Частни детски градини - София (9)

• 126 565
  • 732
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте!
Благодаря на sunduri за изчерпателната информация относно Оксиния. Включвам се и с друг въпрос - някой знае ли дали някъде в Младост има детско заведение организирано съгласно педагогическата система на Мария Монтесори? Прочетох, че преди време на територията на Младост е функционирал Детски център "Камелини Монтесори", но оставам с впечатлението, че вече има работещ филиал само в Княжево.

# 376
Здравейте,

да се включа първо по предния въпрос. Аз лично не знам за такова заведение на територията на Младос, а минах през доста подобни, тъй като и аз търся за момента ясла, която да работи по Монтесори метод.
Камелини Монтесори са оставили само детския си център в Княжево д аработи към момента.

А сега и моя въпрос, ако някой е проучвал въпроса с отговорността в частните ясли и детски градини, моля да сподели. В процеса на търсене установих, че в много от частните градини се подписват от родителя документи, които освобождават от отговорност персонала и това доооста ме притеснява.

# 377
Имам наблюдение над две градини - и двете лицензирани, и с двете сме подписвали договор. Формулировката в договорите е определено мъглива, но в никой случай не се подписва освобождаване от отговорност. Не бих се доверила на място с подобно изискване.

# 378
В процеса на търсене установих, че в много от частните градини се подписват от родителя документи, които освобождават от отговорност персонала и това доооста ме притеснява.
От каква точно отговорност го освобождават?

# 379
Здравейте, синът ми (почти на 2 г.) тръгва от септември в ясла "Детски свят" в Манастирски ливади. Някой има ли актуални отзиви и мнения за нея? Мерси!

Здравей, според мен е много добър избор! Simple Smile Моето гардже ще е вече във втора група там. Ходи от година и нещо и сме много доволни. Ако те интересува нещо по-конкретно, пиши и ще ти отговоря! Simple Smile

# 380
atallaya, аз също се интересувам от детски градини в/около Манастирски ливади. Ще съм благодарна, ако споделиш "детски свят" има ли двор (не мога да добия представа от снимките в сайта) и храната от коя кухня е?

Здравей, храната в "Детски свят" е от "Ян Бибиян" и засега ние не сме имали никакви проблеми (вече година и нещо). Ако може да се вярва на сайта на кухнята, би трябвало да си имат собствени био-градини (поне така бях чела миналата година). Задължително дават на децата плодове според сезона и салата на обяд. А за закуската, дават им банички, кифли и доста по-рядко сандвичи и аз поне не очаквам да им приготвят попара или макарони.  Simple Smile

А за двора са ти отговорили подробно Simple Smile

# 381
В процеса на търсене установих, че в много от частните градини се подписват от родителя документи, които освобождават от отговорност персонала и това доооста ме притеснява.
От каква точно отговорност го освобождават?

От всякаква Simple Smile Ето само един пример, защото не ми се рови по всички документи:

"При все, че са положени максимални усилия, престоят на Вашето дете в ... да е обезопасен, не е изключено да се случи злополука. В случай на злополука,
собствениците и персоналът на ... не носят отговорност за
наранявания, нанесени щети или загуби на лична собственност. В случай, че детето се нуждае от
спешна медицинска помощ, то ще бъде отведено до най-близкия доктор или здравно заведение като
разходите са за сметка на родителя."

# 382
"При все, че са положени максимални усилия, престоят на Вашето дете в ... да е обезопасен, не е изключено да се случи злополука. В случай на злополука,
собствениците и персоналът на ... не носят отговорност за
наранявания, нанесени щети или загуби на лична собственност. В случай, че детето се нуждае от
спешна медицинска помощ, то ще бъде отведено до най-близкия доктор или здравно заведение като
разходите са за сметка на родителя."
Тук ще се съглася с текста, защото разбрах за какво става въпрос. Казват "При все, че са положени максимални усилия, престоят на Вашето дете в ... да е обезопасен", т.е. направили са всичко възможно, обаче... ето ти реален случай. Децата са на двора (възраст 6-7), тичат, защото са деца и играят игри, в които има тичане. Едното се спъва в собствените си крака, пада и си разбива устата на каменно стъпало, водещо към едната от площадките... Как точно учителите са отговорни за това? Каквото са могли, са направили, за да е в безопасност детето в часовете преди падането, също след падането ще направят каквото е нужно, но за самото падане не върви да бъдат обвинявани. То иначе трябва да държат децата вързани за чиновете цял ден. Друг случай - дете се задавя с храна, въпреки че не е говорило по време на ядене и не се е смяло... поело си е въздух по-накриво. Или пък е говорило, направили са му забележка, но то не е млъкнало на секундата, и в следващия момент се задавя... Трети случай - дете изпуска стъклената бутилка с вода, тя се строшава и има порязвания (родителите държат да се пие вода не от пластмасови шишета, и пращат детето на училище със стъклено). Четвърти случай - децата се преобуват. Някое е отворило по-горно шкафче, друго дете е на долното, оставя си нещо, изправя се рязко и си удря главата във вратата на горното шкафче. По двадесет пъти им се казва да внимават, но те са деца, такива неща се случват. Даже при родителите се случват много по-често.

# 383
Според мен такива декларации нямат никаква стойност и значение. Би трябвало в закона да е предвиден размера на отговорността за ДГ и ЧДГ и това да е водещо, някой ако е запознат, да каже. Но, много ми е интересно, градините, които "поемат отговорност", какво точно поемат? И какво те грее това?

Въпреки всичко, глуповато е да се карат родителите да подписват такива декларации и те едва ли имат някаква стойност - както "информираното съгласие" в болниците. То не освобождава лекарите от отговорност при техни грешки.

# 384
както "информираното съгласие" в болниците. То не освобождава лекарите от отговорност при техни грешки.
При техни грешки, да, но при все че са направили всичко възможно, но пациентът все пак умре, лекарят не отива в затвора, защото не е виновен. По същата логика, това, че тичащо дете се спъва и пада на неподходящо място, не е грешка на учителите.

# 385
Да, това имам предвид.

# 386
По принцип разбирам вашето тълкувание, но не съм съгласна, тъй като в текста пише, че "са положени максимални усилия, престоя да е безопасен", но това не включва реакция при евентуален инцидент. Един вид те могат спокойно да НЕ реагират при инцидент по никъкъв начин. Въпросите са твърде много: Значи ли това, че са осигурили безопасна среда, че ще пуснат децата да си правят каквото си искат, пък ако паднат да си е вина на децата. Просто цялостната концепция за неносене на отговорност, когато ще се грижш за чуждо дете не мога да я приема, а ако се случи инцидент, нали за това има следствие, за да се докаже има ли или няма някои вина.
Проблема ми е и точно от законова гледна точка - говорим тук за заведение със статут на Детски център, а не на Детска градина или ясла.

# 387
От градина, която ми предлага да подпиша такъв текст, бих избягал с 200 начаса.

# 388

Проблема ми е и точно от законова гледна точка - говорим тук за заведение със статут на Детски център, а не на Детска градина или ясла.

А, виж, това е важно уточнение. В тези закони и наредби за градините (които аз не ги познавам), ще има едни неща, а в тези за детски центрове - други.

Не знам за коя (но известна и добра) градина се коментираше, че в договора пишело, че таксата се връща само при смърт на детето. Много сладко. Също беше накарало родители да се отвърнат от това заведение.

# 389
Не знам за коя (но известна и добра) градина се коментираше, че в договора пишело, че таксата се връща само при смърт на детето. Много сладко. Също беше накарало родители да се отвърнат от това заведение.
Все едно някой седи и им подготвя смърт там Crazy Само защото са прочели думичка, която не харесват... не избират тази детска градина. Странни хора. Всъщност дори при смърт на детето, аз лично не виждам защо ще се връща таксата, освен ако смъртта не настъпи в началото на учебната година, т.е. седмица-две след плащането й. Ако детето е починало в средата или края на периода, който таксата обхваща, то защо да се връща? Детето се е възползвало от услугата.

Общи условия

Активация на акаунт