %, с пожизнен срок.

6. Дълбока загуба на слуха (Невъзможност ясно да се възприема и разбира реч, дори и чрез техническо усилване.) - 81 до 95 dB - 75 %, с пожизнен срок.

7. Пълна загуба на слуха/глухота (Невъзможност да се чува.) - 96 dB или по-голяма - 91 %, с пожизнен срок.

Оценката на функционалния дефицит на слуховия анализатор и при определяне на оценката при трудова злополука и професионални увреждания, доказани с Протокол за професионално разследване от НОИ, се изчислява от таблицата на Клодил-Портман

Линк

# 1 896
Синът ми има 86 дв загуба на слуха на двете уши, слухопротезиран. До сега приспадаха децибели заради апаратите, това отпадна ли, не го виждам?

# 1 897
# 1 898
Здравейте на всички, онзи ден гледах един клип с Вера Кочовска. Преглеждаше пациент и му каза -имаш отосклероза, веднага намали месото. Интересно ми е има ли сред нас вегетарианец?Моля не ме нападайте, казвам това,което чух.Оперирана съм от отосклероза 2013 г.

# 1 899
  • Добрич
Почти не консумирам месо. Ня ям и абсолютно никакви млечни продукти повече от 10 години.
Увреждането ми е на слуховите нерви.

# 1 900
  • Варна
Синът ми има 86 дв загуба на слуха на двете уши, слухопротезиран. До сега приспадаха децибели заради апаратите, това отпадна ли, не го виждам?
Това щях да питам и аз. Интересно ще ми е някой, който се е възползвал от тази промяна и да сподели информация за  явяването на ТЕЛК. По принцип съм запознатта, че сега вече е по документи и ти ги разглеждат в друг град и е много важно какво пише в документите за прелгед и установени показатели.

# 1 901
  • Добрич
Не се приспадат проценти при слухопротезиране. Имам ЕР от септември.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 11:56 от Вела

# 1 902
Аз писах и по рано. Имам 69 dB двустранна слухова загуба. Според НМЕ това са 65% с пожизнен срок. Имам епикриза, аудиометрия и два прегледа при независими един от друг специалисти. Дадоха ми 25% /ТЕЛК Димитровград/. Сега обжалвам в НЕЛК. За април имам дата.
Масово се режат проценти, пригответе се за дълга битка.

# 1 903
Този процент е точно с корекцията от 20db. ТЕЛК Димитровград са идиоти. НЕЛК би трябвало да го коригират.
Това щях да питам и аз. Интересно ще ми е някой, който се е възползвал от тази промяна и да сподели информация за  явяването на ТЕЛК. По принцип съм запознатта, че сега вече е по документи и ти ги разглеждат в друг град и е много важно какво пише в документите за прелгед и установени показатели.
Август месец сина ми се явява с 68db на двете уши и взе 65%.
Процеса е следния  - отиваш при личния и ти пише Етапна епикриза въз основа на аудиограма. Хубаво е да има и примерно документи за лечение в болница или друг вид лечение. Но може да мине и само с аудиограма.
В етапната епикриза се пише кога е настъпила загубата. Има ли развитие от тогава. Извършвани ли са някави лечения. Колкото повече пише толкова по-добре. Разбира се без да се лъже.Може да се пише пише че детето има проблем с говора по специално съскащите звуци. Че има проблем с свикването с апаратите и т.н.
Етапната епикриза отива електронно в ТЕЛК по местоживеене. Но трябва и вие да занесете хартиените документи в ТЕЛК-а за да се придвижи процедурата. Правите си копия на документите тъй като оригиналите остават в ТЕЛК.
Аудиограмата за ТЕЛК трябва да има написана с цифри слуховата загуба , да има печат от лечебното заведение и мисля не трябва да е по-стара от 6 месеца.
След това се разпределя на случаен принцип към някой ТЕЛК в страната.
Разглеждането става по документи без ваше присъствие.
Получаването на решението става по пощата или може да следите резултата в
https://ibd.mh.government.bg с Електронен подпис
или
https://ahu.mlsp.government.bg/hu/profile/ с ПИК на НАП/НОИ.
Отнема поне 2 месеца разглежадането.
След получаване на решението ако е над 50% може да подавате документи за помощи за деца , винетки , паркиране и т.н. в Агенция Социално Подпомагане и Общината по местоживеене.
Има вероятност НОИ да обжалва до 14 дни от решението но въпреки това може да си подадете документите в АСП.
Имате право на намаление за лични документи - Лична карта или Международен паспорт на детето.
Ако не сте доволни от решението на ТЕЛК може да обжалвате пред НЕЛК чрез Телк по местоживеене или https://ibd.mh.government.bg.
Ако след това не сте съгласни от решението на НЕЛК може да обжалвате пред Административен съд по местоживеене на място или чрез НЕЛК или чрез https://ibd.mh.government.bg като първо може да пробвате със съобщение през https://edelivery.egov.bg/Messages/New?templateId=1, ако става дума за техническа грешка примерно но за всеки случай може да си пуснете жалба за да не изтървете 14 дневния срок.
За да дойде решението по пощата отнема поне 10-12 дни.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 13:49 от bg_tatito

# 1 904
  • Варна
bg_tatito
Благодаря за изчерпателния пост! Аз засега нямам намерение да подавам документи, но не се знае. Хубаво е човек да знае какви са му възможностите. Ако има и кой да ги разяснява докато се събират документи също няма да е лошо. Майка ми подаде миналата година за преразглеждане на ТЕЛК във връзка със загуба на зрението. Решението не бе каквото очаквахме. Но тогава седнах и прочетох всички подготвени документи от очната болница и от личния доктор заедно с правилата в Наредбата. Спазили са точно предписанията според всичко посочено в епикризите и са и дали най-големия възможен процент. Решихме да не обжалваме, но ако в бъдеще има нови документи във връзка с влошеното и положение - то ще ги използваме за ново разглеждане.

Общи условия

Активация на акаунт