Постоянно недоволно дете?

• 26 601
  • 473
  •   1
Отговори
# 240
Скрит текст:

Затова все се учудвам на майките,които държът детето да може да прави всичко.То все пак е дете и има време,цял живот само това ще прави.

Понеже отглеждам момче,ще ти кажа моята презумпция..
Тва да е оправен самостоятелен и т.н.като качества за един мъж,няма да го коментирам..
Но специално на домакинстването,/вкл.и готвене/ го уча само с една цел.
Много мъже не са научени да се обгрижват сами и или живеят като свине,или гледат да си намерят някоя дето да има слугува..
И двата варианта са обидни в чисто човешки смисъл..
Мисля,че точно както всяка принцеска трябва да може да си закове два пирона и да си смени крушката,така и всеки мъж трябва да може една супа да спретне и да си пусне пералнята,без това да предизвика глобален катаклизъм.
Паралелно с това стимулирам и всякакви творчески дейности с чукче и пирончета,за да има баланс в нещата дето се вика...Е,стават чат-пат сакатлъци,ама взе да задобрява Mr. Green

Може би е малък за всичко това..Но ако не сега,кога?
Когато стане на 14 и започне да гони девойките ?
Желязо се кове докато е горещо..

Да съгласна съм.Вкъщи вижда това - как баща му може да готви,а аз мога да изчистя котела на парното.

Може би не чак на 14.,ама поне на 7 Rolling Eyes Знам ли...

Иначе и аз го оставям да реди пица,понеже не яде кашкавал и сирене.Така винаги е сигурен,че няма нито едно от двете. Grinning

# 241
Малко се отклонявам, но ми направи впечатление, че масово децата си лягат след десет.  Като гледам кога си лягат всички, си мисля, че е крайно време следобедният сън в детските градини в България да се отмени. В някои държави деца над 3 години не спят в градината, съответно в 19:30 най-късно са в леглото, и родители, и деца са спокойни и отпочинали, родителите имат личен живот, децата се научават на ред без усилие. Признавам си без бой, аз не съм учила детето да се облича само, в детската градина го научиха по-рано, отколкото си мислех, че е възможно. Научиха го да се храни сам, научиха го сам да налива вода от бутилка в чаша. Ако зависеше от мен, всичко щеше да се случи така или иначе, но по-късно. Не съм се родила научена, каквото мога, правя го, но оценявам и помощта, която получам.

# 242
За следобедния сън - моят син не може да издържи без него. Само броени пъти не е спал следобяд. Почивните дни спи по много 2-3 до 4 часа, но му е спокойно и тихо. Затова заспива по-късно - между 21 и 22 ч. В градината явно е по-шумно и спи по-малко, защото е по-изморен вечер. Заспива около 21 ч. Имало е и дни, в които не иска да заспи и до среднощ, но са редки и го отдавам на преумора и много емоции през деня.

# 243
  • София
Обсъждахме я преди около месец и тази тема с различните системи на спане в различните страни.

# 244
  • Куциндрел
Обсъждахме също, че различните индивиди имат различна потребност от сън.
Моето може да спи 3 часа следобед и вечерта в 21:00 да е в леглото. Сутрин става рано, до 8 се е събудил. Понякога заспива за 10 минути, понякога за час. От както се е родил винаги му се доспива около 12:00-13:00 часа на обяд и около 20:00 часа вечер. Аз само следвам режима му и не се опитвам да го променям все още.
Неговите приятели имат друг режим и на всеки от тях е различен. Някои спят по час на обяд, други въобще не спят.
Не мисля, че чужбунския режим лягане в 19:30 е подходящ за нас, особено лятото когато до 9 вечерта е светло, като взема детето към 18:00 часа от градина минава през площадката и до към 19:30-20:00 часа играе. После вечеря, баня и към 21:00 - 21:30 в леглото. Няма проблеми с този режим, като гледам и никой около нас няма.

# 245
Повечето деца може да си лягат в 19:30 ако не спят следобяд,но не и синът ми.Той почти от бебе трудно спи през деня.В нас много рядко спи следобяд и то ако е станал много рано.В градината също рядко спи,нищо,че е задължително.Още в яслата ме викаха да си го прибирам на обяд,щото не спи и буди и другите.Обясних,че няма как да го прибирам всеки ден.Разбрахме се,че той ще лежи и ще мълчи,а те няма да го карат да спи.Ако му се спи,ще заспи и сам.Сега му дават книжки и така.

Пробвала съм да лягаме по-рано ако не е спал,станал е рано и е кисел.Не става,заспива винаги след 22ч.

В градината ги учат на много неща на които трябва да ги учат,но и на много на които не трябва,поне според мен - да си сервират и отсервират.По едно време толкова се беше вманиачил,че и вкъщи така трябва и като видеше наредената маса за вечеря започваше да реве.Имаше период,в който ядяхме в пластмасови чинии.

# 246
  • Sofia, Bulgaria
Изчетох темата и от това, започвам да се "филмирам" и вторачвам на всяка дума, която казвам на дъщеря ми. В ежедневието е трудничко непрекъснато да мислиш дали си казал "трябва", дали вменяваш вина, драматизираш или дали случайно не си прекалено рязък/мек. Написано във форума е по-лесно за анализ и критика, но е постфактум.
Аз май често използвам "хайде"(вместо трябва)......да ядем, да се мием, да си лягаме и т.н.
 Абсолютно нищо лошо не виждам ако детето проявява интерес към домакинска работа да се включи и то. Дъщеря ми бърка кексове с миксера от преди да стане на 4, естествено седя плътно до нея. Напоследък изявява желание да мие чинии, но съм и казала, че само вилиците и лъжиците са за нея Laughing. Когато се занимава с друго я питам иска ли да ми помогне, но не я карам. Като цяло мисля, че е доволна и изглежда горда от себе си като я помоля нещо да свърши  и тя го направи. Затова смятам, че в това отношение поне съм на прав път.
За авторката - на мен ми изглежда мнооого преуморена и поради това нервна, депресирана и лесно раздразнима.

# 247
"Много малка се научих да готвя,не искам и те да са така."

Защо, какво е лошото?

И за пръв път чувам, че сервиране и отсервиране не били за деца. А какво? Ето ти проста задача, с видим резултат, от която дори може да са горди, а и създава навици.

# 248
Лятото навсякъде е светло до късно, но чужбинските методи действат въпреки светлината. Не убеждавам никой в нищо, но ми прави впечатление как децата в България тръгват на училище и си лягат в десет, а чужбинските от 3-годишни са научени да си лягат рано. Въпросната тема не успях да я открия, някой може ли да даде линк или поне име. Благодаря предварително!
Оставям го да сервира и отсервира на воля. И той се чувства полезен, и аз се радвам, че го може и го прави.

# 249
"Много малка се научих да готвя,не искам и те да са така."

Защо, какво е лошото?

И за пръв път чувам, че сервиране и отсервиране не били за деца. А какво? Ето ти проста задача, с видим резултат, от която дори може да са горди, а и създава навици.

Точно защото са деца и не са длъжни да готвят и да сервират.

Има много по поучителни занимания от това,които също създават навици.Ако ти не можеш да ги измисляш си е твой проблем.Моето дете се чуства гордо когато се прибере от градина и ми разкаже ново стихче или изпее нова песничка.Както и,че госпожата го е похвалили за нещо,което е направил свързано със заниманията им.Гордо,е,че почти всяка вечер се прибира със стикерче за отличие на блузката.А,не от това,че помогнал на леличката за обяда и си е отсервирал сам яденето.Да,оставих го да сервира докато му мине мерака.

Мandi84,това,че твоето дете е правило кекс преди да навърши 4,нали наистина не мислиш,че е правилно,дори и ти да си до нея.Една секунда невнимание и става белята.

# 250

Мandi84,това,че твоето дете е правило кекс преди да навърши 4,нали наистина не мислиш,че е правилно,дори и ти да си до нея.Една секунда невнимание и става белята.
Няма беля ако майката държи миксера, а детето придържа. Нищо лошо няма в това. Аз не го отчитам като склоняване към домакинска работа, а детето го отчита като игра. Важното е на него да му е весело и след това гордо да обяснява, че, видиш ли, то е направило кекс или сладки. Не обръщайте всичко във върл спор.

# 251
  • Sofia, Bulgaria
Zwilling, благодаря ти!  Каза го по-добре от мен! Благодарение на теб няма да се налага да се оправдавам.
Sunshine,  как разбра, че аз не съм горда като ми каже стихотворение или песничка? Просто за друго ставаше дума. Да не си представяш, че аз лежа на дивана, а петгодишната ми дъщеря мие, чисти, бърка кексвое... Laughing.
Казах, че когато иска, се включва, когато няма не я карам на сила, я. А не мисля, че като я помоля да сложи салфетки и вилици на масата експлоатирам детския труд. 

# 252
"Има много по поучителни занимания от това,които също създават навици.Ако ти не можеш да ги измисляш си е твой проблем.Моето дете се чуства гордо когато се прибере от градина и ми разкаже ново стихче или изпее нова песничка.Както и,че госпожата го е похвалили за нещо,което е направил свързано със заниманията им.Гордо,е,че почти всяка вечер се прибира със стикерче за отличие на блузката."

Може би осъзнаваш, че така му създаваш навик да учи за награда. Освен това му градиш неоправдано самомнение. Голяма работа- стикерчета.

Солидните навици да си пази чисто са по-важни. И да има идея, че не живее в различен детски свят. Това е някакво модерно изобретение, капсулирано магическо детство, без досег с реалността. Вредно ми се струва...

Не, не е длъжно да сервира, но е много хубаво да го прави. А според някои хора дори може би е длъжно. Дете не значи някой безпомощен. В миналото децата са имали детство, но са имали и задачи. Детство не е да живееш в измисления свят на училището. Така се създават хора с фалшива отправна система и неправилно и прекомерно самочувствие.

Между другото за учене и стикерчета не ми пука, нито насърчавам гордост от такива тривиални неща.

# 253
Научила съм вече синът ми,че когато иска да "сготви" нещо може да го направи и по-добре от мен.С пластелин показах как да направи кекс,торта,хот-дог и още много неща,стига детето да има фантазия.Може да си сервира на воля в и детската стая.Има детски прибори,детски инструменти,детски комплекти.За Коледа пожела Къщите на Спондж Боб и Сепията.Сега им прави рак бургери и като се навечерят ги слага да спят.Не виждам какво лошо има в това детето да се учи с приспособените за деца неща,а не с истински.Пак повтарям,че има време за всичко.

Скрит текст:
"Има много по поучителни занимания от това,които също създават навици.Ако ти не можеш да ги измисляш си е твой проблем.Моето дете се чуства гордо когато се прибере от градина и ми разкаже ново стихче или изпее нова песничка.Както и,че госпожата го е похвалили за нещо,което е направил свързано със заниманията им.Гордо,е,че почти всяка вечер се прибира със стикерче за отличие на блузката."

Може би осъзнаваш, че така му създаваш навик да учи за награда. Освен това му градиш неоправдано самомнение. Голяма работа- стикерчета.

Солидните навици да си пази чисто са по-важни. И да има идея, че не живее в различен детски свят. Това е някакво модерно изобретение, капсулирано магическо детство, без досег с реалността. Вредно ми се струва...

Не, не е длъжно да сервира, но е много хубаво да го прави. А според някои хора дори може би е длъжно. Дете не значи някой безпомощен. В миналото децата са имали детство, но са имали и задачи. Детство не е да живееш в измисления свят на училището. Така се създават хора с фалшива отправна система и неправилно и прекомерно самочувствие.

Между другото за учене и стикерчета не ми пука, нито насърчавам гордост от такива тривиални неща.

Явно не се справяш с детето си,щом училището е измислен свят за теб.И така като гледаш как върши твоята работа,не си се отчаяла,че не си постигнала нищо като родител.

Последна редакция: вт, 20 яну 2015, 16:09 от Sunshine Mom

# 254
Zwilling, благодаря ти!  Каза го по-добре от мен! Благодарение на теб няма да се налага да се оправдавам.
Sunshine,  как разбра, че аз не съм горда като ми каже стихотворение или песничка? Просто за друго ставаше дума. Да не си представяш, че аз лежа на дивана, а петгодишната ми дъщеря мие, чисти, бърка кексвое... Laughing.
Казах, че когато иска, се включва, когато няма не я карам на сила, я. А не мисля, че като я помоля да сложи салфетки и вилици на масата експлоатирам детския труд. 

Постът ми беше отправен към друга личност.Само последната фраза от него към теб.

Общи условия

Активация на акаунт