Сдруженията на панелните входове - равноправие или "скрита лимонка"?

• 91 403
  • 1 526
  •   1
Отговори
# 1 425
Един блок го следя от миналата година, март месец подписаха договорите, но още не са започнали с ремонта. Confused

Според методическите указания на програмата от 2016 могат да вземат участие и сгради с под 38 апартамента, което прави възможно участието на отделни секции от блоковете. За отделна секция се счита вход или група от входове, отделени на деформационна фуга от съседните им.

Покривите и досега се предвиждаха за ремонт, това не е новост.
А има ли изискване за минимум жилища?

# 1 426
  • Sofia
В предварителната информация пишеше "поне две", но не съм го видяла официално.
Важно е също проектирането да е започнало преди 26.04.1999г.

# 1 427
Мерси, Тари.

# 1 428
  • София
Абе всичко хубаво, ама на хартия. Не ме е страх от взимане на жилището, ама не сме подходящи за програмата. Явно плащаме по-малко данъци. Тухлена кооперация с 8 апартамента. И няма саниране за нас. Сега щяло да има, ама ние вече си платихме и си свършихме тая работа. А колкото за почистването на снега - айде стига смешки. Ние като сме изчистили, та какво от това. Снегът стои на преспи. В зона съм и тя си работи, ама няма кой да изчисти коловозите, обаче скобите си вървят. И ако е толкова хубаво, защо има няма 5 санирани блока. После конспираторите били виновни.

# 1 429
Да, 2015 е било само за панелни и ЕПК, но от тази може и тухлените.
В Програмата вече ще могат да се включат и панелни блокове с по-малко от 36 апартамента, както и тухлени сгради, в които поне 60% от разгънатата застроена площ са жилищни апартаменти. За да отговарят на условията, тези кооперации трябва да са проектирани преди 26 април 1999 г.

На няколко места в нета прочетох, че ако се продаде или даде под наем саниран по програмата апартамент, ще трябва да се връща помощта. Това вярно ли е?

# 1 430
Ако го даваш под наем на физ.лица не е вярно.

# 1 431
Мерси bouquet А ако го продадеш? Къде са описани тези случаи? Embarassed

Една статия за резултатите от програмата:

По европейския проект за "Енергийно обновяване на българските домове" вече са готови 156 сгради. Още 150 са в готовност за саниране и са преминали към Националната програма за енергийна ефективност. Тяхното изпълнение ще започне през пролетта, когато времето позволи. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред бТВ във вторник.

Най-много сгради с европари са обновени в София – 46, а най-малко в Северозападния регион – само 5 блока, сочат данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. http://www.mrrb.government.bg/?controller=category&catid=5

Два и половина повече сгради са санирани в Южна България спрямо Северна, като съотношението е 79 на 31, показват още данните.

По региони в Южен централен регион са обновени 42 блока, по-голямата част от които в Пловдив, в Югоизточен - 23, в Северен централен - 15, в Югозападен – 14 и в Североизточен – 11.

Първоначално планираните 55 млн. лв. за санирането на жилища с европари, са били намалени на близо 39 млн. лв., като от тях са усвоени близо 9 млн. лв. към 21 декември, сочат данните в системата за еврофондовете ИСУН.

За обновяване по Националната програма за енергийна ефективност към този момент са одобрени около 1900 сгради, съобщи още Лиляна Павлова.

По информацията на домоуправителите на санираните сгради сметките за отопление през зимата показват намаление с 45 - 50 на сто, каза Павлова.

# 1 432
В блока на родителите ми започнаха огледи. Ако желае човек, могат да му затворят терасата, защото от нашата страна повечето са остъклени, за да се уеднакви фасадата те предлагат затваряне /безплатно/. Казали са, че работа ще започне напролет.

Последна редакция: пт, 22 яну 2016, 12:33 от katjadim

# 1 433
Дано успеем и ние! Peace

# 1 434
  • София
Цитат
По информацията на домоуправителите на санираните сгради сметките за отопление през зимата показват намаление с 45 - 50 на сто, каза Павлова.
Това пък е абсолютно изсмукано от пръстите, тъй като няма цял минал отоплителен сезон, за да се направи статистика или дори сравнение.

# 1 435
  • София
В блока на родителите ми започнаха огледи. Ако желае човек, могат да му затворят терасата, защото от нашата страна повечето са остъклени, за да се уеднакви фасадата те предлагат затваряне /безплатно/. Казали са, че работа ще започне напролет.
Няма как да стане напролет. Дотогава трябва да се обяви и възложи обществена поръчка за изработването на архитектурно заснемане, обследване на конструкцията, ВиК и ел-инсталациите, обследване за енергийна ефективност, доклад за състоянието на сградата, технически паспорт на базата на доклада, енергиен сертификат на сградата. Цялата тази документация се разглежда в общината и след като се одобри, се обявява процедура за втора обществена поръчка, с която се възлага изработването на работен проект, в който се показват какви СМР се предвиждат за покриването на енергийните изисквания. Той също се разглежда и одобрява в общината, след което се обявява трета обществена поръчка, с която се определя строителна фирма за извършване на ремонта. Това по никакъв начин не може да стане за 2 месеца.

Относно остъклените балкони - да, всеки собственик може да заяви желание за промяна. Тоест ако няма остъкляване, може да си поиска, а ако има, но не го иска, може да каже, че желае открита тераса. И двата варианта са безплатни за собствениците, като във втория с премахването на съществуващото остъкляване ще се ремонтират и стените на балкона. Няма изрично изискване за уеднаквяване на фасадите, така че всичко е по желание на собствениците, което се заявява при втория етап, на работен проект.

# 1 436
  • Пловдив
И при нас казаха на пролет т.е. април - май. Не знам какви са сроковете за обществените поръчки, но до края на 2016 г. работата по санирането трябва да е приключила. Ще видим.  Peace

# 1 437
И при нас казаха на пролет т.е. април - май. Не знам какви са сроковете за обществените поръчки, но до края на 2016 г. работата по санирането трябва да е приключила. Ще видим.  Peace

Да е приключила? Rolling Eyes
Много малко ми се струва?

# 1 438
  • Пловдив
DeVa®, блокът е 5 входа с по 5 етажа, общо 50 апартамента. Така че ми се струва нормално.
На другото място са 144 апартамента, но още не сме стигнали до огледите. Там има три пъти повече работа.  Peace

# 1 439
Дънди, извинявай, но не разбрах, че имаш предвид блока. Помислих, че за програмата говориш. Crazy

Общи условия

Активация на акаунт