Частни детски градини - София (9)

• 126 558
  • 732
  •   1
Отговори
# 660
.

Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 16:01 от Татко Мецан

# 661
едно време дядовците ни са си продавали нивите, за да изучат децата. не за да вдигнат къща на 3 чардака или за да стават хаджии.
няма по-смислена инвестиция от тази да инвестираш в здравето, образованието и възпитанието на детето си.
питащата за заплатите на хората вместо да си губи времето и да наднича по чуждите канчета, да се замисли как се изкарват повече пари.

# 662
едно време дядовците ни са си продавали нивите, за да изучат децата. не за да вдигнат къща на 3 чардака или за да стават хаджии.
няма по-смислена инвестиция от тази да инвестираш в здравето, образованието и възпитанието на детето си.
питащата за заплатите на хората вместо да си губи времето и да наднича по чуждите канчета, да се замисли как се изкарват повече пари.

Абсолютно! newsm10 202uu

# 663
Аз не виждам смисъл в това делене на заплати - аз какво покривам, пък мъжът ми не се брои... Нали живеете заедно, за вашето дете се плащат парите, за вашия апартамент е ипотеката и т.н. Ако очаквате заплатата на майката да покрива ипотека, градина, сметки, да остава за други неща, тогава за какво се използва заплатата на таткото?

Ето за това страва дума в тая тема!

# 664
  • Пловдив/София
Хареса ми мнението на татко Мецан, рядко срещам интелигентни мнения в бг мама (не искам да обиждам форума, и аз пиша тук). Честно казано сега ме карате да се замисля дали ако ни приемат в държавна да останем там, или не. Можем да си позволим и частна, но досега бях чувала много негативни мнения- кухнята била по-лоша, дворове нямало, напоследък проучвам и се оказва, че не е точно така (може би само тези в центъра). Честно казано много съм харесала и една държавна (според мен има и добри държавни) и мисля да пробваме само там, ако не го приемат- второ желание са ни директно гореизборените частни.

Аз също не харесвам варианта детегледачка, а да седя вкъщи с детето съвсем. Просто исках да чуя гледни точки, дали е глупост и глезотия при средна за София заплата да се "снобаря" (както знам, че ще се възприеме от някои).  

# 665
  • София
Татко Мецан, много близка позиция до нашата. Peace Разликата е, че сега сме на етап училище. И аз така си мислех за училищата, но в момента съм в процес на проучване и 99,99% от ДУ засега не са за моето дете (казвам го със съжаление). Това, което видях, не ми допада определено на този етап, но ще мислим още малко.

sylviana, абсолютно вярно! Peace

# 666
  • София
Добра държавна градина какво означава? Градина с нова или ремонтирана и поддържана база и без "ексцесии" и грубо отношение от страна на персонала предполагам?! Сигурна съм, че в много държавни градина работят прекрасни педагози, но и най-великият от тях просто не може да се справи с адекватно обгрижване и обучение на 30 + деца. Дори и посредствен учител, който се занимава с десетина деца ще може да постигне по-добри резултати. Да не споменаваме психическото натоварване върху децата, които ежедневно прекарват толкова много време с още 30 като тях в едно помещение

# 667
Много частни градини са дори по-зле от държавните. Изборът трябва да е внимателен, защото после се оказва, че си доверил детето си на абсолютно посредствени хора, които ламтят за пари. И все пак някои родители не забелязват много неща, които са изключително важни за други. На мен ми е интересно коя е тази градина, за която говори Мецан, но явно ще остане мистерия. И все пак не трябва напълно да се доверявате на мненията във форума.

# 668
.

Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 16:02 от Татко Мецан

# 669
  • София
Сигурна съм, че в много държавни градина работят прекрасни педагози, но и най-великият от тях просто не може да се справи с адекватно обгрижване и обучение на 30 + деца.

За това ставаше въпрос и при нас  Peace Изобщо не беше лоша държавната градина, да не говорим, че ми беше през улицата от офиса - директорката свястна, дейна жена; с учителките също случихме, обаче .... като ги погледнеш 35+ запетайки, отглеждани на минимум пространство, запълнено до дупка; като видиш как не могат да ги извеждат всеки ден, защото бяха мънички и една учителка и една лелка докато облекат и обуят 35 деца и то станало време да се прибират; като ги видиш как са накацали в слънчево време по пясъчника и не могат да се съберат на отреденото им място в двора ... И това преди изобщо да зачекнем темата за постоянното боледуване и до колко може чисто педагогически да се работи с толкова деца.
Ами, отказахме се.

И ние сега сме на етап училище и ние, като missence май ще гледаме настрани от ДУ, колкото и да не ми се иска да плащаме непосилните такси в началния курс ...  Но за това отивам в съответната тема, няма да разводнявам тук  Peace

# 670
.

Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 16:02 от Татко Мецан

# 671
  • София
Може да има и градини с по-малко деца в група. Аз имам приятелка детска учителка. В нейтата група са 36 по списък. Обикновено присъстват около 30-32 (първа Пук група). На най-близките ни приятели едното дете е  с 38 деца в групата, а другото с 29.
Аз самата миналата година записах най-малкият ми син в системата за градините. Там пише по колко деца са в група. Ми от градините, които бях избрала нямаше под 32 и това са само децата, които минават през системата. До колкото знам, винаги има още няколко, които се записват от директорите по различни други схеми.
Мецане, твоето дете не беше ли в ясла в държавата? В яслите децата са по-малко в група.

# 672
  • София
Действително в яслите са по-малки групите, ние първоначално бяхме приети на ясла, 20+ деца. С;ед лятото станаха 1 група и в същата стая добавиха още толкова деца.

# 673
  • София
В групата на сина ми бяха записани 47 деца по списък. Добавяни са деца с бележки, заболявания, близнаци, братя, сестри и т.н., не разбирам кое е по закон, кое не е и не съм си правила труда да разследвам. Директорката беше много свястна. Чудеше се, дали да не ги раздели на 2 групи. Мислеше жената някакви варианти. но на мен не ми хареса това, което видях. При личен разговор описах моите изисквания и тя беше супер директна. Каза, че това, което искам няма как да стане, защото физически не е възможно учителката да обгрижва, обучава, заминава и т.н. толкова деца. Това е положението засега в родното образование. Като гледам, чета и проучвам, не се подобряват нещата, а даже напротив.

Скрит текст:
Плащам си чинно данъците и то не малко пари, а не ползвам нищо от тази система, но това е въпрос на друг разговор.

Да са ни живи и здрави децата, пък решение все ще се намери. Peace

# 674
  • Пловдив/София
Добре, окончателно ме разколебахте Simple Smile)) Бях решила ако ни приемат в "хубавата" държавна, да сме там, но като чета май наистина частна е по-добрият вариант.
А какво значи за мен "хубава"- да, първо база- голям двор с нови катерушки и да ги извеждат (октомври и ноември минавах оттам и бяха навън сутрин), хубави шарени стаи, адекватна директорка, да няма слухове за бой върху децата (не ми се и мисли това), имат дори обновен уебсайт с новини за екскурзии и т.н. И да, на 5 минути ни е. Минуси- няма басейн (искам да има опция за плуване), няма добро ниво на език, не знам по колко деца и колко боледуват, но едва ли е като в частна.

Аз също знам, че пикът на мозъка за учене на език е към 4 годишна възраст, т.е. преди тази възраст трябва да се започне. Мислех, че и с държавна може с някакви допълнителни уроци, но знам ли.

Според вас пак да питам на 2г и 1-2 месеца (колкото ще е наесен синът ми) може ли да се запише в англоезична ясла/градина? И преди това да се занимавам ли с него? По принцип чаках да проговори, за да въведа чужд език (просто защото изпуснах момента от новородено, а точно в етапа на проговаряне няма смисъл според мен да го обърквам).

Общи условия

Активация на акаунт